Diyanet İşleri Başkanlığı, HDP'li politikacıların eylemleri ve camilerin zarar görmesi nedeniyle Kobani davasına müdahil olmak istediğini belirtti. Bu dava, IŞID'in Kobani'ye saldırılarının ardından başlayan 7-8 Ekim olaylarına ilişkin açıldı ve HDP'nin önceki dönem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 kişi yargılanıyor. Diyanet, sanıkların cezalandırılmasını talep etti ve bu talebini, hukukun üstünlüğünü ve devlet otoritesini tanımayan, halka karşı şiddet kullanmaya yönelen ve uluslararası destek gören örgütlerin eylemlerinin maddi ve manevi kayıplara sebep olduğunu belirterek gerekçelendirdi.
3 Ağustos 2023

23 Ekim 2024 tarihinde Ankara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerine yönelik terör saldırısı gerçekleşti. TBMM Genel Kurulu, bu saldırıya ilişkin bir tezkereyi kabul etti ve saldırının ülkenin barış ve huzuruna yönelik bir tehdit olduğunu belirtti. Saldırıda dört kişi hayatını kaybederken, 14 kişi yaralandı. Tezkere, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını vurguladı.
24 Ekim 2024

Türkiye, kara para aklama ile mücadelede uluslararası alanda 'gri liste'de yer almaya devam ediyor. Ancak, Mali Eylem Görev Gücü'nün yaz aylarında alacağı kararla Türkiye'nin bu listeden çıkarılması bekleniyor. Bu beklentiyi şekillendiren temel unsur, kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemenin TBMM'ye sunulmuş olması. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in takip ettiği bu teklifin, TBMM tatile girmeden önce yasalaşması bekleniyor.
22 Mayıs 2024

ABD Kongresi'nden bir grup, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a Türkiye konulu bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin Hamas'ı resmen 'terör örgütü' ilan etmesi talep edildi. Ayrıca, Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin kapatılması, Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve sınırdışı edilmesi, herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması ve 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlenen saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığının araştırılması talepleri de mektupta yer aldı.
25 Ekim 2023

Türkiye, İran’ın başkenti Tahran’da öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için bir günlük milli yas ilan etti. Bu karar, Türkiye'nin Haniye'nin ölümüne verdiği tepkiyi ve Hamas ile olan ilişkilerini yansıtıyor. Milli yas ilanı, Türkiye'nin Orta Doğu'daki siyasi gelişmelere verdiği önemi gösteriyor.
1 Ağustos 2024

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş cinayetinin soruşturma savcısıyla görüşüp, ona Yargıtay üyeliği teklif ettiğine yönelik iddiayı haberleştiren DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ, MHP'li isimler tarafından hedef gösterildi. Yönter ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Uludağ'ı tehdit ederken, Uludağ tehditlere boyun eğmeyeceğini ve davayı takip etmeye devam edeceğini belirtti. Sinan Ateş cinayeti soruşturması kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Köktürk ve Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
11 Ekim 2023

Ülkü Ocakları'nın eski başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Soruşturma kapsamında MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Köktürk dahil üç kişi tutuklandı. Köktürk'ün eşinin hesabından şüphelilere para gönderdiği iddia edilmiş ve MHP, Köktürk'ün ismini yönetim listesinden çıkarmıştı.
4 Ocak 2023

Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Suriye'nin Hama kent merkezinin dış mahallelerine girmeye başladı. 2018'de Türkiye tarafından da terör örgütü olarak tanımlanan HTŞ, Halep'in batısından başlattığı saldırılarla Hama'ya doğru ilerliyor. Rus savaş uçakları, Suriye ordusuna destek verirken, HTŞ Hama Askeri Havaalanı'ndan havalanan iki helikopterden birini düşürdü. HTŞ, İdlib'de fiili idari kontrolü elinde bulunduruyor ve uluslararası toplum tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılıyor.
5 Aralık 2024

HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için hak ihlali kararı verdiğini ve Türkiye'nin bu karara uymaması halinde eylül ayında yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı. İki siyasetçi, Kasım 2016'da tutuklanmış ve cezaevi görüşmelerinin kaydedilmesine itiraz etmişlerdi. İç hukukta sonuç alamayınca AİHM'ye başvurmuş ve mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti.
8 Haziran 2023

Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ), Suriye'nin başkenti Şam'da Emevi Meydanı'ndaki Radyo Televizyon binası ve Savunma Bakanlığı'nın bulunduğu bölgeye kamikaze dronla saldırı düzenledi. Saldırı sonrası Şam'da yoğun silah sesleri duyulduğu bildirildi. HTŞ, son dönemde Suriye'de İdlib, Halep ve Hama gibi bölgelerde önemli ilerlemeler kaydetmişti. Suriye ordusundan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
6 Aralık 2024

KKTC Cumhuriyet Meclisi, yabancılara mülk satışına kota getiren ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının konut alma hakkını birden üçe çıkaran yasa tasarısını kabul etti. Yeni düzenlemeye göre, yabancılar en fazla 1 dönüm arazi ya da konut alabilecek, ancak Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bu sınırlamanın dışında tutulacak. Muhalefet, yasanın yabancılara mülkiyet sınırlaması getirmediğini, aksine kriter artırımı olduğunu savunarak karşı çıktı. Yasanın acil olarak gündeme gelmesinin sebebinin, Türkiye'nin FATF listesinden çıkartılması olduğu iddia edildi.
21 Mayıs 2024

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne 28 Ocak'ta yapılan saldırının planlayıcılarından olduğu belirtilen IŞİD üyesi Viskhan Soltamatiov, İstanbul'da yakalandı. Saldırı sırasında kiliseye gelen iki kişi tarafından ateş açılmış ve bir kişi hayatını kaybetmişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini ve zanlıların DEAŞ'lı olduğunu açıklamıştı. Saldırı sonrası yapılan operasyonlarda birçok şüpheli gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştı.
14 Eylül 2024

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yaşayan ve 2009'da vicdani ret gerekçesiyle bir günlük seferberlik çağrısına uymayı reddeden Murat Kanatlı'nın açtığı davada Türkiye'yi mahkum etti. KKTC'nin uluslararası alanda tanınmaması nedeniyle AİHM, bu bölgedeki hak ihlallerinden Türkiye'yi 'de facto' olarak sorumlu tuttu. Mahkeme, Türkiye'nin vicdani retçilere alternatif hizmet biçimleri sunmayan mevzuatı nedeniyle Kanatlı'ya 9 bin avro manevi tazminat ve ek masraflar için 2 bin 363 avro ödemesine karar verdi.
12 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin Türkiye'ye ait bir SİHA'yı düşürmesiyle ilgili olarak, NATO'da beraber olduklarını hatırlatarak, bu durumu sorguladı. ABD'nin bu eylemi 'tehdit' olarak nitelendirdiği belirtildi. Erdoğan, bu durumun milli hafızaya kaydedildiğini ve gerekenin yapılacağını ifade etti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'nin bölgedeki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu belirttiği aktarıldı.
13 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin geleceğinde terörün yeri olmadığını vurgulayarak, Cumhur İttifakı'nın sunduğu tarihi fırsatın kişisel hesaplara kurban edilmemesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan, bu açıklamalarıyla MHP lideri Devlet Bahçeli'ye destek verdi. Bu açıklama, Türkiye'nin iç politikasında Cumhur İttifakı'nın önemine dikkat çekiyor.
22 Ekim 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ölüm, yaralanma ve yıkımlarla ilgili olarak ihmalkarlık ve hukuksuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Türk Kızılay Derneği ve AFAD yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Resmi verilere göre depremlerde 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti. TİP, bu suç duyurusunu 'asrın davasının iddianamesine bir ek niteliğinde' olarak kamuoyuna sunduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

Suriye'nin Humus kentinde, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki rejim karşıtı gruplar, Suriye ordusuyla yaşanan yoğun çatışmaların ardından kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi. Suriye ordusu, grupların ilerlemesini durdurmak için hava saldırıları düzenlese de, ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldı. Batılı ve ABD'li yetkililer, Esad rejiminin kısa süre içinde düşebileceğini öngörüyor. Bu gelişmeler, Suriye'deki iç savaşın seyrini ve bölgedeki güç dengelerini etkileyebilir.
8 Aralık 2024

Türkiye, 2021 yılında kara para aklama iddialarıyla FATF'ın Gri Listesi'ne alınmıştı. 2024 yılında bu listeden çıkarak, 'kara para cenneti' damgasından kurtuldu. Bu gelişme, Türkiye'ye dış kaynak ve yabancı sermaye girişlerinin artması beklentisini doğurdu. Ancak, bu durumun ülkenin itibar ve güvenine ne kadar katkı sağlayacağı önümüzdeki aylarda görülecek.
30 Haziran 2024

TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kayyımlığa devredilen şirketlerin son durumu hakkında bilgi verdi. 1371 şirketin kayyımlık görevine devredildiği, şu anda 994 şirketin kayyımlık görevinde olduğu belirtildi. Ayrıca, bugüne kadar 643 şirketin kayyımlık kararının mahkemelerce kaldırıldığı ve eski sahiplerine iade edildiği açıklandı. İade edilen şirketler arasında Karteks Tekstil, Uğur Soğutma ve Fi Yapı İnşaat gibi firmalar bulunuyor.
15 Temmuz 2024

ABD mahkemesi, İstanbul'da karıştığı ölümlü trafik kazasının ardından ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iade talebini, tarafların son yazılı savunmalarını aldıktan sonra karara bağlayacağını açıkladı. Cihantimur, Boston'da tutuklu olarak yargılanıyor ve savunma avukatları, Türkiye'deki dosyada iddianamenin hazır olmadığını belirterek iadenin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunuyor. Savcılık ise yeterli delillerin bulunduğunu ve iadenin gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyor. Mahkeme, taraflardan bir hafta içinde yazılı savunmalarını sunmalarını istedi.
15 Ekim 2024
İşaretlediklerim