AKP'li avukat Ercan Ezgin, daha önce partinin Siyaset Akademisi sınavında derece yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan plaket almıştı. Ancak bu dönem milletvekili adaylığı için yaptığı başvuru kabul edilmedi. Ezgin, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, partisine Diyarbakır'da zor dönemlerde hizmet ettiğini ve tehditler aldığını belirterek, Hulki Cevizoğlu'nun aday gösterilmesine gönderme yaparak kendisinin değer görmediğini ifade etti. Hulki Cevizoğlu ise son dönemde iktidar savunuculuğu yaparak AKP'den İstanbul 1'inci bölge 6'ıncı sıradan aday gösterilmişti.
11 Nisan 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderilen rüşvet ihbarı dilekçesi hakkında bir müfettiş görevlendirdiğini duyurmuştu. Bu haber, İstanbul 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sansürlendi. Rüşvet ihbarı, İstanbul Anadolu Başsavcısı İsmail Uçar tarafından yapılmış ve İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu başkanı Bekir Altun'un iş takipçiliği yaptığı ve bazı dosyaları para karşılığı kapattığı iddia edilmişti.
19 Ekim 2023

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yakalanan ilk darbeci olan eski Bursa il jandarma komutanı Yurdakul Akkuş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, Ali Çiğci ve Bilal Dişbudak’a anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım suçundan verilen 15’er yıl hapis cezaları da onandı. Diğer sanıklar hakkında verilen çeşitli hapis ve beraat kararları da Yargıtay tarafından onandı. Akkuş’un çantasında darbecilerin yönetim planı şemaları ve kamu kurumlarının başına geçecek isimlerin listesi bulunmuştu.
27 Eylül 2024

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala davasında yargılamanın yenilenmesi talebini görüşmek üzere yeni bir mahkeme heyeti oluşturulmasına karar verdi. Yeni heyet, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal’ın başkanlığında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak’tan oluşacak. Osman Kavala’nın avukatı Hilal Zengin, yargılamanın yenilenmesi talebinde bulunmuş ve bu talep mahkeme tarafından kabul edilmiştir. Bu gelişme, Kavala’nın yeniden yargılanma sürecinde infazın durdurularak tahliye edilmesi talebini gündeme getirebilir.
15 Mayıs 2024

Cumhuriyet Halk Partisi'nin eski İstanbul il başkanı Canan Kaftancıoğlu, vatandaşlara açtığı tüm davaları çekeceğini duyurdu. Kendisine açılan davaların hızla kabul edildiğini, ancak kendisinin açtığı davaların çoğunun reddedildiğini veya kabul edilenler için altı ay sonraya gün verildiğini belirtti. Kaftancıoğlu, kabul edilen davaların çoğunun, iktidarın kutuplaştırma ve hedef göstermelerinin etkisiyle hareket eden ve sonradan pişman olduklarını belirten vatandaşlar tarafından yapıldığını ifade etti.
17 Ekim 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara temsilcisi Erdem Gül, MİT TIR'larının durdurulması görüntüleriyle ilgili olarak 'terör örgütüne yardım etmek' suçundan yargılandı. Daha önce beraat eden Gül, Yargıtay'ın kararı bozması üzerine yeniden görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gül, şu anda İstanbul Adalar belediye başkanı olarak görev yapmaktadır.
28 Şubat 2024

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, terör örgütü üyeliği iddiasıyla gözaltına alındı ve yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyum olarak atandı. Akış'ın 2014'ten beri silahlı örgüt yöneticiliği, üyelik ve propaganda suçlarından yargılandığı belirtiliyor. Soruşturma, 31 Mart seçimlerinden önce Hakkari'de yapılan 'Öcalan’a özgürlük' yürüyüşüne dayanıyor. İddianame, çeşitli ses kayıtlarına ve gizli tanık ifadelerine dayanıyor.
4 Haziran 2024

Gezi Parkı davasında mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararını uygulamayan mahkeme, 28 çuval dava dosyasını Yargıtay’a yolladı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararını uygulaması beklenen mahkeme, karar için topu Yargıtay’a atmıştı. İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı İstanbul başsavcılığında görevli bir memurla Yargıtay’a yolladı.
2 Kasım 2023

Gazeteci Serdar Akinan, Ayvacık ilçe emniyetine götürüldüğünü belirten bir video paylaştıktan sonra gözaltına alındı ve İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Akinan'a 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamaları yöneltiliyor. Emniyetteki ifadesinde, YouTube kanalında Muhammet Yakut isimli kişiyi gazetecilik gereği konuk ettiğini ve konuyu araştırdığını belirtti.
19 Nisan 2023

Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin korumaları, gazeteci Sinan Aygül'e saldırı suçundan tutuklanmıştı. Aygül, Geylani'nin koruma polisi Engin Kaplan ve belediye çalışanı Yücel Baysali'nin saldırısına uğramıştı. Davanın ilk duruşması bugün görüldü ve sanıklar tahliye edildi. Mahkeme, tutuklulukta geçirdikleri süre ve delillerin toplanmış olması sebebiyle sanıkların tahliyesine karar vererek, davayı 14 Aralık 2023'e erteledi.
14 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Yüksek Hakem Kurulu'na yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımlandı. Uğur Kızılca asil üye, Mevlüt Sadi Su ve Alaaddin Coşkun yedek üye olarak atandı. Bu atamalar, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 54'üncü maddesi gereğince yapıldı. Yüksek Hakem Kurulu, grevin yasak olduğu iş yeri ve işletmelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine toplu sözleşmenin imzalanmasına yetkili kuruldur.
16 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasından mahkum olan ve daha sonra Hatay'dan milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kararının 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı, ancak mahkemenin kararı uygulamak yerine durumu Yargıtay'a taşıdığı belirtildi. Bu durum, Can Atalay'ın tahliye sürecinin uzamasına neden olacak.
30 Ekim 2023

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun davasına bakacak olan istinaf heyetinin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılanıyor ve kendisine iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmişti. İstinaf mahkemesinde itiraz edilen kararın onanması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı hale gelecek. İstinaf incelemesi henüz tamamlanmadı ve İmamoğlu davasının öne çekilmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Gezi Davası'nda tutuklu yargılanan Can Atalay, Tayfun Kahraman, Osman Kavala, Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden ile gazeteci Merdan Yanardağ'ı cezaevlerinde ziyaret etti. Pala, Adalet Bakanı'na tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu ve hukuksuz yargılamaların son bulmasını istedi. Tutukluların ve ziyaret edilen gazetecinin adalet mücadelesine devam edeceklerini ve Türkiye'nin geleceğinden umutlu olduklarını ifade ettiler. Pala, cezaevi koşulları ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği konularında da bilgi aldı.
8 Temmuz 2023

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasağın Yargıtay'a gelmeden istinaf mahkemesinde kesinleşebileceğini ifade etti. Ancak, bir ceza avukatı ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Güçlü Akyürek, bu durumun mümkün olmadığını, çünkü ilgili suçun temyize tabi olduğunu ve Yargıtay'a gitme ihtimalinin bulunduğunu belirttiler. Akyürek, istinaf mahkemesinin lehte bir karar verse bile savcının Yargıtay'a başvurma yetkisi olduğunu, dolayısıyla kararın istinafta kesinleşmeyeceğini açıkladı.
19 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek mahkemenin heyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince değiştirildi. Yeni heyette başkan olarak 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, üye hakimler olarak ise Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak yer alacak. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından serbest bırakılması yönünde karar verilmişti. Ancak, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamış ve Kavala'nın tutukluluğu devam etmişti.
14 Mayıs 2024
İşaretlediklerim