İçişleri Bakanlığı, başka illerde kayıtlı olmalarına rağmen İstanbul'dan ayrılmayan Suriyelilere yaptırımların uygulanacağını bildirdi. İstanbul Valiliği, 28 Temmuz 2023'te yaptığı duyuruda, İstanbul'da bulunan ve başka illerde kayıtlı olan geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancıların 24 Eylül 2023'e kadar kayıtlı oldukları illere dönmeleri gerektiğini belirtmişti. 24 Eylül 2023 itibarıyla İstanbul'da yasal kalış hakkı olmadığı halde ayrılmayan Suriyelilere yaptırımlar uygulanacak.
21 Eylül 2023

İtalya, Arnavutluk ile yaptığı anlaşma çerçevesinde 16 düzensiz göçmeni Arnavutluk'ta kurduğu göçmen merkezine gönderdi. Bu anlaşma, İtalya'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan sağlıklı erkek göçmenlerin Arnavutluk'taki merkezlere taşınmasını öngörüyor. Anlaşma, sivil toplum kuruluşlarının kurtardığı göçmenleri, reşit olmayanları, hamile kadınları ve savunmasız kişileri kapsamıyor. Uluslararası Af Örgütü, bu uygulamanın insan hakları ihlalleri yaratabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.
15 Ekim 2024

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı basın toplantısında, İsveç'in Türkiye ile yapılan üçlü muhtıra gerekliliklerini yerine getirdiğini ve terörle mücadelede yeni yasaların yürürlüğe gireceğini açıkladı. Kristersson, Türkiye'nin NATO üyelik sürecindeki kararına saygı duyduklarını ve kararı beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvurmuş, ancak Türkiye başvurular konusunda endişelerini dile getirmişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamıştır.
30 Mayıs 2023

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Esad'a yaptığı barış çağrısının herhangi bir çaresizlik veya zayıflık göstergesi olmadığını vurguladı. Fidan, bu çağrının liderlik vizyonunun bir yansıması olduğunu ve Suriye'deki karmaşık durumun çözümü için önemli bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Suriye'deki muhaliflerle olan ilişkisini ve mülteci politikasını da ele aldı.
14 Temmuz 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Şam yönetimiyle diyalog arayışının çaresizlikten değil, olgunluktan kaynaklandığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri düzeltmek için mesajlarını sıklaştırmıştı. Esad, Türkiye'nin Suriye'deki askerlerini çekmesi ve teröre desteği bırakması şartıyla görüşebileceğini belirtmişti. Fidan, Sky News Arabia'ya verdiği röportajda, Türkiye'nin bölgedeki sorunları çözmek için her türlü diyaloğa açık olduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2024

Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Belçika'daki saldırıların ardından, AB içerisinde yasal olarak kalma hakkı bulunmayan kişilerin ülkelerine geri gönderilmesini hızlandırmayı hedefliyor. AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, geri göndermeleri düzenleyen direktifin 2008 tarihli olduğunu ve kısa süre içinde revize edilmesi için çalışmalara başlanacağını ifade etti. Johansson, Brüksel'deki saldırının bir uyanma çağrısı olduğunu belirtti.
20 Ekim 2023

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile artan gerginlikler ve yaklaşan seçimler nedeniyle Türk kamuoyunun savaş çığırtkanlığı ile zehirlenmesinden endişe ettiğini belirtti. Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard tankı gönderme kararının ardından, Leopard tanklarına sahip Avrupa ülkeleri de Ukrayna'ya destek için tank göndermeye başladı. Ancak Yunanistan, kendi savunma stratejisi gereği ve Türkiye ile olası bir çatışma ihtimalini göz önünde bulundurarak Leopard tankı göndermeyeceğini açıkladı.
1 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen iftar buluşmasında Avrupa ülkelerinin elçilerine hitap etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda taşıdığı yükün Avrupa tarafından paylaşılması gerektiğini ve Suriye'de barışın sağlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamalarını istediklerini ve bunun uluslararası kuruluşlar tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
20 Nisan 2023

İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına izin verilmesi Türkiye'de tepki çekerken, ABD'nin terör saldırısı uyarısı sonrası bazı ülkeler Türkiye'ye seyahat uyarıları yayımladı. Hollanda, Almanya, Fransa ve İsviçre gibi ülkeler İstanbul'daki temsilciliklerini 'terör riski' gerekçesiyle geçici olarak kapattı. Bu gelişmeler üzerine Almanya, Hollanda, İngiltere ve İsviçre'nin de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin büyükelçileri Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
2 Şubat 2023

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile NATO üyeliği konusunda mart ayında görüşmelere devam edileceğini duyurdu. Görüşmeler, İsveç'te Kuran'ın yakılması olayına Türkiye'nin gösterdiği sert tepki nedeniyle ertelenmişti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, ancak Türkiye iki ülkenin üyeliğine ilişkin endişelerini dile getirmişti. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için adımlar atacağını belirtmiş ve NATO üyeliği için gereken onay süreci devam etmektedir. Şu anda İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğini onaylamayan sadece Macaristan ve Türkiye kalmıştır.
23 Şubat 2023

Abdulkadir Selvi, ABD'nin Ortadoğu sorumlusu Brett McGurk'un PKK'ya Suriye'de özerk bir yönetim kurdurma planını ele alıyor. Selvi, McGurk'un PKK'yı meşrulaştırma çabalarını ve ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üzerinden yürüttüğü stratejiyi eleştiriyor. Ayrıca, ABD'nin 11 Haziran'da Suriye'nin kuzeyinde PKK kontrolünde bir seçim yapmayı planladığını belirtiyor.
31 Mayıs 2024

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'nin Suriye'deki Amerikan askerleriyle görüşmek üzere yaptığı ziyaretin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türk Dışişleri Bakanlığına 'izahat vermek üzere' çağrıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Milley'nin sadece Amerikan askerleriyle görüştüğünü ve ziyaretin Savunma Bakanlığı tarafından açıklanacağını belirtti. Price ayrıca, ABD'nin Suriye'deki tek hedefinin IŞİD'le mücadele olduğunu ve bu durumun Türkiye dahil bölgedeki ortakların menfaatine olduğunu ifade etti.
7 Mart 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'deki deprem yardımlarını incelemek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor. ABD, deprem bölgesine uçak gemisi göndermiş ve sahra hastanesi kurmuştu. Blinken, 19 Şubat'ta önce İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret edecek, ardından Ankara'da Türk yetkililerle görüşecek. Ziyaretin bir parçası olarak, Türkiye'nin Suriye'ye sınır ötesi yardımlarına verdiği destek için teşekkür edilecek. Blinken daha sonra Atina'ya geçerek Yunanistan ile stratejik diyalog toplantısına katılacak.
16 Şubat 2023

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da bazı ülkelerin konsolosluklarını 'güvenlik' gerekçesiyle kapatan ülkelere Türk Dışişleri Bakanlığı'nın sert bir ültimatom verdiğini belirtti. Erdoğan, bu ülkelerin eylemlerinin devam etmesi durumunda 'ağır hesap ödeyecekleri' konusunda uyarıldıklarını ifade etti. Bu açıklama, İsveç'te Kuran yakılmasına izin verilmesinin ardından Türkiye'de terör saldırısı uyarıları yapılması ve bazı ülkelerin seyahat uyarıları yayımlaması sonrasında geldi.
5 Şubat 2023

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye'de bulunan Suriyeli gazetecilerin hayatlarının tehlike altında olduğunu ve ülkelerine geri gönderilme riski bulunduğunu belirtti. RSF'nin açıklamasına göre, Suriyeli gazeteciler sokaktan ve evlerinden alınarak sorgulanıyor, kötü muameleye maruz kalıyor ve sınır dışı edilmekle tehdit ediliyor. RSF, Türkiye'yi Suriyeli gazetecileri can güvenliği bulunmayan bu ülkeye göndermemeye çağırdı. RSF, 2019'da dış politika nedeniyle Suriyeli gazetecilerin sınır dışı edilme vakalarının tırmandığını duyurmuştu.
21 Temmuz 2023

Türkiye ile Suriye arasında normalleşme ihtimali gündeme gelirken, Erdoğan ile Esed görüşmesi yönünde gelişmeler yaşanıyor. Ancak, Türkiye ve Suriye'de organize gruplar bu görüşmeyi engellemeye çalışıyor. Bu gruplar arasında savaş lordları, terör örgütleri ve bazı ülkeler bulunuyor. Rusya ve İran, görüşmenin kendi güdümlerinde yapılmasını istiyor. Erdoğan ve Esed'in görüşmesi kısa vadede beklenmiyor.
5 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dernek ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 21 yılda Batı'nın Türkiye üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığını ve Doğu ile Batı'yı birleştirdiğini savundu. Soylu, Erdoğan'ın Batı'nın Türkiye'deki vesayetini sona erdirdiğini ve Taksim'deki cami gibi projelerle Batı'nın Türkiye'ye yaptırmadığı şeyleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs akşamı Avrupa liderlerinin Erdoğan'ı arayacaklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını öne sürdü.
9 Mayıs 2023
İşaretlediklerim