CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Basın özgür' açıklamasına karşın, yılın ilk ayında 40 gazetecinin yargılandığını ve çeşitli sansürlerin yaşandığını belirtti. Gazetecilere yönelik davalarda, haber içerikleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılamalar yapıldığı, bazı gazetecilere uzaklaştırma tedbirleri uygulandığı ve resmi ilan alabilme koşullarının ağırlaştırıldığı ifade edildi. Ayrıca, RTÜK'ün bazı yayın kuruluşlarına cezalar verdiği ve internet sitelerinin erişime engellendiği belirtildi.
4 Şubat 2023

İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın seçim konvoyu sırasında Okmeydanı'nda yolu kapatan ekiplere hasta taşıyan aracın geçişine izin verilmesini isteyen bir kişi, 'siyasi parti faaliyetini zorla engellemek' suçlamasıyla tutuklandı. Olay, Yıldız'ın Twitter hesabından 'marjinal grupların saldırısı' olarak nitelendirilmesi ve iktidar gazeteleri tarafından 'DHKP-C provokasyonu' olarak gösterilmesinin ardından yaşandı. Gözaltına alınan kişilerden biri, MHP'ye uzun yıllar hizmet ettiğini belirterek PKK ile ilişkilendirilmesini reddetti. Gözaltına alınan kişilerden biri serbest bırakıldıktan sonra tekrar tutuklandı.
25 Mayıs 2023

Ekonomik kriz ve hak ihlalleri eleştirel görseller tasarlayan Mahir Akkoyun, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmalar tasarladığı için İzmir'de gözaltına alındı ve adliyeye götürüldü. 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, herhangi bir adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, söylediklerinden dolayı rahatsızlık yarattığını ve bu duruma devam edeceğini belirtti.
7 Nisan 2023

Yazar Murat Sevinç, toplumsal bunalım dönemlerinde faşizmin yükselişini ve otoriterleşmeyi eleştirel bir dille tartışıyor. Faşizmin karşıtlıklar üzerine kurulu olduğunu ve insanlık dışı yöntemlere başvurduğunu belirtiyor. Ayrıca, Kürt opera sanatçısı Pervin Chakar'ın konserine ve CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel'in konserdeki davranışına değinerek, bu olayın ardından gelen tepkilerin faşist anlayışın bir yansıması olduğunu savunuyor. Özel'in jestinin, toplumda bir ferahlık hissi yarattığını ve tepki gösterenlerin ilkel bir tavır sergilediğini ifade ediyor.
27 Kasım 2023

Gezi davasından tahliye edilen Merdan Yanardağ, tahliye olduğu Silivri Cezaevi'nden çıktıktan sonra yaptığı açıklamada, hala tutuklu olanları hatırladı. Yanardağ, 'Sevdiklerime kavuştum. Mutluyum, ama derin bir yara var. Can var içeride, Tayfun var içeride, Osman var içeride, rehin alınmış gibi imha edilmeye çalışılıyorlar.' dedi. Yanardağ, 100 gün önce AKP'li Galip Ensarioğlu'nun avukatlarıyla görüştürülmeyen PKK lideri Öcalan'la ilgili 'Devlet sürekli görüşüyor' sözlerini eleştirdiği için tutuklanmıştı.
4 Ekim 2023

Mustafa Yücel, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'u tehdit etmek suçlamasıyla yargılanırken, adli kontrol şartlarına uymadığı için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yücel, daha önce elektronik kelepçe tedbirini ihlal etmiş ve tazyik hapsi cezası almıştı. Şenol'un avukatları, Yücel'in tutuklanmasını talep etti. Ankara 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olma talepleri kabul edildi. Şenol, sekiz aydır tehdit altında yaşadığını ve daha kesin bir karar beklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), Dilruba Kayserilioglu'nun tahliyesi sırasında resmi prosedürlerin eksiksiz olarak uygulandığını belirtti. Kayserilioglu, Instagram'ın erişime engellenmesini eleştirdiği bir sokak söyleşisi nedeniyle tutuklanmıştı. Annesi, tahliye sırasında kendilerine haber verilmediği için tepki gösterdi. CTE, tahliye işlemlerinin yasalara uygun olarak yapıldığını ve Kayserilioglu'nun kişisel eşyalarının eksiksiz teslim edildiğini açıkladı.
30 Ağustos 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanan Aydın Aydoğan, 26 Ocak'ta Silivri Cezaevi'ne ziyaret sırasında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Aydoğan'a kelepçe takıldı ve fotoğrafı çekildi. Kahramanmaraş başsavcılığına SEGBİS aracılığıyla bağlanan Aydoğan, 21 Haziran 2022 tarihli bir tweeti sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlamalarıyla karşılaştı. Aydoğan, ifadesinde tweetin anayasal sınırlar içinde eleştiri amaçlı olduğunu belirtti. Gezi Parkı eylemleri sırasında yaralanmasıyla ilgili soruşturmada ise dokuz yıldır etkili bir adım atılmadı.
31 Ocak 2023

Kobani davasında HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’a hapis cezaları verildi. Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verildi. Bu cezalar, yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'yumuşama, normalleşme' mesajları verdiği bir dönemde geldi ve bu söylemlerin eleştirilmesine yol açtı. Kararlar, Türkiye'de barış ve birlikte yaşama iradesine darbe olarak nitelendirildi.
16 Mayıs 2024

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, parti içindeki değişim ve adalet talebiyle Bolu'dan Ankara'ya yürüyeceğini duyurdu. Geçmişte parti kurallarıyla bağdaşmayan davranışları nedeniyle disipline sevk edilen ve bir yıl geçici çıkarma cezası alan Özcan, cezasının bitimi sonrasında kesin ihraç talebiyle tekrar disipline sevk edildi. Özcan, yürüyüşten vazgeçirilmek için kendisine siyasi vaatlerde bulunulduğunu iddia etti ve bu tekliflere kapalı olduğunu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi ve olağanüstü kurultay çağrısı yapması durumunda yürüyüşten vazgeçeceğini belirtti.
2 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında nezaket ziyareti olarak nitelendirilmeyen, iki tarafın da önem verdiği bir çalışma ziyareti planlanıyor. Erdoğan, Özel'in sağlık durumu ve geçirdiği göz ameliyatı hakkında bilgi aldı. İki liderin buluşması için Beştepe ve CHP'nin özel kalemleri arasında koordinasyon sağlanıyor. Özel, buluşma öncesinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret ettiğini ve ondan bilgi aldığını belirtti.
25 Nisan 2024

Görsel iletişimci Mahir Akkoyun, ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşmasının ardından İzmir'de gözaltına alındı. 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaları tasarladığı için 'Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla mahkemeye sevk edilen Akkoyun, adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldı. Kendisini sosyalist bir görsel tasarımcı olarak tanımlayan Akkoyun, gözaltına alınmasını seçim öncesi bir gözdağı olarak nitelendirdi ve destekleyenlere teşekkür etti.
8 Nisan 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emin Şen'in yönettiği iddia edilen ve sosyal medya üzerinden operasyonlar yürüten 'Ebabil Harekatı' adlı bir troll organizasyonunun varlığını ve faaliyetlerini açıkladı. Özel, bu organizasyonun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik sosyal medya üzerinden sistematik bir karalama kampanyası yürüttüğünü belirtti. Telegram üzerinden 8 bin kişilik bir trol ağına içerik servis edildiği ve bu içeriklerin İmamoğlu ile ilgili olumsuz algı oluşturmayı amaçladığı ifade edildi.
12 Ocak 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), FOX TV, Halk TV ve Tele 1 kanallarına çeşitli programlarda yapılan yorumlar nedeniyle para cezası kesti. FOX TV sunucusu Gülbin Tosun'un iktidarın kadın politikalarını eleştirmesi, Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın deprem sonrası yaşananları tartışması ve Tele 1'de Merdan Yanardağ ile Emre Kongar'ın Şanlıurfa Belediyesi'nin yardımları Taliban'a göndermesini eleştirmesi ceza gerekçesi oldu. CHP'li RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bu cezaların tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu savunarak durumu eleştirdi.
5 Nisan 2023

Halkların Demokratik Kongresi'nin Ankara'da düzenlemeyi planladığı 'Ermeni Soykırımı' konulu panel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Twitter üzerinden yaptığı hedef gösterici açıklamaların ardından tehditler alması sonucu Ankara Valiliği tarafından yasaklandı. HDK, yasaklama kararını kınayarak panelin bilimsel bir tartışma ortamı sağlayacağını ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti. Özdağ ise valiliğin kararını takdirle karşıladığını ve teşekkür ettiğini ifade etti.
24 Nisan 2023

Kırklareli'nde, İçişleri Bakanlığı tarafından 'rüşvet ve usulsüzlük' iddiaları nedeniyle görevinden uzaklaştırılan CHP'li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç, 'rüşvet almak' suçundan beş yıl altı ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Diğer sanıklardan Tolga Ö. 'rüşvette aracılık etme' suçundan dört yıl iki ay, Yunis D. ve Hasan G. 'rüşvet vermek' suçundan üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırıldı. İl Genel Meclis Üyesi Cem T. ve diğer bazı sanıklar ise beraat etti.
22 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in 'suç ortağı' söylemine tepki gösterdi. Erdoğan, siyasette yumuşama ve kibarlık getirmek istediklerini ancak CHP'nin bu kibarlığı anlamadığını belirtti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise AKP ile CHP arasında yeni bir ittifakın kurulmasının kendileri açısından bir sorun olmadığını ifade etti. Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın duruşundan taviz vermeyeceğini vurguladı.
15 Haziran 2024

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a yönelik sert eleştirilerde bulundu. Özcan'ın sosyal medya üzerinden yaptığı eleştirilerle başlayan tartışma, Kılıçdaroğlu'nun Özcan'a 'serseri mayın' benzetmesi yaparak aklını başına almasını istemesiyle alevlendi. Kılıçdaroğlu, Özcan'ın parti ahlakına ve kültürüne uymayan davranışlar sergilediğini belirtti ve cenazesine katılmasını istemediğini ifade etti.
11 Temmuz 2024

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle partisinden gelen eleştirilere yanıt verdi. Tanrıkulu, kendisini hedef alan parti sözcüsü Faik Öztrak ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Beni kurtlar sofrasına attılar' ifadesiyle tepki gösterdi. Tanrıkulu'nun bu sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açıldı ve dokunulmazlığının kaldırılması gündeme geldi. Tanrıkulu, CHP İstanbul kongresinde yaptığı konuşmada, kendisini hedef gösterenlere 'CHP Diyarbakır milletvekiliyim' diyerek yanıt verdi.
8 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tutuklu eski HDP lideri Selahattin Demirtaş'ın kitabının tanıtımını yapan Halk TV'ye 'suçluyu övmek' gerekçesiyle para ve program durdurma cezası verdi. Ayrıca Tele1 ve FOX TV'ye de farklı gerekçelerle para cezaları kesildi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, kurumun seçim öncesi eleştirel yayın yapan yayıncıları hizaya getirmeyi hedeflediğini iddia etti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Halk TV'nin provokatif yayınlar yaptığını ve Demirtaş'ın övülemeyeceğini belirtti. Demirtaş ise RTÜK Başkanı'na sert bir yanıt verdi.
22 Mart 2023
İşaretlediklerim