1990'lı yıllardan bu yana kanser ölüm oranları, çeşitli önleme programları ve tedavi yöntemleri sayesinde düşüş göstermiş ve son 30 yılda %33'lük bir azalma yaşanmıştır. Ancak pandemi döneminde sağlık sistemine erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle ileri evre kanser tanılarında artış beklenmektedir. Türkiye'de her yıl yaklaşık 200 bin kişi kanser teşhisi almaktadır ve en sık görülen kanser türleri arasında meme, tiroid, rahim ve akciğer kanserleri bulunmaktadır. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserini azalttığı ve Türkiye'de DSÖ'nün önerdiği kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri için ücretsiz tarama programları bulunduğu belirtilmiştir.
4 Şubat 2023

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılar, Covid-19 salgınının genç yetişkinlerin içki tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini inceledi. 21 ila 29 yaşları arasındaki 234 aşırı içki içen genç üzerinde yapılan çalışmada, pandemi sırasında ve sonrasında içki tüketiminde belirgin bir azalma gözlemlendi. Araştırma, Z kuşağı ve milenyum kuşağı arasında 'sober curious' yani alkolden uzak durma yaşam tarzının popülerlik kazandığını ortaya koyuyor. TikTok'ta bu yaşam tarzıyla ilgili 89 binden fazla video paylaşılmış durumda.
31 Ağustos 2024

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), 2023 yılı başından bu yana Türkiye'den dönen 241 kişide salmonella enfeksiyonu tespit ettiğini açıkladı. Ajans, bulguların yaygın bir enfeksiyon kaynağını işaret ettiğini belirtti. Ayrıca, Antalya'dan dönen tatilcilerdeki ishalin salmonelladan kaynaklandığı doğrulandı. Bu durum, besinlerin sağlıksız koşullarda hazırlandığı ve saklandığına işaret ediyor. Salmonella, genellikle dört-yedi gün süren ve çoğu kişinin tedavi olmadan iyileştiği bir hastalıktır. Ancak yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyredebilir.
27 Temmuz 2023

Yeni bir araştırma, çocukların ekran başında geçirdiği süreyi azaltmanın kötü davranışları da azalttığını ortaya koydu. Güney Danimarka Üniversitesi'nden araştırmacılar, dört ile 17 yaş aralığındaki 181 çocuk ve ergenin bulunduğu 89 aileden toplanan verileri analiz etti. Araştırma, çocukların ekran sürelerini haftada sadece üç saate düşürerek ruh sağlığı ve davranışlarında önemli iyileşmeler gözlemlendiğini belirtti. Ayrıca, önceki araştırmalar da çocukların ekran başında kalmasının gelişimsel gecikmelere yol açabileceğini ve nörogelişimsel bozukluklarla ilişkili olabileceğini ortaya koymuştu.
21 Temmuz 2024

Furniture at Work araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışma, evden çalışmanın 70 yıl sonra insanların fiziksel görünümünde kalıcı değişikliklere neden olabileceğini öne sürüyor. Araştırmada, evden çalışan bir karakter olan 'Anna'nın, uygun olmayan çalışma koşulları nedeniyle sırtında kamburluk, gözlerinde şişlik ve ellerinde pençe şeklinde deformasyonlar oluşabileceği belirtiliyor. Ayrıca, hareketsiz yaşam tarzı ve yeterli temiz hava alamama durumları bağışıklık sistemi zayıflığı ve ruh sağlığı sorunlarına yol açabilir. Sağlık uzmanları, evden çalışanlara düzenli aralar vererek hareket etmelerini ve özel çalışma alanları oluşturmalarını öneriyor.
18 Haziran 2023

Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden araştırmacılar, diş kaybı ve diş eti hastalıklarının beyinde düşünce ve hafızayı kontrol eden hipokampus bölgesi üzerindeki etkilerini inceledi. 55 yaş ve üzeri bireyler üzerinde yapılan araştırmada, ağızdaki diş sayısının azalması ve diş eti hastalıklarının artmasıyla hipokampusun sol lobunun küçüldüğü gözlendi. Araştırma sonuçları 'Neurology' dergisinde yayınlandı.
6 Temmuz 2023

Sağlık yetkilileri, bel soğukluğuna neden olan bakterilerin antibiyotiklere karşı giderek direnç kazandığını tespit etti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2022 yılına ilişkin raporunda, gonore izolatlarının antibiyotik siprofloksasine karşı direncinin arttığını belirtti. Bu durum, mevcut tedavi seçeneklerinin etkinliğini tehlikeye atabilir ve yeni tedavi seçenekleri bulunana kadar önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturabilir. Daha fazla gözetim ve tedavi kılavuzlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi tavsiye edildi.
11 Haziran 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

Murat Ağırel, felaketin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen birçok kişinin hala çadır ve konteynerlerde yaşamak zorunda kaldığını belirtiyor. Felaketten etkilenenlerin toplumsal enkazdan çıkamadığını ve ülkenin liderinin 'Bana oy verirsen sana hizmet getiririm' şeklindeki yaklaşımıyla eleştiriyor. Yoksulluk içindeki halkın durumunun daha da kötüleştiğini, yüksek kiralar nedeniyle evsiz kalanlar ve uzun süre konteynerlerde yaşamak zorunda kalanlar olduğunu vurguluyor.
6 Şubat 2024

AXA sigorta şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, dünya genelinde ruh sağlığı bozuklukları artış gösteriyor. Türkiye, yüzde 38'lik oranla ruh sağlığı bozukluğu yaşayan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor. Araştırma, özellikle gençler arasında ruh sağlığı sorunlarının daha yaygın olduğunu belirtiyor. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 43'ü ruhsal bir hastalığı olduğunu ifade ederken, bu oran 65-75 yaş arası katılımcılarda yüzde 14'e düşüyor.
11 Mart 2024

The Guardian gazetesi, seks terapistleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda libidoyu artırmanın yollarını derledi. Makalede, cinsel isteğin azalmasının normal olduğu ve stres, sağlık sorunları gibi faktörlerin libidoyu etkileyebileceği belirtiliyor. Terapistler, ruh halini iyileştirmek, sağlık taraması yapmak, partnerle iletişim kurmak gibi çeşitli önerilerde bulunuyorlar. Ayrıca, cinsel olmayan yakınlığı yeniden keşfetmek, planlama yapmak, kendine iyi bakmak ve vücut güvenini artırmak gibi ipuçları da veriliyor. Yazıda, cinsel hayatı canlandırmak için seks oyuncakları ve fantezilerin de kullanılabileceği ifade ediliyor.
3 Aralık 2023

Güney Kore'de Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sayısı üç hafta içinde beş kattan fazla artarak temmuzun son haftasında 465'e ulaştı. Temmuz ayı genelinde ise toplam 929 kişi hastaneye kaldırıldı. Güney Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 65 yaş üstü kişilerin koronavirüse karşı aşılanma sürecinin ekim ayında devam edeceğini açıkladı.
2 Ağustos 2024

Türkiye Obezite Araştırma Derneği, obeziteli bireylerin toplum ve aile içinde damgalanmasının birçok soruna yol açtığını belirtiyor. Kilo önyargısı ve ayrımcılığı, sosyal ilişkiler, eğitim, iş hayatı ve sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor. Obeziteli bireyler, damgalanma ve önyargılar nedeniyle depresyon, anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşayabiliyor ve tedavilerini bırakabiliyorlar. Sağlık sektörü ve hekimler de bu önyargılardan etkileniyor, uygun sağlık hizmeti sunmada yetersiz kalıyorlar.
9 Mart 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü duyurmasının ardından borsada ulaştırma ve turizm endeksleri düştü, sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri değer kazandı. Yeni kısıtlamaların gelme ihtimaline karşın ulaştırma endeksi yüzde üç, turizm endeksi yüzde bir değer kaybetti. Sağlık harcamalarının artacağı gerekçesiyle de sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri yaklaşık yüzde 10 yükseldi.
15 Eylül 2023

ABD'nin Los Angeles kentindeki Smidt Kalp Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma, kalp krizinin bir gün önce uyarı verebileceğini belirtti. Araştırmada, 18 ve 85 yaşları arasındaki hastaların verileri incelendi ve kalp krizinden önce belirgin semptomlar tespit edildi. Bulgulara göre, kadınlarda nefes darlığı, erkeklerde ise göğüs ağrısı kalp krizinin belirgin işaretleri olarak görülüyor. Araştırmacılar, bu işaretlerin anlaşılmasının, yüzde 90 oranında ölümcül olan ani kalp krizlerini önlemede doktor ve hastalara yardımcı olabileceğini belirtiyor.
2 Eylül 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı İstanbul Barometresi araştırmasına göre İstanbulluların %76'sı evde en çok 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini konuştu. Araştırmaya katılanların %73,7'si olası İstanbul depremini gündemde tutarken, %29,8'i kendi konutlarının ağır hasar alacağını veya yıkılacağını düşünüyor. Maddi yetersizlikler nedeniyle %21,7'si hasarlı binada oturmaya devam etmek zorunda kalacağını ifade ediyor. İstanbulluların son iki yılda en mutsuz olduğu ay bu yılın şubat ayı olarak belirlendi.
22 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman, TÜİK'in 2020-2021 ölüm istatistiklerine göre pandemi döneminde Türkiye'de 217 bin fazladan ölüm olduğunu belirtti. 2019'da 435 bin kişi ölürken, 2020'de 507 bin 938, 2021'de ise 565 bin 594 kişi hayatını kaybetti. Covid-19 kaynaklı ölümler 2020'de 22 bin 136 iken, 2021'de 65 bin 198'e yükseldi. TÜİK'in iki yıl sonra açıkladığı bu veriler, Sağlık Bakanlığı'nın daha önce açıkladığı ölüm sayılarından çok daha yüksek.
23 Şubat 2023

Lancet Komisyonu tarafından hazırlanan yeni bir rapor, demans riskini artıran 14 değiştirilebilir faktörü belirledi. Bu faktörler arasında işitme kaybı, yüksek tansiyon, sigara içmek, obezite, depresyon, fiziksel hareketsizlik, diyabet, aşırı alkol tüketimi, travmatik beyin hasarı, hava kirliliği, sosyal izolasyon, görme kaybı ve yüksek kolesterol bulunuyor. Raporda, bu risk faktörlerinin ele alınmasıyla demans vakalarının neredeyse yarısının geciktirilebileceği veya önlenebileceği belirtiliyor. Ayrıca, demans riskini azaltmak için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiği vurgulanıyor.
4 Ağustos 2024

İspanya'nın güneyindeki Sevilla kentinde, son bir ay içinde Batı Nil virüsünden ölenlerin sayısı beşe yükseldi. Endülüs özerk yönetimi Sağlık Bakanlığı, Sevilla'nın çeşitli kasabalarında toplam 10 kişide virüs tespit edildiğini ve bunlardan beşinin öldüğünü açıkladı. Virüsün sivrisinekler yoluyla bulaştığı ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verildi. Ölen kişilerin çoğunlukla yaşlı olduğu belirtildi.
27 Ağustos 2024

Nature Neuroscience dergisinde yayınlanan bir araştırma, hamileliğin annelerin beyninde dinamik ve işlevsel değişikliklere yol açtığını ortaya koydu. Araştırma, 38 yaşındaki sağlıklı bir kadının beynini iki yıl boyunca inceledi ve hamilelik sırasında beyindeki gri madde ve beyaz madde yapısında önemli değişiklikler gözlemlendi. Bu değişikliklerin, annenin beyninin anneliğe hazırlanma sürecinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Çalışma, hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki değişimlerin beyin anatomisini nasıl etkilediğini anlamaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
18 Eylül 2024
İşaretlediklerim