Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, seçimlerin ertelenmesi ihtimaline karşı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine anayasal uyarılarda bulundu. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi tartışmaları sürerken, İnce YSK'nın böyle bir karar alamayacağını ve anayasayı ihlal etmekten yargılanabileceklerini ifade etti. Anayasanın 78. maddesine göre, seçimlerin sadece savaş durumunda ve TBMM kararıyla ertelenebileceğini belirtti. AKP'nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ise seçimlerin ertelenmesini önermişti.
15 Şubat 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay belediye başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı itirazı reddetti. Bu kararla birlikte, Hatay belediyesinin yönetimi resmen Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) geçmiş oldu. Detaylar henüz açıklanmadı ancak bu gelişme, Hatay'daki siyasi dengeleri ve yerel yönetim politikalarını etkileyebilir.
8 Nisan 2024

Hakkâri hakimi Ahmet Çakmak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını belirterek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. YSK, Çakmak'ın talebini reddetti. Bunun üzerine Çakmak, iç hukuk yollarının tükendiğini belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Ancak, seçimlerden önce AİHM'ye ulaşması gereken posta kayboldu ve seçimlerin ikinci turundan bir gün sonra bulundu. PTT, kaybolan posta için Çakmak'a tazminat ödedi.
22 Şubat 2024

İzmir Buca Müftülüğü'nde görevli imam Yusuf Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir mitingi öncesinde AKP Buca İlçe Başkanlığı tarafından aranarak cemaat toplaması ve araba tahsis etmesi istendiğini belirtti. Kılıç, bu talebi vicdani sebeplerle reddettiğini ve 'hayır' yanıtı verdiğinde telefonun yüzüne kapatıldığını ifade etti. İmam, mesleğine ve camisine zarar gelmemesi için yetkililerden uzak durmalarını ve kendisine baskı yapmamalarını talep etti.
29 Nisan 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269, milletvekili seçimlerinde ise 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit edildiğini belirtti. Bu uyuşmazlıkların tüm adaylar lehine olabileceğini, ancak özellikle Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca belirlediklerini ifade etti. İtiraz süreçlerinin tamamlandığını ve sonuçların takip edildiğini söyledi. Ayrıca, genel sonuçları değiştirmeyecek olsa da her oyun takip edildiğini ve maddi hataların düzeltildiğini aktardı. Erkek, seçmenlere yeni seçim turu için sandığa gitme çağrısında bulundu.
17 Mayıs 2023

Ardahan merkezde yapılan yerel seçimlerde, CHP adayı Faruk Demir'in AKP adayı Yunus Baydar'a 174 oy farkla üstünlük sağladığı seçimlerin yenilenmesi kararı, İl Seçim Kurulu tarafından iptal edildi. AKP'nin oy sayımının tamamlanmasının ardından İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz sonucu seçimin 2 Haziran'da tekrarlanmasına karar verilmişti. Ancak CHP'nin üst merci olan İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz kabul edilerek, mazbatanın CHP'li Demir'e verilmesine karar verildi. AKP'nin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz hakkı bulunuyor.
5 Nisan 2024

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, daha önce yaptığı açıklamada adaylıktan çekileceğini duyurmuştu. İnce, Türkiye'ye üçüncü bir seçenek sunma çabasının başarısız olduğunu ve seçim sonrası olası suçlamaların önüne geçmek için bu kararı aldığını belirtti. Resmi işlemlerin tamamlanması için Yüksek Seçim Kurulu'na gerekli evraklar teslim edildi ve İnce'nin adaylıktan çekilmesi resmileşti.
12 Mayıs 2023

İçişleri Bakanlığı, Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ı görevden alarak yerine Vali Ali Çelik’i kayyım olarak atadı. Bu durum, seçimlerin ve hukukun geçerliliğinin ortadan kalktığı şeklinde yorumlanıyor. Yazıda, Kürtlerin Türkiye'deki durumu ve devletin Kürtlere yönelik politikaları eleştiriliyor. Kürt gençlerinin karşılaştığı zorluklar ve devletin onlara sunduğu sınırlı seçenekler tartışılıyor.
5 Haziran 2024

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

TBMM Genel Kurulunda Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için seçim yapıldı. AKP kontenjanından aday gösterilen Ebubekir Şahin, CHP kontenjanından aday gösterilen İlhan Taşçı ve Yeşil Sol Parti kontenjanından aday gösterilen Necdet İpekyüz RTÜK üyesi olarak seçildi. Ebubekir Şahin ve İlhan Taşçı ikinci kez RTÜK üyesi seçildi. RTÜK'te başkanlık seçimi 18 Ekim 2023 tarihinde yapılacak.
11 Ekim 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, CHP'nin Hatay'daki seçim sonuçlarına itirazıyla ilgili olarak gün sonunda bilgi verileceğini duyurdu. Hatay'da yaşanan seçim sürecinde, İl Seçim Kurulu büyükşehir belediye başkanlığı mazbatasını AKP adayı Mehmet Öntürk'e verme kararı almış, CHP ise bu karara YSK'ya itiraz etmişti. YSK, itirazları değerlendirmek üzere toplanacak.
6 Nisan 2024

HDP'nin YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, ülke genelinde binin üzerinde sandık sonucuna itiraz ettiklerini ve bu itirazların neredeyse tamamının karara bağlandığını, verilerin düzeltildiğini belirtti. Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiası üzerine yapılan itirazlar sonucunda Batman ve Mersin'de AKP'den birer vekil alındığı iddiaları vardı, ancak Tiryaki henüz böyle bir sonucun olmadığını ifade etti. HDP, hatalı girişlerin düzeltilmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü ve olağanüstü itiraz yöntemiyle ilçe seçim kurullarına ve YSK'ye başvuracaklarını duyurdu.
16 Mayıs 2023

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim sonuçlarına ilişkin itirazları takip ettiklerini ve gereken itirazların yapıldığını belirtti. HDP ve Yeşil Sol Parti de oylarının yanlış partilere yazıldığı gerekçesiyle itirazlarda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Mansur Yavaş da itirazların yapıldığını duyurdu. Kaftancıoğlu, itiraz sonuçlarının gelmesiyle raporları paylaşacaklarını ve her oyun doğru şekilde sayıldığını ifade etti.
16 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı seçimi için kesin aday listesini duyurdu. 28 Mart'ta yayımlanan geçici aday listesine yapılan itirazlar YSK tarafından değerlendirilmiş ve reddedilmiştir. Kesin aday listesi Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'dan oluşmaktadır.
31 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı için gerekli olan yükseköğrenim diploması, vesikalık fotoğraf ve yüksek çözünürlüklü fotoğrafını eksik buldu. Erbakan'ın bu evrakları tamamlaması için verilen süre bugün saat 17:00'ye kadar. Ayrıca YSK, Murat Hakan Uzan, Cem Cengiz Uzan ve Hürrem Ayaz'ın adaylık başvurularını reddetti ve dokuz başvuruda daha eksik evrak olduğunu belirtti.
21 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart seçimlerine yönelik dört partiden gelen altı itirazın kabul edildiğini açıkladı. AKP ve Dem Parti'den ikişer, CHP ve MHP'den ise birer itiraz kabul gördü. Yener, 2019 seçimleri ile 2024 seçimleri arasındaki itiraz süreçlerinde büyük bir fark olmadığını belirtti. Kayseri, Şanlıurfa, Edirne ve Sivas'ta belirli bölgelerde seçimlerin yeniden yapılacağı, yenileme seçimlerinin 2 Haziran'da gerçekleşeceği duyuruldu.
11 Nisan 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması fezlekelerini görüşecek olmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, iktidarın iki bine yakın fezleke içinden sadece bu iki vekilin dosyalarını seçmesini muhalefeti sindirme operasyonu olarak nitelendirdi. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan ise hakaret suçlarından fezleke ile karşı karşıya.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK) eleştiren sözlerine tepki gösterdi. Tanrıkulu'nun TSK'nın geçmişteki hak ihlallerini hatırlatan sözlerine karşı Erdoğan, Tanrıkulu'nun cezasız kalmaması gerektiğini ifade etti. Tanrıkulu'nun sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılmış ve partisinden de tepki gelmişti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, konunun TBMM'ye gelmesi halinde takdirin Meclis'te olduğunu belirtmişti.
11 Eylül 2023

HDP Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarının tarihi bir başarı olacağını ve uzun yılların emeğinin zaferle buluşacağını ifade etti. Tiryaki, seçim güvenliği konusunda da kamu görevlilerinin herhangi bir engelleyici tutum ve davranıştan uzak durmalarını beklediklerini ve oylarına sahip çıkacaklarını belirtti. Ayrıca, bu seçimin Cumhuriyet tarihinin en yüksek katılım oranlarından birini göstereceğini ve yüzde 90'nın üzerinde bir katılımın sürpriz olmayacağını söyledi.
14 Mayıs 2023

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesine neden olduğu iddia edilen sahte görüntülere ilişkin iddianameyi iade etti. İddianamede, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının sahibi Oktay Yaşar ve Cevheri Güven de suçlanıyordu. Mahkeme, iddianamenin iadesinde, Yaşar ve Güven'in birlikte hareket ettiklerine dair iddia ve delil bulunmadığını belirtti. Ayrıca, iddianamede hangi eylemin ne şekilde hangi suçu oluşturduğuna ilişkin bir anlatımın yer almadığı savunuldu.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim