Fransa'nın Dijitalleşme ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakanı Jean-Noel Barrot, iPhone 12 model telefon satışının ülkede yasaklandığını duyurdu. Yasak, Ulusal Frekans Ajansı'nın (ANFR) iPhone 12'nin Avrupa'da izin verilen radyasyon miktarını aştığını tespit etmesi üzerine geldi. Avrupa'da bir telefonun 4W/kg radyasyon miktarına sahip olması gerekiyor, ancak ANFR, iPhone 12 model telefonun 5,74 W/kg radyasyon yaydığını belirledi.
12 Eylül 2023

Barbadoslu şarkıcı Rihanna, 2016'dan bu yana yeni bir albüm yayınlamamıştı. 12 Şubat 2023'te Amerikan futbolunun en büyük kupa maçı olan Super Bowl'un devre arasında sahne alacak. Apple Music'te yayımlanan bir videoda, Rihanna'nın yeni şarkılar çıkarabileceğine dair ipuçları yer aldı. Videoda, Rihanna'nın silueti ve ardından yeşil peluş ceketi ve örgülü saçlarıyla görünmesi ve 'Needed Me' şarkısından bir bölüm söylemesi, hayranlar arasında yeni müzik beklentisini artırdı.
13 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

Tokyo Üniversitesi'ndeki bilim insanları, laboratuvar ortamında insan cildine benzeyen, kendi kendini onarabilen ve gülümseyebilen bir robot yüz üretti. Bu sentetik deri, kolajen bazında insan derisi hücresinden yapılarak robota yapışıyor ve insan bağlarını taklit ediyor. Araştırmacılar, ileride ter bezleri, gözenekler ve sinir gibi özellikler ekleyerek cildi gerçek cilde en yakın hale getirmeyi hedefliyor. Bu gelişme, insansı robotların geliştirilmesi ve kozmetik ürünlerin test edilmesinde yenilikçi uygulamalara fırsat verebilir.
1 Temmuz 2024

Beyoğlu Belediyesi, Kasımpaşa-Pangaltı ve Tophane-Taksim güzergahlarında ücretsiz ring seferleri başlattı. Bu hizmet, belediyenin CHP tarafından yönetilmeye başlamasından sonra hayata geçirilen ilk önemli projelerden biri olarak dikkat çekiyor. Ücretsiz ring seferleri, hafta içi beş gün boyunca hizmet verecek. Belediye, bu yeni uygulamayla vatandaşlara kolay ve maliyetsiz ulaşım imkanı sunmayı amaçlıyor.
29 Nisan 2024

Britanya'da yapılan bir araştırmaya göre, beş ila yedi yaş arasındaki her dört çocuktan biri akıllı telefona sahip. Aynı yaş grubundaki çocukların sosyal medya kullanımı da artış gösterdi; yaş sınırı 13 olmasına rağmen, çocukların yaklaşık yarısı WhatsApp gibi uygulamaları kullanıyor. Sosyal medya, canlı yayın ve çevrimiçi oyun kullanım oranlarındaki artış dikkat çekici. Ofcom yetkilisi, bu durumun sektör için bir uyandırma çağrısı olduğunu ve şirketlerin çocukları güvende tutmak için yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.
21 Nisan 2024

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın'ın yapay zeka aracılığıyla üretilen ses ve görüntüsü, sosyal medya üzerinden ilaç pazarlamak için kullanıldı. Akın, bu sahtekarlıkla ilgili hukuki süreci başlattı ve CİMER'e şikayette bulundu. Sahte videolarda Akın, Meksika Üniversitesi baş üroloğu olarak tanıtılıyor ve idrar kaçırmaya karşı bir ilaç öneriliyor. Firmanın web sitesi adresi New York olarak gözükse de, haritadaki konumu Ukrayna'da ve ilaç Bulgaristan, Slovenya ve Hırvatistan'da satışta.
17 Haziran 2024

Sosyal medya platformu X, beğeni, retweet ve yanıt sayılarını gizlemeye yönelik bir tasarım değişikliği yapmayı planlıyor. Kullanıcılar, gönderileri beğenmek veya yanıtlamak için sola ya da sağa kaydırmak zorunda kalacak. Bu değişiklik, X'in CEO'su Elon Musk tarafından doğrulandı ve çoğu kullanıcı tarafından olumsuz tepkiler aldı. Değişiklik, ilk olarak MacRumors'tan araştırmacı Aaron Perris tarafından keşfedildi.
5 Temmuz 2024

Apple yetkilisi, yeni iPhone'ların aşırı ısınma sorununun yazılım ve uygulama hatalarından kaynaklandığını belirtti. Meta şirketinin Instagram, Facebook ve Threads gibi uygulamalarının yanı sıra Uber Technologies Inc. şirketinin uygulaması ve Asphalt 9 oyununun da cihazın normalden daha sıcak çalışmasına neden olduğunu ifade etti. Apple, sorunun donanımla ilgili olmadığını, yeni tasarımın daha iyi ısı dağılımı sağladığını ve yaklaşan yazılım düzeltmesinin işlemciyi yavaşlatmayacağını belirtti. Ayrıca, sorunun bir güvenlik sorunu olmadığını ve iPhone'un performansını uzun vadede etkilemeyeceğini söyledi.
2 Ekim 2023

Elon Musk'ın kurucusu olduğu Neuralink şirketi, beyin çipi deneyleri için gönüllü aramaktadır. İlk klinik deney için, kafatasının bir kısmının çıkarılmasını kabul edecek bir gönüllü gerekmektedir. Ameliyat sırasında beyne elektrot ve teller yerleştirilecek ve bu çip, beyin aktivitesini okuyup analiz ederek cihazlara aktaracak. Adayın 40 yaş altında, dört uzvu felçli bir yetişkin olması beklenmektedir.
9 Kasım 2023

Apple Türkiye, dolar/TL kurundaki artış sebebiyle iPhone 14 serisine bu yıl içinde dördüncü kez zam yaptı. En yüksek model olan iPhone 14 Pro Max'ın fiyatı 76 bin 499 TL'ye çıktı. BloombergHT'nin haberine göre, son üç haftada Apple ürünlerine yüzde 30'a varan oranlarda zam yapıldı. iPhone 14'ün başlangıç fiyatı 42 bin 499 TL, iPhone 14 Pro'nun başlangıç fiyatı ise 54 bin 999 TL oldu.
8 Haziran 2023

BBC'nin Newsnight programı, Google'ın deprem uyarı sisteminin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim gönderemediğini ortaya çıkardı. Google, uyarı sistemiyle depremlerden bir dakika öncesine kadar Android tabanlı telefonlar üzerinden kullanıcılara bildirim gönderebileceğini iddia ediyor. Ancak BBC'nin yaptığı araştırmada, depremden etkilenen üç bölgede bu uyarıyı almış herhangi bir kişiye ulaşılamadı. Google, bu uyarıların yaygın bir şekilde insanlara ulaştığına ilişkin herhangi bir kanıt sunmadı.
27 Temmuz 2023

Netflix'in teknoloji distopyası temalı dizisi 'Black Mirror'ın yeni sezonu haziranda yayınlanacak. Dizinin merakla beklenen yeni sezon bölüm başlıkları ve konuları bir tanıtım videosuyla duyuruldu. Yeni sezonda Salma Hayek, Aaron Paul, Kate Mara gibi ünlü isimler yer alacak ve farklı konular işlenecek. Bölümler; bir kadının hayatının dram uyarlamasını keşfettiği 'Joan Is Awful', gizemli bir yerel hikayeye rastlayan genç bir çiftin hikayesi 'Loch Henry', alternatif bir 1969'da geçen 'Beyond The Sea', bir trafik kazasını konu alan 'Mazey Day' ve 1979 yılında geçen 'Demon 79' olarak sıralanıyor.
12 Mayıs 2023

Meta, popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'a, Telegram'da bulunan ve sınırsız kişiye özel paylaşım yapılabilen 'kanal' özelliğini ekleyeceğini duyurdu. Bu özellik ilk olarak Kolombiya ve Singapur'daki kullanıcılara sunulacak ve önümüzdeki aylarda diğer ülkelere de yayılacak. Kullanıcılar bu yeni özellik sayesinde hobiler, spor takımları ve siyasi güncellemeler gibi konularda kanalları takip edebilecekler.
8 Haziran 2023

Elon Musk'ın Neuralink şirketi için cerrahi robotlar tasarlayan Afshin Mehin, Wired dergisine verdiği röportajda, yapay zeka ve nöroteknolojinin birleşimiyle ortaya çıkabilecek etik ve gizlilik sorunlarına dikkat çekti. Mehin, bu teknolojilerin şirket çıkarlarına hizmet edip etmediği konusunda endişelerini dile getirdi ve kişisel verilerin korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Neuralink için tasarladığı beyin-bilgisayar arayüzleriyle felçli insanların bilgisayarları kontrol etmelerini sağlayan cihazlar geliştirdiğini ve bu alanda ödüller kazandığını belirtti.
22 Nisan 2024

Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu (TRT), e-Bandrol uygulamasını cep telefonları, taşıtlar ve televizyonların yanı sıra bilgisayar, tablet ve akıllı kol saatlerini de kapsayacak şekilde genişletti. Yeni düzenleme ile yurt içinde üretim yapan mükelleflerin belirli üretim kapasitelerine sahip olmaları gerekecek. IMEI, şasi numarası veya seri numarası olmayan cihazlar e-Bandrol'den yararlanamayacak ve usulsüzlük tespit edilen mükelleflere fiziki bandrol verilecek. Üç defa bandrolsüz cihaz satışı tespit edilen mükelleflerin e-Bandrol uygulamasına son verilecek.
6 Ocak 2023

Elon Musk'ın beyin çipi girişimi Neuralink, bağımsız bir inceleme kurulundan onay alarak ilk insan deneyi için hasta alımına başladığını duyurdu. Felçli insanlar için beyin implantının klinik deneylerde test edilmesi planlanıyor. Yaklaşık altı yıl sürecek çalışmanın detayları henüz açıklanmadı. Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı belirtilmişti.
20 Eylül 2023

ABD'li perakende şirketi Target, 'Onur Haftası' öncesinde satışa sunduğu LGBT+ temalı ürünleri, çalışanlarının güvenliğini tehdit eden seviyeye ulaşan tepkiler nedeniyle mağazalardan çektiğini açıkladı. Ürünler arasında gökkuşağı motifli tişörtler, kupalar ve benzeri aksesuarlar bulunuyordu. Bazı eyaletlerde ürünler mağazanın arka tarafına taşınırken, online mağazalardan da kaldırıldı. Ayrıca, Malezya'da eşcinselliğin yasak olması nedeniyle Swatch markasının gökkuşağı motifli saatlerine el konulduğu bilgisi verildi.
24 Mayıs 2023

Teknoloji distopyası temalı popüler dizi Black Mirror'ın beşinci sezonunun ardından uzun bir aradan sonra altıncı sezonu Haziran ayında Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Yeni sezonda Aaron Paul, Salma Hayek Pinault, Kate Mara gibi ünlü isimler yer alacak. Variety dergisi, yeni sezonun prodüksiyon ve sinematografi açısından daha özenli ve hikayelerin daha ürkütücü olacağını belirtti. Dizinin yaratıcısı Charlie Brooker, bu sezonun şimdiye kadarki en şaşırtıcı bölümlerden oluşacağını vaat ediyor.
26 Nisan 2023

Sony, PlayStation gösteriminde 'Project Q' adını verdiği yeni bir taşınabilir oyun konsolunu duyurdu. Bu cihaz, 8 inç HD ekrana sahip olacak ve PlayStation 5 DualSense kablosuz kontrol cihazının tüm özelliklerini barındıracak. Wi-Fi bağlantısı ile PlayStation 5 oyunlarını uzaktan oynama imkanı sunacak olan konsol, oyunların PlayStation 5 üzerinde yüklü olmasını gerektirecek.
25 Mayıs 2023
İşaretlediklerim