HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li Gültan Kışanak'ın Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) yönelik ortak liste çağrısını destekleyerek, Türkiye'nin sosyalist ve demokratlarını Yeşil Sol Parti'de birleşmeye çağırdı. Kışanak, TİP'e seçim ittifakı kapsamında ortak liste oluşturma çağrısında bulunmuş ve herhangi bir oyun heba edilmemesi gerektiğini belirtmişti. Demirtaş, sosyalistlerin ve demokratların parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tüm Kürt partilerini de Yeşil Sol Parti'de buluşmaya çağırdı.
3 Nisan 2023

SOL Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı ile yapılan görüşmeler sonucunda ittifaka katılmama kararı aldı. Parti, ittifaka sunduğu önerilerin kabul edilmemesini gerekçe gösterdi. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, ittifakın isminin her iki bloku temsil etmesi gerektiğini ve bazı kentlerde seçime girmemelerinin istendiğini belirtti. SOL Parti, seçimlere Sosyalist Güç Birliği olarak kendi kimliğiyle gireceğini ve HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'yla işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.
24 Mart 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi ilk turda kazanabileceğini belirtirken, dört adayın seçim sonuçları üzerinde olumsuz etki yapabileceğini ifade etti. Cumhur İttifakı'nın Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR ile ittifakını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paniklemesine bağladı. Aile içi şiddetle mücadelede caydırıcılığın artırılması gerektiğini ve idam cezasının gerekli durumlarda uygulanabileceğini savundu. Ayrıca, Millet İttifakı içinde Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi arasında 'ittifak içinde ittifak' kurulması yönünde görüşmelerin devam ettiğini ve henüz sonuçlanmadığını açıkladı.
30 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Yeşil Sol Parti'nin Aydın mitinginde yaptığı konuşmada, siyasi birlikteliğin önemini vurguladı. Ahmet Şık'ın HDP hakkındaki tartışmalı açıklamaları sonrası başlayan tartışmaların gölgesinde, Baş, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın dayanışma mesajıyla konuşmasına başladı ve ittifaklarının değerini anlattı. Erkan Baş, ittifaklarının otellerde veya lobilerde kurulmadığını, Roboski, Gezi, IŞİD'e karşı mücadele ve Ankara'daki bombalı saldırılar gibi olaylarda şekillendiğini belirtti.
29 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak milletvekilliği seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nda yer alan CHP, İYİ Parti, DP, Gelecek, DEVA ve Saadet Partisi'nin ortak liste oluşturma çalışmaları hız kazandı. CHP ve İYİ Parti'nin en az 10 ilde ortak listeyle seçimlere katılacağı kesinleşirken, altı partinin birden bazı seçim bölgelerinde ortak liste oluşturmasına yönelik görüşmeler devam ediyor. Aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmesi için son tarih olan 9 Nisan'a yaklaşılırken, partiler arasındaki görüşmeler ve hazırlıklar yoğunlaştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun il başkanlarıyla ve diğer parti liderleriyle görüşmeler yaptığı, DEVA Partisi'nin de ortak listeler konusunda umutlu olduğu belirtiliyor.
6 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV yazarı Fikret Bila'nın sorularını yanıtlarken HDP'yi ziyaret edeceğini belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, demokrasi gündeminde anlaşma sağlanması durumunda Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini ifade etmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak İYİ Parti'nin bulunduğu masaya HDP'nin getirilemeyeceğini söyledi. Tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş ise Akşener'e açık mektup yayınlayarak HDP'ye müzakere siyasetinin neden hak olmadığını sordu.
9 Mart 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nden oluşan Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yaptığı toplantı sonuçsuz kaldı ve karar 6 Mart'a ertelendi. Toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ele alındı, ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in parti organlarıyla görüşmek istemesi nedeniyle nihai karar verilemedi. Altı liderin imzaladığı sonuç metninde ortak bir anlayışa varıldığı ve nihai açıklamanın 6 Mart'ta yapılacağı belirtildi.
2 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in önerisi ve yaşanan kriz sonrasında, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş cumhurbaşkanı yardımcılığına aday gösterilecek. Altlı masa toplantısında bu karar beş saat süren bir toplantının ardından Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından duyuruldu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün renklerini bir araya getirme ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş konusunda ittifak partileriyle mutabık kaldıklarını belirtti.
6 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşan genel seçimler öncesinde Emek ve Özgürlük İttifakı'na tek listeyle seçime girmeleri yönünde çağrı yaptı. 18 Haziran 2023'te yapılması planlanan seçimlerin 14 Mayıs'a alınması gündemdeyken, Demirtaş durumun kritik olduğunu belirtti ve ittifakın bu yönde bir karar almasını umduğunu Twitter üzerinden paylaştı. İttifak, HDP, EMEP, TİP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor.
24 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin Meclis'te grup kurmak için işbirliği yapmalarının zorunlu olduğunu ifade etti. Seçimlerde CHP listelerinden seçilen DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet partileri 10'ar, Demokrat Parti ise üç milletvekili çıkardı. Bu partilerin CHP'den ayrı grup kurabilmeleri için gereken 20 milletvekili sayısına ulaşmaları gerekiyor. DEVA Partisi'nin, grup kurabilmek için CHP'den beş vekil daha talep etmeye hazırlandığı bildirildi.
26 Mayıs 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti liderleri 26 Ocak'ta 11. kez toplandı ve ittifak olarak yola devam etme kararı aldı. Ayrıca, 30 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşılacak olan ve yaklaşık 2 bin 500 eylem maddesi içerecek ortak politikalar mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardılar. Bu metin dokuz ana başlık altında toplanacak ve ekonomi, hukuk, eğitim gibi alanlarda vaatler içerecek. İşsizlikle mücadele ve Türkiye Varlık Fonu'nun kapatılması gibi konular da metinde yer alacak.
29 Ocak 2023

HDP ve ortaklarından oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adaylarını çıkarmayacaklarını duyurdu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin barışa ve kapsayıcı çözümlere ihtiyacı olduğu vurgulandı. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı ve parti kapatmaları ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını belirttiği görüşmenin ardından geldi.
22 Mart 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokrat Parti (DP) arasında seçim işbirliği kapsamında DP, CHP genel merkezine 14 kişilik bir aday listesi iletti. DP Genel Sekreteri Serhan Yücel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile bir görüşme gerçekleştirerek listeyi sundu. Listede Serhan Yücel, Salih Uzun ve Cemil Enginyurt'un CHP listelerinden seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi beklenirken, Ömer Karakeçeli ve Osman Varol'un seçilemeyecek sıralarda olduğu belirtildi. Listede kadın aday bulunmuyor.
9 Nisan 2023

HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi bu hafta ziyaret edeceğini açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar daha önce Kılıçdaroğlu'na destek verebileceklerini belirtmişti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP'nin HDP ile görüşebileceğini ancak bu görüşmenin İYİ Parti'nin bulunduğu masaya getirilemeyeceğini ifade etti. Oluç, HDP'nin kapatılması durumunda Yeşil ve Sol Parti ile seçime gireceklerini de belirtti.
14 Mart 2023

Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi, geçiş sürecinin yol haritasını belirlemek için toplantılar düzenliyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, yasama faaliyetleri için 'eşgüdüm kurulu' oluşturulması ve Meclis iç tüzüğünün değiştirilmesi gibi öneriler sunuyor. Parti liderleri, kamuoyuna yansımayan görüşmeler yaparak ortak aday belirleme sürecini yürütüyor. Ayrıca, her partiye baştan birer bakanlık verilmesi ve genel kurulda değişiklik yapılması gibi konular da gündemde.
29 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de katıldığı programda seçim kazanmaları durumunda atacakları adımları anlattı. Kılıçdaroğlu, vatandaşların Avrupa'ya üç ay içinde vizesiz girebileceğini, deprem bölgesi için kapsamlı planlarının olduğunu ve demokratik reformlar yapacaklarını belirtti. Ayrıca, HDP'ye bakanlık verilmesi iddialarını reddetti ve seçim güvenliği için yapılan çalışmaları detaylandırdı. Muharrem İnce'ye yapılan teklifin kabul edilmediğini ve 'beşli çeteler' olarak adlandırdığı grupların kendisinin aday olmasını istemediğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın toplantısında 'ortak cumhurbaşkanı adayında ortak bir anlayışa ulaşılması' konusu ele alındı. CHP'liler bu durumu Twitter üzerinden olumlu mesajlarla karşılarken, İYİ Partililerin tepkileri ve endişeleri de sosyal medyada kendini gösterdi. İYİ Parti'nin başından beri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına mesafeli durduğu bilinmekteydi. 6 Mart'ta yapılacak olan nihai açıklama öncesinde, diğer dört parti CHP liderinin adaylığına daha yakın bir duruş sergiliyor. İYİ Parti'den farklı sesler yükselirken, partinin Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır'ın yaptığı ve daha sonra sildiği bir paylaşım dikkat çekti.
2 Mart 2023
İşaretlediklerim