Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını İzmir'de bir iş dünyası buluşmasında paylaştı. Yapılandırma, vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, sosyal güvenlik kurumu ve diğer bazı kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırılmasını içeriyor. Ayrıca, 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek ve taksit ödeme süreleri 48 aya çıkarılacak. Paket, seçimler öncesinde iktidar tarafından verilen 'müjdeler' arasında yer alıyor.
24 Ocak 2023

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul pozitif bir seyir izledi. Piyasalar, yeni ekonomi yönetiminin politikalarına odaklanırken, uzmanlar piyasadaki hareketliliğin artabileceğini belirtiyor. Borsa İstanbul'da dört şirket - İndeks Bilgisayar, MLP Sağlık Hizmetleri, Ahlatcı Doğal Gaz ve Doğanlar Mobilya - hisselerini geri alırken, borsa yeni bir rekor kırdı. Şimdi ise piyasaların odak noktası 20 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi.
13 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, düzenlemelerle şirketlerin hisse geri alımına yönelmesi ve bireysel emeklilik sistemine (BES) yapılan değişikliklerle borsaya 10 günde 10 milyar TL girişi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ekonomist Şeref Oğuz, bu gelişmelerin borsadaki şaibeyi ortadan kaldıracak radikal ve güven verici kararlar olmadığını, yaratılan 'kazanma alanı'nın sadece seçimlere kadar süreceğini ve bu durumun spekülatörlerin lehine olacağını belirtti.
15 Şubat 2023

İş Bankası, 6 Şubat'taki deprem felaketinin ardından hisse fiyatlarında sağlıklı bir oluşumun desteklenmesi ve yatırımcı menfaatlerinin korunması amacıyla hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili kararı doğrultusunda, banka 330 milyon adet hisse geri alabilecek ve bu amaç için ayrılan fon tutarı 3 milyar TL olarak belirlendi. Geri alım işlemleri için Genel Müdürlük'e 31 Aralık 2023 tarihine kadar yetki verildi.
15 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, temel vergi kanunlarını gözden geçirdiklerini belirtti. Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkelerinin dikkate alınacağını ifade etti. Ayrıca, vergi tabanının genişletilmesi ve 'gönüllü uyum'un artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini söyledi.
31 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP milletvekillerine yaptığı sunumda, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu ve birçok insanın faiz enstrümanlarından faydalanmak istemediğini belirterek, İslami finans kurumları kanununun bir an önce geçmesi gerektiğini ifade etti. Nebati, dövizden gelir elde etmenin azalacağına dair inancın artması gerektiğini ve alternatif alanların oluşturulmasının önemini vurguladı. Ayrıca, enflasyonla mücadelede etkin olabilmek için petrol ve doğal gaz fiyatlarının düşmesi gerektiğini ve döviz kurlarındaki oynamaların azalması gerektiğini söyledi.
25 Ocak 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşün ardından Borsa İstanbul'da 12 şirket kendi hisselerini geri aldı. Bu şirketler arasında Türkiye Varlık Fonu'na bağlı olan Halkbank, Vakıfbank, Türk Hava Yolları ve Türkiye Sigorta A.Ş. bulunuyor. Piyasaların mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını beklediği ancak ikinci tur ve belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandığı belirtiliyor. Geçen hafta da 11 şirket hisse geri alımı yapmıştı.
26 Mayıs 2023

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul pozitif bir seyir izledi. Piyasalar, yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklanırken, dört şirket hisselerini geri aldı: MLP Sağlık Hizmetleri, Ahlatcı Doğalgaz, İndeks Bilgisayar ve Doğanlar Mobilya. Uzmanlar, haber akışına bağlı olarak piyasa hareketliliğinin artabileceğini belirtiyor. Şimdi gözler 20 Temmuz'daki Merkez Bankası toplantısına çevrildi.
11 Temmuz 2023

Türkiye'de yaşanan depremler sonrası borsada yaşanan sert düşüşler ve işlem iptallerinin ardından, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı fonlarında hisse senedi payı yüzde 10'dan yüzde 30'a çıkarıldı. Bu değişiklikle borsaya 10 milyar TL'ye varan, hatta 25 milyar TL'ye kadar çıkabilecek bir giriş öngörülüyor. Merkez Bankası, bu düzenlemeye uyum sağlamak amacıyla 15 Şubat'ta tahvil alımı yapacağını açıkladı.
15 Şubat 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşlerin ardından Borsa İstanbul'da 11 şirket, hisse geri alımı yaptı. Piyasalar mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını bekliyordu, ancak ikinci turun getirdiği belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandı. Bu düşüşe karşı bazı şirketler, haftanın son iş gününde hisse geri alımı yaparak tepki gösterdi.
22 Mayıs 2023

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile otomotiv sektöründe belirli bir taşıt markasının distribütörü olmayan münferit ithalatçılar ve bayileri için ithalat yapabilmek adına 66 milyon lira teminat verme zorunluluğu getirildi. Ayrıca, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeden işlem yapabilmek için gerekli şartlar ve belgeler belirlendi. Teminat olarak nakit, banka teminat mektupları, sigorta şirketleri kefalet senetleri ve devlet iç borçlanma senetleri kabul edilecek. Distribütörler ve bunların bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor. Yeni düzenleme önümüzdeki ay başında yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP Tarsus İlçe Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomi politikaları ve faiz oranları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Nebati, 14 Mayıs'ı kına gecesi olarak nitelendirirken, 28 Mayıs'ı 'düğün gecesi' olarak tanımladı ve ekonomi politikaları çerçevesinde faiz oranlarını düşürme niyetlerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin bağımsızlığını ve kararlılığını vurgulayarak, hiç kimseye boyun eğmediklerini belirtti.
20 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlere ara verilen Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Bireysel emeklilik sistemi (BES) portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alımı gibi faktörlerle borsada yükseliş görüldü. BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 7,29 değer kazanarak 5 bin puanın üzerine çıktı ancak sonrasında bazı kazançlarını geri verdi. Gün içinde dalgalanma devam etti.
16 Şubat 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşlerin ardından Borsa İstanbul'da 18 şirket kendi hisselerini geri aldı. Piyasaların mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını beklediği ancak ikinci turun getirdiği belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandığı belirtiliyor. Geçen haftanın son iş gününde 11 şirketin hisse geri alımı yaptığı, dün ise 18 şirketin daha hisse geri alımı gerçekleştirdiği bildiriliyor.
23 Mayıs 2023

Depremler sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle sert düşüşler yaşayan Borsa İstanbul, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından desteklenecek. TVF bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu'na kamu bankaları, varlık fonu şirketleri ve TMSF sermaye koyacak ve bu sermaye borsada oynaklık yüksek olduğunda hisse alımı yapacak. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlamayı planlıyor ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) portföyündeki değişiklikle borsaya 10 günde 10 milyar TL, toplamda ise 25 milyar TL'ye kadar giriş sağlanabilecek.
14 Şubat 2023

Seçim belirsizliğinin sona ermesi ve yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle Borsa İstanbul'da olumlu bir hava esmeye başladı. Bu ortamda geçtiğimiz hafta sekiz farklı şirket, kendi hisselerini geri alım işlemi gerçekleştirdi. Piyasalar şimdi yeni ekonomi yönetiminin atacağı adımlara ve izleyeceği politikalara odaklanmış durumda. Geri alım yapan şirketler arasında Akfen Gayrimenkul, MLP Sağlık Hizmetleri ve Logo Yazılım gibi isimler bulunuyor.
19 Haziran 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Borsa İstanbul, seçim sonrası yükselişe geçmiş ancak bu hafta düşüşe başlamıştır. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da 10 şirket kendi hisselerini geri almıştır. Bu şirketler arasında Etiler Gıda, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim