Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Başkanı Beşar Esad ile görüşme planını gerçekleştirmek için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ı görevlendirdiğini açıkladı. Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası ABD'den dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de adil bir barışın mümkün olduğunu ve bu sürecin Türkiye'ye fayda sağlayacağını belirtti. Erdoğan, ABD ve İran'ın da bu gelişmelerden memnuniyet duyması gerektiğini ifade etti.
12 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry L. Flake'e Türkiye'ye müdahale etmekle suçlayarak, 'pis ellerini Türkiye'nin üzerinden çek' ifadesini kullandı. ABD büyükelçiliği, Türkiye'de terör saldırısı olabileceği konusunda uyarıda bulunmuş ve bazı Batılı ülkeler bu uyarıya dayanarak temsilciliklerini geçici olarak kapatmıştı. Soylu, Amerikan büyükelçilerinin Türkiye'de darbe yapma çabası içinde olduğunu iddia etti ve ABD büyükelçisinin Türkiye'yi karıştırmak istediğini öne sürdü.
3 Şubat 2023

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyaret, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk geldi. Rus siyasi yorumcular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile uzlaşma için arabuluculuk talebini Putin'in kabul ettiğini belirtiyor, ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olup olmayacağı konusunda şüpheci davranıyorlar. Erdoğan'ın Esad ile görüşme ihtimali, Türkiye'deki seçimler ve Suriye ile ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.
14 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad ile barışmak istediklerini açıkladı ve bu talebi çeşitli açıklamalarında yineledi. Türkiye'nin Esad ile barışmak istemesinin iki temel nedeni var: Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın devlet kurma çabasını engellemek ve Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların bir kısmının geri dönüşünü sağlamak. Türkiye, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) korumaya devam edecek ve ÖSO'nun Suriye Milli Ordusu içinde yer alabileceğini düşünüyor.
14 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Türkiye'ye davet edebileceklerini ve Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini belirtti. Erdoğan, bu davetin her an olabileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasında daimi ateşkes için olumlu adımlar atıldığını ve İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

Suriye Devlet Başkanı Esad, Ankara-Şam normalleşme sürecine ilişkin yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve silahlı gruplara desteğini kesmesi gerektiğini belirtti. Esad, Ankara ile doğrudan temas yerine ara bulucu ülkelerin garantörlüğünü istediğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin ne istediğini anlamadıklarını ve aracı ülkelerin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Türkiye'den yapılan resmi açıklamalar ise genellikle bir Erdoğan-Esad görüşmesi üzerine odaklanıyor.
18 Temmuz 2024

Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı'na göre, Suudi Arabistan ve Suriye, konsolosluk hizmetlerinin yeniden başlaması için görüşmelere başladı. Bu bilgi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili tarafından doğrulandı. Reuters'ın daha önceki haberlerine göre, iki ülke 10 yılı aşkın süredir devam eden diplomatik ilişkilerdeki kesintinin ardından büyükelçiliklerini yeniden açma konusunda anlaşmıştı. Bu gelişme, Suudi Arabistan ile İran arasında 7 yıl sonra diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda varılan anlaşmanın ardından ivme kazandı.
24 Mart 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la 'onun şartlarıyla' görüşmeyeceğini ifade etti. Bu açıklama, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin uzun süreli bozulmasının ardından geldi. Esad yönetimi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki tüm birliklerini geri çekmeye hazır olması ve Suriye iç savaşından önceki durumun yeniden sağlanması durumunda Erdoğan'la görüşeceğini belirtmişti. Erdoğan ise Suriye'de terörle mücadele ettiklerini ve bu nedenle çekilmenin söz konusu olamayacağını ifade etmişti.
9 Ağustos 2023

Suriye'de 15 Temmuz'daki parlamento seçimlerinin ardından yeni kabine açıklandı. Türkiye'yi protesto eden Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yardımcısı oldu. Mikdad'ın yerine Bessam Sebbag Dışişleri Bakanı olarak atandı. Mikdad, daha önce Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi'nde Türkiye'yi protesto etmişti.
23 Eylül 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin Türkiye ile sınır güvenliğini kendi topraklarından sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Abdullahiyan, Türkiye'nin Suriye'den çekilmesi karşılığında Şam yönetiminin Türk topraklarına yönelik herhangi bir tehdit oluşmamasını garanti altına almayı önerdi. Teklif, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde, Suriye'nin güçlerini Türkiye sınırına konuşlandırmasını öngörüyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da benzer bir öneri sunduğunu açıklamıştı.
18 Eylül 2023

İtalya, Çin'in başlattığı ve 'modern İpek Yolu' olarak bilinen Kuşak ve Yol Girişimi'nden çekildiğini duyurdu. Sağ koalisyon hükümeti, Çin'in Roma Büyükelçiliğine resmi bir nota ile çekilme kararını iletti. İtalya'nın bu kararı, 2019 yılında G7 ülkeleri arasında girişime katılan ilk ve tek ülke olmasının ardından geldi. İtalyan yetkililer, projenin beklenen etkilerini yaratmadığını ve katılmayan ülkelerin daha iyi sonuçlar aldığını belirtti.
6 Aralık 2023

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye muhalefeti ile görüşmeler yapıldığını ve 3 Ocak'ta muhalefet temsilcileriyle kendisinin de bir araya geleceğini belirtti. ABD'nin Türkiye'nin Suriye ile normalleşme adımlarına karşı olduğunu ima etti ve Türkiye'nin Suriye'de kalıcı barış ve istikrarı sağlama hedefini vurguladı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Cumhurbaşkanı Esad arasında bir görüşme olup olmayacağına dair kesin bir şey söylemekten kaçındı ve bu tür bir görüşmenin aşamalı bir diyalog sürecinin parçası olacağını ifade etti.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla büyükelçi atamalarına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Paraguay, Fransa, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı, Mısır, İspanya ve Cezayir nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine yeni atamalar yapıldı. Atanan isimler arasında Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Kül, Yunus Demirer, Nevzat Uyanık, Salih Mutlu Şen, Nüket Küçükel Ezberci ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Muhammet Mücahit Küçükyılmaz bulunuyor.
22 Temmuz 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay'ın Suriye sınırında bulunan Kuşaklı köyünde yaptığı basın açıklamasında, Suriyeli sığınmacıları iki yıl içinde anavatanlarına göndereceklerini ve kaçak geçişleri engelleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İran sınırından Türkiye'ye gelen Afgan sığınmacıları da geri göndereceklerini ve sınır kapılarının güvenliğini artırarak Türkiye'nin demografik yapısının korunacağını ifade etti.
14 Mart 2023

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Almanya'nın Akdeniz'deki kurtarma faaliyetlerine maddi destek vermesini eleştiren bir mektup gönderdi. Meloni, bu yardımların İtalya yerine Almanya'da yapılmasının daha faydalı olacağını belirtti. Ayrıca, Meloni, Akdeniz'deki kurtarma çalışmalarını yapan sivil toplum kuruluşlarının, bu faaliyetlerle göçmenleri denize açılma yönünde teşvik ettiklerini iddia etti. İtalya hükümeti, bu yıl ülkeye 133 bin sığınmacının geldiği için zor günler yaşıyor.
26 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin Suriye'deki faaliyetlerinin ABD'nin ulusal güvenliğini olağanüstü derecede tehdit ettiğini belirtti. 14 Ekim 2019'da çıkarılan başkanlık kararnamesiyle Suriye'deki gelişmelerin ABD ulusal güvenliğine yönelik tehdidi nedeniyle 'acil durum' ilan edilmişti. Biden, bu 'acil durum' süresini bir yıl daha uzattı. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna askeri saldırı düzenlemeye yönelik faaliyetlerinin IŞİD'in yenilgiye uğratma çabalarını baltaladığı, sivillerin canını tehlikeye attığı ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı bozduğu belirtildi.
13 Ekim 2023

Türkiye ve Yunanistan, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) için ortak aday belirledi. Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu AGİT Genel Sekreterliği’ne, Yunan hukukçu ve diplomat Mania Telalian ise AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin Direktörlüğü’ne aday gösterildi. İki ülke, seçimlerde birbirinin adaylarını destekleyecek. Bu iş birliği, Türk-Yunan ilişkilerindeki yumuşama adımlarına ve AGİT'in geleceğine olumlu katkı sağlayacak.
22 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ismini uzun bir süre sonra doğru şekilde telaffuz etti. Türkiye ve Suriye, ilişkilerin düzeltilmesi için İran ve Rusya ile dörtlü görüşmelere başlamıştı. Erdoğan, seçim öncesinde mülteci sorununu çözmek için Esad ile görüşmeye açık olduklarını belirtti. Ancak, Esad yönetimi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşuyor.
17 Temmuz 2023

Türkiye, yerel seçimlerin ardından Nisan ayında dış politika gündemine hızlı bir dönüş yapacak. Almanya Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Ankara ziyareti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in beklenen ziyareti ve Türk-Yunan ilişkileri üzerine teknik düzeyde görüşmelerin ardından Yunan Başbakanı'nın Türkiye ziyareti planlanıyor. Bu görüşmelerde terörizmle mücadele, ekonomik iş birlikleri, bölgesel güvenlik ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alınacak.
30 Mart 2024

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023
İşaretlediklerim