Güldür Güldür programının sunucusu Ali Sunal, Show TV'de yayınlanan programın bir bölümünde Türkiye'deki deprem yönetimini eleştirdi. Sunal, deprem felaketinde yaşanan kayıpların ardından normalleşme sürecine geçişin ne anlama geldiğini sorguladı ve sorumlulardan hesap sorulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, felaketlerin önlenmesi için bilimin dinlenmesi ve görevlerin uzman kişilere verilmesi gerektiğini belirtti. Sunal, mizah yoluyla hataların üstüne gitmeye devam edeceklerini ifade etti.
11 Mart 2023

Ewing Sarkom hastalığına yakalanan altı yaşındaki Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak' suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmış ve cezaevine girmişti. Yusuf Kerim'in annesini istediği yönündeki görüntülerin ardından kamuoyu ve siyasetçilerin çağrıları sonucu yargıda yapılan yeni düzenlemelerle kadın hükümlülerin cezalarının çocuklarının hastalığı nedeniyle ertelenebilmesi sağlandı. Bu kapsamda Gülten Sayın'ın tahliye kararı verildi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından duyuruldu.
19 Nisan 2023

Gezi Parkı davasında hüküm giymiş olan Tayfun Kahraman, Hıdırellez günü sosyal medya üzerinden bir mesaj yayınladı. Mesajında, zor zamanlarda güç, hastalara şifa ve şehit ailelerine metanet dileğinde bulundu. Ayrıca, Gazze'deki zulmün sona ermesi ve dünya genelinde barış ile sevginin hakim olması temennisinde bulundu. Kahraman, mesajında özellikle kızı Vera başta olmak üzere tüm çocukların dileklerinin kabul olmasını diledi.
5 Mayıs 2024

Sinema Televizyon Sendikası, dizi ve film sektöründe kullanılan jeneratör, ışık malzemesi, tuvalet karavanı ve karavanların afet bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarında kullanılması amacıyla bir dayanışma çağrısı yayımladı. Ay Yapım isimli şirketin bu çağrıya destek vererek depremzedelere yardım için bölgeye jeneratör ve karavan gönderdiği bildirildi. Oyuncu Erhan Elçinboğa, Ay Yapım'ın başlattığı bu yardım hareketine diğer şirketlerin de katılması gerektiğini belirtti.
7 Şubat 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, mesleki faaliyetleri ve insan hakları savunuculuğu nedeniyle çeşitli davalarda suçlanmıştır. Adnan Oktar ve DHKP-C davalarında verdiği bilirkişi raporları ve görüşler nedeniyle yargılanmış, yandaş medya tarafından linçe uğramıştır. Son olarak, Adnan Oktar davasında işkence gördüğüne dair verdiği rapor nedeniyle eleştirilmiş, ancak Yüksek Mahkeme, Adli Tıp Kurumu'nun raporunu değil, Fincancı'nın raporunu esas alarak karar vermiştir. Bu durum, bazı çevreler tarafından yanlış anlaşılmış ve eleştirilmiştir.
13 Şubat 2024

61 yaşındaki deneyimli oyuncu Mehmet Aslantuğ, TRT1'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisinden ayrıldığını duyurdu. Aslantuğ, ayrılığın nedeni olarak, gerçekleri dile getiren ve sorgulayan tavrından dolayı kanal yönetiminin rahatsız olmasını gösterdi. Ayrılık haberini Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımla ve oğluna hitaben yazdığı duygusal bir mektupla kamuoyuna bildirdi. Aslantuğ, meslek hayatında karşılaştığı zorluklara ve doğruluktan ayrılmama prensibine vurgu yaptı.
16 Mart 2023

İnsan hakları savunucusu ve doktor olan Ayşe Uğurlu, açlık grevleriyle ilgili bir basın toplantısına katıldığı için Ankara Araştırma ve Eğitim Hastanesi’ndeki görevinden açığa alındı. Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası, bu uygulamanın hukuk dışı olduğunu belirterek Uğurlu'nun göreve iadesini talep etti. Uğurlu'nun katıldığı basın toplantısı, avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın cezaevlerinde başlattıkları açlık grevi süreciyle ilgiliydi.
27 Temmuz 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde istenmeyen bir evlilik sonucu kadın karakterin şiddete maruz kalması ceza nedeni olarak gösterildi. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla eleştirilmişti. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Show TV, mahkeme tebligatının postayla ulaşması gerektiğini belirterek diziyi yayınlama kararı almış, ancak lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.
14 Nisan 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater, 'Sinemada Hapishane' adlı bir yazı kaleme aldı. Yazı, YouTube'da sinema içerikleri üreten 'Kutsal Motor' kanalının 'Kapsül' programı için hazırlandı ve Ece Dizdar tarafından seslendirildi. Mater, yazısında hapishanenin mutsuz ve çaresiz bir yer olmadığını, haklı olduğuna inanan bir kişi için neşeli bir yer olabileceğini ifade etti.
17 Ekim 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu birçok bina yıkıldı ve arama kurtarma çalışmalarında eksiklikler yaşandı. Tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, eski eşi ve kızının Hatay'da enkaz altında olduğunu sosyal medya üzerinden duyurdu. Eski eşi kurtarılırken, kızı Eylem Şafak Aydın beton bloklar altında kaldığı için kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.
11 Şubat 2023

Oyuncu Kadir İnanır, Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar'ın ödül konuşmasına yönelik eleştirilere Instagram üzerinden tepki gösterdi. Dizdar, ödülünü Türkiye'de hak ettiği güzel günleri bekleyen mücadeleci ruhlara armağan etmişti. Bu konuşma iktidar kanadından tepki çekmiş ve Dizdar hedef haline gelmişti. İnanır, eleştirenleri saygılı olmaya, ayağa kalkıp alkışlamaya çağırdı.
31 Mayıs 2023

Demirören Haber Ajansı muhabiri Rojda Altıntaş, Eylem Tok'un oğlunun karıştığı ölümlü trafik kazasını haber yapmak istediği sırada Demirören ailesi tarafından baskıya maruz kaldığını belirtti. Altıntaş, bu baskılara rağmen sosyal medya hesabında ses kayıtları ve görüntüleri paylaşarak durumu kamuoyu ile paylaştı. Ayrıca, bu süreçte ailesine yönelik endişeler nedeniyle sekiz hafta boyunca sessiz kaldığını ve vicdanen rahat olmak adına bu bilgileri paylaştığını ifade etti. Olayın hukuki takibi avukatı tarafından yapılacağını duyurdu.
6 Mayıs 2024

Habertürk programında CHP Parti Meclisi Üyesi Müslim Sarı ile Optimar'ın başkanı Hilmi Daşdemir arasında tartışma yaşandı. Daşdemir, Kemal Kılıçdaroğlu'nun PKK ve HDP'nin adayı olduğunu iddia etti. Programın moderatörü Kübra Par, Daşdemir'in bu sözlerine müdahale ederek stüdyodaki karışıklığı yatıştırmaya çalıştı. Daşdemir, Par'ın uyarılarına rağmen bağırarak konuşmaya devam etti ve yayını terk etti. Program sonrası Par ve Habertürk, AKP'ye yakın basın ve sosyal medya tarafından eleştirildi ve Par 'hadsizlik' ve 'taraflı' olmakla suçlandı.
21 Mart 2023

Gibi dizisinin başrol oyuncusu ve senaristi Feyyaz Yiğit, Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımla dizinin 6’ncı sezonunun çekileceğini duyurdu. Dizi, 1 Ocak 2021'de Exxen platformunda yayınlanmaya başlamış ve kısa sürede sosyal medyada fenomen haline gelmişti. İlkkan, Yılmaz ve Ersoy karakterlerinin günlük hayatta başlarına gelen absürt olayları konu alan dizi, şimdiye kadar 55 bölüm yayınlandı. Yeni sezonun yakında izleyiciyle buluşması bekleniyor.
23 Ağustos 2024

Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve doktora öğrencisi Tuğkan Özdöl, Denizli Babadağ'da yeni bir bitki türü keşfetti. Çan çiçeğigiller familyasına ait bu türe 'Zeybek Değneği' adı verildi. Türün sadece Babadağ sınırlarında yayılış gösterdiği ve popülasyonlarının keçi ve koyun sürüleri ile maden çalışmaları nedeniyle tahribata uğradığı tespit edildi. Türün korunması için acil eylem çalışmalarının başlatılması gerektiği vurgulandı.
7 Ağustos 2024

Aydın'ın Söke ilçesi sınırlarındaki Beşparmak Dağı'nda yeni bir bitki türü keşfedildi ve 'Latmos kazgagası' adı verildi. Adnan Menderes Üniversitesi'nden Dr. Varol Aydın ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım tarafından yapılan araştırmalar sonucunda bitkinin literatürde kaydının olmadığı belirlendi. Bitkinin bilimsel ismi 'Corydalis varolaydinii' olarak belirlendi ve bu keşif uluslararası bir dergide yayımlandı. Prof. Yıldırım, Latmos'un korunması gerektiğini vurguladı ve bölgenin madencilik faaliyetlerinden olumsuz etkilendiğini belirtti.
26 Ağustos 2024

Aydın'ın Germencik ilçesinde düzenlenen 28. Geleneksel Çamköy Boğa Güreşi Festivali'nde elde edilen gelir, SMA Tip-2 hastası Linda Pekşen'in tedavisi için kullanılacak. Festivale 5 bine yakın kişi katıldı ve 54 çift boğa güreşti. Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci, festivalin bu yıl Linda'nın yararına yapıldığını belirtti. Linda'nın babası Ahmet Pekşen, kampanyayla gerekli paranın üçte birini topladıklarını ve destek verenlere teşekkür etti.
5 Ağustos 2024

Galler Prensesi Kate Middleton, ailesiyle birlikte yer aldığı bir videoda kemoterapi tedavisini tamamladığını duyurdu. Mart ayında açıklanmayan bir kanser türü nedeniyle tedavi gören Middleton, iyileşme sürecinin uzun olduğunu ve her günü geldiği gibi yaşamaya devam edeceğini belirtti. Üç çocuk annesi Middleton, işe geri dönmeyi ve önümüzdeki aylarda birkaç kamusal etkinlikte bulunmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
9 Eylül 2024

1950'lere kadar sigaranın zararlı olduğuna dair kanıtlar bulunmadığı için insanlar sigaranın faydalı olduğuna inanıyordu. Tütün şirketleri, doktorları ve reklamları kullanarak sigaranın sağlığa zararsız olduğunu ve hatta faydalı olduğunu iddia ediyordu. Ancak 1950'lerde sigaranın akciğer kanserine yol açtığı kanıtlanınca bu algı değişti ve tütün şirketleri stratejilerini değiştirmek zorunda kaldı. Sigara reklamları, özellikle doktorların ve ünlülerin kullanımıyla, sigaranın 'havalı' ve 'başarı' sembolü olarak pazarlanmasına odaklanmıştı.
21 Temmuz 2024
İşaretlediklerim