Kapatma davası ile karşı karşıya olan HDP, pazar günü yapılacak kongrede yeni eş başkanlarını belirleyecek. Partinin siyasi mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye (YSP) devretmesi bekleniyor. HDP, kapatma davası nedeniyle son milletvekili seçimlerine YSP listelerinden girmiş ancak oy oranı düşmüştü. HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar partide kalmıştı. HDP ve YSP, kongre süreçleriyle yönetimdeki kadroları değiştirmeyi ve yerel seçimlere yenilenmiş olarak gitmeyi planlıyor.
26 Ağustos 2023

Deneyimli gazeteci Hasan Cemal, HDP'nin kapatma davası nedeniyle seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceği bir ittifakın parçası olarak milletvekili aday adayı oldu. HDP'nin teklif götürdüğü Cemal, teklifi kabul etti. Emek ve özgürlük ittifakında Yeşil Sol Parti'nin yanı sıra TİP, EMEP, TÖP, EHP ve SMF de yer alıyor.
25 Mart 2023

İYİ Parti, milletvekili aday listesini açıkladı. Listede, MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Adana'dan, eski İstanbul il başkanı Buğra Kavuncu İstanbul'dan ve eski futbolcu Gökhan Zan Hatay'dan aday gösterildi. Parti, Uğur Poyraz, Ümit Özlale, Turhan Çömez gibi öne çıkan isimleri de aday listesinde üst sıralara yerleştirdi. İYİ Parti, dokuz ilde ise aday göstermeyerek bu illerde CHP adaylarını destekleme kararı aldı.
9 Nisan 2023

Bir televizyon programında 'Çocuklar ölmesin' diyerek kamuoyunun dikkatini çeken ve bu sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası beraat etti. Şimdi ise Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adaylığına başvurduğunu duyurdu. HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti'nin bir alternatif olarak değerlendirildiği ve HDP'nin seçimlere bu parti çatısı altında girebileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, partinin isminin, tüzüğünün ve eş genel başkanlarının değişeceğini açıkladı. İki partinin seçmende yarattığı kafa karışıklığının yeni partiyle önüne geçileceğini belirtti. Yeni seçilecek yönetim, eş başkanlar ve parti meclisiyle birlikte bu tartışmayı başlatacaklarını ifade etti.
25 Temmuz 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri öncesinde, Türkiye'de birçok ünlü isim çeşitli partilerden milletvekili adaylığı için başvuruda bulundu. Şarkıcı Candan Erçetin ve Onur Akın CHP'den, oyuncu Filiz Taçbaş CHP'den, oyuncu Kerem Fırtına Yeşil Sol Parti'den, oyuncu Mehmet Aslantuğ ve Serhat Özcan TİP'ten, oyuncu İlyas Salman TKP'den, eski futbolcular Gökhan Zan ve Ünal Karaman İYİ Parti'den, şarkıcı İbrahim Tatlıses AKP'den ve şarkıcı Davut Güloğlu Yeniden Refah Partisi'nden adaylık için başvurdu.
2 Nisan 2023

Antalya'da açılan sandıkların yüzde 98'ine göre, Emek ve Özgürlük İttifakı üyesi Yeşil Sol Parti, 2018 seçimlerinde kazandığı milletvekilliğini korudu. 2018 seçimlerinde HDP'nin yüzde 7,23 oy alarak bir vekil çıkardığı Antalya'da, 2023 seçimlerinde Yeşil Sol Parti yüzde 4,69, ittifakta yer alan TİP ise yüzde 4,53 oy aldı. Bu sonuçlara göre TİP'in adayları Yunus Başaran ve Barış Atay milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yerel seçimlerde büyükşehirler dahil tüm illerde aday çıkaracaklarını belirtti. 2019 yerel seçimlerinde HDP, büyük şehirlerde aday çıkarmayarak AKP'nin kaybetmesini sağlamıştı. 2023 genel seçimlerinde ise Yeşil Sol Parti listesiyle girmiş ve cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemişti.
30 Haziran 2023

Yeşil Sol Parti'nin Diyarbakır üçüncü sıra adayı gazeteci-yazar Cengiz Çandar, Meclis'e girmeye hak kazandı. Parti, Diyarbakır'da yüzde 61 oy oranı ile sekiz milletvekili çıkardı. İstanbul ikinci bölge üçüncü sıra adayı Hasan Cemal ise seçilemedi, çünkü parti bu bölgede yalnızca iki milletvekili çıkarabildi. Ayrıca, TİP'in İzmir adayı İrfan Değirmenci de İzmir'de milletvekili seçilemedi.
15 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde beklenen oy oranının altında kalmasının ardından bazı bölgelerde usulsüzlükler tespit ettiklerini duyurdu. Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Diyarbakır'da, partinin aldığı oyların başka partilere yazıldığına dair örnekler paylaşıldı. Parti, bu usulsüzlüklere karşı gerekli girişimlerde bulunduğunu ve süreci takip ettiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Eski HDP sözcüsü ve eski milletvekili Ayhan Bilgen, HDP'nin kapatılma davası nedeniyle seçimlerde risk almamak için Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime girmeyi planladığını belirtti. Bilgen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Siyasi Partiler Kanunu'nun 96'ncı maddesi gereğince Yeşil Sol Parti'nin HDP'nin 'devamı' sayılarak seçime sokulmamasının bir kriz oluşturabileceğini ifade etti. Ayrıca seçim günü oy sayımında yaşanabilecek kaos ve provokasyonlar ile Meclis ile cumhurbaşkanının farklı ittifaklardan çıkması durumunda yönetim krizi olabileceğini dile getirdi.
13 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li Gültan Kışanak'ın Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) yönelik ortak liste çağrısını destekleyerek, Türkiye'nin sosyalist ve demokratlarını Yeşil Sol Parti'de birleşmeye çağırdı. Kışanak, TİP'e seçim ittifakı kapsamında ortak liste oluşturma çağrısında bulunmuş ve herhangi bir oyun heba edilmemesi gerektiğini belirtmişti. Demirtaş, sosyalistlerin ve demokratların parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tüm Kürt partilerini de Yeşil Sol Parti'de buluşmaya çağırdı.
3 Nisan 2023

Yedi yıl tutuklu kalan eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak, HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesini ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önerisini destekleyerek, Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) seçimlerde oyların heba edilmemesi gerektiğini belirtti. TİP'in bazı şehirlerde kendi adaylarıyla seçime girmeyi planladığını ve bu durumun bir seçim ittifakı niteliğinde olmadığını ifade etti. Kışanak, HDP ve Yeşil Sol Parti'nin de sosyalist hareketin bir parçası olduğunu vurgulayarak, TİP'e seçimlerde birlikte hareket etme çağrısında bulundu.
3 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Listede, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da yer alıyor. Erzincan birinci sıra adayı olarak Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül belirlendi. Aday listesi, Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda adayı kapsıyor.
9 Nisan 2023

24'üncü dönem İstanbul ve 25'inci dönem Ankara milletvekilliği yapmış olan Sırrı Süreyya Önder, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde Yeşil ve Sol Parti'den İstanbul milletvekili adayı olmuştur. Önder, daha önce 'çözüm süreci' döneminde aktif rol almış bir siyasetçidir.
5 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, emek ve özgürlük ittifakına bazı kritik seçim bölgelerinde aday çekme taktiği önerdi. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, TİP'in hiçbir yer için çekilme çağrısı yapmadığını belirtti ve Yeşil Sol Parti'nin de değerlendirme yapabileceğini ifade etti. Ancak HDP kaynakları, HDP'nin herhangi bir seçim bölgesinde çekilme anlamına gelecek bir adım atmasının mümkün olmadığını, çekilme dışında formüller geliştirmeye açık olduklarını söyledi.
17 Nisan 2023

AKP, 14 Mayıs seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'na milletvekili aday listesini sundu. Listede mevcut 285 milletvekilinden 196'sı yer almadı. Üç dönem kuralı uygulanan AKP'de, HÜDA-PAR ve DSP'den bazı isimler de AKP listesinden aday gösterildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy dışındaki tüm bakanlar, listelerde birinci sıradan aday olarak yer aldı.
9 Nisan 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

Hür Deva Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP'den İstanbul milletvekili adayı olarak gösterildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, partisinin milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na sunduğunu ve listelerde HÜDA-PAR'dan dört, DSP'den ise üç ismin yer aldığını açıkladı.
9 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 14 Mayıs seçimlerine katılacak aday listesi belirlendi. Mevcut milletvekillerinden Mehmet Akif Hamzaçebi, Onursal Adıgüzel, Gürsel Tekin, İbrahim Kaboğlu, Aykut Erdoğdu, Mehmet Bekaroğlu, Sibel Özdemir, Turan Erdoğan, Gülizar Emacan, Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Bülent Kuşoğlu'nun yeni dönemde aday gösterilmediği ortaya çıktı. CHP tarafından yapılan açıklamada, Millet İttifakı'nın ortak liste mutabakatının bir sonucu olarak bazı mevcut milletvekillerinin aday gösterilemediği ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda bu isimlerin devlet yönetiminin farklı kademelerinde görev alacağı belirtildi.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim