Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği'ne göre, kamu kurumlarına olan borçların gecikme zammı oranı yüzde 3,5'ten yüzde 4,5'e çıkarıldı. Ayrıca, kamu alacaklarında yıllık yüzde 36 olarak uygulanan erteleme faizi oranı 21 Mayıs'tan itibaren yüzde 48 olarak belirlendi. Bu değişiklikler, 21 Mayıs'tan itibaren yapılacak müracaatlarla ertelenen kamu alacaklarına da uygulanacak.
13 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek kiralara karşı yeni bir düzenlemenin sinyalini verdi. Boş duran evler için ilave vergi ve fahiş fiyat artışlarına ceza gelebileceğini belirtti. Erdoğan, vatandaşların alım gücünü düşürmemek ve enflasyona ezdirmemek için gerekirse ceza uygulamasına da gideceklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da 'hayalet ev' olarak tanımlanan ve kira artışlarını tetikleyen boş evlerin sayısının 400 bin olduğu belirtildi.
21 Temmuz 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

Kaş Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Feyzoğlu, adliyedeki tuvalet krizi nedeniyle Afyonkarahisar’a savcı olarak atandı. Feyzoğlu, avukat Hakan Tüzen ile adliye tuvaletinde yaşanan tartışmanın ardından Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından tenzili rütbeyle başka bir göreve atanmıştı. Olay, Antalya Barosu ve Türkiye Barolar Birliği aracılığıyla Adalet Bakanlığı'na taşınmış ve tuvalet sorunu çözülmüştü. HSK, 4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştirdi.
14 Haziran 2024

Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapıldı. Yeni tarifeye göre, otomobiller için gündüz geçiş ücreti 156 lira, minibüsler için 234 lira ve motosikletler için 60,8 lira olarak belirlendi. Bu zam, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine yapılan zamların ardından geldi. 15 Ağustos'ta köprü ve otoyollara da zam yapılmıştı.
16 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarına yüzde 50 oranında artış yapıldı. Bu artış, yargı, noter, vergi yargısı, tapu ve kadastro, konsolosluk, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni gibi birçok alanda uygulanan harçları kapsıyor. Ayrıca, tüketici kredilerindeki Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı ve şans oyunlarındaki vergi oranları da artırıldı.
7 Temmuz 2023

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefetin emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması talebine yanıt verdi. Erdoğan, ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde adımlar atacaklarını ve bu konuyu yeni yasama döneminde gündeme alacaklarını belirtti. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini içeren kanun teklifinin Meclis’e sunulduğunu duyurmuştu.
21 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanlığı, bedelli askerlik ücretinin 217 bin 871 liraya çıkarıldığını duyurdu. Bu yeni ücret, 8 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Geçen yıl 122 bin 351 lira olan bedelli askerlik ücreti, 2024 başında 182 bin 608 liraya yükseltilmişti. Ücret artışı, memur maaş katsayısındaki oranlara sabitlenmiş olup, memur maaş zammı oranlarına göre belirleniyor.
11 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19 oranında zam yapılması kararlaştırıldı. Ancak İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, bu zammı yetersiz bulduğunu belirterek, taksicilerin kontak kapatabileceğini söyledi. Ayrıca, otobüsçüler de yeni zamlı fiyatlarla maliyetleri karşılamanın zor olacağını ifade etti.
25 Temmuz 2024

Reklam Kurulu, 2024 yılının ilk 3,5 ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle toplamda 94 milyon TL tutarında ceza verdi. Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu dönemde incelenen 161 dosyadan 139'u mevzuata aykırı bulunarak, bu reklam ve ticari uygulamalara durdurma ve para cezası uygulandı. Toplamda 554 dosya aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama içerdiği tespit edilerek, bu dosyalara yönelik idari para cezaları kesildi.
20 Nisan 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, üniversitelerin ikinci öğretim programları için alınan harç ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu. Yapılan bu zam oranı, geçen seneki ücretlerle karşılaştırıldığında yüzde 63,7 olarak belirlendi. Bu artış, üniversite öğrencilerinin mali yükünü artıracak ve eğitim maliyetlerini etkileyecek bir gelişme olarak görülüyor.
15 Temmuz 2023

AKP'ye yakın bir yazar olan Cem Küçük, TV100'de katıldığı bir programda asgari ücretin 11 bin 58 lira olacağını öne sürdü. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ikinci toplantısını 19 Haziran'da yapacağını ve mevcut asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu belirtti. Küçük, tahminini yüzde 17-18 enflasyon ve yüzde 10 refah payı ekleneceği bilgisine dayandırdığını ifade etti.
15 Haziran 2023

Kahramanmaraş adliyesinde görülen ve 44 kişinin hayatını kaybettiği Saitbey Sitesi davasında, tutuklu sanık avukatlarının savunmaları büyük tepki topladı. Avukatların, ölen kişilerin ömrünün zaten bitmiş olduğunu savunarak yaptıkları savunmalar, Türkiye'deki hukuk sisteminin durumunu gözler önüne serdi. Yazıda, siyasi iktidarın baroları parçalamak için çıkardığı kanunlar ve avukatların bu durumu nasıl kullandığı eleştiriliyor.
11 Temmuz 2024

Antalya'nın Kaş ilçesinde başsavcı Gökhan Feyzoğlu, avukat Hakan Tüzen'in adliye personeli ve avukatların kullandığı tuvaleti kullanmasına izin vermedi. Başsavcı, avukatı tuvaletten çıkarmak için polis memurlarını çağırdı ve avukatı zorla dışarı çıkarttırdı. Olay, Antalya Barosu'ndan avukat Polat Balkan tarafından sosyal medyada paylaşıldı ve meslek grubu açısından üzücü ve kabul edilemez olarak nitelendirildi.
15 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), avukatların dilekçelerinde kullandığı ifadeler nedeniyle uyarı cezası almasını 'ifade özgürlüğü hakkının ihlali' olarak nitelendirdi. İki avukat, müvekkillerinin polis tarafından dövüldüğünü iddia etmiş ve bu durumu raporlaştırmak istemişti. Ancak, muayeneyi yapan doktorun gerçeğe aykırı rapor hazırladığını iddia eden avukatlar, doktor hakkında şikayette bulunmuştu. Bu durum üzerine Eskişehir Barosu avukatlara uyarı cezası vermişti. AYM, avukatların ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.
2 Kasım 2023

YÖK Başkanı Erol Özvar, araştırma projelerinde görevli yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs miktarlarının artırılacağını açıkladı. 2023 yılı itibarıyla, tezli yüksek lisans öğrencilerinin aylık burs üst sınırı 2 bin 550 liradan 6 bin liraya, doktora öğrencilerinin ise 3 bin 825 liradan 9 bin liraya yükseltilecek.
21 Kasım 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yabancıların müze ve ören yerlerine giriş ücretlerine yüzde 50 ile 100 arasında zam yaptığını duyurdu. Zamlı ücretler 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak. Türk vatandaşları ise 60 lira karşılığında alınabilecek Müzekart ile 350'den fazla müze ve ören yeri ziyaret edebilecek.
28 Temmuz 2023

Yüksek döviz kuru ve artan araç ile yedek parça fiyatları nedeniyle kasko fiyatları bir yılda üç katına çıktı. 2023 yılının ilk üç ayında kasko için ortalama tazminat ödemesi 15 bin lira, zorunlu trafik sigortası için ise 11 bin lira oldu. Geçen yıl 5 bin lira olan bir kasko poliçesi bu yıl 15 bin lira, 1200 lira olan trafik poliçesi ise 3 bin lira civarına yükseldi. Sigorta sektörü yetkilileri, trafik sigortalarının zamanında yenilenmesi gerektiğini vurguluyor.
17 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim