31 Mart yerel seçim sonuçlarına göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık %74'ü muhalefet partilerinin, özellikle CHP'nin yönetimindeki belediyeler tarafından yönetilecek. Bu belediyeler, Türkiye'nin milli gelirinin %73,41'ini ve ihracatının neredeyse %80'ini temsil ediyor. CHP'nin yönettiği illerde kişi başına düşen milli gelir 2019'dan 2024'e 9 bin 120 dolardan 9 bin 588 dolara yükseldi. Ayrıca, muhalefetin kazandığı iller, Türkiye'deki toplam mevduatın %86,5'ini oluşturuyor.
2 Nisan 2024

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem felaketinin ardından, AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunarak, aksi takdirde kaos çıkacağını iddia etti. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını belirtti. Muhalefet ise anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini ve aksi durumun darbe anlamına geleceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin yerel seçimlerle birleştirilmesi ve en az altı ay ertelenmesi yönünde bir eğilim olduğu, ancak resmi bir açıklama yapılmadığı belirtiliyor.
17 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP MYK toplantısı sırasında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin son normal seçiminin 7 Haziran 2015'te yapıldığını ve o tarihten bu yana ülkede krizlerin ve kaosun eksik olmadığını belirtti. Öztrak, mevcut yönetim sisteminin toplumun orta direğini çökerttiğini, devlet memurlarının yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini ve alkollü içeceklere yapılan zamların bir hayat tarzına zulüm olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçimler yaklaşırken iktidarın yargı eliyle kirli oyunlar oynadığını, Sinan Ateş cinayeti ve HDP'ye hazine yardımının bloke edilmesi gibi olayların iktidarın seçimlere müdahale etme niyetini gösterdiğini iddia etti.
9 Ocak 2023

31 Mart 2024'teki yerel seçimler öncesi AKP ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kürt seçmenlere yönelik stratejiler geliştirmeye başladı. AKP, İstanbul'da yoğun nüfusu olan ve seçim sonuçlarında etkili olacağı bilinen Kürt seçmen için özel bir çalışma yürütüyor. İmamoğlu ise Kürt seçmen için yakın bir kurmayını görevlendirdi. AKP'nin olası adayları arasında eski ulaştırma ve altyapı bakanı Adil Karaismailoğlu, eski çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın adı öne çıkıyor.
25 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin mevsim şartları göz önünde bulundurularak güncellenebileceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, bu hamleyle Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağına dair tartışmaların da sona erdirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçime hazır olduklarını ifade etmişti.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları sonrasında, 14 Mayıs'ın Türkiye'de seçimler için muhtemel tarih olarak öne çıktığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesi, seçim takvimine ilişkin detayları paylaştı. Takvimde, cumhurbaşkanı adayları için son başvuru tarihi, kamu görevlileri ve belediye başkanlarının istifa etme süreleri gibi önemli tarihler yer alıyor. Seçim kararının Meclis'te alınması gerektiği, ancak AKP ve MHP'nin gerekli çoğunluğa sahip olmadığı için Erdoğan'ın kararnameyle Meclis'i feshederek seçime gitmesinin beklendiği ifade ediliyor.
19 Ocak 2023

Hürriyet Ankara temsilcisi Hande Fırat, AKP yetkililerinden aldığı bilgiye göre Türkiye'de seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Depremzedelerin oy kullanabilmesi için memurların uyguladığı formülün benzeri bir yöntem denenerek, depremzedelerin yaşadıkları kenti terk etmiş olsalar bile gittikleri illerde oy kullanabilecekleri ifade edildi. Seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına rağmen, anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten bir maddeye atıfta bulunularak, seçimlerin ertelenemeyeceği vurgulandı.
23 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) temsilcileriyle yaptığı buluşmada önemli bir açıklamada bulundu. Erdoğan, mevcut yasalar çerçevesinde kendisinin katılacağı bu seçimin son seçim olacağını belirtti. Bu seçim sonrası çıkacak sonuçların, kendisinden sonra gelecek nesillere bir emanet olarak devredileceğini vurguladı.
8 Mart 2024

Rahmi Turan, 31 Mart seçimlerinin ardından Türkiye'nin ekonomik durumunun daha da kötüleşebileceğini öne sürüyor. İktidarın 2028 yılına kadar seçim endişesi olmadan hareket edeceğini ve bu süreçte enflasyon, fiyatlar ve vergilerdeki artışların halkın bütçesinde derin yaralar açabileceğini belirtiyor. Turan, iktidarın savurgan politikalarının devam edeceği ve halktan yeni vergilerle fedakarlık beklenmeye devam edileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
9 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir sonraki seçimleri kazanmaları durumunda Türkiye'nin mevcut ekonomi politikalarını sürdüreceklerini açıkladı. Bu durum, yabancı bankaların analizlerine göre döviz ve enflasyonun yeni rekorlar kırmasına yol açabilir. Erdoğan, ekonomi politikalarının dünya tarafından takdir edildiğini ve 14 Mayıs'tan sonra da 'Türkiye Ekonomi Modeli'nden dönüş olmayacağını savundu. Standard Chartered ve Morgan Stanley gibi bankalar, AKP'nin seçimleri kazanması ve politikalarını sürdürmesi halinde dolar/TL kuru için sırasıyla 36 ve 27 seviyelerini öngörüyor.
19 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışılırken, AKP seçim sürecini yeniden düzenlemeye başladı. AKP içindeki bir yetkili, seçimlerin Mayıs veya Haziran'da yapılmasını beklediklerini ve Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına uyacaklarını belirtti. Depremler sonrası seçim hazırlıklarının bir kenara bırakıldığı ve yeni bir aşamaya geçildiği ifade edildi. Seçim kampanyasında deprem bölgelerindeki inşa süreci ve AKP'nin tecrübesi vurgulanacak. Ayrıca, depremden etkilenen kentlere destek ve dönüş yardımları anlatılacak.
23 Şubat 2023

Türkiye'de 2023 yılı, seçim hazırlıklarıyla başladı ve Ocak ayı muhalefet için önemli gelişmeleri beraberinde getirecek. 'Altılı masa' ve 'emek ve özgürlük ittifakı' toplantıları yapılacak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yargı süreçleri ve HDP'ye Hazine yardımının durdurulması gibi konular gündemde olacak. 'Altılı masa' hükümet programı ve geçiş süreci planını sonlandıracak, muhalefet ortak adayını belirlemeyi hedefliyor. 'Emek ve özgürlük ittifakı' ise seçim stratejilerini tartışacak. Ayrıca, İmamoğlu'nun görevden alınması ihtimali ve HDP'ye yapılan Hazine yardımının durdurulması konusunda Anayasa Mahkemesi'nin kararı bekleniyor.
4 Ocak 2023

İzmir'de yapılan yerel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, CHP'nin adayı Cemil Tugay, AKP'nin adayına yaklaşık 10 puan fark atarak önde gidiyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre, oyların %13,39'u sayıldığında CHP %47,24, AKP %37,85, İYİ Parti %2,92, DEM Parti %3,27 ve diğer partiler toplamda %8,73 oy almış durumda.
31 Mart 2024

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

MHP ve İYİ Parti, son yapılan yerel seçimlerde beklenen performansın altında kalarak yüzde 5'in altında oy aldı. MHP, AKP'ye destek amacıyla sadece 55 yerde aday göstermesine rağmen Türkiye genelinde yüzde 4,90 oy oranına ulaştı ve Manisa gibi önemli bir kalesini CHP'ye kaybetti. İYİ Parti ise 2023 genel seçimlerinin ardından ittifaktan ayrılarak kendi adaylarıyla seçimlere girdi fakat Nevşehir dışında hiçbir şehirde başarı elde edemedi ve Türkiye genelinde oy oranı yüzde 3,77'de kaldı.
1 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasının ardından Yüksek Seçim Kurulu, seçim takvimini 18 Mart'ta başlayacak şekilde belirledi. Takvim, kamu görevlilerinin milletvekili adayı olabilmek için istifa etmeleri gereken son gün olan 16 Mart'tan başlayarak, Türkiye genelinde oy verme işleminin yapılacağı 14 Mayıs'a kadar olan süreci kapsıyor. Seçim süreci, adaylık başvuruları, seçmen listelerinin askıya çıkması, ittifak protokollerinin teslimi ve yurt dışında oy verme işlemleri gibi önemli tarihleri içeriyor.
13 Mart 2023

Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği yerel seçimlerde oy kullanma işlemi tamamlandı. Kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen için 34 siyasi partinin adayının yarıştığı seçimlerde, 206 bin 845 sandık ve yaklaşık bin seyyar sandık kuruldu. 32 ilde seçimler sabah 07.00'de başlayıp 16.00'da sona ererken, diğer illerde 08.00'de başlayan oy verme işlemi 17.00'de tamamlandı. Şimdi gözler, sandıkların açılması ve sayım işlemlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklayacağı sonuçlarda.
31 Mart 2024

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'gerekli' açıklamayı yaparak 14 Mayıs'ta seçim yapılacağını kesinleştirdiğini belirtti. Erdoğan, seçimlerin bu tarihte düzenlenebilmesi için 10 Mart'ta yetkisini kullanacağını daha önce ifade etmişti. Çelik, Türkiye'nin demokratik tecrübeye sahip olduğunu ve seçimi büyük bir olgunlukla gerçekleştirebileceğini söyledi. Ayrıca sandık güvenliği konusunda herhangi bir sorun olmadığını ve siyasi partilerden temsilcilerin sandıkların başında olacağını ifade etti.
25 Ocak 2023

AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'de yapılacak genel seçimlerin ertelenmesi gerektiğini belirtti. Arınç, seçimlerin Mayıs veya Haziran ayında yapılmasının mümkün olmadığını, bunun yerine 2024'teki yerel seçimlerle birleştirilmesi veya Kasım 2023'e ertelenmesi gibi alternatifler önerdi. Ayrıca, anayasada sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğine dair maddeye karşın, anayasaların kutsal metinler olmadığını ve değiştirilebileceğini ifade etti.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim