Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, bir evde yapılan aramada sekiz parça kabuklu deniz canlılarına ait fosil bulundu. Bu fosillerin 10 milyon yıl öncesine, Miyosen dönemine ait olduğu müze yetkililerince belirlendi. Ev sahibi Ç.Y, 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alındı. Olay, tarihi eserlerin korunması ve kaçakçılığa karşı yapılan mücadele çerçevesinde gerçekleşti.
27 Mart 2024

Bartın'ın Kurucaşile İlçesi'ne bağlı Kapısuyu Köyü'nde bulunan ve halkın ücretsiz olarak kullandığı kamuya ait plaj, kaymakamlık tarafından on yıllığına kiraya verilmek üzere ihaleye çıkarıldı. İhale, 19 Haziran'da yapılacak ve yıllık kira bedeli olarak 150 bin TL isteniyor. Yerel halk ve Kapısuyu Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Fırtına, ihaleye çıkarılan plaja karşı olduklarını belirtti.
13 Haziran 2023

İzmir'in Seferihisar ilçesindeki Teos Antik Kenti, Anadolu'da en iyi korunmuş liman olarak kayda geçti. Helenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, agora, meclis binası, tiyatro ve liman yapılarıyla dikkat çeken kent, M.Ö. 1000 yıllarına uzanan tarihiyle önemli bir ticari rol oynamış. Günümüzde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen antik liman, yüzme ve balıkçı teknelerinin konaklama yeri olarak da kullanılıyor.
24 Temmuz 2024

Çorum'un Sungurlu ilçesinde yapılan altyapı kazısında, Yunan mitolojisindeki şarap tanrısı Dionysos'un başının kabartma olarak yer aldığı yaklaşık 2 bin yıllık bir ağırlık taşı bulundu. Taşın Roma döneminde şarap yapımında kullanılan bir ağırlık pres taşı olduğu belirlendi ve Boğazkale Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Bu keşif, bölgede ilk kez Dionysos kabartmasının şarap endüstrisiyle alakalı bir taş üzerinde bulunması açısından önem taşıyor.
9 Ağustos 2024

Adıyaman'ın Kahta ilçesinde, Kozağaç köyü Göllük mezrasında devam eden Kahta-Sincik yol yapım çalışmaları sırasında bir iş makinesiyle yapılan kazıda beş insan iskeleti bulundu. Müze Müdürlüğü ekiplerinin incelemesi sonucunda, iskeletlerin oda mezarda yer aldığı ve Roma dönemine ait 1600 yıllık olduğu değerlendirildi.
6 Ocak 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde iki plaj işletmesi için ihale verdi. İhaleyi İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. kazandı ve projenin 60 gün içinde tamamlanması planlanıyor. İhaleye tepkiler varken, bölgede iş makinelerinin yol açması ve ağaçları tahrip etmesi eleştirilere neden oldu. Bakanlık, daha önce yapılaşmaya karşı çıktığı Cennet Koyu'nda ve Bostanlık Koyu'nda toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler inşa edecek.
27 Şubat 2023

Kütahya'nın Aizanoi Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, Afrodit ve Dionysos'a ait yeni heykel başları keşfedildi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentteki kazılar Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tarafından yürütülüyor. Kazı başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bu sezon 100'ü aşkın heykel parçası bulduklarını ve bunlardan ikisinin Afrodit, üçünün ise Dionysos'a ait olduğunu belirtti. Heykellerin gövdeleri de birçok parça halinde bulunmuş durumda.
10 Aralık 2023

MÖ 1. yüzyılda batan bir Roma gemisinin enkazında bulunan Antikythera mekanizması, dünyanın en eski analog bilgisayarı olarak kabul ediliyor. Bu cihaz, astronomik nesnelerin hareketlerini tahmin etmek ve önemli olayların planlanmasına yardımcı olmak için kullanılmış. Enkazdan çıkarılan diğer eserler arasında bronz ve mermer heykeller, sikkeler ve seramik parçaları bulunuyor. Bu keşif, modern arkeolojinin en önemli buluntularından biri olarak değerlendiriliyor.
8 Temmuz 2024

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda, milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait 2 metrelik bir fırın bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, fırının yemek pişirmek için kullanıldığını ve büyük olasılıkla birden fazla aile tarafından paylaşıldığını belirtti. Ayrıca, kazılarda Ortaçağ ve Orta Tunç Çağı'na ait çeşitli objeler ve mühürler de bulundu. Kazı alanındaki saray bölümünü korumak için yeni bir çatı yapılacak ve ziyaretçi yolları yenilenecek.
15 Ağustos 2024

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

Mersin Toroslar Ülkü Ocakları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kent ziyareti öncesinde, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin meydan okuma içeren sözlerinin yazılı olduğu pankartlar hazırlayarak ilçenin girişine ve ocak binasına astı. Kılıçdaroğlu, daha önce eski Ülkü Ocakları genel başkanı Sinan Ateş cinayetinin MHP'ye uzandığını belirterek Bahçeli'ye eleştirilerde bulunmuştu. Bahçeli ise Kılıçdaroğlu'na meydan okuyarak yanıt vermişti. Ülkü Ocakları'nın bu eylemi, Bahçeli'nin sözlerini destekler nitelikte.
20 Ocak 2023

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde 22 Temmuz 2024 tarihinde saat 17:39'da 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin derinliğini 10,23 km olarak bildirirken, Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4,9 ve derinliğini 12,9 km olarak açıkladı. Deprem sonrası herhangi bir can veya mal kaybı bildirilmedi.
22 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın Ahbap Derneği'ne çadır satışı yaptığı ortaya çıktı. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, satışı savunarak Atatürk'ün emriyle İsmet İnönü'nün de çadır sattığını iddia etti, ancak bu iddianın tarihi bir dayanağı bulunmuyor. Kınık, Kızılay'ın afet depolarındaki malzemeleri depremzedeler için seferber ettiğini ve satışların yasal olduğunu belirtti. Komedyen Şahan Gökbakar ise Kınık'ı eleştirerek, Kınık'ın oğlunu Kızılay'da yüksek maaşla işe aldığını ve utanma duygusundan yoksun olduğunu söyledi.
12 Mart 2023

Çanakkale merkeze bağlı Kayadere köyü yakınında çıkan orman yangını nedeniyle dokuz yerleşim yeri tahliye edildi. Yangına 30 hava aracıyla müdahale edilmesine rağmen rüzgarın etkisiyle yangın büyümeye devam etti. Tahliye edilen köyler arasında Kayadere, Ulupınar, Belen, Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla bulunuyor. Tahliye edilen vatandaşlar Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecek.
22 Ağustos 2023

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Laodikeia Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında 2100 yıllık Hygieia heykeli başı bulundu. Bu keşif, Kazılar ve Araştırmalar Dairesi başkanlığı tarafından sosyal medya platformu X üzerinden duyuruldu. Laodikeia Antik Kenti, milattan önce 3. yüzyıl ortalarında Seleukoslar Kralı II. Antiokhos Teos tarafından eşi kraliçe Laodike adına kurulmuş olup, İmparator Tiberius döneminde Frigya'nın en görkemli ve zengin kentlerinden biriydi. Hygieia, Yunan ve Roma mitolojisinde sağlık ve temizlik tanrıçası olarak biliniyor.
21 Mayıs 2024

Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki ayrı plaj işletmesi ihalesi sonucu başlayan inşaat çalışmaları, doğa savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un betonların söküleceği yönündeki açıklamasına rağmen inşaatın devam ettiği ve ekolojik tahribata yol açtığı belirtildi. Kemer'de düzenlenen 'Phaselis Koruma Çalıştayı'nda, inşaatların durdurulması ve alanın onarımı için 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
19 Nisan 2023

İhsan Aktaş, CHP'li belediyelerin iş başına geçer geçmez Arapça tabelaları kaldırarak poz vermeye başladıklarını belirtti. CHP'li Özel, belediye başkanlarını Arapça tabelalara karışmamaları konusunda uyardı ve Arapça'nın Kur'an dili olduğunu, halkın incinebileceğini söyledi. Aktaş, CHP'nin kendi kodları ile yüzleşmesi gerektiğini ve bu süreçlerin halk tarafından titizlikle takip edileceğini vurguladı. Ayrıca, AK Parti'nin 22 yıllık iktidarında mahalle baskısı ve yaşam tarzı konusunda aykırı adımlar atmadığını belirtti.
14 Mayıs 2024

Panama'nın Cocle eyaletinde yer alan El Cano arkeolojik sahasında, 1300 yıldan daha eski olduğu tahmin edilen bir mezar bulundu. Panama Kültür Bakanlığı Kültür Mirası Ulusal Direktörü Linette Montenegro tarafından yapılan açıklamaya göre, mezar İspanyol öncesi döneme ait ve içerisinden iki ceset, çeyiz eşyaları, altın, seramik, göğüs kemeri, boncuklar, bilezikler, küpeler, altın kaplamalı çanta ve çeşitli kolyeler çıkarıldı. Mezarın dönemin hükümdarına ait olduğu öngörülüyor. Bölgede 2008 yılından bu yana arkeolojik kazılar devam ediyor.
5 Mart 2024

Hatay'da deprem sonrası haberleşme çalışmaları için gelen Yunan gazetecilerin ekipmanları, Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından parçalandı. Gazeteciler, toplu gömü alanları yakınında çekim yaparken uyarıldı ve ekipmanlarına el konuldu. Beş saat bekledikten sonra ekipmanları parçalanmış olarak geri verildi. Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nden bir iletişim ateşesi, Anadolu Ajansı'nın yeni ekipman 'hediye' edeceğini söyledi, ancak gazeteciler bu sözün tutulmadığını belirtti. Gazeteciler, yaşananlar nedeniyle hukuki yollara başvuracaklarını ifade etti.
20 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Arslanbucak turizm merkezi, Ankara'nın Kahramankazan ilçesine bağlı Soğucak termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi, Konya'nın Hüyük ilçesindeki İmrenler Yaylası ve Giresun'daki Yavuzkemal Yaylası Turizm Merkezi'nin sınırları değiştirilerek kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri olarak ilan edildi.
23 Şubat 2023
İşaretlediklerim