Eğitim Bakanlığı, tüm il müdürlüklerine gönderdiği bir yazı ile özel okullarda düzenlenecek sosyal etkinliklerin Türk millî eğitiminin genel ve özel amaçlarına, temel ilkelerine ve Türkiye'nin örf, adet ve geleneklerine uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Talimatta, etkinliklerin millî, manevi ve kültürel değerleri yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak amacıyla yapılması, millî kültür ve değerlerle uyumlu olmayan etkinliklere kurumlarda yer verilmemesi gerektiği belirtildi. İlçe millî eğitim müdürlükleri ve özel okulların bu konuda bilgilendirilmesi ve gerekli hassasiyetin gösterilmesi istendi.
10 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer alan bazı hükümleri iptal etti. İptal edilen hükümler arasında aday öğretmenlerin komisyon değerlendirmesiyle atanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na katılmayan veya bu programda başarısız olanların atanamayacağına dair maddeler bulunuyor. Ayrıca, aday öğretmenlik süreci ve kariyer basamaklarında ilerlemeyle ilgili diğer usul ve esasların yönetmelikle düzenlenmesi hükümleri de iptal edildi. Uzman ve başöğretmenlere yönelik mesleki gelişim alanlarında tamamlanması gereken asgari çalışmalarla ilgili ifadeler de iptal edilenler arasında.
13 Temmuz 2023

Muğla'nın Ortaca ilçesindeki bir özel eğitim rehabilitasyon merkezi, lise mezunlarının derslere girdiği gerekçesiyle şikayet edildi. Kurumun kurucu temsilcisi Eylem Tan'ın AKP'den milletvekili adayı yapıldığı ve eski bakanlarla yakın ilişkileri olduğu belirtildi. Eski kurucu temsilci Hilal Coşkun, usulsüzlükleri fark ettiğini ve soruşturmanın AKP bağlantıları nedeniyle yavaş ilerlediğini iddia etti. Coşkun, öğrencilere gerçek anlamda hizmet verilmediğini ve eğitim verilmediğini, çocukların siyasi amaçlar için kullanıldığını öne sürdü.
11 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası kamu üniversiteleri tarafından öğretim üyesi ve görevlisi ilanı yayınlanmazken, seçim haftasına girilmesiyle birlikte birçok 'adrese teslim' ilan yayınlandı. Yayınlanan 228 ilanın büyük kısmında adayların çalışma alanları gibi başvuruları kısıtlayıcı şartlar bulunuyor. YÖK ve Danıştay'ın 'kişiye özel ilan' konusunda kararları olmasına rağmen, Munzur, Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Ankara Hacı Bayram Veli, Amasya, Yıldız Teknik, Ankara Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri Üniversiteleri ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adrese teslim ilanlar yayınlandı.
13 Mayıs 2023

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanarak başta taban maaş olmak üzere tüm özlük hakları için basın açıklaması yaptı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın çağrısıyla bir araya gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in verdiği sözleri tutmadığını ve özel sektör öğretmenlerini yok saydığını belirtti. Basın açıklamasının ardından Meclis'e yürümek isteyen öğretmenler, polis engeliyle karşılaştı ancak arbede sonrası barikat kaldırıldı. Öğretmenler, Meclis parkında eğitim nöbeti tutacaklarını açıkladı.
26 Mayıs 2024

Yaklaşan seçimler öncesinde Türkiye'de iktidar, çeşitli bakanlıklar ve kurumlara toplamda 160 bini aşkın personel ve öğretmen alımı yapacağını duyurdu. Alımların büyük bir kısmının seçimlerden önce tamamlanması planlanıyor ve birçok ilanda mülakat şartı bulunuyor. Ayrıca, seçim çalışmalarında kamu kaynaklarının ve imkanlarının kullanıldığına dair örnekler de mevcut. Polis Akademisi, Jandarma Genel Komutanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumlar personel alımı yapacaklarını açıkladı.
28 Nisan 2023

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Gaziantep'te sabah saatlerinde meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da eğitime iki hafta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis'te ise bir hafta ara verildiğini açıkladı. Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK), depremden etkilenen illerdeki üniversitelerde ikinci bir duyuruya kadar eğitime ara verildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem nedeniyle şu ana kadar 284 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 323 kişinin yaralandığını bildirdi.
6 Şubat 2023

Son zamanlarda eğitim sisteminde yapılan değişiklikler, dini derslerin zorunlu hale getirilmesi, vakıf ve derneklerin eğitim alanında daha fazla yer alması, vergi muafiyeti ve kamu kaynaklarının tarikat yurtlarına aktarılması gibi konuları içermektedir. Ayrıca, müfredat değişikliği ve MEB'in sosyal sorumluluk programı uygulama yönergesi gibi adımlar atıldı. Bu değişiklikler, eğitimdeki yönelimlerin ve kaynakların kullanımının değiştiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, karma eğitim konusundaki tartışmalara devam ediyor. Tekin, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in soru önergesine yanıt vererek, ihtiyaç olması halinde yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrenciler için ayrı okulların kanun kapsamında açılabileceğini belirtti. Tekin, daha önce de kız çocuklarının okullaşmasını sağlamak için gerekirse kız okulları açılabileceğini ifade etmişti. İrmez, Tekin’in bu açıklamasını TBMM’ye taşımış ve bakanlığın 'kız okullarına' dair bir çalışmasının olup olmadığını sormuştu.
13 Eylül 2023

YÖK'ün ve Ankara Üniversitesi'nin ani karar değişiklikleri nedeniyle bazı öğrenciler, yüz yüze eğitim beklentisiyle şehre geldiklerinde uzaktan eğitime geçildiğini öğreniyorlar. YÖK, tıp gibi bazı bölümlerin yüz yüze eğitimle devam edeceğini açıklamış, ancak daha sonra sadece tıp fakültesinin 4, 5 ve 6'ncı sınıflarının yüz yüze eğitim alacağını, diğer sınıflar ve bölümler için sınıf şartı getirildiğini ve uygulamalı eğitimlerin nisan sonuna ertelendiğini duyurmuştu. Ankara Üniversitesi de bu değişikliklere uygun olarak yeni kararlarını açıkladı. Bir veli, çocuğunu yüz yüze eğitim için Ankara'ya gönderdiğini, ancak çocuğu varıştan kısa bir süre sonra okulun uzaktan eğitime geçtiğini öğrendiğini belirtti.
20 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağı belirtildi. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler karara karşı çıkarken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK henüz karardan geri adım atmadı. İBB Başkanı İmamoğlu, milyonlarca üniversiteli öğrencinin mağdur olduğunu belirterek karardan acilen dönülmesi çağrısında bulundu.
19 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi, Rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, akademisyenleri uzaklaştırma ve tanıdık kişilere işe alma eğilimi gösteriyor. 29 Ağustos 2022'de başlayan sınavlarla 209 kişi işe alındı. 4 Nisan'da yayımlanan 74 kişilik ilan için 300'den fazla başvuru oldu ve mülakatlar 8-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 13 Mayıs'ta sonuçlar açıklandı ve 16 Mayıs'ta işe başlandı. Süreç normalde iki-üç hafta sürerken, seçimlerden önce bir haftada tamamlandı. Mülakat sonuçlarının açıklanma biçiminde şeffaflık bulunmuyor ve Eğitim-Sen, ilanların 'adrese teslim olduğu' gerekçesiyle dava açtı.
27 Mayıs 2023

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yerleştirme sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden duyuruldu. Sonuçlara, bakanlığın internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
24 Temmuz 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS'nin yapılacağını açıkladı. Daha önce bu bölgelerde sınavların yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılan yeni incelemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitime devam etme kararı sonrasında, bu dört ilde sınavların tekrar düzenlenmesine karar verildi. Ersoy, bölgedeki öğrencilerin güvenli bir şekilde sınavlara girebilmeleri için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.
30 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası bahar dönemi eğitimlerinin ertelendiğini ve üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçtiğini duyurdu. Kredi Yurtlar Kurumu yurtları depremzedeler için açılacak. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu kararın yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Ancak üniversiteler farklı uygulamalar sergiliyor ve YÖK'ün açıklamaları netlikten yoksun, bu da öğrenciler arasında kafa karışıklığına neden oluyor.
19 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversitelerin açılması çağrısında bulundu ve rektörlerin tehdit edildiğini iddia etti. Bilkent Üniversitesi, YÖK'ün rektörlerle yaptığı son dakika toplantısının ardından, daha önce planladığı hibrit eğitim sistemini iptal ederek tüm dersleri uzaktan yapma kararı aldı. Bu değişiklik, üniversitenin öğrencilerine gönderdiği bir e-posta ile duyuruldu. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıklamıştı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler bu kararların eğitimde yeni mağduriyetlere yol açacağını savunuyor.
19 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, son bir yılda İş Kanunu'na aykırı hareketleri nedeniyle 920 özel öğretim kurumuna toplamda 65 milyon lira idari para cezası verdi. Bakan Yusuf Tekin, özel okullarda asgari ücretin altında öğretmen çalıştırıldığını ve diğer iş hukuku ihlallerinin tespit edildiğini açıkladı. Bu tür uygulamaların tespiti için yapılan denetimler, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından planlanmaktadır.
30 Nisan 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, iktidara yakın gruplara aktarıldığını iddia ettiği 418 milyar dolarlık kaynağı geri getireceğini ve bu kaynakla ilk yıl içinde atama bekleyen 100 bin öğretmeni öğrencileriyle buluşturacağını belirtti. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması, bazı televizyon kanallarının kendisinin reklamlarını yayınlamayı reddetmesi üzerine sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla gündeme geldi.
8 Nisan 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve daha sonra uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için açılacakken, akademisyenler ve öğrenciler bu durumun yeni mağduriyetler yaratacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini, hibrit eğitimin nisanda değerlendirileceğini açıkladı. Üniversiteler farklı başlangıç tarihleri ve eğitim yöntemleri belirlerken, öğrenciler hangi derslerin yüz yüze hangilerinin uzaktan olacağını anlamaya çalışıyor. Uzaktan eğitime karşı çıkan öğrencilerin gözaltına alınması ve sosyal medyada saldırıya uğraması endişeleri artırıyor.
18 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonucunda YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılması amacıyla öğrenciler çıkarılmıştı ve şimdi de özel yurtlar aynı gerekçeyle öğrencileri çıkarmaya başladı. Kırklareli'nde bir özel yurt, öğrencilere yurdu boşaltmaları için süre verdi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın talimatıyla hareket edildiği belirtildi. Öğrencilere yapılan para iadesi süreci de bakanlığın yönlendirmesiyle gerçekleştirilecek.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim