Sinan Ateş davasında savcı, üç sanığın beraatini talep etti ve mahkeme bu talebi kabul etti. Duruşma 30 Eylül tarihine ertelendi. Dava süreci devam ederken, gelişmelerin takip edilmesi bekleniyor.
19 Temmuz 2024

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezanın ardından, davanın eski hakimi Hüseyin Zengin'in yerine başka bir hakim atanmıştı. Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Zengin'in ceza verme telkinini reddettiği için görev yerinin değiştirildiğini yazdı. Terkoğlu, Zengin'e yakın bir kaynağın, Anadolu Adliyesi Başsavcısının Zengin'e 'ceza verirsen yukarı mahkemeler de hazır' şeklinde baskı yaptığını iddia etti. Bu durum, yargı sürecinin tarafsızlığına dair endişeleri gündeme getirdi.
2 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani davasında verilen kararların bağımsız ve tarafsız yargı tarafından alındığını belirtti. Tunç, davada mahkumiyetlerin yanı sıra beraat ve tahliye kararlarının da verildiğini ve tahliyelerin başladığını söyledi. Kobani olayları sırasında yaşanan ölümler nedeniyle açılan davada, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'a uzun hapis cezaları verildi. Ayrıca, bazı sanıklar hakkında tahliye ve beraat kararları da alındı.
17 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

Zafer Partisi yöneticisi Adem Taşkaya, 13 Kasım 2022'de İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırı sonrasında avukat Jiyan Tosun'u sosyal medyada 'fail' olarak hedef göstermişti. Küçükçekmece 20'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Taşkaya, Tosun'un fotoğrafını yanlışlıkla paylaştığını savundu. Mahkeme, Taşkaya'ya toplamda beş yıl dört ay hapis cezası verdi, ancak 'hal ve davranışları' gerekçesiyle cezayı üç yıl 17 ay 10 güne indirdi. Tosun'un avukatı Eren Keskin, bilgilerin polis veya jandarmadan alındığını iddia ederek, Telegram hesaplarının araştırılmasını talep etti.
31 Mayıs 2023

Muş'un Vartinis köyünde 1993 yılında Öğüt ailesinden dokuz kişinin evlerinde yakılarak öldürülmesi olayıyla ilgili dava, 30 yıl geçtiği için zaman aşımına uğradı. Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmada dava düşürüldü. Mağdur ailenin avukatı ve Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, karara tepki göstererek insanlığa karşı suçlar kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini ve mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Dava sürecinde iki jandarma subayı, bir astsubay ve bir özel harekat şube müdürü yargılanmış ve sanıkların firar ettiği, kırmızı bültenle arandığı bilgisi paylaşılmıştı.
4 Aralık 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir Adliyesi'nde odasında silahları sergileyen hakim Oktay Tabur hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Gazeteci Timur Soykan, Tabur'un odasında silahları sergilediğini yazmıştı. Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hakim ve savcıların yargı etiği ilkelerine uygun davranmak zorunda olduklarını belirtti. Hakimler ve Savcılar Kurulu, Tabur hakkında inceleme ve soruşturma başlattı ve Tabur'un İzmir Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı yetkisi sonlandırıldı.
30 Mayıs 2024

Gazeteci Ayça Söylemez, eski İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek'i konu edindiği yazısı nedeniyle hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Söylemez'in yazısında, Gürlek'in birçok gazeteci ve siyasetçiyi yargıladığı belirtilmişti. Şu anda adalet bakan yardımcısı olan Gürlek'in şikayeti üzerine dava açıldı. İlk duruşma 22 Kasım'da görülecek.
27 Temmuz 2023

AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, Gezi davasından tutuklu olan Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay, Mine Özerden ve Çiğdem Mater'i ziyaret etmek için başvuruda bulundu. Başvurusu bir hafta boyunca yanıtlanmayan Türkeş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'u eleştirdi ve hak arayışlarına engel olmamaya çağırdı. Sonunda izin çıkması üzerine Türkeş, tutuklularla görüştü ve Bakan Tunç'a teşekkür etti.
1 Ağustos 2024

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görevli savcı Ş.B. hakkında, bir kâtibi taciz ettiği iddiasıyla dava açıldı. Ş.B.'nin adliyede başka kişileri de sözlü taciz ettiği öne sürüldü. Katip, savcının ısrarla kendisini evine davet ettiğini ve evde yaklaşık bir saat kaldığını ifade etti. Mahkeme başkanı, savcı hakkında zorla getirme kararı verdi ve duruşma ertelendi.
24 Nisan 2023

Galatasaray ve Türkiye Milli Takımı’nın eski teknik direktörü Fatih Terim, Denizbank’ın eski şube müdürü Seçil Erzan ve yedi kişinin yargılandığı dolandırıcılık davasında müşteki sıfatıyla ifade verdi. Seçil Erzan, yüksek karlı gizli fon vaadiyle onlarca müşterisini dolandırmakla suçlanıyor. Erzan, nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Terim, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifade verdi.
20 Ağustos 2024

Sinan Ateş davasında ara karar açıklandı ve tutuklu yargılanan 22 sanıktan 10'u serbest bırakıldı. Duruşma, Cumhuriyet savcısının esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için 19 Temmuz'a ertelendi. Mahkemenin hızlı karar alması ve eksik delillere rağmen azmettiricilere ulaşılmasını engelleyen kararlar alması, dosyanın bir an önce kapatılmak istendiği yönünde yorumlandı. Ayrıca, davayı soruşturan savcıların sürekli değiştirilmesi ve bazı delillerin incelenmemesi adaletin sağlanması konusunda şüpheler uyandırıyor.
6 Temmuz 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Çiftlik Bank davasında savcı, 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın için toplam 88 bin 302'şer yıl hapis cezası talep etti. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savcı, Aydın kardeşlerin bilişim sistemleri aracılığıyla dolandırıcılık, suç örgütü kurma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçlarından cezalandırılmasını istedi. Diğer sanıklar hakkında da çeşitli hapis cezaları talep edildi ve bazıları tutuklandı.
25 Eylül 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasından mahkum olan ve daha sonra Hatay'dan milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kararının 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı, ancak mahkemenin kararı uygulamak yerine durumu Yargıtay'a taşıdığı belirtildi. Bu durum, Can Atalay'ın tahliye sürecinin uzamasına neden olacak.
30 Ekim 2023

Sinan Ateş cinayeti davası bugün başlıyor ve dört partinin genel başkanları ile MHP avukatları da davaya katılacak. Mehmet Altan, bu davanın herkesin gözü önünde işlenen siyasi bir cinayet olduğunu ve yargının hukuku boğmasından korkulduğunu belirtiyor. Altan, Susurluk skandalına atıfta bulunarak, bu davanın sonucunun Türkiye'nin ne kadar hukuk devleti olduğunu göstereceğini vurguluyor.
1 Temmuz 2024
İşaretlediklerim