CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hürriyet gazetesinin yazarlarına verdiği röportajda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na kızgın olmadığını ve İmamoğlu'nun CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, 2024 yerel seçimlerinde 2019 seçimlerinden daha iyi bir sonuç alacaklarını iddia etti. Ayrıca, PKK/PYD/YPG, FETÖ ve İŞİD'in terör örgütü olduğunu bir kez daha vurguladı. Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının AK Parti'nin oyunun yüzde 49'lardan 35'lere düştüğünü gösterdiğini ve iktidarın kamu kaynaklarını fütursuzca kullandığını ifade etti.
23 Temmuz 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, yabancı basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Millet İttifakı'nın seçim güvenliği için Türkiye genelindeki 192 bin sandıkta görevli bulunduracaklarını söyledi. Islak imzalı tutanakları kendi sistemlerinde toplayarak YSK sonuçlarıyla karşılaştıracaklarını ifade etti. Seçim gecesi doğru sonuçları aktarmaya odaklandıklarını belirten Salıcı, cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu gece 1:00-2:00 arası, milletvekilliği seçim sonuçlarını ise 15 Mayıs sabahı beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, seçim gecesi avukat ve bilişim görevlileri de dahil olmak üzere toplamda 500 bin kişiyi mobilize edeceklerini açıkladı.
29 Nisan 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depremleri nedeniyle ertelenen toplantısını 2 Mart'ta gerçekleştirecek ve ortak aday konusunu tartışacak. İYİ Parti, aday belirleme yöntemi olarak anket yapılmasını önerirken, CHP ve İYİ Parti arasındaki 'kazanacak aday' krizi devam ediyor. İYİ Parti içinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun istifası tartışılıyor. CHP ise İYİ Parti'nin açıklamalarını siyasetin doğası olarak görüyor ve ittifak ortaklarının milletvekilliği listeleri ve geçiş sürecinde aktif olduğunu belirtiyor. İki parti, adayın açıklanmasının seçim takviminin ilanından sonra yapılmasında hemfikir.
27 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 31 Aralık 2022 tarihli nüfus verilerine dayanarak 81 ilin milletvekili sayılarını güncelledi. Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler birden fazla seçim bölgesine ayrıldı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremden etkilenen 11 şehirde ise seçmen ve milletvekili sayısında bir değişiklik olmadı.
3 Mart 2023

CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, Twitter üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifasını talep eden bir kullanıcıya tehditkar bir yanıt verdi. Ergin, aynı zamanda eski LDP Genel Başkanı Cem Toker'i de sert bir dille eleştirdi. Bu olaylar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nun yenilgisinin ardından CHP içindeki 'değişim' taleplerinin arttığı bir dönemde yaşandı. CHP'de kurultay sürecinin başlatılması kararı alındı ve Kılıçdaroğlu, istifa eden MYK üyelerinin yerine yeni isimleri belirledi.
6 Haziran 2023

31 Mart 2024'teki yerel seçimler öncesi AKP ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kürt seçmenlere yönelik stratejiler geliştirmeye başladı. AKP, İstanbul'da yoğun nüfusu olan ve seçim sonuçlarında etkili olacağı bilinen Kürt seçmen için özel bir çalışma yürütüyor. İmamoğlu ise Kürt seçmen için yakın bir kurmayını görevlendirdi. AKP'nin olası adayları arasında eski ulaştırma ve altyapı bakanı Adil Karaismailoğlu, eski çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın adı öne çıkıyor.
25 Eylül 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde yurt dışında doğup Türkiye vatandaşlığına geçen 1,3 milyon seçmenin bulunduğunu belirtti. Bu sayının içinde Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu 240 bin civarında seçmen olduğunu ve bunlardan 150 bin civarının ilk defa oy kullanacağını ifade etti. Adıgüzel, seçim güvenliği konusunda kaygıları anladıklarını ve her türlü riske karşı önlemler alındığını, asılsız paylaşımların gerçek risklerin kontrolünü zorlaştırdığını ve demokrasiye zarar verdiğini vurguladı.
5 Nisan 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrası, bir AKP yetkilisi seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının ciddi güçlükler içerdiğini belirtti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş durumunda ertelenebileceğini öngörüyor. AKP'li bir yetkili, teknik altyapının hazırlanması durumunda seçimlerin 14 Mayıs'ta gerçekleşebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ise, iktidarın seçimleri ertelemek için YSK'ya başvurabileceğini öne sürdü.
18 Şubat 2023

Millet İttifakı'na dahil olan Demokrat Parti, Gelecek, DEVA ve Saadet partileri, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bir ek protokol sunarak seçimlere tek liste altında gireceklerini duyurdu. Bu dört parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden seçime katılacaklarını açıkladı. CHP ve İYİ Parti ise kendi logolarıyla seçime katılacak. YSK, dört partinin bu talebine ilişkin herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti.
7 Nisan 2023

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlere 34 siyasi parti katılacak. Seçim yasakları 21 Mart'ta başlayıp, seçim propagandası 30 Mart'ta sona erecek. İstanbul, 49 adayla en çok adayın yarışacağı belediye olurken, Gaziantep ve Malatya sırasıyla 29 ve 28 adayla takip ediyor. Oy verme saatleri, mevsim şartları göz önünde bulundurularak doğu illerinde 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak belirlendi.
16 Mart 2024

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye'deki genel seçimler sırasında bazı usulsüzlükler ve şiddet olayları yaşandığını iddia etti. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde açık oy kullanıldığını, Adıyaman'da AKP İl Başkanı'nın kardeşlerinin jandarma eşliğinde açık oy kullandırdığını ve Mardin Kızıltepe'de HDP müşahitlerine saldırı düzenlendiğini belirtti. Tiryaki, yaşananlarla ilgili hukuki girişimlerde bulunacaklarını ve savcılıklara suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

İYİ Parti Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu, partisinin 2024 yerel seçimlerine 'sanki tek başına girecekmişiz gibi' hazırlanacağını ifade etti. Kavuncu, tüm teşkilatların yoğun bir adaylık konusunu tartıştığını ve ciddi bir hazırlık süreci olduğunu belirtti. İYİ Parti'nin iddiasının iktidar olmak olduğunu vurgulayan Kavuncu, İzmir'deki yerel sorunlara odaklanacaklarını ve kent hayatını nasıl iyileştirebileceklerini konuşacaklarını söyledi.
15 Ağustos 2023

Yedi yıl tutukluluk sürecinin ardından Gültan Kışanak, Yeşil Sol Parti'nin yerel seçimlerde her kentte aday göstermesi gerektiğini ifade etti. 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin büyük şehirlerde aday göstermeyerek AKP'nin kaybetmesine katkı sağladığına değindi. HDP'nin 2023 genel seçimlerine Yeşil Sol Parti listesiyle girdiği ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediği belirtildi. Kışanak, seçim süreçlerinin örgütlenme ve toplumsal uzlaşı için önemli olduğunu ve Yeşil Sol'un bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
17 Haziran 2023

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 27 Nisan'da başlayan oy kullanma sürecinde 151 temsilcilik ve 16 merkezde kurulan 5 bin 114 sandıkta oy kullandılar. 2014'ten bu yana yurt dışından seçimlere katılım oranı artış gösterdi ve 2018 seçimlerinde %50,9'a ulaştı. 2023 seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 150'ye yükseldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, rekor katılım sağlandığını ve oyların Türkiye'ye güvenli bir şekilde getirildiğini duyurdu. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi 14 Mayıs'a kadar devam edecek.
9 Mayıs 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin tüzük kongresinde yaptığı konuşmada, 2024 yerel seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Bu karar, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 81 ilde aday çıkaracaklarını söylemesinin ardından geldi. Bu durum, iktidarın genel seçimleri kazanmasıyla bozulan millet ittifakının yerel seçimlerde devam edip etmeyeceği konusundaki belirsizliği artırdı.
30 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP milletvekili adaylarına seçim bölgelerinde çalışmalarını yoğunlaştırmaları ve Ankara'ya gelmemeleri yönünde talimat verdi. 'Çalınmadık kapı kalmasın' ifadesiyle adaylara genel merkezden görevlendirme olmadıkça Ankara'ya gelmeme çağrısı yapıldı. Ayrıca, AKP'nin seçim kampanyası stratejisi olarak açılış ve temel atma törenlerini mitinglere dönüştürme sayısını artırma kararı alındı. CHP ise bayram sonrası kampanya hızını artırmayı ve seçmenle iç içe olmayı hedefliyor.
19 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayında düzenlediği ankete göre, katılımcıların %84,1'i 14 Mayıs'taki seçimlerde kesinlikle oy kullanacaklarını ifade etmiş, %11,3'ü ise büyük ihtimalle oy kullanacaklarını belirtmiş. Oy kullanma potansiyeli %94,4 olarak ölçülmüş. CHP seçmeninin %90'ı, AKP seçmeninin %88,9'u, HDP seçmeninin %81,5'i ve MHP seçmeninin %82,5'i kesinlikle oy kullanacaklarını söylemiş. 2019 yerel seçimlerindeki %84,67'lik katılım oranının, bu seçimlerde yaklaşık 10 puan artabileceği öngörülüyor.
7 Nisan 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu iddia etti. Diken'in haberine göre, 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde emniyet birimlerine, sandık sonuçlarını Whatsapp yoluyla iletmeleri için talimat verilmiş. Diyarbakır'dan bir tutanakta sonuçların ıslak imza olmadan işlendiği ve acil durumlar için Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün telefon numaralarının yer aldığı görülmüş. Benzer tutanakların ülke genelinde emniyet görevlilerine dağıtıldığı ve sayım bitiminden hemen sonra Whatsapp üzerinden iletilmesinin istendiği belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Seçim Kurulu'na paralel bir seçim takip sistemi oluşturduğunu ve bu sisteme ilişkin valiliklere ve kaymakamlıklara talimat gönderildiğini açıkladı. İzmir'in Kiraz ilçesindeki kaymakamlığın, İçişleri Bakanlığı'nın talebine uygun olarak ilçe seçim kurulundan sandık sonuç tutanaklarını istediği, ancak ilçe seçim kurulunun YSK'nın kararıyla bu talebi reddettiği belirtildi. Erkek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu görevini kötüye kullanmakla suçlayarak, seçimlere müdahale edilemeyeceğini vurguladı.
2 Mayıs 2023
İşaretlediklerim