Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davada, Danıştay yerel mahkemenin ihaleyi hukuka uygun bulduğu kararını usulen bozdu. Danıştay, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunması nedeniyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesi'nde olduğuna hükmetti. Bu kararın ardından dosya yeniden karar verilmek üzere Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak bu süreçte Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat çalışmaları devam ediyor.
5 Mayıs 2023

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için açılan davada, Danıştay 10. Dairesi'nin ret kararını 'hukuka uygun' buldu. Kadın örgütleri ve siyasi partilerin açtığı dava, Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedilmiş ve bu karara yapılan temyiz başvuruları da oy çokluğuyla reddedildi. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, karara tepki göstererek, bundan sonraki adımın Anayasa Mahkemesi ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Türkiye Barolar Birliği, yatırım karşılığı yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açtı. Ancak Danıştay 10. Dairesi, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Yönetmelik, gayrimenkul alımı veya belirli bir miktarın bireysel emeklilik sistemine yatırılması gibi yatırımlar karşılığında yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesini öngörüyor.
3 Ağustos 2023

2013'te faaliyete geçen İstanbul Beyoğlu'ndaki Park Otel'in imar planları ve inşaat ruhsatı, Danıştay tarafından iptal edildi. Otelin yüksekliği ve zemin katının altında bulunan yedi katın emsal hesabına dahil edilmemesi nedeniyle inşaat ruhsatının şehircilik ilke planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca, otelin bodrum katlarının kullanım kararları ve yapılaşma hakları yoğunluk artışına yol açarak sosyal ve teknik altyapıya yük getirdiği ve kentsel maliyetleri artırdığı ifade edildi.
1 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), şehirdeki ihtiyaç fazlası minibüs ve dolmuşları taksiye dönüştürme kararı, bir taksi kooperatifinin açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından hukuka uygun bulundu ve dava reddedildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, kararı Twitter üzerinden duyurarak, UKOME'nin takdir hakkına ve bilimsel raporlara dayalı kararlarının önemine vurgu yaptı. Bu kararın UKOME'nin yenilikçi adımlar atabilmesi için önemli olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, internet üzerinden özel ulaşım hizmeti sağlayan Uber'in mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden taksi hizmetlerinin devamına ilişkin kararı onayladı. İstanbul'daki taksicilerin Uber aleyhine açtığı haksız rekabet davalarında, Uber XL hizmetinin durdurulmasına karar verilmiş, ancak Uber'in taksi hizmetlerinin devamına hükmedilmişti. Yerel mahkeme ve istinaf mahkemesinin kararlarının ardından Yargıtay, Uber'in lehine olan kararı onaylayarak, Uber taksi hizmetlerine yönelik erişim engelinin kaldırılmasını destekledi.
6 Haziran 2023

İspanya'da, Renfe'nin genel müdürü Isaías Táboas ve Ulaştırma Bakanlığı Sekreteri Isabel Pardo de Vera, alınan yeni banliyö trenlerinin bazı tünellerden geçemeyecek kadar büyük olduğunun anlaşılması üzerine istifa etti. Renfe, CAF firmasından 258 milyon avro değerinde 31 banliyö treni sipariş etmiş, ancak trenlerin boyutlarının bazı tüneller için çok geniş olduğu fark edilmişti. Hükümet ve Renfe, hatanın erken fark edildiğini ve paranın boşa gitmediğini belirtti. Soruşturma başlatıldı ve trenlerin teslimatının 2024 yerine 2026'da yapılacağı duyuruldu.
21 Şubat 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında 'Uygulama Tabanlı Taksi Taşımacılığı Sistemi'ni onaylayacaklarını açıkladı. Bu sistem, İstanbul'da taksi sorununu çözmek amacıyla 2500 araçla başlayacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bu adımın İstanbul'un taksi sorununu çözmek için önemli olduğunu belirtti. Bakanlık, bu teklife uygun görüş vereceklerini kamuoyuna duyurdu.
28 Ağustos 2024

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) temyiz başvurusu üzerine, Atatürk Havalimanı arazisinde planlanan millet bahçesi ihalesinin iptaline karar verdi. İBB, çevre düzeni ve plan değişikliğine itiraz ederek Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine dava açmıştı. Ankara 16'ncı İdare Mahkemesi'nin ihalede hukuka aykırılık bulunmadığına dair kararı, İBB'nin temyizi sonucu Danıştay tarafından bozuldu ve ihale oybirliğiyle iptal edildi.
12 Şubat 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni düzenleme kapsamında kendisinin veya eşyasının elle aranmasını kabul etmeyen yolcuların uçağa kabul edilmeyeceğini açıkladı. Sivil Havacılık Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Yeni düzenlemeye göre, havalimanı girişlerinde tüm yolcular cihazla aranacak ve cihazla aranmanın yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılacak. Ayrıca, özel güvenlik personeli genel kolluk nezaretinde eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabilecek.
21 Mayıs 2024

Resmi Gazete’de yayınlanan cumhurbaşkanı kararlarıyla Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde ve Osmaniye’de demir yolu, kara yolu ve atıksu arıtma tesisi projeleri için bazı taşınmazlar acele kamulaştırılacak. Karaman-Ulukışla İstasyonlarının Çift Hale Getirilmesi Projesi ve Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı İnşaatı ve Elektromekanik Sistemlerin Temini Projesi kapsamında çeşitli illerde kamulaştırma yapılacak. Ayrıca, Manisa’da Kelebek Projesi, Muğla’da Kötekli Kavşağı ve Malatya’da atıksu arıtma tesisi için de acele kamulaştırma kararları alındı. Özelleştirme kapsamında Ankara’nın Çankaya ilçesindeki bazı taşınmazların imar planı değişiklikleri de onaylandı.
28 Haziran 2024

İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), İstanbul'a 2 bin 500 yeni taksi eklenmesi teklifini kabul etti. Bu karar, şehirdeki taksi hizmetlerinin iyileştirilmesi ve ulaşım sorunlarının hafifletilmesi amacıyla alındı. Yeni taksilerin ne zaman hizmete gireceği ve bu düzenlemenin detayları hakkında henüz bir bilgi verilmedi.
29 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesinin planlarının iptal edildiğini açıkladı. İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbulluların itirazları sonucu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şehre milyonlarca yeni nüfus getirmesi beklenen, doğa ve su kaynaklarına zarar verecek planların 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirtti.
14 Şubat 2024

İstanbul'da taksiciler, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından yapılan zamların ardından taksimetre cihazlarını güncellemek için Bağcılar ve Ataşehir'deki ayar istasyonlarında kuyruk oluşturdu. Taksici Emre Kaya, yeni zammın makul olduğunu belirterek, taksimetre güncelleme işlemlerinin hızlı bir şekilde yapıldığını ifade etti. Güncellemelerin ardından taksiciler, yolculuklarına devam ederek müşterileri mağdur etmemek için hızlı aksiyon alıyor.
28 Temmuz 2024

İstanbul'da 'M' harfi ile işaretlenen metrolar İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, 'U' harfi ile işaretlenen metrolar ise Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu ayrım, AKP iktidarının 'Her şeyi sadece biz yaparız' mantığından kaynaklanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlanma haddi aşıldığında Ulaştırma Bakanlığı metro yapımı için görevlendirilmiş, ancak İstanbul'un CHP'ye geçmesiyle bu destek kesilmiş. CHP'li belediye kendi olanaklarıyla metro hattını genişletme yatırımları yapmıştır.
13 Şubat 2024

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaya geçişleri ve trafik ışıklarının bulunduğu caddelere yazdığı Kürtçe uyarılar, valilik tarafından bir kez daha silindi. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, farklı dillerde kamusal hizmete erişimin hukuki bir problem teşkil etmediğini belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın 26 Temmuz'da yayınladığı genelgeye dayanarak yapılan bu işlemin iptali için Diyarbakır Barosu, Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
6 Ağustos 2024

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

Ahmet Taşgetiren, Merkezi Hükümet'in yerel yönetimlere müdahale etme yöntemlerinden biri olarak kayyım atamalarını ele alıyor. Özellikle İstanbul örneğinde, Ekrem İmamoğlu'nun yeniden seçilmesi durumunda, Merkezi Hükümet'in Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla şehir üzerinde kontrol sağlama ihtimalini tartışıyor. Taşgetiren, bu durumun İstanbul'un yönetimi açısından çeşitli sorunlara yol açabileceğini ve iki farklı otoritenin şehri birlikte yönetme durumuna nasıl yol açabileceğini sorguluyor.
22 Mart 2024

Aydın Coşkuntürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Metro İstanbul A.Ş. tarafından, sosyal alanlara ve duraklara şirket isimleri verilerek gelir elde edilmesi amacıyla hazırladığı projenin telif hakkı ihlali yapılarak hayata geçirildiğini iddia etti. İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusu sonrası soruşturma başlatıldı. Coşkuntürk, projenin belediyelerin gelir elde etmesi amacıyla tasarlandığını ve kendisine ait olduğunu belirtti.
18 Nisan 2024

Ulaştırma ve altyapı bakanlığına deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve denetlemede tam yetki veren düzenleme Meclis genel kurulunda kabul edildi. Yeni yasaya göre limanlarda demirleme ücretleri ulaştırma ve altyapı bakanlığı tarafından her yıl belirlenecek oran kadar artırılacak. Ayrıca, gemilerden neden oldukları sera gazı emisyonu için de bedel alınacak. Düzenleme, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, havalimanı güvenlik önlemleri ve ruhsatsız insansız hava araçları ile ilgili cezaları da kapsıyor.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim