Suudi Arabistan, yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmak amacıyla yaklaşık 40 milyar dolarlık bir fon oluşturmayı hedefliyor. Kamu Yatırım Fonu (PIF) yetkilileri, bu plan kapsamında ABD'li girişim şirketi Andreessen Horowitz ve diğer finansörlerle potansiyel ortaklıkları görüştü. Suudi Arabistan, çip üreticileri ve büyük ölçekli veri merkezleri gibi yapay zeka ile ilişkili teknoloji girişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. PIF yöneticisi Yasir Al-Rumayyan, ülkenin yapay zeka projelerini desteklemek için gerekli siyasi iradeye ve finansmana sahip olduğunu belirtti.
20 Mart 2024

Tayvan, ABD ile 78,63 milyon dolarlık bir anlaşma imzalayarak 100 adet AIM-9X Block II model Sidewinder füzesi ve bileşenlerini satın alacak. Füzeler, 2030'a kadar partiler halinde Tayvan'a teslim edilecek ve ilk olarak Taitung şehrindeki askeri üsse konuşlandırılacak. Bu anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden'ın Eylül 2022'de onayladığı 1,1 milyar dolarlık Tayvan'a silah satışı paketinin bir parçasıdır. Satış paketi ayrıca AGM-84L-1 Harpoon Block II füzeleri, İzleme Radar Programı ve lojistik destek hizmetlerini de içermektedir.
12 Ocak 2023

ABD Hazine Bakanlığı, finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik risklerini artırdığını ve dolandırıcılığı kolaylaştırdığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun hazırlanması sürecinde 42 şirketle görüşüldüğü ve yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak tanıdığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların müşterileri taklit etme ve hesaplara erişme konusunda yapay zeka teknolojilerini kullanarak daha gerçekçi yöntemler geliştirdiği belirtildi.
27 Mart 2024

ABD merkezli çip üreticisi Nvidia, 2025 mali yılının ilk çeyreği olarak kabul ettiği 28 Nisan’da sona eren üç aylık döneme ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin bu dönemde elde ettiği gelir yıllık yüzde 262 artışla 26 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. Nvidia’nın net karı da aynı dönemde yıllık yüzde 628 artarak 14,9 milyar dolara yükseldi. Gelirini bir önceki çeyreğe göre de yüzde 18 artıran Nvidia, finansal performansında önemli bir başarı elde etti.
23 Mayıs 2024

ABD'li teknoloji devi Apple, piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmaya devam ediyor ve piyasa değeri yeniden 3 trilyon doların üzerine çıktı. Dünya genelinde 1 trilyon dolar değerlemeyi aşan altı şirket bulunmakta ve bunların beşi ABD merkezli. İlk ondaki diğer şirketler arasında Microsoft, Suudi Aramco, Alphabet, Amazon, NVIDIA, Berkshire Hathaway, Meta Platforms, Tesla ve TSMC yer alıyor.
3 Temmuz 2023

Bethesda'nın geliştirdiği ve büyük beklentiler yaratan uzay temalı oyun Starfield'ın bilgisayar sistem gereksinimleri açıklandı. Oyunun önerilen sistem gereksinimleri için gerekli donanımın maliyeti, Türkiye'de üç ila dört asgari ücret arasında değişiyor. Oyunun Steam fiyatı 899 TL olarak belirlenmişken, oyunun önerilen donanım maliyeti 33.600 ile 47.600 TL arasında değişiyor. Starfield, uzun süredir beklenen bir oyun olup, Xbox için özel olarak çıkacak.
12 Temmuz 2023

Elon Musk, yapay zeka girişimi xAI için dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından birini inşa etmeyi planlıyor. Bu süper bilgisayar, Nvidia'nın H100 grafik işlem birimlerinden 100 bin tanesiyle desteklenecek ve yeni nesil xAI sohbet robotu Grok’a güç sağlamayı hedefleyecek. Musk, bu makinenin mevcut en büyük GPU kümelerinden en az dört kat daha büyük olacağını öngörüyor. Proje, Oracle ile işbirliği yaparak gerekli kaynak ve uzmanlığı sağlamayı amaçlıyor.
27 Mayıs 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zeka teknolojisinin gelişimi ABD ve Avrupa'daki işlerin dörtte birini etkileyebilir ve 300 milyon kişinin işini tehlikeye atabilir. Ancak rapor, yapay zekanın aynı zamanda yeni iş alanları yaratabileceğini ve küresel üretim ile hizmetlerde yüzde 7'lik bir artış sağlayabileceğini de öngörüyor.
29 Mart 2023

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yeni yapay zeka şirketi xAI'nın ilk teknolojisini seçilmiş bir grup için piyasaya süreceğini açıkladı. Musk, teknolojinin bazı önemli açılardan mevcut olanların en iyisi olduğunu belirtti. xAI'nın amacının 'evrenin gerçek doğasını anlamak' olduğu belirtilirken, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlere katkıda bulunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği ifade edildi.
3 Kasım 2023

Boeing, parça üreticisi Spirit AeroSystems'i 4,7 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Anlaşmanın hisse başına 37,25 dolarla yaklaşık 4,7 milyar dolara sağlandığı ve Spirit AeroSystems'in net borcunu da içeren toplam anlaşmanın yaklaşık 8,3 milyar dolar olduğu belirtildi. Spirit AeroSystems, Boeing uçakları için parçalar üreten bir şirket olup, merkezi ABD'nin Kansas eyaletinde bulunmaktadır. Bu satın almanın, Boeing'in kalite sorunlarını ortadan kaldırma amacı taşıdığı düşünülüyor.
1 Temmuz 2024

California merkezli çip üreticisi Nvidia, 2,056 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Suudi Arabistan'ın petrol devi Saudi Aramco'yu geride bırakarak dünyanın en değerli üçüncü şirketi haline geldi. Nvidia'nın hisseleri yıl başından bu yana yüzde 66 artış gösterdi. Şirket, yapay zeka çiplerine olan artan talep sayesinde piyasa değerini son bir yılda önemli ölçüde artırdı. Bu gelişme, Nvidia'nın Amazon ve Alphabet'i de geride bıraktığı bir dönemde gerçekleşti.
2 Mart 2024

Apple, şirket içerisinde 'Apple GPT' isimli bir yapay zeka sohbet robotunu kullanıyor. Bu robot, metinlerin özetlenmesi ve verilere göre soruların yanıtlanması konularında çalışanlara yardımcı oluyor. Şirket, bu teknolojiyi müşteri tarafında kullanmayı düşünüyor ancak bu konuda henüz karar verilmiş değil. Apple, yapay zeka kullanımını genişletme planları yapıyor ve önümüzdeki yıl yapay zeka ile ilgili önemli bir duyuru yapmayı planlıyor.
24 Temmuz 2023

Microsoft, Ocak 2022'de Activision Blizzard'ı 69 milyar dolara satın alma planını duyurmuştu. ABD Federal Ticaret Komisyonu, rekabeti bozacağı endişesiyle satın almaya karşı çıkmış, ancak ABD mahkemesi bu iddiaları reddederek işleme yeşil ışık yakmıştır. Avrupa Birliği de rekabet incelemesini tamamlayarak onay vermiş, ancak Britanya Rekabet ve Pazarlar Kurumu satın almayı engellemişti. Microsoft ve Activision, Britanya'daki durumu çözmek için yeniden başvuruda bulunmayı planlıyor.
12 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Teknoloji şirketi Microsoft, 'Call of Duty' ve 'World of Warcraft' gibi oyunların yapımcısı Activision Blizzard'ı satın alma işlemini tamamladı. İşlem, Britanya kurumlarının onayıyla gerçekleşti. ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) daha önce satın almayı engellemeye yönelik başvurusu mahkeme tarafından reddedilmişti. Microsoft, Activision oyunlarının bulut üzerinden dağıtılması hakkını Fransız oyun şirketi Ubisoft’a devredecek.
13 Ekim 2023

Microsoft, 3,085 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olarak sıralamada zirveye yerleşti. Apple, 2,889 trilyon dolarlık değeriyle ikinci, Saudi Aramco ise 2,039 trilyon dolarlık değeriyle üçüncü sırada yer aldı. Nvidia, yapay zeka teknolojilerindeki etkisiyle son bir buçuk ayda hisse değerini yüzde 45 artırarak dikkat çekti. Listede teknoloji, enerji, finans ve sağlık sektörlerinden şirketler yer alıyor.
13 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan bir raporda, yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara yönelik daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak sağladığı ifade edildi. Raporda, finansal hizmetler sektörü ve teknoloji alanında faaliyet gösteren 42 şirketle yapılan görüşmelere dayanarak, yapay zekanın siber güvenlik ve dolandırıcılık konularında yeni bir dönem başlattığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların yapay zeka yardımıyla finansal kurumlardaki müşterileri daha gerçekçi bir şekilde taklit edebildikleri ve bu sayede hesaplara erişim sağlayabildikleri belirtildi.
27 Mart 2024

Microsoft, maliyetleri düşürmek ve Activision Blizzard'ın entegrasyonunu tamamlamak amacıyla Xbox biriminden 650 kişiyi işten çıkaracak. Xbox başkanı Phil Spencer, işten çıkarmaların çoğunlukla kurumsal ve destekleyici işlevleri etkileyeceğini belirtti. Şirket, ocak ayında da Activision Blizzard ve Xbox'taki 1,900 çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. Xbox, oyun geliştirme maliyetlerinin artması nedeniyle mayıs ayında birçok oyun stüdyosunu kapatmıştı.
12 Eylül 2024

Ard Grup Bilişim Teknolojileri AŞ, 25 Aralık 2023 tarihinde hissedarlarına temettü ödemesi yapacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından pay başına net 0,0137646 TL nakit temettü dağıtacak. Borsada işlem gören şirketlerin kârlarını hisse sahipleriyle paylaşması temettü ödemesi olarak bilinir.
28 Kasım 2023
İşaretlediklerim