Netflix'in popüler dizisi 'The Crown', İngiliz kraliyet ailesinin yaşamını konu alıyor ve altıncı sezonunun hazırlıkları devam ediyor. Bu sezonda, Prens Harry'nin 2005 yılında Nazi kostümü giyerek katıldığı bir doğum günü partisinde yarattığı skandalın da ele alınacağı belirtiliyor. Prens Harry bu olay için 'hayatımdaki en büyük pişmanlıklardan biri' ifadesini kullanmıştı. Dizi, tarihi çarpıttığı gerekçesiyle eleştirilere de maruz kalıyor ve altıncı sezonun yayın tarihi henüz açıklanmadı.
14 Mart 2023

Türkiye'deki sinemalarda bu hafta altı yeni film vizyona giriyor. Bu filmler arasında Queen'in konser görüntülerini içeren 'Queen Rock Montreal', bilim kurgu türündeki 'Animal Kingdom', Gupse Özay'ın yazıp oynadığı komedi filmi 'Lohusa', aile komedisi 'Kardeş Takımı', çocuk filmi 'Afacanlar Kampta' ve animasyon 'Ördeklerin Göçü' bulunuyor. Filmler, komedi, biyografi, bilim kurgu ve animasyon gibi farklı türleri kapsıyor.
19 Ocak 2024

Prenses Eugenie, Kraliçe Elizabeth'in küçük oğlu Prens Andrew ve Sarah Ferguson'un kızı, 30 Mayıs'ta bir erkek bebek dünyaya getirdiğini duyurdu. Bebeğe Ernest George Ronnie Brooksbank adı verildi. Prenses Eugenie, bebekle birlikte iki yaşındaki oğlu Augie'nin de fotoğraflarını Instagram üzerinden paylaştı. Ernest, Kraliçe Elizabeth'in ölümünden sonra kraliyet ailesine katılan ilk torun ve tahtın 13'üncü varisi oldu.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

Sussex Dükü Prens Harry, 10 Ocak'ta yayımlanacak 'Spare' adlı anı kitabında Afganistan'da görev yaptığı sırada 25 kişiyi öldürdüğünü ve bunun için utanç duymadığını belirtti. Kitapta ayrıca, Prens Harry'nin ağabeyi Prens William tarafından fiziksel saldırıya uğradığını iddia ettiği bölümler de yer alıyor. Kitabın İspanya'da sızdırıldığı ve satışa sunulduğu iddia ediliyor. Buckingham Sarayı ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
6 Ocak 2023

Tayyip Erdoğan, TBMM'de geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli'den mazbatasını alarak yemin etti ve üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu töreni locadan izledi. Erdoğan'ın ailesi ve torunları da töreni locadan takip etti. Yemin töreninin ardından Erdoğan, Anıtkabir ziyareti ve Beştepe'deki göreve başlama törenine katılacak. Törene çok sayıda yabancı devlet başkanı, başbakan ve uluslararası kuruluş temsilcileri katılacak. Erdoğan'ın yeni kabinesini akşam yemeğinden sonra açıklaması bekleniyor.
3 Haziran 2023

Tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen, Selda Bağcan'ın İsveç ve Danimarka'da Kuran'ın yakılmasını eleştiren ve 'Siz hiç İncil yakan veya yırtan bir Müslüman gördünüz mü?' diyen açıklamalarını eleştirenlere karşı çıktı. Gezen, Cumhuriyet gazetesine yazdığı yazıda Bağcan'ı savunarak, onun dünya çapında bir sanatçı olduğunu ve yurtdışında Türkiye'yi temsil ettiğini belirtti. Ayrıca, Bağcan'ın eleştirilmesinin müzikten anlamayanlar ve kıskançlar tarafından yapıldığını ifade etti.
30 Ocak 2023

Danimarka Parlamentosu, kutsal kitapların yakılmasını ve bu kitaplara yönelik saldırıları yasa dışı kılan bir yasa tasarısını onayladı. Oylamada 94 milletvekili lehte, 77 milletvekili aleyhte oy kullandı. Yeni yasaya göre, Kuran ve diğer kutsal kitapların yakılması yasaklanacak ve yasa ihlal edildiğinde para cezası veya iki yıla kadar hapis cezası uygulanabilecek. Bu karar, İsveç ve Danimarka'da Kuran'a yönelik saldırıların artması ve tepki çekmesi sonrasında geldi.
7 Aralık 2023

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı hedefleyen yasa tasarısını, anayasanın 49'uncu maddesinin 3'üncü fıkrasını kullanarak meclis oylaması olmadan geçirdi. Bu karar, ülke genelinde reform karşıtı gösterilere ve grevlere yol açtı. Polis, göstericilere müdahale ederken, 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Reform karşıtı sendikalar ve muhalif partiler, grev ve gösterilere devam etme çağrısında bulunurken, güvensizlik oyu verilmesi gündemde.
18 Mart 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 2 Mart'taki altılı masa toplantısının ana gündem maddesinin cumhurbaşkanı adaylığı olacağını ifade etti. Kahramanmaraş'taki deprem nedeniyle ertelenen toplantının, seçimlerin ertelenmeyeceğini ve 14 Mayıs'ta yapılmasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Akşener, depremden etkilenen sekiz ilde seçimlerin yapılmasına bir engel olmadığını ve diğer iller için de çözüm bulunabileceğini belirtti.
21 Şubat 2023

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kardeşi Ayşe Hilal Sayan Koytak, Dışişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bu atama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Sayan Koytak daha önce de dış politika danışmanlığı ve Kuveyt büyükelçiliği gibi görevlerde bulunmuştu. En son Haziran 2022'de merkeze alınmıştı.
23 Şubat 2023

Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırmaları'na göre, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremlerin sarsıntıları, Danimarka ve Grönland'daki sismograflar tarafından kaydedildi. Sismolog Tine Larsen, deprem dalgalarının Danimarka'nın Bornholm adasına ve Grönland'a ulaştığını belirtti. AFAD'ın verilerine göre, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda can kaybı 1014'e yükseldi.
6 Şubat 2023

Danimarka'da aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan'ın Kuran yakmasına Türkiye'den tepki geldi. Paludan, daha önce İsveç'te de benzer bir eylem yapmıştı. Türkiye, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak eyleme izin verilmesini kınadı ve Danimarka'nın tutumunu kabul edilemez bulduğunu iletti. Paludan, geçen hafta Türkiye'nin Stockholm büyükelçiliği önünde de Kuran yakmış ve bu eylem Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımına engel olacağını açıklamasına neden olmuştu.
27 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen özel oturumda konuştu. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin zorluklarla dolu bir dönemden geçtiğini ancak umutsuz olmak için bir neden olmadığını belirtti. 14 Mayıs genel seçimlerine yaklaşırken, ülkenin demokrasi ile taçlandırılacak bir heyecanla sarıldığını ve yeni bir döneme yaklaşıldığını ifade etti. Bu yeni dönemde yoksulluğun ve yolsuzluğun sona ereceğini, liyakatin hâkim olacağını ve Türkiye'nin yaşama sevincini geri alacağını söyledi.
23 Nisan 2023

Hollanda'da koalisyon hükümetinin istifasını takiben Başbakan Mark Rutte, gelecek seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) başında olmayacağını ve yeni hükümet kurulduktan sonra aktif siyaseti terk edeceğini duyurdu. Rutte, Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak 12 yıl 8 ay 26 gün başbakanlık yapmıştır. Göçmen politikaları konusunda anlaşmazlık yaşayan koalisyon hükümeti, 543 gün görevde kaldıktan sonra istifa etmiştir. Rutte, seçimler yenilenene kadar geçici hükümetin başında kalacak.
10 Temmuz 2023

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı işaret etmesini eleştirdi. Erdoğan'ın 73 yıl öncesine gönderme yapmasını, halktan ve siyasetten kopukluk olarak değerlendirdi. Demirtaş, Erdoğan'ın Adnan Menderes'e gönderme yapmasının yeni bir hikâyesinin olmadığını gösterdiğini ve bu tür geçmişe yönelik referansların gençlerde heyecan yaratmayacağını ifade etti. Ayrıca muhalefete, geleceğe yönelik bir vizyon koyma çağrısında bulundu ve mayıs ayının Erdoğan'ın gidişi için uygun olduğunu belirtti.
19 Ocak 2023

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 'Illustrated London News' dergisi için sipariş edilen ilk resmi portresi, ressam Alastair Barford tarafından çizildi ve Londra'da tanıtıldı. Barford, portreyi çizerken Kral'ın karşısında oturmadığını, onu Buckingham Sarayı'nda bir resepsiyonda gözlemleyerek ve fotoğraflarını çekerek çalıştığını belirtti. Portrede, Kral'ın kolunda yerli Amazon lideri tarafından hediye edilen bir bileklik de görülüyor. Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni 6 Mayıs'ta gerçekleşecek.
4 Nisan 2023

İstanbul Fatih'te motokurye Yunus Emre Göçer'e çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, hakkında yakalama kararı çıkarılmasına rağmen 2 Aralık'ta yurt dışına çıkmış. Mahmud, kazadan sonra gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı, ancak yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. Bilirkişi raporunda Mahmud 'asli kusurlu' bulunmuş, ancak polislerin adresine gittiği zaman Mahmud bulunamamıştır.
8 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlere kısa bir süre kala '#Annelerseçecek' etiketiyle bir reklam filmi paylaştı. Videoda, bir anne kızına hitaben, 14 Mayıs'ta sadece cumhurbaşkanı değil, aynı zamanda çocuklarının geleceğini de seçeceğini ifade ediyor. Anne, adil bir dünyada, şiddet ve öfkenin çocuğuna dokunmadığı bir hayat ve okul sistemi istediğini belirtiyor ve Anneler Günü'nde kızına geleceğini hediye edeceğini söylüyor.
12 Mayıs 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023
İşaretlediklerim