Ekonomistler, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesinin, mevcut politikalar değişmediği sürece bir fark yaratmayacağını belirtiyor. Türkiye'nin ekonomik göstergeleri ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı devam ediyor. Erdoğan'ın yeni kabinesi için Mehmet Şimşek ile görüştüğü biliniyor, ancak ekonomistler ve piyasa uzmanları, politika değişikliği olmadan olumlu bir değişiklik beklemiyorlar.
30 Mayıs 2023

Denizbank'ın Levent Büyükdere şubesinin müdürü Seçil Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklandı. Erzan'ın Galatasaray camiasından tanınan isimler de dahil olmak üzere birçok müşteriyi dolandırdığı iddia ediliyor. İstanbul Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Erzan'ın kuzeni Nazlı Can ve iki kişi daha tutuklandı. Ali Yörük'ün ismi Erzan tarafından sorguda anılmış ve Erzan, dolandırdığı kişilerden birinin parasını Yörük'e aldırttığını itiraf etmişti.
30 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın faiz artırması beklenirken, Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ciddi bir faiz artışı olacağını iddia etti. Gazeteci Fatih Altaylı ise Selvi'nin bu iddialarını 'palavra' olarak nitelendirerek, ekonomi dünyasında rahatsızlık yarattığını belirtti. Altaylı, yeni ekonomi yönetiminin Cumhurbaşkanının hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak daha düşük bir faiz artışı planladığını ifade etti ve iktidara yakın yazarların iddialarına inanılmaması gerektiğini savundu.
20 Haziran 2023

Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi altında ılımlı ve keskin olmak üzere iki farklı faiz artışı senaryosunu ele aldı. İlk senaryoda, Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 20'li seviyelere çıkarabileceği, ikinci senaryoda ise faiz oranlarının yüzde 40'ların üzerine çıkabileceği öngörülüyor. Yabancı bankalar ve Morgan Stanley gibi kurumlar da MB'nin faiz artırımı yapacağını tahmin ediyor. Yeni ekonomi yönetimi, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası başkanı olarak atanmasıyla şekilleniyor.
10 Haziran 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in aynı zamanda Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olması, medya ve finansal kurumlar arasındaki çıkar çatışmasını gündeme getirdi. Şahin’in Halkbank’ın iletişim çalışmalarında aktif rol alması ve medya üzerindeki gücünü kullanarak haber sansürlemesi, etik ihlal olarak değerlendiriliyor. Bu durum, Türkiye’de medya ve siyaset arasındaki ilişkilerin sorgulanmasına neden oldu. Ceren Sözeri, bu durumu eleştirerek, Şahin’in istifasının istenmesi gerektiğini savunuyor.
9 Haziran 2024

Merkez Bankası Başkanı'nın istifası sonrası göreve gelen Fatih Karahan'ın, ABD'li yatırım bankası JPMorgan'a göre 'daha şahin' politikalar izleyeceği belirtiliyor. JPMorgan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor, ancak bu politikanın kimleri etkileyeceği konusunda detay vermiyor. Yazıda, bu durumun dış güçler tarafından olumlu karşılandığı, ancak iktidar çevrelerinin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası rezerv birikimini artırmak ve yatırımları çekmek için rasyonel politikalar uyguladığını ifade etti. Yaklaşık iki yıl süren 'yeni ekonomi modeli' sonrasında enflasyon ve cari açık artış gösterdi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasıyla rasyonel politikalara dönüş sinyali verildi, ancak piyasalar ve yabancı yatırımcılar henüz güven kazanmış değil. Erdoğan, Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini ve bu ülkelerle ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin canlandırılması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularında da olumlu bir kanaat olduğunu belirtti.
13 Temmuz 2023

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Merkez Bankası'nın yabancı para mevduatlarına yönelik düzenlemeleri kapsamında bankaların liralaşma hedeflerine ulaşamamaları durumunda komisyon ödemek zorunda kaldıklarını belirtti. İş Bankası'nın yabancı para mevduatı miktarının yüksek olması nedeniyle en çok komisyon ödeyen banka olduğunu ifade eden Aran, bu durumun bankaya maliyetinin aylık 200 milyon TL olduğunu söyledi. Ayrıca, bankacılık sektörünün haziran ayında bir normalleşme beklediğini ve düşük faiz ekonomisinin sürdürülebilirliği için kur korumalı mevduatın önemine dikkat çekti.
1 Mayıs 2023

Denizbank, bir şube müdürünün dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasının ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada, iddia sahiplerinin piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla banka dışında, kayıt dışı ve nakit olarak para alışverişi yaptıkları, bankanın sistemlerinde bu işlemlerin izinin bulunmadığı belirtildi. Banka, süreçle ilgili yargı makamlarının kararına göre hareket edileceğini ifade etti. Haberturk.com ve Diken'in haberlerine göre, dolandırıcılık olayı sadece bir işadamıyla sınırlı değil, onlarca hatta yüzlerce kişiyi kapsıyor ve toplamda 80 milyon dolar civarında bir meblağdan bahsediliyor. İddialara göre, dolandırıcılıkta adı geçen şube müdürü Seçil Erzan, müşterilerini 'özel bir fon' vaadiyle kandırmış ve bu fonla ilgili olarak ünlü isimler de mağdur olmuş.
24 Nisan 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseltti. Ayrıca, 2024 ve 2025 yılları için enflasyon beklentileri de yüzde 36 ve yüzde 14 olarak belirlendi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlamasını öngördüklerini bildirdi. Ancak, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerini son 12 yılda tutturamadığı belirtildi.
2 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, yeni ekonomi yönetiminin rasyonel mesajlarına rağmen, Merkez Bankası'nın 'arka kapı' müdahaleleriyle dolar/TL kurunun seçime kadar 20 seviyesinin üzerine çıkmasının engellendiğini, seçim sonrası ise kurların serbest bırakıldığını ve dolar/TL'nin 23,60 seviyelerine yükseldiğini ifade etti. Ağaoğlu, kur artışının engellenmesi için net bir mesaj verilmesi gerektiğini, ancak böyle bir mesajın olmadığını dile getirdi.
19 Haziran 2023

Türkiye'de döviz talebinin artması ve TL'nin değer kaybetmesiyle kurlar yükseliyor ve bu durum Merkez Bankası'nın rezervlerindeki erimeyi hızlandırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz indirimlerinin devam edeceğini belirtiyor ve iktidar, piyasada kontrol sağlamak için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk haftada üç yeni düzenleme gerçekleştirdi. Ekonomistler ve piyasa oyuncuları, bankada döviz hesabı olan vatandaşların olumsuz gelişmelere hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Prof. Öner Günçavdı, bu durumun adı konmamış bir sermaye kontrolü olduğunu ve Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını kazanması halinde Türkiye'nin kredi açığının büyüyeceğini, bu durumun vatandaşa vergi yoluyla kaynak yaratma yükümlülüğü getireceğini belirtiyor.
19 Mayıs 2023

Türkiye Merkez Bankası, faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Ancak bu artış, enflasyonun yüzde 40 seviyesinde olduğu bir dönemde piyasalar ve ekonomistler tarafından yetersiz bulundu. Britanyalı ekonomist Timothy Ash, artışın piyasaları ikna etmek için yeterli olmadığını belirtti. Merkez Bankası'nın eski başkanı Naci Ağbal'ın faiz artırımı sonrası görevden alınmasına atıfta bulunarak, piyasanın yeni artışlar konusunda şüpheci olacağını ifade etti.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 11-13 Ekim tarihlerinde Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenecek olan Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yıllık Toplantılarına katılacak. Toplantılar kapsamında uluslararası fonlar ve yatırım bankalarıyla görüşmeler yapacak olan Erkan'ın, dünyanın en büyük portföy yönetim şirketi olan Blackrock, JPMorgan, Deutsche Bank ve diğer merkez bankası başkanlarıyla görüşmesi bekleniyor.
5 Ekim 2023

Societe Generale'nin CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal, yabancı yatırımcıların Türkiye'de ekonomik istikrar ve dengesizliklerin çözümü için ortodoks politikalara geri dönülmesini beklediğini ifade etti. Türkiye'deki seçim belirsizliğinin sona ermesiyle piyasaların yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklandığı, bu durumun piyasada hareketliliği artırabileceği belirtiliyor. Drimal, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yılın geri kalanında sabit tutmasını ve mevcut ekonomik modelin devamını beklediklerini söyledi.
2 Haziran 2023

Eski AKP milletvekili ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görev süresi boyunca döviz kurları ve enflasyon rekorları kırmasının ardından BDDK Başkanlığına atanması ekonomistler tarafından eleştirildi. Ekonomist Uğur Gürses, Kavcıoğlu'nun 'gölge bakan' gibi oyunda tutulduğunu ve Mehmet Şimşek'in markaj altına alındığını ifade etti. Prof. Burak Arzova, Kavcıoğlu'nun atamasını futbol terminolojisiyle yorumlarken, Prof. Selva Demiralp ve iktisatçı Mustafa Sönmez de atamanın ekonomi politikaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Diğer ekonomistler de Kavcıoğlu'nun atamasının beklenmedik olduğunu ve yeni ekonomi yönetiminden umutlu olup olmamak konusunda şüphe uyandırdığını dile getirdi.
9 Haziran 2023

Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, ekonomi ve piyasa uzmanları seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının düşük kalacağını, enflasyonun yüksek olacağını ve Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceğini öngörüyor. Bazıları, yeni kabine ve ekonomi ekibinin açıklanmasını beklerken, diğerleri yabancı yatırımcılar için olumsuz bir tablo çiziyor ve mevcut ekonomi politikalarının sürdürülemez olduğunu belirtiyor. Ayrıca, döviz rezervlerinin tükenmemesi için politika değişikliklerinin gerekebileceği ifade ediliyor.
29 Mayıs 2023

Şeref Oğuz, son seçim sürecinde ekonominin soğutulmaya çalışılmasının ve büyümeden taviz verilmemesinin zorluklarını ele alıyor. Heterodoks politikaların denendiğini ve bu politikaların ekonomik enkaz bıraktığını belirtiyor. Ortodoks politikaların benimsenmesiyle ekonomik büyümenin yavaşlayacağını ve işsizliğin artacağını öngörüyor. Oğuz, işsizliğin artması durumunda uygulanacak geçici çözümlerin yetersiz kalacağını ve yapısal reformların gerekli olduğunu vurguluyor.
16 Nisan 2024

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Audi A8 kullanması, devletin tasarruf politikaları bağlamında eleştirilere neden oldu. Ahmet Hakan, Erbaş'ın bu durumu açıklamakla yükümlü olduğunu belirtiyor çünkü bu durum, ekonomik politikalar, israf tartışmaları ve dini inandırıcılık gibi birçok önemli konuyu etkiliyor. Erbaş'ın suskunluğu, bu konuların daha da karmaşıklaşmasına yol açabilir ve AK Parti'nin imajını zedeleyebilir.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim