Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 49 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 29 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
1 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 37 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 7 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
8 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 25 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 28 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın alınma sebebi, bu sitelerin Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrasına aykırı hareket etmesi olarak belirtildi.
29 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırdığı tespit edilen 51 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 14 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın alınma sebebi, söz konusu sitelerin Türkiye'de yerleşik kişilere yasa dışı hizmet sunması olarak belirlendi. SPK, bu tür faaliyetlerin önlenmesi amacıyla Sermaye Piyasası Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca harekete geçti.
15 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 59 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 8 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Karar, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 99'uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca alındı ve bazı siteler hakkında hukuki işlem yapılmasına karar verildi.
9 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye'de yerleşik kişilere yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdığı tespit edilen 47 internet sitesine erişim engeli getirilmesine karar verdi. Bu karar, SPK'nın 22 Şubat tarihli bülteninde duyuruldu. Kararın gerekçesi olarak, bu sitelerin Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik yasa dışı faaliyetlerde bulunması gösterildi. Ayrıca, bu siteler hakkında hukuki işlemlerin yapılmasına da karar verildi.
23 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yurt dışında kaldıraçlı döviz işlemi yaptırdıkları tespit edilen 72 internet sitesine erişim engellemesi kararı aldı. Bu karar, SPK'nın 21 Mart tarihli bülteninde duyuruldu. Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak bu işlemleri yaptıran sitelere karşı hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği belirtildi.
22 Mart 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 15 Şubat tarihli bülteninde İş Yatırım Ortaklığı AŞ (ISYAT) pay piyasasındaki işlemlerinde 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107'nci maddesinde belirtilen 'işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı' suçunun maddi unsurlarının gerçekleştirildiğine dair makul şüphe bulunması nedeniyle iki kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uygulandığını duyurdu. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım-satımı, emir verme, iptal etme, değiştirme veya hesap hareketleri gerçekleştirilmesini kapsıyor ve bu eylemlerin piyasa fiyatlarının sağlıklı oluşumunu engelleyecek şekilde gerçekleştirilmesini yasaklıyor.
16 Şubat 2024

JPMorgan, yayımladığı yeni raporda Türk bankalarının ana trendlerinin ikinci çeyrekte kötüleşeceğini belirtti. Raporda, makroekonomik düzenlemelerin banka bilançoları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı ve bu çeyreğin sektör için bir dip noktası olabileceği ifade edildi. Ancak, analistler üçüncü çeyrekten itibaren net faiz marjlarının genişleyeceğini ve yıl sonuna doğru maddi özsermaye kârlılığında toparlanma beklediklerini öngördü.
23 Temmuz 2024

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye'de özel bankaların sermaye benzeri tahvillerinin görece cazip olduğunu belirtti. Konstantin Rozantsev liderliğindeki analist ekibi, Türkiye'deki istikrarlı ortamı gerekçe göstererek bu tavsiyede bulundu. Rapor, politika duruşunun çok kısıtlayıcı olmadığını ve yüksek faizlerin kredi talebini tamamen düşürmediğini kaydetti. Garanti, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Eximbank'ın belirli vadeli tahvilleri için 'ağırlığını azalt' tavsiyesinden 'nötr'e revize edildi.
6 Şubat 2024

Ticaret Bakanlığı, banka hesaplarının maddi menfaat karşılığında başkaları tarafından kullanılmasının yasal sonuçları hakkında uyarıda bulundu. Bakanlık, dolandırıcıların çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilere ulaşıp yüksek kazanç vaadiyle illegal para transferi yaptıklarını belirtti. Özellikle gelir kaynağı kısıtlı olan veya daha hassas tüketicilerin hedef alındığı, bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, hesap sahiplerinin hesaplarını başkasına kullandırmaları durumunda altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri ifade edildi.
26 Nisan 2024

Görme engelli avukat Mustafa Keskin'in yaşadığı ayrımcılık ve erişilebilirlik ihlalleri nedeniyle şikayeti üzerine, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Vakıfbank ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'na (BDDK) 140 bin 934'er lira para cezası verdi. Keskin, banka hesabı açma sürecinde ve BDDK'ya yaptığı şikayetlerde engellilere yönelik ayrımcılıkla karşılaştı. TİHEK, Vakıfbank'ın ilgili hukuki düzenlemelere uymadığı ve BDDK'nın denetleyici görevini yerine getirmediği gerekçesiyle her iki kuruma da idari para cezası uyguladı.
7 Nisan 2024

Rekabet Kurumu, Meta'nın Instagram ve Threads uygulamaları arasındaki veri aktarımı ve birleştirmesi nedeniyle hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, Meta'nın bu eylemleriyle pazarda rekabeti engellediği ve rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı belirlendi. Bu nedenle, Kurum Meta'ya 12 Aralık 2023'ten itibaren her gün için 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Ayrıca, Meta'nın kullanıcı verilerini birleştirme davranışının engellenmesi için geçici tedbir uygulanmasına karar verildi.
18 Mart 2024

Ankara merkezli 21 ilde düzenlenen 'Sibergöz' operasyonlarında, 'Smart Trade Coin' isimli kripto varlık alım-satım platformu üzerinden 'sıfır risk ile yüksek kazanç' vaadiyle 1 milyar dolar haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 127 kişi yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin otomatik al-sat işlemleri gerçekleştiren bot uygulaması sattığını ve saadet zinciri sistemi oluşturduğunu belirtti. Operasyonlarda 1 milyar TL değerindeki taşınmaz ve taşınır mal varlıklarına, iki tabancaya ve çok sayıda dijital materyale el konuldu.
30 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

İspanya rekabet kurumu, Booking.com'un son beş yılda pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını tespit ederek şirkete 450 milyon dolar ceza verdi. Booking.com'un İspanya'daki çevrimiçi rezervasyon pazarında yüzde 70 ila yüzde 90 arasında bir paya sahip olduğu belirtildi. Rekabet kurumu, Booking.com'un üye otellere kendi web sitelerinde daha düşük fiyat sunmalarını engellediğini tespit etti. Şubat ayında geçici bir ceza hazırlayan kurum, kararın önümüzdeki birkaç ay içerisinde netleşeceğini açıklamıştı.
1 Ağustos 2024

Rekabet Kurulu, Meta'ya iki ayrı soruşturma sonucunda toplam 1 milyar 234 milyon lira tutarında ceza verdi. İlk soruşturma, WhatsApp kullanıcılarının kişisel verilerinin Meta'nın diğer şirketleriyle paylaşılması ve bu verilerin rekabeti engelleyecek şekilde kullanılması nedeniyle başlatıldı ve 346 milyon lira ceza uygulandı. İkinci soruşturma ise 'Threads' uygulamasının rekabet kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yapıldı ve bu kapsamda 335 milyon lira ceza verildi. Ayrıca, Meta'nın yükümlülükleri yerine getirmemesi nedeniyle ek cezalar da uygulandı.
8 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

Kripto para borsası FTX'in kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. FTX müşterilerinin 8 milyar doları kaybolmuştu ve Bankman-Fried bu durumu örtbas ederek yatırımcıları dolandırdığı iddiasıyla suçlanıyordu. Savcılar 40-50 yıl, savunma avukatları ise 5 ila 6,5 yıl hapis cezası talep etmişti. Yargıç Lewis Kaplan, Bankman-Fried'ı 25 yıl hapisle cezalandırdı.
28 Mart 2024
İşaretlediklerim