Avrupa'ya kamyonla nakliye yapan Türk taşımacılar, Schengen vizesi alamama sorunu ve ekonomik zorluklar nedeniyle filolarının yaklaşık yüzde 40'ını aktif olarak kullanamıyor. Nakliye sektörü, yüksek akaryakıt fiyatları ve artan maliyetlerle mücadele ederken, birçok firma araçlarını satışa çıkarmak zorunda kalıyor. Türkiye'de yaklaşık 8 bin lojistik firması bulunmakta ve bu firmaların 550 bin kamyonundan 60 bini yurt dışı operasyonlarında kullanılıyor. Pandemi sonrası e-ticaretin artması ve yatırım amaçlı kamyon alımlarının yükselmesi, arzın artmasına neden olmuş.
26 Nisan 2024

17 Kasım 2023 tarihinde yapılan matrah düzenlemesiyle, elektrikli otomobillerde motor gücü 160kW altında ve fiyatı 1 milyon 250 bin lirayı geçmeyen modeller için yüzde 10 ÖTV, daha pahalı olanlar için ise yüzde 40 ÖTV oranı uygulanmaya devam etti. Ancak, bu sınırın 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarılması ve dolar kurundaki artış, bazı modellerin vergi diliminde büyük sıçramalara neden oldu. Bu durum, 1 milyon 450 bin TL ile 1 milyon 450 bin 1 TL arasındaki fiyat farkı nedeniyle araç başına 522 bin TL'ye varan vergi farkları oluşmasına yol açtı. Renault'nun 2023 ve 2024 model Megane E-Tech fiyatları bu durumun somut bir örneğini oluşturuyor.
17 Mart 2024

Otomotiv sektörü temsilcileri, ikinci el araç fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler ve sıfır araç kampanyaları, ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatları dengeye oturttu. Uzmanlar, ikinci el araç fiyatlarının özellikle eylül ayından sonra tekrar yükselebileceğini öngörüyor. Enflasyon, döviz kuru ve sıfır araç fiyatlarındaki değişiklikler, ikinci el araç fiyatlarının seyrinde belirleyici olacak.
9 Haziran 2024

Coca Cola, 2024 yılına ait satış hacmi beklentisini düşürdüğünü açıkladı. Şirket, Ortadoğu'daki hassasiyetler ve alım gücünün azalması nedeniyle Türkiye'de düşük-orta tek haneli, uluslararası operasyonlarda ise düşük tek haneli satış hacmi daralması bekliyor. Şirket, makroekonomik zorluklar karşısında fiyat artışları konusunda temkinli davranacağını ve ciro büyümesi sağlamak için diğer aksiyonlara güveneceğini belirtti. Ayrıca, FVÖK marjı beklentisini de geçen yıla göre hafif düşüş veya yatay olarak revize etti.
20 Ağustos 2024

AB, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik özel tarifeler uygulamayı planlıyor. Bu tarifeler, üreticilerin Çin hükümetinden aldığı sübvansiyon miktarına göre belirlenecek ve mevcut yüzde 10'luk vergiye ek olarak uygulanacak. Türkiye de Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 10'a ilave yüzde 40 gümrük vergisi uyguluyor ve kasım ayında yeni düzenlemelerle ek vergiler getirebilir.
30 Haziran 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Zonguldak'ta Çınar Boru Asitleme Fabrikası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin metal ve çelik sektöründeki başarısını vurguladı. Bolat, Türkiye'nin doğal afetler ve bölgesel sıkıntılara rağmen ekonomik olarak parladığını belirtti. Türkiye'nin otomotiv üretiminde Avrupa'da dördüncü, dünyada 13'üncü sırada olduğunu ve son 21 yılda 266 milyar dolar yabancı yatırım aldığını ifade etti. Ayrıca, Türk müteahhitlerinin dünya genelinde ikinci sırada olduğunu ve Türkiye'nin son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüdüğünü söyledi.
21 Ağustos 2024

Türkiye'de 2025'te devreye girecek olan depozito iade sistemi, ambalaj başına 25 kuruşluk bir bedel belirledi. Ancak Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, bu miktarın yetersiz olduğunu ve sistemin ölü doğmasına neden olacağını belirtti. Gündoğdu, mevcut plastik şişelerin yeniden doldurulmaya uygun olmadığını ve geri dönüşüm oranlarının düşük olduğunu vurguladı. Ayrıca, sanayicilerin baskısıyla depozito ücretinin düşük tutulduğunu ve bu durumun çevreye olan plastik salınımını azaltmayacağını ifade etti.
30 Haziran 2024

Tesla'nın Türkiye'deki satışları Mayıs ayında sadece 10 adet olarak gerçekleşti. Bu, Mayıs 2023'te 200 adetle başlayan ve Eylül 2023'te 4 bin 700 adede kadar yükselen satışların ardından büyük bir düşüşü işaret ediyor. Tesla, Nisan ayında Türkiye'ye özel bir Model Y versiyonu tanıtmıştı, ancak bu model de satışları artırmaya yetmedi. Şirketin Türkiye'deki satış performansındaki bu düşüş, Tesla'nın küçülmeye gitmesine neden olabilir.
4 Haziran 2024

2024 yılının Ocak-Şubat döneminde Türkiye'de satılan otomobil ve hafif ticari araç sayısı 185 bin 691 oldu. Bu satışların 146 bin 318'i otomobil, 39 bin 373'ü ise hafif ticari araçlardan oluştu. SUV otomobiller, satışlarda yüzde 50.7 pay ile en çok tercih edilen gövde tipi oldu. Kullanıcıların SUV tercihindeki en büyük etkenler trafik yoğunluğu, yolcu konforu ve bozuk yollarda sağladığı daha konforlu yolculuk imkanı olarak belirtiliyor.
10 Mart 2024

Tesla, ilk çeyrek teslimatlarının dört yıl sonra ilk kez düşmesi üzerine dünya çapında otomobil fiyatlarını indirdi. Çin'de Model 3'ün başlangıç fiyatı 14 bin yuan azalarak 231 bin 900 yuan'a düşürüldü. Almanya'da ise Model 3'ün arkadan çekişli modelinin fiyatı 42 bin 990 avrodan 40 bin 990 avroya indirildi. Şirket, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki birçok ülkede de benzer fiyat kesintileri uyguladığını açıkladı.
22 Nisan 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, 2024 yılının ocak ve şubat aylarını kapsayan dönemde Türkiye'de en çok satılan otomobil markalarının listesini yayınladı. Listeye göre, Fiat 13 bin 560 adetle en çok satılan marka oldu. İkinci sırada Renault 12 bin 903 adetle yer alırken, Citroen 7 bin 730 adetle üçüncü sırada yer aldı. Listede ayrıca Ford, Volkswagen, Toyota, Opel, Peugeot, Chery ve Hyundai markaları da en çok satılanlar arasında gösterildi.
4 Mart 2024

Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz, potansiyel bir yangın riski nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 250 bin aracını geri çağıracak. Geri çağırma, 2023 üretimi AMG GT, C-Serisi, CLE, E-Serisi, EQE, EQS, GLC, S-Serisi ve SL modellerini kapsıyor. Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi'ne göre, bu ihtiyati tedbir 37 bini Almanya'da olmak üzere alınmıştır. Mercedes-Benz, etkilenen araçların belirli parçalarını ücretsiz olarak değiştirecek.
20 Şubat 2024

Ember tarafından yayınlanan Küresel Elektrik Görünümü Raporu'na göre, Türkiye elektrik üretiminin yüzde 42'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamaktadır. Bu oran, küresel ortalamanın üzerindedir ve Türkiye'nin 2030 yılına kadar bu oranı yüzde 47'ye çıkarma hedefi bulunmaktadır. Raporda, Türkiye'nin özellikle hidroelektrik enerjisi kullanımının kuraklık gibi doğal koşullardan etkilenebileceği ve bu nedenle çatı ve yüzer güneş enerjisi gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelinden faydalanılması gerektiği vurgulanmaktadır.
8 Mayıs 2024

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'nin (NHTSA) açıklamasına göre, Tesla hatalı gaz pedalı raporları sonrasında 2023'ün sonundan bu yana piyasaya sürdüğü 3,878 Cybertruck'ı geri çağırma kararı aldı. Gaz pedalının gevşeyip iç döşemeye takılması sonucu istem dışı hızlanma ve çarpışma riskinin artması sorununa işaret ediliyor. Tesla'nın bu geri çağırma işlemi, aracın teslimatlarına iki yıllık bir gecikmenin ardından başlaması ve sonrasında yaşanan satış düşüşleriyle birleşince şirketin hisselerinde yüzde 3'lük bir düşüşe neden oldu. Tesla, arızalı parçaları ücretsiz olarak değiştireceğini veya onaracağını ve araç sahiplerinin haziranda bilgilendirileceğini duyurdu.
20 Nisan 2024

Türkiye, Avrupa'dan en çok plastik atık ithal eden ülke konumunda olup, dünya genelinde altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Plastik sektörü, yıllık 44 milyar dolar gelirle büyük bir ekonomik güç oluştururken, çevreci tedbirler bu sektörün tepkisiyle karşılaşıyor. Örneğin, 2021'de getirilen plastik atık ithalatı yasağı sekiz gün sonra kaldırılmış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito uygulaması sürekli ertelenmiştir. Çevre Bakanlığı, depozito uygulamasının 2024'te zorunlu hale geleceğini belirtmiş, ancak alınan tedbirler sınırlı kalmıştır.
25 Nisan 2024

İsveçli otomobil şirketi Volvo, Türkiye'de sedan model araç satışına yeni yıldan itibaren son vereceğini açıkladı. Bu karar, Çin'den ithal edilen araçlara getirilen yüzde 40 ek vergi ve yüzde 10 gümrük vergisi nedeniyle alındı. Volvo Car Türkiye Genel Müdürü Alican Emiroğlu, elektrikli sedan modeller gelene kadar Türkiye'de sedan otomobil satmayı planlamadıklarını belirtti.
19 Ağustos 2024

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye'de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığı anlaşma kapsamında Manisa'da bir fabrika kuracak. BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, fabrikanın 8 ila 12 model arasında üretim yapacağını ve Türkiye'yi geleceğin teknolojisi ve inovasyon merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Li, fabrikanın 12 aydan kısa sürede inşa edilmesini umduklarını ve Avrupa ile çevre bölgelere ihracat yapmayı planladıklarını ifade etti.
12 Temmuz 2024

Almanya'dan Türkiye'ye yapılan ihracat Mart ayında yüzde 26,4 oranında düşüş göstererek 2 milyar 288 milyon avroya geriledi. Aynı dönemde Türkiye'den Almanya'ya yapılan ithalat da yüzde 15,1 azalarak 1 milyar 923 milyon avroya indi. Bu durum, Almanya'nın global ihracatındaki genel artışa rağmen, Türkiye ile olan ticaretinde gözlemlenen düşüşü öne çıkarıyor. Almanya'nın diğer büyük ticaret ortakları olan ABD ve Çin ile olan ticaretinde ise artışlar kaydedildi.
7 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin tavuk eti ihracatını 2024 yılının sonuna kadar aylık 10 bin ton ve toplamda 80 bin ton ile sınırladı. Bu karar, iç piyasadaki tüketici refahını korumak ve spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Ayrıca, sektördeki ölçek ekonomisinin korunması ve iç talepte yaşanabilecek dalgalanmaların üretim kaybına yol açmaması gibi faktörler de göz önünde bulunduruldu. İhracat sınırlaması, 1 Mayıs 2024'ten itibaren yıl sonuna kadar geçerli olacak.
30 Nisan 2024

BMW ve Toyota, hidrojenle çalışan araçların seri üretimine 2028'de başlamayı planladıklarını açıkladı. İki şirket, yeni nesil hidrojen yakıt hücresi teknolojisini ortaklaşa geliştirmek için işbirliği yapacak. Bu işbirliği, büyük miktarlarda üretim yapılmasını ve maliyetlerin düşürülmesini hedefliyor. Hidrojenle çalışan araçlar, hızlı yakıt ikmali ve uzun menzil avantajları sunarken, yüksek maliyet ve sınırlı yakıt istasyonu ağı gibi zorluklarla karşı karşıya.
5 Eylül 2024
İşaretlediklerim