ABD ve Batılı müttefiklerinin Ukrayna'ya dördüncü nesil savaş uçakları gönderme kararı almasının ardından, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko bu kararı eleştirdi ve Batılı ülkeler için 'çok büyük riskler' içerdiği uyarısında bulundu. Gruşko, Rusya'nın bu durumu planlarında hesaba katacağını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için gerekli tüm araçlara sahip olduklarını belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi verilmesini desteklediğini ifade etti.
20 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Donetsk bölgesindeki Konstantinivka şehrine düzenlediği füze saldırılarında üç sivilin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Saldırıların S-300 füzeleriyle yapıldığını belirten Zelenski, benzer saldırıları önlemek ve Rus ordusunun saldırı kapasitesini kısıtlamak için Ukrayna'nın özellikle uzun menzilli füzelere ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
29 Ocak 2023

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in askeri yöneticisi Sergey Popko, Rusya'nın kente yoğun İHA saldırıları düzenlediğini ve bu saldırılarda 20'den fazla İHA'nın imha edildiğini açıkladı. Saldırılar sonucunda Golosiivskiy ilçesinde bir apartmana düşen parça nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Popko, saldırıların farklı yönlerden ve birkaç dalga halinde gerçekleştiğini, hava alarmının yaklaşık üç saat sürdüğünü belirtti. Ayrıca, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve katlar arasındaki duvarların yıkılmış olabileceğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Rusya'ya ait savaş uçaklarının İdlib'de düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre 9 sivil hayatını kaybetti, 30 sivil yaralandı. Saldırılar, Lazkiye'deki Hımeymim Hava Üssü'nden havalanan üç Rus savaş uçağı tarafından gerçekleştirildi. Yaralılar hastanelere nakledilirken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
25 Haziran 2023

Suriye'nin Deyrizor ilinde, Fırat Nehri'nin batı yakasında konuşlanmış İran destekli gruplar, ABD askerlerinin bulunduğu Ömer Petrol Sahası Üssü'ne roketlerle saldırı düzenledi. Saldırıda can kaybı ve ABD tarafından yapılan bir açıklama olup olmadığına dair bilgi verilmedi. Bu saldırı, İran destekli grupların son zamanlarda ABD güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıların devamı niteliğinde. ABD, daha önce Suriye ve Irak'ta İran destekli gruplara yönelik hava saldırıları düzenleyerek misilleme yapmıştı.
9 Şubat 2024

Rus istihbarat teşkilatı FSB, The Wall Street Journal gazetesi muhabiri Evan Gershkovich'i, bir askeri fabrika hakkında devlet sırrı niteliğinde bilgiler topladığı şüphesiyle tutukladığını duyurdu. Bu olay, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yabancı medyaya karşı aldığı en ciddi önlemlerden biri olarak görülüyor. Gershkovich'in tutuklandığı Yekaterinburg kentindeki askeri fabrikanın adı ve iddianın detayları açıklanmadı. ABD'li diplomatik kaynaklar, Rus makamlarından bilgi alamadıklarını ve elçiliğin konu hakkında bilgi edinmeye çalıştığını belirtti.
30 Mart 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve bölgesel güvenlik konularını ele almak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen dörtlü savunma ve istihbarat toplantısına katıldı. Toplantıda, Suriye'deki güvenlik durumunun güçlendirilmesi, terör örgütleriyle mücadele ve Suriyeli mültecilerin geri dönüşü gibi konular görüşüldü. Taraflar, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılarını teyit etti ve bölgede istikrarın sağlanması için bu tür toplantıların devamının önemli olduğunu vurguladı.
25 Nisan 2023

ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Brian Nelson, Türkiye ve BAE ziyaretinde Rusya ile olan ticari ilişkilerin Ukrayna işgalini durdurma çabalarına zarar verdiğini ifade etti. Türkiye'nin geçen yıl mart ve ekim ayları arasında Rusya'ya yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal ihraç ettiği belirtildi. ABD'li yetkililer, bu malların savunma sanayisi tarafından işgali uzatmak için kullanılabileceği konusunda uyarıda bulundu. Nelson, Türkiye'ye yaptırım listesindeki Rus şirketlerle iş yapılmasının olası sonuçları hakkında bilgi vermek üzere geldi.
3 Şubat 2023

ABD, IŞİD'e finansal ve lojistik destek sağlayan Bilal el-Sudani ile 10 örgüt üyesinin Somali'de düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü duyurdu. Operasyon, ABD ordusunun Somali'nin kuzeyindeki bir mağara kompleksine düzenlediği baskın sırasında gerçekleşti. ABD Başkanı Joe Biden, operasyona bu hafta başında onay vermişti. Operasyon sırasında herhangi bir sivil ya da askeri ölüm yaşanmazken, bir ABD askeri bir askeri köpek tarafından yaralandı.
27 Ocak 2023

Rusya, Alman Hava Kuvvetleri subaylarının Ukrayna Savaşı'yla ilgili bir görüşmesine ait ses kaydını yayınladı. Kayıtta, Alman subayların Kerç Köprüsü'nün bombalanması ve Ukrayna'ya Taurus füzelerinin teslimatı hakkında konuştukları duyuluyor. Almanya'da bu durum büyük yankı uyandırdı ve Berlin'de casuslukla mücadele birimi tarafından soruşturma başlatıldı. Almanya Savunma Bakanlığı ve Federal Meclis Kontrol Komitesi yetkilileri, olayın ciddiyetini ve olası sonuçlarını vurguladılar.
2 Mart 2024

ABD yönetimi, üst düzey yetkililer aracılığıyla İsrail'e Gazze'ye yönelik saldırılarının küresel kamuoyunun tepkisi nedeniyle sürdürülemez olduğunu iletti. Anonim kaynaklara göre, ABD İsrail'e uluslararası desteği korumak için kalan sürenin azaldığını ve Gazze'deki sivil kayıpları azaltması gerektiğini belirtti. İsrail'in Gazze'de yoğunlaştırdığı kara saldırılarının ocak ayında daha dar kapsamda ve düşük yoğunlukta devam edebileceği ifade edildi.
6 Aralık 2023

Ukrayna'nın güvenlik servisi SBU, Başkan Volodimir Zelenski, Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Dairesi Başkanı Kirill Budanov ve SBU Başkanı Ivan Malyuk'a yönelik suikast girişimini önlediğini açıkladı. Bu operasyon kapsamında, Ukrayna Devlet Güvenlik Teşkilatı'ndan iki albay gözaltına alındı. SBU, Rusya'nın Federal Güvenlik Servisi FSB'nin bu suikastları organize ettiğini iddia etti ve bir Rus ajanı olduğu öne sürülen kişinin gözaltına alındığına dair fotoğraf paylaştı.
7 Mayıs 2024

ABD yönetimi, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği hava saldırısında World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun çalışanlarının öldürülmesine 'öfkeli' olduğunu açıkladı. Saldırıda, ünlü şef Jose Andres'in kuruluşunda çalışan yedi kişi hayatını kaybetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, daha kapsamlı bir soruşturma talep ederek, faillerin sorumlu tutulmasını beklediklerini belirtti. Kirby, ABD'nin İsrail'e insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlama konusunda baskı yapmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Nisan 2024

ABD Hükümeti, Rusya'ya yönelik yaptırımları ihlal ettikleri iddiasıyla Türkiye merkezli en az dört şirkete yaptırım kararı aldı. Bu şirketlerden ikisi Dexias Türkiye ve Azu International olarak belirtildi. ABD yetkilileri bu adımın bir 'uyarı ateşi' olduğunu ifade etti. Türkiye, daha önce Rusya ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerini sürdürdüğü için Batı'dan uyarılar almış ve Rus ödeme sistemi Mir'den çekilmişti.
12 Nisan 2023

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamaya göre, Rus ordusu son 24 saat içinde Ukrayna'nın başkenti Kiev başta olmak üzere çeşitli bölgelere toplam 31 füze saldırısı gerçekleştirdi. Saldırılarda 'S-300' ve 'Kalibr' tipi füzelerin yanı sıra altı 'Kinjal' hipersonik füzesi kullanıldı. Bu füzelerden ikisi havada patlarken, 25'i Ukrayna hava savunma sistemleri tarafından imha edildi.
17 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD'nin geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürmesini hafızaya kaydettiklerini ve gereğinin zamanı geldiğinde yapılacağını belirtti. ABD, 5 Ekim'de Suriye hava sahasında Türkiye'ye ait bir SİHA'yı 'tehdit' gerekçesiyle düşürdüğünü duyurmuştu. Erdoğan, terör örgütleriyle yakın ilişkide olan güçlerden, harekatlarında zarar görmemeleri için bölgedeki unsurlarını teröristlerden uzak tutmalarını istedi.
9 Ekim 2023

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Kiev'in Dnipro semtinde patlamalar olduğunu ve Holosiyiv semtine füze parçalarının düştüğünü bildirdi. Kliçko, vatandaşlara sığınaklarda kalmalarını tavsiye etti. Kiev Askeri İdaresi de Kiev'e füze saldırısı yapıldığını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna işgali devam ederken, Kiev sık sık füze saldırılarına maruz kalıyor.
14 Ocak 2023

Rusya'nın başkenti Moskova ve iki bölgede, Rus paralı asker şirketi Wagner krizi nedeniyle 'terörle mücadele operasyonu' rejimi ilan edildi. Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesi, olası terör saldırılarını önlemek amacıyla bu kararı aldığını duyurdu. Wagner, Rostov şehrini ele geçirdi ve Moskova'ya hareket etmeye devam edeceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in 'ihanet' içinde olduğunu belirterek 'cezalandırılacaklarını' ifade etti.
24 Haziran 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Muhafazakar Birliği'nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Joe Biden yönetimini eleştirdi ve kendi başkanlığı döneminde savaş başlatmadığını, Rusya ve Çin'e karşı caydırıcı politikalar uyguladığını belirtti. Trump, Rusya-Ukrayna savaşını çözebileceğini ve bunun bir günden fazla sürmeyeceğini iddia etti. Ayrıca, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini eleştirerek, Taliban'ın ABD'nin bıraktığı silahları sattığını öne sürdü.
5 Mart 2023

Rusya'nın Ukrayna'nın Çernigiv kentine düzenlediği füze saldırısında beş kişi hayatını kaybetti, 42 kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, saldırının kent merkezindeki meydan, üniversite ve tiyatro bölgesine isabet ettiğini belirtti. Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, yaralıların 11'inin çocuk olduğunu ifade etti.
19 Ağustos 2023
İşaretlediklerim