Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zamma göre, kıymanın kilogram fiyatı 229 TL'den 279 TL'ye, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamlarının ESK'nin internet sitesinde yer almadığı ancak mağazalarda yeni fiyatlarla satışa sunulduğu belirtildi.
18 Nisan 2024

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas etin kilogram fiyatının 130 liradan 180 liraya yükseldiğini ve 6 Şubat'taki depremler sonrası haftada iki kez zam yapıldığını belirtti. Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları artırdığını ve deprem bahanesiyle yapılan zamların ahlaken doğru olmadığını ifade etti. İstanbul'daki kasaplar, fiyat artışlarına tepki olarak dükkanlarını bir hafta süreyle kapatmayı düşünüyor.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, bazı çıkar gruplarının fiyat manipülasyonu yaparak piyasayı bozduğunu ve bu gruplardan hesap soracaklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin tarım politikalarını eleştirenlere sert yanıtlar vererek, Türkiye'nin tarımsal üretimde dünya liderleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, genç ve kadın üreticilere ek destek sağlanacağını, hayvansal üretimin planlı hale getirileceğini ve su israfının önleneceğini açıkladı.
14 Mayıs 2024

İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) bağlı fırınlarda 200 gram ekmeğin fiyatı 8 lira olarak belirlendi. İTO'nun kasım ayı meclis toplantısında yapılan oylama sonucunda, 1 kilogram ekmek fiyatının azami 40 TL olmaması kaydıyla bu karar alındı. Daha önce İTO üyesi fırınlarda 200 gram ekmek 6,5 lira fiyatla satılıyordu.
9 Kasım 2023

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, sıkı para politikasına vurgu yapılarak yapılan not artışlarının halkın işine yaramadığını belirtti. Gıda enflasyonunu düşürecek reformların eksikliğine dikkat çeken Zelyut, Hal Yasası'nın uygulanmadığını ve aracılar nedeniyle üretici ve tüketicinin zarar gördüğünü vurguladı. Ayrıca, sanayinin dışa bağımlı çalıştığını ve yüksek teknoloji içeren ürünlerin ihracatının yetersiz olduğunu ifade etti. Zelyut, bu koşullar altında enflasyonun devam edeceğini ve reel gelirlerin düşeceğini öne sürdü.
21 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk Ekmek büfelerinde 340 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin 10 liradan satılacağını duyurdu. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ise Ankara ve İstanbul'da 250 gram pidenin 15 lira olacağını açıklamıştı. Geçen yıl Halk Ekmek'te 300 gram pide 5 lira, piyasada ise 10 lira idi. Bu yıl Ramazan 11 Mart'ta başlayıp 9 Nisan'da sona erecek.
6 Mart 2024

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı yıllık enflasyon oranı %64,27 iken, memur ve emekli maaşlarına yapılan zam oranı %15,4 olarak belirlendi. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, bu zammın yetersiz olduğunu ifade ederek, kamu görevlileri ve emeklilere ilave ek zam yapılması çağrısında bulundu. Yalçın, asgari ücrete yapılan artışın kamu görevlileri için de geçerli olması gerektiğini ve ek zammın devletin gücünü ve paydaşlığını göstereceğini Twitter üzerinden paylaştı.
3 Ocak 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek A.Ş. tarafından üretilen normal ekmeğin fiyatı yüzde 60 zamla 5 liradan 8 liraya çıkarıldı. Geçen yıl temmuz ayında da aynı ekmeğin fiyatı yüzde 66,6 zamla 3 liradan 5 liraya yükseltilmişti. Bu zam, İstanbul'daki halk ekmek bayilerinde 250 gramlık ekmeğin yeni fiyatını belirliyor.
20 Haziran 2024

Türkiye'de gıda fiyatlarının aylık yüzde 8.25, yıllık ise yüzde 71.12 arttığı belirtiliyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tereyağı, peynir ve süt fiyatlarında büyük artışlar yaşanıyor. Ayrıca, hizmet sektöründe de fiyat artışları devam ediyor. Ulaştırma, sağlık, eğitim, lokanta ve otellerdeki yıllık artış oranları dikkat çekici seviyelerde. Bu durum, tüketici fiyatlarında enflasyonun düşüşe geçeceğine dair bir umut bırakmıyor.
5 Mart 2024

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 300 gram Ramazan pidesinin Halk Ekmek büfelerinde 5 TL'den satılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın Ramazan pidesinin bu yıl 10 TL olacağını açıklamasının ardından geldi. Geçen sene aynı ürün Halk Ekmek'te 3 TL'den satılıyordu.
20 Mart 2023

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, 1 kilogram balın üreticiye maliyetinin 261 lira olduğunu açıkladı. İklim değişikliği, kuraklık, bilinçsiz zirai ilaçlama ve artan ekonomik maliyetler nedeniyle bal üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Geçen yıla göre bal üretiminde yüzde 40'lık bir düşüş olduğunu ve bu durumun arıcılığın sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı. Şahin, desteklerin artırılması gerektiğini ve bal fiyatlarının 4 bin liranın altında olmaması gerektiğini ifade etti.
19 Temmuz 2024

Tekel Bayiler Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Efe markasına ait rakı ürünlerine zam geldiğini duyurdu. Türkiye Telek Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, zam oranının yüzde 4 olduğunu belirtti ve daha büyük bir zammın gelebileceğini ima etti. Yapılan zamma göre 100'lük Efe Gold 879 liradan 915 liraya, Efe Göbek ise 895 liradan 929 liraya yükseldi.
13 Kasım 2023

Aziz Çelik, TÜİK'in enflasyon verilerinin güvenilirliğini sorguluyor ve bu verilerin temmuz ayında milyonlarca çalışan ve emeklinin maaş zamlarını belirleyeceğini belirtiyor. Çelik, asgari ücretin artmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve kemer sıkma politikalarının acımasızca uygulandığını vurguluyor. Ayrıca, emekli maaşlarının kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceğini ifade ediyor.
3 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

Çiğdem Toker, Merkez Bankası'nın asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesinin enflasyon hedeflemesi açısından önemli olduğunu belirten açıklamasını ve emeklilere zam yapılmamasını eleştirdi. Merkez Bankası'nın bu tutumunun, asgari ücretlinin geçim koşullarını göz ardı ettiğini ve emeklilerin beklentilerini karşılamadığını ifade etti. Ayrıca, Banka'nın politikalarının ve faiz oranlarının belirlenmesindeki siyasi ve popülist motivasyonlara dikkat çekti. Toker, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve politikalarının sonuçları üzerine düşüncelerini paylaştı.
10 Nisan 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkının yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü açıkladı. Bayraktar, tarladan alınan ürünlerin markette çok daha pahalıya satılmasının hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. Ayrıca, meyve suyu firmalarının üreticiden ucuz fiyata aldığı şeftaliyi işleyip depolayarak daha yüksek fiyattan sattığını ifade etti ve bakanlığın devreye girerek taban fiyat belirlemesi gerektiğini vurguladı.
4 Eylül 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CNN TÜRK'te katıldığı bir programda, pandemi döneminde artan stokçuluk ve karaborsacılık faaliyetlerine karşı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun getirildiğini ve bu kapsamdaki cezaların artırılacağını belirtti. Bakan Bolat, fahiş fiyat artışlarına karşı cezaların alt sınırının 80 bin liraya, üst sınırının ise 800 bin liraya çıkarılmasını teklif ettiklerini, stokçulukla mücadelede ise cezaların alt sınırının 800 bin lira, üst sınırının 11 milyon lira olmasını önerdiklerini açıkladı. Bu tekliflerin parlamentoya sunulduğunu ve caydırıcı olması hedeflendiğini ifade etti.
17 Nisan 2024

Seyidoğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, fıstık fiyatlarının 850 liradan 1250 liraya yükselmesi nedeniyle baklava fiyatlarında artış yaşandığını belirtti. Göksu, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arasında dolar kurunda bir değişiklik olmamasına rağmen fıstık fiyatlarının artmasının, Gaziantep'teki bazı firmaların fıstık stoklarıyla ilgili hamlelerinden kaynaklandığını düşündüklerini ifade etti. Ağustos ayında mahsulün çıkmasına rağmen fiyatların bu denli artması, baklava sektöründe 100 TL ila 150 TL arasında zam yapılmasına neden oldu.
17 Haziran 2024
İşaretlediklerim