Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek seçim kararı almasının ardından, AKP kurmayları milletvekili listelerinde büyük bir yenilenme olacağını ifade etti. Seçmenin değişim beklentisi nedeniyle listelerdeki mevcut isimlerin en az yüzde 50'sinin değişebileceği belirtildi. Ayrıca, MHP ile ortak liste konusunda henüz kesin bir karar verilmemiş olsa da, anlaşmanın çok hızlı gerçekleşebileceği vurgulandı.
12 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın, partinin cumhurbaşkanlığı seçimlerine kendi adayıyla gireceğini açıklamasının ardından, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, muhalefetle müzakere edilmesi durumunda ortak adayda buluşabileceklerini, aksi takdirde kendi adaylarını belirleyeceklerini ifade etti. Buldan'ın bu açıklaması siyasi gündemi hareketlendirdi ve HDP'nin seçim stratejisi konusunda yeni bir açıklama yapılmasına neden oldu.
8 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin oluşturduğu millet ittifakı, ortak cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere son toplantısını Saadet Partisi genel merkezinde gerçekleştiriyor. Toplantıda ayrıca ortak milletvekili listeleri ve geçiş sürecinin yol haritası ele alınıyor. En güçlü cumhurbaşkanı adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öne çıkarken, İYİ Parti'nin adaylık konusunda itirazları olduğu biliniyor. Toplantı sonucunda adayın belirlenmesi beklenirken, resmi açıklamanın Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim takvimini açıklamasının ardından yapılması planlanıyor.
2 Mart 2023

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhur İttifakı'nın diğer büyük ortağı olan AKP ile 51 ilde ortak liste oluşturacağı iddialarının ardından, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin tepkisiyle kendi adaylarıyla ve kendi logosuyla seçimlere katılacağını duyurdu. MHP'nin aday listesi, etikhaber.com isimli haber sitesi üzerinden paylaşıldı. Listede dikkat çeken isimlerden biri olan Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, seçilme ihtimali düşük olan dördüncü sıradan aday gösterildi.
6 Nisan 2023

Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi'nin milletvekilliği seçimlerine ortak listeyle girmeyi planlaması CHP içinde adaylık endişelerine neden oldu. Bazı bölgelerde CHP ve İYİ Parti listelerinden seçime girilecek olan diğer partilerin, grup kuracak kadar vekil talebinde bulunduğu ve bu durumun CHP'de adaylık bekleyen isimler arasında hayal kırıklığı yarattığı belirtiliyor. CHP yönetiminin bazı partililerden fedakarlık beklediği ve özellikle Kılıçdaroğlu'nun 'A takımı'ndan bazı isimlerin bu dönemde aday olmayacağı ifade ediliyor.
11 Ocak 2023

CHP'li Özgür Özel, Yeşil Sol Partili (YSP) Hakkı Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş, Demokrat Partili (DP) Cemal Enginyurt dahil 12 vekilin 15 dokunulmazlık dosyası Meclis başkanlığına sunuldu. Dosyaların sekizi YSP, üçü CHP, ikisi Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), birer tanesi İYİ Parti ve DP milletvekiline ait. Öcalan, Oluç ve Aydeniz'in ikişer dosyası bulunuyor.
8 Ağustos 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, eski partileri İYİ Parti ve CHP'nin milletvekili aday listelerini eleştirdi. İnce, CHP'nin Ankara ve İzmir'deki adaylarını kendi partisinin adaylarıyla karşılaştırarak eleştirdi ve CHP'nin adaylarını geçmişteki Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilişkilendirdi. Özdağ ise İYİ Parti'nin aday listesinde eski eşi olduğunu iddia ettiği bir ismin yer almasını eleştirerek siyasi dostluklar hakkında sert yorumlarda bulundu. Her iki lider de Cumhur İttifakı'nın aday listeleri hakkında yorum yapmadı.
10 Nisan 2023

HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi beklenirken, emek ve özgürlük ittifakında yer alan TİP, bazı şehirlerde kendi logo ve adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini açıkladı. HDP'li Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, TİP'e ortak liste çağrısında bulundu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, TİP'in hiçbir imtiyaz talep etmediğini ve HDP'ye zarar verebilecek yerlerde seçime girmeyerek Yeşil Sol Partiyi destekleyeceklerini ifade etti.
4 Nisan 2023

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde, büyük partilerin milletvekili aday listelerinde kadınlara yeterince yer vermediği eleştiriliyor. Cumhur ve millet ittifaklarının 'seçilebilir' yerlerde gösterdiği kadın aday sayısı 82 iken, Yeşil Sol Parti ve TİP'te kadın aday oranı daha yüksek. 2018 seçimlerinde beş partinin toplam 702 kadın adayı vardı ve Meclis'e giren 600 milletvekilinin 103'ü kadındı. Bu durum Türkiye'yi dünya sıralamasında 129'uncu yapmıştı. 14 Mayıs seçimleri için AKP'nin 113, CHP'nin 156, İYİ Parti'nin 139, MHP'nin 90, Yeşil Sol Parti'nin 193 ve TİP'in 161 kadın adayı bulunuyor. Kadın temsiliyeti konusunda çalışan dernekler ve uzmanlar, kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini ve bu durumun toplumsal cinsiyet eşitliği açısından önemli olduğunu vurguluyor.
10 Nisan 2023

HDP'li Sırrı Süreyya Önder, Mezopotamya Ajansı'na verdiği röportajda, Yeşil Sol Parti'nin parlamentoda kilit bir güç olacağını ancak bunu pazarlık unsuru olarak kullanmayacaklarını belirtti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çabalarını değerli bulduğunu ancak bu durumun sonsuz bir kredi anlamına gelmediğini ifade etti. Kılıçdaroğlu'nun 'Kürtler' başlıklı videosunu değerlendiren Önder, Kürt sorununun çözümü için müzakere edilmesi gerektiğini ve demokratik bir dönüşümün önemini vurguladı. Ayrıca, yeni iktidarın Kürt sorununun çözümüne katkı sunması gerektiğini ve çözümün olmaması durumunda bu sorunun 'çözmeyeni çözen' bir mesele haline geleceğini dile getirdi.
19 Nisan 2023

Eski İYİ Parti Erzurum milletvekili Naci Cinisli, Yeşil Sol Parti'nin Erzurum'dan milletvekili çıkarmasını eleştirdi ve bu durumu Erzurum ve Türkiye için bir travma olarak nitelendirdi. Yeşil Sol Partili Meral Danış Beştaş ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erzurum halkının Yeşil Sol Parti'den iradesini ortaya koyduğunu belirtti ve Cinisli'ye demokrasi ve halk iradesi konusunda öğrenmesi gerektiğini ifade etti. Beştaş, Erzurum halkının sesi olacaklarını ve onların teveccühüne layık olmaya çalışacaklarını söyledi.
5 Haziran 2023

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, HDP'nin seçim çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, Kürt halkının iktidara bir ders vermesi gerektiğini belirtti. Türk, Kürt halkının düşmanlığını yapan iktidara karşı protesto edilmesi ve oy verilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşılmasının ardından geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti ise kayyım maddesini eleştirerek seçimlerdeki tutumlarını açıklamayı planladıklarını duyurdu.
24 Mayıs 2023

Emek ve özgürlük ittifakı partileri, seçimlere ittifak çatısı altında girmeye karar verdi. HDP'nin tek liste önerisi kabul görmezken, TİP ve EMEP bazı bölgelerde kendi aday ve logolarıyla seçime katılma formülünü önerdi. İttifakın genişlemesi için SOL Parti ve diğer sol, sosyalist partilerle görüşmeler yapılıyor. Liste formülleri üzerindeki nihai karar için daha sonra bir araya gelinmesi planlanıyor.
16 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını imzalaması ve YSK Başkanı Ahmet Yener'in 14 Mayıs'ta yapılacak seçimleri duyurmasının ardından, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin hazır olduğunu belirtti. Buldan, bu açıklamayı tutuklu eski eş genel başkanlarının fotoğraflarını paylaşarak yaptı. İkinci tur gerektiği takdirde 28 Mayıs'ta yeniden oy kullanılacağı bilgisi de verildi.
10 Mart 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adaylarıyla gireceklerini açıklamasına anlayışla yaklaştıklarını belirtti. Özel, HDP'nin siyasi gücünü ve kilit rolünü vurgulayarak, kendi adaylarını çıkarma kararlarının doğal olduğunu ifade etti. Ayrıca HDP'nin sol kanattaki partilerle kurduğu ittifakın da dikkate alınması gerektiğini söyledi.
9 Ocak 2023

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, AKP ile yapılan görüşmeler sonucunda, partisinin seçimlere AKP listelerinden katılacağını ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini duyurdu. Aksakal, TBMM'de yer alarak katkı sunmak istediklerini ve bunun Türk siyasi hayatına yeni bir dönemin başlangıcı olacağını ifade etti. AKP daha önce İslamcı partiler Yeniden Refah ve Hür Deva ile de benzer ittifaklar kurmuştu.
7 Nisan 2023

Kamu yayıncısı TRT, seçim günü canlı bağlantılar yapacağı siyasi parti merkezleri arasında Yeşil Sol Parti'yi dahil etmedi. HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol listelerinden seçime gireceği bilinirken, TRT'nin bu kararı kamu yayıncılığı ilkesine aykırı bulundu. Daha önce TRT'nin cumhurbaşkanı adaylarına ayırdığı yayın sürelerindeki dengesizlik ve TİP milletvekili adayı Can Atalay'ın konuşmasına izin verilmemesi gibi olaylarla da eleştirilere maruz kaldığı belirtildi. Radyo Televizyon Üst Kurulu üyesi İlhan Taşçı, seçim akşamı için TRT'de olası manipülasyonlara karşı uyarılarda bulundu.
13 Mayıs 2023

Sosyal medyada, özellikle CHP yönetimine, seçim sonuçlarındaki tutarsızlıklar nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz etme çağrıları yoğunlaştı. Islak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar dikkat çekti. Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi gibi bazı partiler usulsüzlük tespit ettiklerini ve itiraz süreçlerini başlattıklarını duyurdu. Twitter üzerinden muhalefet partilerine oylara sahip çıkma ve şeffaflık talepleri yükseldi.
16 Mayıs 2023

Yeşil Sol Parti tarafından İstanbul 3. Bölge'den milletvekili adayı gösterilen ancak seçilemeyen oyuncu Kerem Fırtına, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini devam ettireceğini belirtti. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu'na desteğini açıklamasının ardından HDP/Yeşil Sol'un tutumu merak konusu olmuştu. Fırtına, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan ve ekibine karşı Kılıçdaroğlu ve kabinesiyle mücadele etmeyi tercih ettiğini ve Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade etti.
24 Mayıs 2023
İşaretlediklerim