Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Merkez Bankası, 2023 yılının ikinci yarısında dış finansman koşullarının iyileştiğini, rezervlerin arttığını ve talep koşullarının cari işlemler açığını azaltacak şekilde düştüğünü belirten bir mektup gönderdi. Mektupta, TL varlıklara olan talebin arttığına dikkat çekilirken, bu durumun dış borç bulma yeteneğinin artmasıyla ilişkilendirildi. Ayrıca, iç talebin azalmasının cari açığın düşmesine yol açtığı, ancak bu durumun ülke ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmesinin eleştirildiği ifade edildi.
7 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası'nın (MB) brüt rezervlerinin 122 milyar dolar olduğunu belirtti. Ancak bu rakamın swap işlemleri, dış varlıklar ve döviz yükümlülükleri dahil brüt rezervleri ifade ettiği, MB'nin gerçek varlığını net rezervlerin gösterdiği ve Türkiye'nin net rezervlerinin yetersiz olduğu belirtiliyor. Bloomberg'e göre, MB Aralık 2021'den Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu süreçte rezervler eridi. Ekonomi yazarı Uğur Gürses, brüt rezerv rakamının 27 Nisan itibarıyla 114 milyar dolar olduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2023

Deniz Zeyrek, ülkeye gelen 100 bin doların 'yalancı sermaye' olduğunu ve bu durumun Türkiye'ye zarar verdiğini savunuyor. Özellikle Mehmet Şimşek'in bu parayı yabancı sermaye olarak övmesine rağmen, gerçekte bu paranın ülkeye bir fayda sağlamadığını belirtiyor. Zeyrek, bu paranın bankalar üzerinden milli serveti tükettiğini ve vergi verenlerin cebinden çıktığını ifade ediyor.
22 Haziran 2024

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, TL mevduat faizleri son iki haftada 6 puandan fazla düşüş kaydetti. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 24 Mayıs ile biten haftada 147 milyar 854 milyon 672 bin lira artışla 16 trilyon 634 milyar 353 milyon 549 bin liraya yükseldi. İhtiyaç ve ticari kredi faizlerinde de düşüşler gözlemlendi.
30 Mayıs 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye Merkez Bankası'nın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde faiz indirimine başlayacağını ve yıl sonunda faizin yüzde 40'tan yüzde 25'e düşeceğini tahmin ettiğini açıkladı. Banka ayrıca, enflasyonun 2024 sonunda yüzde 35'e gerileyeceğini öngörüyor. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması beklenirken, son politika faizi artışı 26 Ekim'de yüzde 30'dan yüzde 35'e yapılmıştı. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
13 Kasım 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, sekiz şirketin toplamda 2 milyar 509 milyon lira değerindeki borçlanma aracı ihracı ve dört şirketin toplam 575 milyon 335 bin 775,04 lira değerindeki bedelsiz sermaye artırımı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, belli başlı şirketlerin pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerle ilgili olarak iki kişiye toplamda yaklaşık 1,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 26 internet sitesine erişim engeli getirilmesi kararı da alındı.
16 Haziran 2023

İktisatçı Güldem Atabay, kur korumalı mevduat faizlerinin kaldırılmasının borsadan bu alana geçişe yol açabileceğini belirtti. Borsada riskli işlemler ve Merkez Bankası'nın arka kapı satışları olduğunu ifade etti. Atabay, mevcut iktidarın ekonomi politikalarının devam etmesi durumunda Türkiye'nin sermaye kontrolüne doğru gidebileceğini öne sürdü. Ayrıca, borsanın yatırım yeri olmaktan çıktığını ve tehlikeli işlemlerin olduğunu, yabancı yatırımcıların demokratik bir sistem görmesi durumunda Türkiye'ye ilgi gösterebileceğini dile getirdi.
9 Nisan 2023

Merkez Bankası, Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasına 30 milyar lira bağışta bulunduğunu duyurdu. Bu bağışın Merkez Bankası'nın 2022 yılı karından karşılanacağı belirtildi. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı'na temettü ödeyen Merkez Bankası, bu yılki genel kurulda Hazine'ye aktarılacak karın bir kısmını depremzedelere bağış olarak ayıracak. Bankanın geçen yıl Hazine'ye 49,3 milyar lira aktardığı bilgisi verildi.
16 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan deprem sonrasında dolar/TL kuru iktidarın müdahalesiyle yatay seyretmeye devam etse de, Merkez Bankası rezervlerinde son iki haftada 7 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Bu durum, stabil kur politikasının zorlanmasına işaret ediyor. Ayrıca, depremle aynı zamana denk gelen 12 milyar dolarlık Kur Korumalı Mevduat (KKM) itfası döviz dengesini zorlaştıran bir başka faktör oldu. Bankacılar, döviz talebini düşürücü adımların devamını beklediklerini ifade ediyorlar.
21 Şubat 2023

Bloomberg HT tarafından yapılan bir ankete katılan piyasa aktörleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ayki para politikası kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Mayıs 2023'ten itibaren faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, en son Ocak ayında politika faizini yüzde 45'e yükseltmişti. Şubat ayında faiz oranını sabit bırakan banka, artış döngüsünün sona erdiğini belirtmişti. Ankete katılan 24 kurumun medyan beklentisi, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde.
18 Mart 2024

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2022 yılı boyunca dolar kurunu kontrol altında tutmak amacıyla piyasaya 'arka kapıdan' 108 milyar dolarlık müdahalede bulunmuş. Bu durum, aylık yaklaşık 9 milyar dolar harcama yapıldığı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden bu yana doların yükselişini durdurmak için piyasaya müdahale edildiği ve muhalefetin MB'nin döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığını ve bu paranın akıbetinin bilinmediğini iddia ettiği belirtiliyor.
31 Ocak 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Merkez Bankası, kendisinde tutulan yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 25 baz puan indirerek yüzde 4,75'ten yüzde 4,50'ye düşürdü. Bu karar, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına uygulanan faiz oranını etkiliyor. Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu indirimin gerekçeleri ve olası etkileri hakkında bilgi verilmedi.
7 Haziran 2024

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Ayrıca 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltti. 2024 beklentisi yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi son 12 yılda tutturulamadı. 2022'de yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,2'ydi ancak yıl, yüzde 64,27 enflasyon oranıyla kapatıldı.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim