Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,09 değer kaybederek günü 7.441,50 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,22, holding endeksi yüzde 1,44 değer kaybetti. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin beklentiler dahilinde artması ve işsizlik maaşı başvurularının artması, Fed'in para politikasını daha fazla sıkılaştırmaktan kaçınabileceği beklentilerini güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geleceği ve buradan gelecek haber akışının takip edileceği belirtildi.
10 Ağustos 2023

Bankaların vadeli mevduat hesaplarına uyguladığı faiz oranları düşüş gösteriyor. Üç aya kadar vadeli hesaplarda ortalama mevduat faizi yüzde 30'un altına indi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, geçen haftaki enflasyon sunumunda 'sadeleşme' adımlarıyla mevduat faizlerini düşürdüklerini belirtmişti. Bir aya kadar vadeli hesaplarda ortalama faiz yüzde 23,44, altı aya kadar yüzde 26,76, bir yıla kadar ise yüzde 20,19 oldu.
4 Ağustos 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası'nın son toplantısında beklenenin altında bir faiz artışı yapmasını eleştirdi ve bu durumun piyasalarda devam eden bir 'kanama'ya yol açtığını ifade etti. Ağaoğlu, kısa vadeli çözümlerin uzun vadede daha büyük maliyetlere neden olacağını ve Merkez Bankası'nın kredi notunu yükseltecek adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yeni Merkez Bankası başkanlığının ilk toplantısında bir değişim fırsatını kaçırdığını ve piyasaları yönetmenin zanaatkarlık gerektirdiğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın faiz artırım döngüsünün sona erdiğini belirtmesine rağmen, TEPAV'ın Para Politikası Değerlendirme Notu'nda faiz oranlarının %47,5'e çıkarılması gerektiği ifade edildi. Bu değerlendirme, enflasyon dinamikleri ve beklentilerinin Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini olan %36'dan yüksek olmasıyla gerekçelendirildi. Ayrıca, aylık fiyat artışlarının ve piyasa katılımcıları anketindeki 2024 yılsonu enflasyon beklentisinin yükselmesi, faiz oranlarının mevcut seviyesinin yetersiz olduğunu gösteriyor.
23 Şubat 2024

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkardı. Bu karar, 16 yılın en yüksek faiz oranı olarak kaydedildi ve oy birliğiyle alındı. Fed, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine vurgu yaparken, enflasyonun hala yüksek olduğunu belirtti. Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ekonomik zorluklara ve belirsizliğe katkıda bulunduğu ifade edildi. Fed, geçen yıl mart ayından bu yana faiz oranını toplam 450 baz puan artırmış oldu.
1 Şubat 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Michelle Bowman, enflasyon baskısının sürdüğüne dikkat çekerek faiz indirimine karşı çıktı. Bowman, mevcut faiz oranlarının ekonomiyi sıkıştırdığını ve enflasyonun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Para politikasının mevcut seviyelerde tutulsa bile fiyat baskılarının azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 hedefine doğru ilerlemesi gerektiği konusunda daha fazla kanıt gerektiğini ifade etti.
27 Haziran 2024

Şeref Oğuz, kredi faizlerinin %73'e ulaştığı bir dönemde şirketlerin borçlanma zorluklarını ele alıyor. Bu yüksek faiz oranlarıyla borçlanmanın, şirketlerin iflastan kaçınmak için zorunlu hale geldiğini belirtiyor. Ayrıca, şirketlerin öz sermayeye odaklanarak ve varlıklarını satarak bu zorlu dönemi atlatmaya çalışmaları gerektiğini vurguluyor. Oğuz, yüksek faiz oranlarının bankaların suçu olmadığını, ancak şirketlerin hayatta kalmak için bu faiz oranlarını kabul etmek zorunda kaldığını ifade ediyor.
20 Mayıs 2024

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul KÖİ Haftası' etkinliğinde ekonomi programının amaçlarını ve uygulanan politikaları anlattı. Şimşek, Merkez Bankası'nın yeterli sıkılaştırma yaptığını ve ekonomi programının başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Haziran 2023'te göreve gelen Şimşek ve ekibi, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş, Merkez Bankası Şubat ayında faiz oranını sabit bırakarak artış döngüsünün sonlandığına dair işaretler vermişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranını 500 baz puan artıracağını öngörmüştü.
5 Mart 2024

Merkez Bankası'nın faizleri 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarma kararı, yabancı yatırımcılar tarafından yetersiz bulundu. Faiz artırımının ardından dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası'nın bu kararıyla 'mükemmel bir fırsatı' kaçırdığını belirtti. Faiz artırımının 650 baz puanla sınırlı kalmasının, piyasalarda Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele için kısıtlı imkanının bulunduğu izlenimini uyandırdığı ifade edildi.
23 Haziran 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Anadolu Ajansı Finans'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 35'e çekileceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,5 ile yüzde 35 arasında yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu.
23 Ekim 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve daha fazla faiz artırımına işaret etti. Powell, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu vurgulayarak, enflasyonu yüzde 2'ye indirecek kadar kısıtlayıcı bir politika duruşu elde etmeye ve enflasyonun bu hedefe doğru gittiğinden emin olana kadar politikayı kısıtlayıcı tutmaya kararlı olduklarını bildirdi. Ayrıca, trendin üzerindeki büyümeye veya iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalmadığına dair ek kanıtların, para politikasının daha da sıkılaştırılmasını gerektirebileceğini belirtti.
19 Ekim 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

ABD Merkez Bankası, politika faizini 25 baz puan yükselterek yüzde 4,75-5 aralığına çıkardı. Bu karar, 2007'den bu yana görülen en yüksek faiz aralığına işaret ediyor. Karar, Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından oybirliğiyle alındı ve maksimum istihdam ile yüzde 2 enflasyon hedeflerini desteklemeyi amaçlıyor. ABD'deki banka iflasları sonrası piyasalarda belirsizlik yaşanırken, yüksek enflasyon verileri sonucunda bu faiz artışı beklentisi güçlenmişti.
22 Mart 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı aldı. Bu karar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 oranında enflasyon hedeflerini desteklemek amacıyla alındı. Fed, geçen yıl yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarına başlamış ve toplamda 11 faiz artırımı yapmıştı.
20 Eylül 2023

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B' den 'B+' ya yükseltti ve not görünümünü 'durağan' dan 'pozitif' e çıkardı. Bu karar, politika değişikliklerinin etkinliği, rezerv seviyelerindeki iyileşme ve cari açığın düşürülmesi gibi faktörlere dayanıyor. Ancak, Fitch enflasyon konusunda hala negatif bir beklenti içinde olup, Türkiye için ortalama yüzde 58 seviyesinde bir enflasyon ve orta vadede devam edecek bir politika sorunu öngörüyor.
12 Mart 2024

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ekonomistler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Mayıs ayında faiz oranlarını 25 baz puan artıracağını ve 2023 yılının geri kalanında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Fed'in Mart ayındaki toplantısında dile getirilen ekonomik gerileme ve bankacılık sektöründeki stres endişeleri, piyasaların 2023 sonuna kadar en az 25 baz puanlık bir indirim beklentisine yol açtı. Ankete katılan 105 ekonomistin yaklaşık yüzde 90'ı Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışı beklerken, 100 ekonomistin 59'u faiz oranlarının yıl boyunca değişmeyeceğini düşünüyor. Fed en son faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 4,75-5 seviyesine çıkarmıştı ki bu son 16 yılın en yüksek seviyesi.
20 Nisan 2023
İşaretlediklerim