Prof. Dr. Muhammad Mohiuddin, domuzdan insana kalp nakli çalışmalarının gelecekte rutin hale geleceğini belirtti. Mohiuddin, bu tür nakillerin yüksek maliyetli olduğunu ve bağışıklık sistemi sorunları nedeniyle zorluklar yaşandığını ifade etti. Domuzlardan alınan organların genetik olarak insan vücuduna uyumlu hale getirildiğini ve bu alandaki çalışmaların devam ettiğini vurguladı. FDA onayı ile iki hastada denenen domuz kalbi nakillerinde hastalar kısa süre sonra hayatını kaybetti, ancak bilim dünyası umutla çalışmalarını sürdürüyor.
29 Mayıs 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da düzenlenen 'Engelsiz Yarınlar Buluşması'nda, siyasi partilere normalleşme sürecinin ilk adımını engellilerin sorunlarını çözmekle başlatma çağrısında bulundu. Bu çağrı, eski HDP'li milletvekilleri ve siyasetçilere verilen hapis cezalarının açıklandığı sırada yapıldı. Özel, 31 Mart seçimlerinden sonra ortaya çıkan normalleşme sürecinin engellilerin birikmiş sorunlarını çözmek için bir fırsat olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

Londra'dan Dr. Sermed Mezher, Instagram'da paylaştığı bir reel'de insan vücudunda nadir bulunan dört özelliği açıkladı. Bu özellikler arasında Eros yayı dudak tipi, gözleri isteyerek odaklamama yeteneği, iç sese sahip olmak ve fosfenler yer alıyor. Mezher, bu özelliklerin her birinin toplumda nadir görüldüğünü ve bazı insanların bu özelliklere sahip olabileceğini belirtti.
27 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin deprem bölgesindeki eğitimciler ve öğrencilerin durumuna ilişkin sorularına yanıt verdi. Özer, özel okullarda çalışan öğretmenlerin istihdamı konusunda bakanlık olarak herhangi bir çalışma yürütmediklerini belirtti. Öğretmenlerin, Sosyal Sigortalar Kanunu ve İş Kanunu kapsamında iş sözleşmeleri uyarınca görev aldıklarını ve mücbir sebeplerle görevlerinden ayrılmak isteyenlerin ilgili işlemleri yapabileceklerini ifade etti.
3 Nisan 2023

PEN Yazarlar Derneği, kadın sorunlarına dikkat çeken çalışmaları nedeniyle bu yılki 'PEN Duygu Asena Ödülü'nü Gülseren Onanç, Pınar Selek ve Haluk Levent'e verdi. Gülseren Onanç, kadın hakları konusunda farkındalık yaratan çalışmaları; Pınar Selek, haksız yere yargılandığı ve beraat ettiği davalara rağmen toplumsal cinsiyet çalışmalarına devam etmesi; Haluk Levent ise Ahbap Platformu aracılığıyla gösterdiği dayanışma çabaları nedeniyle ödüle layık görüldü.
20 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), iki genç doktorun yaşamlarına son verdiğini duyurdu. TTB, intihar açıklamasında ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara idi.
27 Eylül 2023

TBMM'de kurulan Çocuk İstismarı Araştırma Komisyonu, AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ve ailesini kaybeden refakatsiz çocukların durumu ele alındı. Aydoğdu, 1902 refakatsiz çocuktan 1476'sının ailesine teslim edildiğini, 322'sinin hastanede olduğunu ve 104'ünün bakanlık çocuk evlerinde bakıma alındığını belirtti. İmdat Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Polat, deprem bölgesinde çocuk kaçırma ve istismar olaylarına karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
1 Mart 2023

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Covid-19 hastalarının izinsiz olarak 'Türk ışını' adlı cihazla tedavi edildiğini iddia etti. Ekinci, cihazın bilimsel bir dayanağı olmadığını ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmadığını belirtti. Deneyler sırasında bazı hastaların hayatını kaybettiği öne sürüldü. Diyarbakır Tabip Odası, yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
8 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Malatya'da Rönesans Konteyner Kenti'ni ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, depremzedelere verilen sözlerin tutulmadığını belirtti. Özel, depremden etkilenen illerde barınma sorununun devam ettiğini ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini vurguladı. Türkiye genelinde 100 evden sadece 12'sinin teslim edildiğini, Malatya'da ise bu oranın 7 olduğunu ifade etti. Özel, depremzedelerin zor şartlar altında yaşamaya devam ettiğini söyledi.
22 Haziran 2024

Şanlıurfa'da etkili olan yoğun yağışlar sonucunda Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni su bastı. Su baskını sırasında hastanenin yoğun bakım ünitesinde çocuklar bulunuyordu. CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydın, durumu sosyal medya üzerinden eleştirerek yetkililerin öngörüsüzlüğüne dikkat çekti. Ayrıca, yağışların devam edeceği bilgisi paylaşıldı.
15 Mart 2023

PEN Türkiye, Almanya'da yaşayan ve sağlık sorunlarıyla mücadele eden yazar Aslı Erdoğan için uluslararası PEN ve çeşitli yazar kuruluşlarıyla görüşmelerin sürdüğünü belirtti. 2016 yılında 'örgüt üyeliği ve halkı kışkırtmak' iddiasıyla tutuklanan ve 133 gün süren tutukluluğunun ardından Almanya'ya yerleşen Erdoğan, nadir bir merkezi sinir sistemi hastalığıyla mücadele ettiğini söylemişti. PEN Yazarlar Birliği, Erdoğan'ın durumuyla ilgili olarak 'yanında olacaklarını' belirtti.
31 Temmuz 2023

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, uzun bayram tatilleri sonrası yaz hastalıklarında artış gözlemlendiğini belirtti. Bu artışın bir salgın anlamına gelmediğini, ancak kalabalık ve hijyenin yetersiz olduğu ortamlarda enfeksiyon riskinin arttığını vurguladı. Özellikle sıcak havalarda bağırsak enfeksiyonları, gıda zehirlenmesi, ishal ve mide bulantısı gibi hastalıkların yaygınlaştığını ifade etti. Gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini ve dondurulmuş gıdaların doğru şekilde çözülmesi gerektiğini hatırlattı.
25 Haziran 2024

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 hakkında uyarıda bulunan bilim insanlarını sosyal depresyona yol açmakla ve küresel oyunlara gelmekle suçladı. Koca, Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu'nun ölümünün kara propaganda aracı olarak kullanıldığını iddia etti. Koca, toplu aşı ve kapanma gibi tedbirlerin uygulanmayacağını, Covid-19'un artık griple nasıl mücadele ediliyorsa öyle mücadele edilecek bir hastalık olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Üsküdar'daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Prof. Dr. Gökçen Orhan, odasında hareketsiz halde bulundu. Yoğun bakım servisine kaldırılan Orhan'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın intihar vakası olabileceği değerlendiriliyor ve incelemeler devam ediyor.
17 Ağustos 2023

Türkiye'de kalp yetersizliği hastalarının durumunun kötüye gitmesinin yapay zeka kullanılarak öngörülmesi amacıyla PROHEART-AI Projesi hayata geçiriliyor. Proje, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öncülüğünde ve AstraZeneca Türkiye'nin desteğiyle yürütülecek. Proje kapsamında giyilebilir teknoloji ve yapay zeka algoritmaları kullanılarak hastaların durumları izlenecek ve erken müdahale imkanı sağlanacak. Projenin, Türkiye'deki kalp yetersizliği hastalarının tedavisine önemli katkılar sunması ve Türkiye'yi bu alanda bir merkez haline getirmesi hedefleniyor.
7 Haziran 2023

Beşiktaşlı futbolcu Josef de Souza, Hatay Antakya'da yıkılan bir apartmanın enkazından 128 saat sonra kurtarılan ve tedavisi Adana'da devam eden 13 yaşındaki Arda Can Övün'ü hastanede ziyaret etti. Souza, Arda'ya imzalı formasını hediye ederek onu Türk halkının kahramanı olarak nitelendirdi. Ayrıca, Adana Beşiktaşlı İşadamları Derneği Başkanı Sitemkar Bolsoy, Arda'nın Beşiktaş Koleji'nde eğitim göreceğini ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin bizzat takibini yapacağını belirtti.
13 Şubat 2023

Mesleki eğitim veren kurumlarda artan çocuk işçi cinayetlerinin araştırılması için CHP tarafından verilen grup önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul milletvekili Suat Özçağdaş, son bir yılda 336 çocuğun kaza geçirdiğini ve dokuz çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti. Özçağdaş, ölen çocukların isimlerini tek tek sayarak, bu ölümlerin araştırılması gerektiğini vurguladı. Ancak önerge, muhalefet partilerinin desteğine rağmen kabul edilmedi.
28 Mayıs 2024

Altı yaşındaki Ewing Sarkom hastası Yusuf Kerim Sayın, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından sanatçı ve siyasetçilerin çağrıları sonucu cezaevindeki annesi Gülten Sayın ile ziyaret hakkı kapsamında buluştu. Gülten Sayın, 'FETÖ'ye üye olmak suçundan altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezası Yargıtay tarafından onaylanınca Aralık ayında cezaevine girmişti. Baba Süleyman Sayın, oğlunun annesiyle son günlerini geçirebilmesi için cezanın ertelenmesini talep ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu desteklerini ifade etmişler ve change.org'da bir imza kampanyası başlatılmıştı.
28 Şubat 2023

Uzun yıllar boyunca farklı kanser türleriyle mücadele eden ve bu süreçte deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaşan Ayşenur Parlak, yoğun bakımda hayatını kaybetti. Eşi Savaş Parlak, eşinin vefat haberini Instagram hesabından duyurdu. Ayşenur Parlak, daha önce kemik kanseri, meme kanseri ve lenfoma ile mücadele etmiş ve son olarak kolon kanseri teşhisi almıştı. Ayrıca '10 Amazon Yüksek Doz Yaşam' kitabının yazarlarından biriydi.
13 Kasım 2023
İşaretlediklerim