İstanbul, İzmir ve Samsun'da toplam sekiz aile hekiminin iki yıllık sözleşmeleri yenilenmedi. İstanbul'daki hekimler, reçetelerin geri dönmesiyle durumu fark etti. İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış, sözleşmelerin yenilenmemesini 'hukuk katliamı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti. AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, sağlık il müdürlüklerinin 'kraldan çok kralcı' bir tutumla hareket ettiğini ve hukuksal dayanak olmadan kararlar aldığını ifade etti. Ayrıca Özbakış ve Eryazğan hakkında aşı yokluğuyla ilgili bilgi verdikleri için soruşturma başlatıldığı belirtildi.
3 Ocak 2023

Fulya Soybaş, bebeklere hacamat yapılmasının tehlikelerine dikkat çekiyor. Sağlık Bakanlığı, İstanbul Beylikdüzü'nde bebeklere hacamat yaptığı belirlenen bir mekânla ilgili soruşturma başlattı. Sosyal medyada benzer ilanların yaygınlaştığını belirten Soybaş, bu tür uygulamaların bebekler için ölümcül riskler taşıdığını vurguluyor. Üsküdar'da faaliyet gösteren bir hacamatçının, 6 haftalıktan itibaren herkese hacamat yaptığını iddia ettiği belirtiliyor.
29 Temmuz 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem Sistemi'ne beş yeni dilin eklendiğini duyurdu. İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin test işlemleri tamamlanarak canlı ortama alındı. Bakan Koca, bu yeniliği Twitter hesabından paylaştı.
26 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası, bulaşıcı hastalıkların yayılma riski arttı. DSÖ, üçüncü seviye acil durum ilan etti ve bölgede su ve kanalizasyon sistemlerindeki zararlar nedeniyle enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekti. Halk sağlığı uzmanları, özellikle bebek ve çocukların enfeksiyonlardan korunması için temiz su, sanitasyon ve güvenli barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, bölgede aşı oranlarının düşük olması nedeniyle kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların yayılma riski bulunuyor. Sağlık uzmanları, cenaze ve hayvan leşlerinin hızla gömülmesi, temel çevre sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve risk gruplarının bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor.
13 Şubat 2023

Şebnem Korur Fincancı, sağlıkta dönüşüm projesinin etik ve bilimsel sorunlarına dikkat çekti. Fahrettin Koca'nın projeyi tamamlamasına rağmen, sağlık sistemindeki tahribatın onarılması ve etik dışı uygulamalara karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, 'Türk ışını' deneyinin etnik imalarla ötekileştirme girişimlerine neden olduğunu ve bu tür uygulamaların sağlık alanında ciddi etik sorunlar yarattığını belirtti.
11 Temmuz 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 hakkında uyarıda bulunan bilim insanlarını sosyal depresyona yol açmakla ve küresel oyunlara gelmekle suçladı. Koca, Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu'nun ölümünün kara propaganda aracı olarak kullanıldığını iddia etti. Koca, toplu aşı ve kapanma gibi tedbirlerin uygulanmayacağını, Covid-19'un artık griple nasıl mücadele ediliyorsa öyle mücadele edilecek bir hastalık olduğunu belirtti.
2 Ekim 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Veteriner Hekimler Derneği ve diğer ilgili kuruluşlar, Türkiye'deki kuduz vakaları ve bu konuda alınması gereken önlemler üzerine bir toplantı düzenledi. Toplantıda, kuduz aşısının bulunmasından 138 yıl sonra hala ölümlerin yaşanmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Ayrıca, sağlık ve tarım bakanlıkları başta olmak üzere kamu kurumlarının vaka ve salgın yönetimi çalışmalarındaki eksiklikler ve koordinasyonsuzluk eleştirildi. Sokak hayvanlarının aşılanması, sahiplendirilmesi ve kontrolsüz üremelerinin sınırlandırılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.
20 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kadıköy'de siren çalarak acil hasta nakli yapan bir ambulansın önünü kesen motosikletli iki kişinin arandığını açıkladı. Motosikletliler, ambulansın içinde hasta olduğuna inanmadıklarını belirterek hastayı görmek istediler. Ambulans şoförü bu anları cep telefonu kamerasıyla kaydetti ve sağlık çalışanları hastayı göstermek zorunda kaldı. Fahrettin Koca, bu kişilerin peşinde olduklarını belirtti.
11 Haziran 2024

İstanbul Valiliği, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde sağlık idarecileri, hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının görevlendirilmemesini istedi. Vali yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli tarafından gönderilen yazıda, sağlık hizmetlerinin sürekliliğinin önemine vurgu yapıldı ve sağlık hakkının Anayasa ile güvence altına alındığı belirtildi. Ancak, valiliğin bu talebi reddedildi ve sağlık çalışanlarının görev yerlerinde bulunacakları bilgisi alındı.
12 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış olmadığını, ancak kısmi bir artış tespit ettiklerini belirtti. Uyuz hastalığı, bulaşıcı bir cilt rahatsızlığı olup, son yıllarda Türkiye'de görülme oranı artmıştır. Bakan Koca, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalansın geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında arttığını, deprem bölgesinde ise bu artışın yaklaşık yüzde 13 oranında olduğunu ifade etti.
1 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara açık görüş izni verileceğini duyurdu. Bu izin, 'Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik' kapsamında sağlanacak. Bakan Tunç, bu duyuruyu sosyal medya hesabı üzerinden yaptı.
18 Mayıs 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü duyurmasının ardından borsada ulaştırma ve turizm endeksleri düştü, sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri değer kazandı. Yeni kısıtlamaların gelme ihtimaline karşın ulaştırma endeksi yüzde üç, turizm endeksi yüzde bir değer kaybetti. Sağlık harcamalarının artacağı gerekçesiyle de sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri yaklaşık yüzde 10 yükseldi.
15 Eylül 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, deprem sonrası Hindistan'dan gelen ve İskenderun'da hastane kurarak hizmet veren yardım ekibinin, iddialara göre İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından baskı gördüğü ve erken ayrılmak zorunda kaldığı iddialarını gündeme getirdi. Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bu iddialarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmayacağını ve benzer durumda olan başka gönüllü ekiplerin olup olmadığını sordu.
15 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarına yönelik 'Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil' şeklindeki açıklaması tepkilere neden oldu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlar, aşıların önemini vurgulayarak, Bakan Koca'nın açıklamalarını eleştirdi. Ayrıca, Birlik ve Dayanışma Sendikası da Koca'nın ifadelerine katılmadığını belirtti.
28 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği, kızamık hastalığının yayılmasının önüne geçmek için bir dizi önlem sıraladı. TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Dr. Esin Şenol, 2023'ün ilk dört ayında kızamık ön tanısıyla 2005 kişinin incelendiğini ve 1440 tanının doğrulandığını belirtti. Aşısız ve eksik aşılı olguların çoğunlukta olduğu vurgulandı. Basın toplantısında, aşı kampanyalarının hızlandırılması, sağlık çalışanlarının bağışıklanması, toplumun bilgilendirilmesi ve sığınmacı-göçmen nüfusa yönelik koruyucu hizmetlerin artırılması gibi önlemler önerildi.
16 Haziran 2023

Türkiye'de, özellikle İstanbul'da kızamık vakalarında bir artış olduğu belirtiliyor. Medyada yer alan haberlere göre İstanbul'da iki çocuğun kızamıktan öldüğü iddia edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamık vakalarında artış olduğunu doğrularken, ölüm iddialarını reddetti ve artışın yurt dışından gelen vakalar ve aşı reddi kampanyalarına bağlı olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de çocukların KKK-I aşı kapsayıcılığının %95'in üzerinde olduğunu ve yabancı uyruklu çocuklar için ayrı bir aşı kapsayıcılığı oranının %87 ile %92 arasında olduğunu belirtti.
19 Haziran 2023

Ramazan Bayramı tatilinin ilk altı gününde Türkiye genelinde 3 bin 706 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda 48 kişi hayatını kaybederken, 6 bin 184 kişi yaralandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, trafik kurallarına uyulması çağrısında bulunarak, bayram tatili boyunca trafik denetimlerinin 24 saat esasına göre devam ettiğini belirtti. Ayrıca, bayram tatilinin altıncı gününde 635 trafik kazası daha yaşandığı ve 391 bin 472 aracın denetlendiği bilgisi paylaşıldı.
12 Nisan 2024

İstanbul'daki Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı. Korsanlar, 2007'den bu yana hastane tarafından yapılan tüm tahlil ve tetkik sonuçları, görüntülemeler dahil olmak üzere hasta ve personel bilgilerini ele geçirdi. Hastane, korsanların 200 bin dolar fidye talep ettiği bir durumla karşı karşıya kaldı. Saldırı sonucu, PACS sistemi ağır hasar gördü ve yedekleme sistemi olmadığı için birçok hasta kaydına ulaşılamıyor. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
16 Nisan 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de her yıl ortalama 2 bin 500-2 bin 800 yeni doğan bebeğe işitme kaybı tanısı konulduğunu belirtti. Koca, çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oranın geçici işitme kayıplarıyla birlikte yüzde 6'ya kadar çıktığını ifade etti. İşitme kaybını erken dönemde belirlemek için ulusal işitme tarama programları yürütüldüğünü ve her yıl yaklaşık 2 milyon civarı tarama testi yapıldığını aktardı.
22 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Rize'de yaptığı açıklamada, esas hedeflerinin hastalanmadan sağlığı korumak olduğunu vurguladı. Memişoğlu, kilo kontrolü ve kötü alışkanlıklardan uzak durmanın önemine dikkat çekti. Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın istifası sonrası göreve getirilen Memişoğlu, temel sağlık hizmetlerinin bu hedefe ulaşmada kritik rol oynadığını belirtti.
8 Temmuz 2024
İşaretlediklerim