2024 yılında sıkı para politikası nedeniyle iç piyasada talebin daralması beklenirken, şirketler bu durumu yurt dışı pazarlara açılarak aşmaya çalışıyor. Özellikle ihracat yapan firmalar, son bir yılda ortalama yüzde 144 prim sağlayarak yüksek performans gösterdi. Yüzde 70 ve üzeri ihracat yapan 29 şirketin ortalama getirisi yüzde 144 olurken, 14 şirket yatırımcıya yüzde 150'nin üzerinde kazandırdı. Bu durum, küresel ekonomik zorluklara rağmen, ihracat odaklı stratejilerin yerel ekonomik sıkıntılardan bağımsız değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.
16 Mart 2024

Almanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya göndermeyi ocak ayında taahhüt ettiği 18 adet Leopard 2 tankının Ukrayna'ya ulaştığını duyurdu. Ayrıca, 40 Marder piyade savaş aracı ve iki zırhlı kurtarma aracının da Ukrayna'ya gönderildiği belirtildi. Alman ordusu, tank ve araçları kullanacak Ukraynalı birliklere Almanya'da eğitim verdi. Portekiz tarafından bağışlanan üç Leopard tankı da Ukrayna'ya ulaştı.
28 Mart 2023

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, 8 Mart'ta gerçekleştirdiği hisse satışı ile Erdemir'deki payını yüzde 5'in altına çektiğini duyurdu. Ocak ayı başında da Erdemir hissesi satan şirket, bu satışla birlikte Erdemir'deki dolaylı paylarını ve oy haklarını yüzde 4,88'e düşürdü. Satış işlemi 6,8 milyon TL nominal tutarında gerçekleşti ve bu gelişme Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) açıklandı.
13 Mart 2023

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay verdi. ABD de Ukrayna'ya Abrams tankları gönderme kararı aldı. Bu kararlar, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından Batı'nın askeri desteğinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Almanya'nın envanterinde bulunan Leopard 2 A6 tipi tanklardan en az bir bölük, ABD'den ise bir tabur Abrams tankı sağlanacak.
25 Ocak 2023

Almanya, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek kapsamında 14 Leopard tankı göndereceğini açıkladı. Bu karar, Almanya'nın Ukrayna'ya yeterli desteği sağlamadığı yönündeki eleştirilerin ardından geldi. Ayrıca Almanya, Polonya'nın Ukrayna'ya Leopard tank gönderme talebine de onay verdi. Alman hükümeti, tank gönderme kararını kabine toplantısında duyurdu ve bu karar, Almanya'nın ABD ile tank gönderimi konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından geldi.
25 Ocak 2023

Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'ya 2024'ün başlarından itibaren en az 14 yenilenmiş Alman yapımı 'Leopard 2' muharebe tankı sağlamayı planladıklarını açıkladı. İki NATO ülkesi arasında yaklaşık 165 milyon avroluk maliyetin eşit olarak paylaşılacağı belirtildi. Danimarka Savunma Bakanvekili, tankların Danimarka'ya ait olmadığını ve Hollanda ile ortaklaşa satın alındığını ifade etti. Almanya'nın da daha önce Ukrayna'ya 18 'Leopard 2' tankı gönderdiği hatırlatıldı.
20 Nisan 2023

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) 418,4 milyar lira üretimden satışla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu. 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lira ile ikinci, Ford Otomotiv ise 140,1 milyar lira ile üçüncü oldu. İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) 87,8 milyar lira ile dördüncü sırada yer aldı.
26 Eylül 2023

ABD, Ukrayna'ya daha hızlı tank sağlamak amacıyla yeni Abrams M1-A2 tankları yerine eski tank gövdelerini modernize ederek M1-A1 varyantını sonbahara kadar teslim etmeye karar verdi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, bu değişikliğin teslimat süresini önemli ölçüde kısaltacağını belirtti. ABD'nin bu kararı, Almanya'nın Leopard 2 tanklarının Ukrayna'ya tedarik edilmesi konusunda ABD'nin önce tank vermesini şart koşmasının ardından geldi.
22 Mart 2023

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticaretini sürdürüyordu. Ancak ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı Brian Nelson'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaret ve yaptırım uyarıları sonrasında, Türkiye hükümeti 1 Mart'tan itibaren yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişini durdurma kararı aldı. Bu durum, Türkiye'deki kargo gümrükleme sistemlerinde değişikliklere yol açtı ve şirketler arasında kafa karışıklığına sebep oldu. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtiliyor.
12 Mart 2023

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna'ya 600 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Bu yardım paketi, silah ve askeri teçhizat alımı, hava savunma sistemlerinin sürdürülebilirliği ve entegrasyonu, topçu mermileri, elektronik harp araçları, imha mühimmatları ve mayın temizleme teçhizatı gibi kalemleri içeriyor. Ayrıca eğitim ve bakım faaliyetleri de bu paketin bir parçası olacak. Bu duyuru, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ukrayna'ya bir milyar dolarlık yeni yardım taahhüdünde bulunduğu ziyaretinden bir gün sonra geldi.
8 Eylül 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard tankları göndermek istemesi durumunda Almanya'nın buna engel olmayacağını belirtti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya ile anlaşma sağlanamazsa, tankları Ukrayna'ya bağışlamaya hazır olan ülkelerle bir koalisyon kurabileceklerini ifade etti. Alman basını, Baerbock'un açıklamasını Ukrayna'ya tank gönderilmesine yeşil ışık olarak yorumladı. Leopard tanklarının kullanımı için Almanya'nın onayı gerekiyor ve Almanya, Ukrayna'ya yeterli destek vermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
23 Ocak 2023

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 ana muharebe tankları gönderme kararını Twitter üzerinden Almanca bir kelime oyunu yaparak 'Tanke schön' ifadesiyle memnuniyetini ifade etti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, daha önce Almanya'nın Ukrayna'ya askeri desteğini artıracağını ve Leopard tankları sağlayacaklarını duyurmuştu. Avrupa kamuoyu, Almanya'dan bu yönde bir adım atmasını bekliyordu.
26 Ocak 2023

Türk market teslimat uygulaması Getir, Almanya'daki 1800 çalışanını işten çıkardı ve 15 Mayıs'tan itibaren ülkeden çekilmesi bekleniyor. Şirket, Türkiye iç pazarına odaklanmayı planlıyor ve Avrupa pazarındaki faaliyetlerini de durduracak. Ayrıca, Getir'in büyük hissedarı Mubadala, şirketin iş modelinden memnun olmadığı ve Almanya'daki Gorillas operasyonlarını tek bir marka altında birleştirmediği için yönetime olan sabrının tükendiği belirtiliyor. Getir ayrıca Britanya'dan da çekilmeye hazırlanıyor ve e-ticaret sitesi N11'i satmayı düşünüyor.
25 Nisan 2024

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'nın işgal edilmesinin yıl dönümünde Rusya'ya karşı yeni yaptırımları içeren 10'uncu yaptırım paketini onayladı. Bu paket, çift kullanımlı ve teknoloji ürünlerine ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırıyor ve İHA gönderenlere ek kısıtlamalar getiriyor. Ayrıca, Rusya'nın silah sistemlerinde kullanılabilecek yeni elektronik bileşenler ve termal kameralar da kısıtlamalara dahil ediliyor. İranlı bazı kurumlar da ilk defa yaptırım listesine eklendi ve propaganda faaliyetlerinde bulunan kişilere seyahat yasağı uygulanıp mal varlıkları donduruluyor.
25 Şubat 2023

Elektrikli araçlar ve ısı pompalarındaki artış, yeşil fabrikalara yatırımları çekiyor ve net sıfıra giden küresel sanayi yarışında Çin ve ABD arasındaki rekabeti artırıyor. Avrupa Birliği, enerji güvenliğini sağlamak için ithal yakıtlara bağımlılığı azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş stratejilerini uyguluyor. 2019-2023 yılları arasında AB'de yenilenebilir enerjinin payı artarken, gaz tüketimi azaldı ve temiz endüstrilere yapılan yatırımlar önemli ölçüde arttı. Bu gelişmeler, istihdam yaratmaya devam ederken, AB'nin enerji arz güvenliğini de artırdı.
31 Mayıs 2024

ABD merkezli çip üreticisi Intel, Almanya'da kurmayı planladığı çip fabrikası için Alman hükümeti ile 10 milyar avroluk sübvansiyon konusunda anlaşmaya vardı. 'Magdeburg Projesi' olarak adlandırılan bu yatırımın maliyeti başlangıçta 17 milyar avro olarak hesaplanmışken, sonradan 30 milyar avroya çıktı. Intel, Avrupa'da zaten İrlanda ve Fransa'da tesislere sahipken, Polonya'da da yeni bir çip fabrikası kuracağını duyurdu.
19 Haziran 2023

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'ya HIMARS ve topçu sistemleri için gerekli mühimmat ve cephane içeren yeni bir askeri yardım paketi açıklayacağını duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya gelecekteki yardımları görüşecekler. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, G20 toplantısında Rusya Dışişleri Sergey Lavrov ile görüşerek, Yeni START nükleer anlaşmasına bağlılık, ABD vatandaşı Paul Whelan'ın serbest bırakılması ve Ukrayna'ya destek mesajlarını iletti.
3 Mart 2023

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'nde mayın veya patlayıcı madde bulunmadığını teyit etti. Ajans Başkanı Rafael Mariano Grossi, santraldeki uzmanların ek erişim talebinde bulunduğunu ve özellikle bazı reaktör üniteleri ile türbin ve soğutma sistemlerinin bölümlerine erişimin önemini vurguladı. Grossi, artan askeri gerilim ve faaliyetler nedeniyle uzmanların sahadaki gerçekleri doğrulayabilecek durumda olması gerektiğini ve bağımsız, tarafsız raporların önemine dikkat çekti.
5 Temmuz 2023

Britanya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya bu yıl on binlerce top mermisi daha tedarik edeceğini açıkladı. Daha önce Ukrayna'ya 300 binden fazla top mermisi sağlayan Britanya, bu taahhüdünü Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından duyurdu. Britanya Savunma Bakanı Grant Shapps, ülkesinin Ukrayna'ya olan sarsılmaz bağlılığını vurguladı ve müttefiklerin birlikteliğini memnuniyetle karşıladığını belirtti.
20 Eylül 2023
İşaretlediklerim