Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Meydanı'nın mitingler için uygun olmadığını ifade ederek, sendika ve siyasi partilere bu meydanda 1 Mayıs kutlamaları yapmamaları yönünde çağrıda bulundu. Erdoğan, İstanbul'da miting ve gösteriler için belirlenen 40 farklı güzergah olduğunu belirtti ve sendikaları ile siyasi partileri 1 Mayıs atmosferine zarar verecek adımlardan kaçınmaya davet etti. Taksim Meydanı, 1977'deki trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için simgesel bir öneme sahip olmasına rağmen, yıllardır burada kutlamalar engelleniyor.
30 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen AKP 31’inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomiden güvenliğe, ulaştırmadan ticarete, savunmadan enerjiye kadar her alanda Cumhuriyet tarihinin altın yıllarını yaşadığını belirtti. Filistin-İsrail savaşı hakkında da konuşan Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu eleştirerek, Filistin halkına desteklerini sürdüreceklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yeni anayasa çalışmaları ve terörle mücadele konularında kararlılığını ifade etti.
2 Haziran 2024

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni sırasında Anıtkabir'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan lehine sloganlar atıldı. Törene devlet erkanı ve siyasi parti liderleri katıldı. Anıtkabir'de sadece Atatürk'e saygı için tören düzenlenebileceğini belirten yönetmelik, başka amaçlarla yapılan gösterilere izin verilmediğini ifade ediyor. Bu durum, Anıtkabir'deki törenlerin düzenlenmesine ilişkin kanun ve yönetmeliklerle çelişiyor.
29 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türkiye'nin terörle mücadelede kararlılığını vurguladı. Erdoğan, 40 yıldır Türkiye'nin enerjisini sömüren ve hedeflerinden uzaklaştıran terör belasını tarihe gömmek gerektiğini belirtti. Mesajında, Türkiye'nin güvenlik tehditleri ve ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini ifade eden Erdoğan, Cumhuriyetin kurucularını da şükranla andı. Ayrıca, Türkiye'nin aydınlık yarınlara ulaşması için az sayıda engelin kaldığını söyledi.
29 Ekim 2024

Mine Söğüt, Gezi Parkı olaylarının ardından iktidarın katılımcıları düşman ilan ettiğini ve terör örgütlerinin siyaseti dizayn etmeye çalıştığını iddia ettiğini belirtiyor. 2015 seçimlerinden sonra barış sürecinin sona erdiğini ve yeniden savaş sürecine dönüldüğünü ifade ediyor. Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişimi, üniversitelerin içinin boşaltılması ve çeşitli toplumsal etkinliklerin yasaklanması gibi olaylara değiniyor. Söğüt, Gezi hareketinin bir başarı hikayesi olarak okunmasının yanıltıcı olabileceğini ve bu hareketin romantizminin zehirli olabileceğini savunuyor.
30 Mayıs 2024

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da işçilerin Taksim'e yürüyüşü sırasında polis, Saraçhane'den Haliç'e inen yolda abluka oluşturdu. İşçilerin geçişini engellemek için plastik mermi ve biber gazı kullanıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, polislerin gösterdiği müdahaleyi 'sağ duyulu' olarak nitelendirerek, polislerle gurur duyduğunu ifade etti.
1 Mayıs 2024

10 Ekim 2015'te IŞİD tarafından gerçekleştirilen Ankara Gar Katliamı'nda hayatını kaybedenler, katliamın dokuzuncu yıl dönümünde anıldı. Anmaya, hayatını kaybedenlerin aileleri, çeşitli siyasi partilerden milletvekilleri ve sendika temsilcileri katıldı. Anma etkinliğinde, katliamın siyasi bir cinayet olduğu ve adaletin sağlanmadığı vurgulandı. Katliamın sorumlularının yargılanması gerektiği belirtilirken, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'e yapılan başvuruların sonuçsuz kaldığı ifade edildi.
10 Ekim 2024

Şeref Oğuz, 1 Mayıs kutlamalarında Taksim Meydanı'nın emekçilere kapatılmasını eleştirerek, bu uygulamanın olumsuz sonuçlarını vurguladı. Oğuz, geçmişte yaşanan şiddet olaylarını anımsatarak, polisin sert müdahalelerine ve basına yönelik baskılara dikkat çekti. Ayrıca, Taksim'in sadece belirli gösterilere açık olmasının yanlışlığını ve bu yasağın tepki doğurduğunu belirtti. 2010-2012 yılları arasında meydanın 1 Mayıs kutlamalarına açık olduğu dönemlerde yaşanan coşkuya işaret ederek, özgürlüklerin kısıtlanmasının güvenlik sağlamadığını ifade etti.
2 Mayıs 2024

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 86'ncı yılında Dolmabahçe Sarayı ve Anıtkabir başta olmak üzere birçok yerde törenlerle anıldı. Vatandaşlar, Atatürk'ün ölüm anı olan 09:05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir'de 'Orijinal Atatürk Portresi Sergisi' açıldı ve 15 gün boyunca ziyaretçilere açık olacak. Törenler, Atatürk'ün Türk bayrağı serili yatağına karanfiller bırakılması ve dualar okunması gibi etkinliklerle duygusal anlara sahne oldu.
10 Kasım 2024

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Polis ekipleri köprüyü her iki yönde araç girişine kapattı ve köprüde çok sayıda polis ekibi bulunuyor. Valilikten yapılan açıklamada, köprüde meydana gelen olayın bireysel bir eylem olduğu ve emniyetin tedbir amaçlı köprü trafiğini durdurduğu belirtildi. Köprü girişlerinde yoğun araç kuyrukları oluştu.
14 Haziran 2024

Aziz Çelik, dünya genelinde 1 Mayıs kutlamalarının merkezi meydanlarda yapıldığını belirterek, İstanbul'da Taksim Meydanı'nın kullanılmamasını eleştirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın, Taksim'de kutlama yapmak isteyen işçilerle polemik yapmasını ve çözüm aramak yerine demagoji yapmayı tercih etmesini sert bir dille kınadı. Ayrıca, Bakan Işıkhan'ın 1 Mayıs 1977'de Taksim'de ölen işçilerin sayısını yanlış hatırladığını ve bu kişilerin anısını yanlış kullanmakla suçladı.
29 Nisan 2024

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 'Filistin İçin Bin Genç' inisiyatifi tarafından düzenlenen ve İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesini talep eden eyleme polis tarafından sert müdahalede bulunuldu. İktidarın Filistin davasını iç politikada kullanırken, iktidara yakın sermaye gruplarının İsrail ile ticari ilişkilerini sürdürdüğü belgelerle ortaya konuldu. İktidar ve medyası, eylemi 'beşinci kol faaliyeti' olarak nitelendirerek, eylemcilerin iktidarın İsrail ile olan ikiyüzlü politikasını gözler önüne sermesinden rahatsızlık duydu. Erdoğan iktidarının Filistin sorununa ve İsrail ile ilişkilerine yaklaşımı, iç politikada ve bölgesel emellerde bir pazarlık aracı olarak kullanıldığı eleştirildi.
9 Nisan 2024

DİSK yönetim kurulu, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı Taksim Meydanı'nda kutlama kararını duyurdu. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin hayatını kaybettiği olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir anlam taşıyor. Ancak 2013'ten bu yana Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları engelleniyordu. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla bu yıl Taksim'de kutlama yapılmasının her işçi ve emekçinin hakkı olduğu belirtildi ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
2 Nisan 2024

Mehmet Altan, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporunun kaybolduğunu belirtiyor ve bu durumu eleştiriyor. Altan, Meclis'in kendi raporunu kaybetmesinin şaşırtıcı olduğunu vurguluyor ve başka bir ülkede böyle bir durumun olup olmadığını sorguluyor. Ayrıca, bu raporun kaybolmasının, darbenin kendisine karşı yapıldığı bir Meclis için daha da ironik olduğunu ifade ediyor.
11 Temmuz 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işçi sendikalarının 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlama isteğini eleştirdi. Bakan Işıkhan, bu ısrarın 1 Mayıs'ın dayanışma ruhuna zarar verdiğini belirtti. Taksim Meydanı, 1977'de yaşanan ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan trajik olaylar nedeniyle 1 Mayıs kutlamaları için sembolik bir öneme sahip. Anayasa Mahkemesi, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını bir hak ihlali olarak değerlendirmişti.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın muhalefete 'zübük' olarak hitap etmesine CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den yanıt geldi. Özel, Erdoğan'ın bu tanımı üzerine Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünden 'zübük' kelimesinin anlamlarını sıralayarak, bu tanımların Erdoğan'ı işaret ettiğini belirtti. Özel, Erdoğan'a ayna yollanması gerektiğini söyleyerek, böylece Erdoğan'ın 'zübük' tanımını kendisinde görebileceğini ifade etti.
8 Mart 2024

2007 yılı, Türkiye için hem doğasal hem de toplumsal sorunların arttığı bir yıl olarak kaydedildi. Nisan ayında, Nokta Dergisi'nin Genelkurmay ile ilgili haberleri nedeniyle basılması ve yayınının sonlandırılması, Malatya'da Zirve Yayınevi'ne yapılan ve üç kişinin öldürüldüğü katliam, ve Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığına karşı çıkan 'e-muhtıra' gibi olaylar ülkeyi sarsmıştır. Bu olaylar, Türkiye'nin siyasi ve toplumsal yapısında derin izler bırakmış ve tartışmaları beraberinde getirmiştir.
11 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915'te yaşanan olayları 'Ermeni soykırımı' olarak anarak, bu tarihi bir 'büyük felaket' olarak tanımladı ve hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulacağını belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Biden'ın bu açıklamalarına sert bir şekilde tepki gösterdi. Bakanlık, açıklamanın tarihi gerçekleri çarpıttığını ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Ayrıca, iki toplum arasındaki uzlaşı çabalarına zarar verdiğini ve radikal grupları cesaretlendirdiğini belirtti.
24 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 13 Mayıs 2014'te 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının 10. yıl dönümünde düzenlenen anma törenine katıldı. Özel, konuşmasında işçilerin örgütlenmesinin önemine vurgu yaparak, iş cinayetlerine karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, işçilerin sendikalı olmalarının önemini vurgulayarak, örgütlü mücadelenin iş cinayetlerine karşı koruma sağlayacağını ifade etti.
13 Mayıs 2024

NATO liderleri, ittifakın 75’inci yıldönümünü kutlamak üzere 9 Temmuz’da Washington’da bir araya gelecek. Zirvede, küresel barış ve güvenliğin kaos halinden kurtuluş çareleri araştırılacak. Makalede, NATO'nun Doğu'ya genişlemesi, Rusya'nın güvenlik endişeleri ve Ukrayna krizi gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, Çin karşıtı retoriğin tehlikeleri ve nükleer silahlanma konusundaki endişeler de vurgulanıyor.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim