Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılara karşı İsrail, Gazze Şeridi'ni yoğun bir şekilde bombalıyor. Saldırıların altıncı gününde, Hamas saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, İsrail'in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı ise 1354'ü geçti. İsrail'in Gazze'ye su, elektrik, yiyecek ve yakıt ikmalini kestiği bildirildi.
12 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Hamas'a karşı savaşta başarısız olmakla suçlayarak savaş kabinesinden istifa ettiğini açıkladı. Gantz, Netanyahu'ya seçim tarihi belirlemesi çağrısında bulunarak, sonbaharda erken seçimlere gidilmesi gerektiğini belirtti. Gantz'ın istifası, merkeze yakın bir çizgide siyaset yapan son figürün de ayrılması anlamına geliyor. Gantz, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz saldırısının ardından Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hal hükümetine katılmıştı.
10 Haziran 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 71 kişinin öldüğünü ve 289 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar bulunuyor. İsrail'in bu saldırısı, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeyi hedef aldı.
13 Temmuz 2024

İsrail, Suriye'nin Halep kentine düzenlediği hava saldırısının ardından, bu kez İran'ın Şam'daki konsolosluk binasını vurdu. Saldırıda, aralarında Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Zahidi'nin de bulunduğu beş kişi hayatını kaybetti. Zahidi, Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün Suriye ve Lübnan sorumlusu olarak görev yapmıştı. İsrail, son zamanlarda özellikle İran ve İran destekli güçlere yönelik saldırılarını artırmıştı.
1 Nisan 2024

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda Refah'a saldırı başlatılacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, tüm uyarılara rağmen saldırı planlarını teyit etti. Gantz, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için Amerikalı ve Mısırlı ortaklarıyla koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti. Netanyahu, saldırıyı Ramazan ayından önce, yani 10 Mart'tan önce tamamlamak istiyor.
19 Şubat 2024

İsrail ordusunun 9 Mayıs'tan bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e, yaralı sayısı ise 76'ya çıktı. İslami Cihad Hareketi, saldırılarda üst düzey üç askeri kadro üyesinin ve roket biriminden sorumlu Ali Hasan Gali'nin öldürüldüğünü doğruladı. Gazze'deki sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 21 kişinin öldüğünü ve 64 kişinin yaralandığını bildirdi. İsrail ordusu, saldırıları İslami Cihad Hareketi lider kadrosunu hedef almak için başlattığını iddia ederken, Filistinli gruplar da İsrail'e roketlerle karşılık verdi ve ateşkes müzakereleri sonuçsuz kaldı.
11 Mayıs 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na kara saldırısı başlattığını duyurdu ve Gazze kenti için yeni bir tahliye haritası yayınladı. İsrail, Gazze'nin kuzeyini Hamas'a karşı 'savaş alanı' ilan etti ve Beyt Hanun'un batısındaki bölgelere saldıracağını açıkladı. Lübnan'ın başkenti Beyrut'a da yoğun bombardıman düzenleyen İsrail, Hamas'ın bölgede varlık gösterdiğini öne sürerek saldırılarını sürdürüyor. Bu gelişmeler, İsrail'in Lübnan ve İran ile olan gerilimlerini de artırıyor.
6 Ekim 2024

Britanya merkezli The Times, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın özel kalem müdürü Hamza Abu Shanab’ın evinde Türkiye’de üs kurulması başlıklı bir belge bulduğunu iddia etti. Habere göre, Hamas Türkiye'de askeri, diplomatik ve ahlaki açıdan direniş güçlerini güçlendirecek bir üs kurmayı planlıyor. Planda, Türkiye'de kurulacak üssün finansmanı ve gönderilecek personel detayları yer alıyor, ancak finansmanın kimden olduğu ve planı kimin yazdığına dair bilgi verilmiyor.
14 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki El Ehli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıda İslami Cihad'ı suçladı. Netanyahu, İsrail ordusunun analizlerinin, Gazze'den teröristlerce roketlerin atıldığını ve hastanenin vurulduğu sırada bu roketlerin bu noktadan geçtiğini gösterdiğini belirtti. Netanyahu'nun danışmanı Mark Regev ise patlamanın kısa düşen bir Hamas roketi nedeniyle yaşandığını iddia etti.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Gazze'ye denizden de saldırılarını sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı bir saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.
28 Ekim 2023

Hizbullah, suikast sonucu ölen üst düzey komutanı İbrahim Akil'in cenazesinde İsrail'i tehdit etti. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail ile 'açık hesap savaşı' aşamasına girdiklerini ve İsrail'in dehşetten öleceğini belirtti. İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında 45 kişi hayatını kaybetmiş, Hizbullah da buna karşılık olarak İsrail'in Hayfa kentine roket saldırısı düzenlemişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Hizbullah'a karşı sert mesajlar verdi.
22 Eylül 2024

İsrail ordusu ve iç istihbarat örgütü Şabak tarafından Gazze'ye yapılan hava saldırısında 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Ölenler arasında İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Tugayları'nın lider kadrosundan üç kişi, eşleri ve çocukları da bulunuyor. İslami Cihad Hareketi Sözcüsü, İsrail'in eylemlerine karşı direniş güçlerinin tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti.
9 Mayıs 2023

Gazze, İsrail'in aylardır süren hava ve kara saldırıları sonucu ağır bir insani krizle karşı karşıya. Ölü sayısı 30 bine yaklaşırken, 2 milyon insan güvenlik nedeniyle kuzeyden güneye göç etmek zorunda kaldı. Güney Gazze'de, Han Yunus ve Refah bölgeleri, altyapı ve üstyapı sorunlarıyla boğuşuyor ve yüz binlerce insan sokaklarda yaşamak zorunda. İsrail şimdi de Güney Gazze'ye büyük bir kara operasyonu yapmaya hazırlanıyor, iddialara göre HAMAS'ın üst düzey isimleri ve rehineler bu bölgede.
22 Şubat 2024

İsrail Dışişleri Bakanlığı, 7 Ekim'de gerçekleşen saldırılarda öldürülen kişi sayısını 1400'den 1200'e düzelttiğini açıkladı. Bu düzeltme, UNESCO'nun Gazze'deki duruma ilişkin aldığı karara İsrail'in tepki gösterdiği bir açıklama sırasında ortaya çıktı. Bakanlık Sözcüsü Lior Hayat, ölü sayısının güncellendiğini doğruladı. İsrail makamları daha önce öldürülenlerin sayısını 1400 olarak duyurmuştu.
10 Kasım 2023

Gazze'deki Hamas yönetimi, İsrail'in 'Aksa Tufanı' saldırıları sonucunda ölen Filistinli sayısının 17 bin 700'e yükseldiğini açıkladı. İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırılar sonrasında resmi olarak savaş ilan etmişti. Geçen hafta sona eren yedi günlük ateşkesin ardından İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu. Son 24 saatte 213 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.
9 Aralık 2023

Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu duyurdu. Saldırının, Suriye'nin İsrail'e yönelik önceki topçu ateşine karşılık olarak düzenlendiği belirtildi. İsrail ordusu, Suriye'den İsrail'e yönelik çok sayıda top atıldığını ve bunlardan bazılarının İsrail topraklarına ulaştığını açıklamıştı. Bu saldırı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırısının ardından gerçekleşti.
12 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından ilk kez konuştu. Netanyahu, bu saldırının sadece Hizbullah'ı değil, İran ekseni ve tüm uzantılarını hayal kırıklığına uğrattığını savundu. İsrail ordusu, 27 Eylül'de Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduğunu ve Nasrallah'ı öldürdüğünü duyurmuştu. Hizbullah, Nasrallah'ın ölümünü doğrularken, bu durumun direnişi daha da güçlendireceğini belirtti.
29 Eylül 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini Reuters ve AFP'ye bildirdi. İsrail, Hamas'ın Gazze'deki tüm askeri faaliyetlerini hedef aldığını ve Hamas'ın kasıtlı olarak gazetecilerin ve sivillerin yakınına askeri operasyonlar düzenlediğini belirtti. İsrail ordusu, çevredeki binalara zarar verebilecek saldırılar ve 'yanlış ateşlenen' Hamas roketlerinin Gazze'deki insanları öldürebileceğini ifade etti.
28 Ekim 2023

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, ABD'li iki rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. Bu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e başlattığı ve en az 203 kişinin rehin alındığı 'Aksa Tufanı' adlı saldırının ardından geldi. İsrail, rehineler serbest bırakılmadığı sürece Gazze'ye yönelik ambargosunu sürdüreceğini belirtmişti. Hamas ise ateşkes karşılığında rehineleri serbest bırakmayı önermişti.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim