Merkez Bankası, dün yapılan düzenlemeyle nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirmiş ve 15 bin lira üzeri işlemlerin menkul kıymet yükümlülüğüne tabi olacağını duyurmuştu. Ancak bu düzenleme seçim öncesinde tepkilere neden oldu. Bugün yapılan açıklamada ise, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı belirtildi.
19 Mayıs 2023

Merkez Bankası, kredi kartlarına uygulanan azami faiz oranını yüzde 1,36'dan yüzde 1,91'e çıkardı. Bu karar, Merkez Bankası'nın genel faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından geldi. Yeni kredi kartı faiz oranları, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası verilerine göre, 29 Mart haftasında, yani seçim haftasında, kredi kartı harcamaları 278,5 milyar lira ile rekor bir seviyeye ulaştı. Bu dönemde en fazla harcama internet üzerinden yapıldı ve internet harcamaları 95,8 milyar lira ile kendine ait bir rekor kırdı. İnternet harcamalarını, 44,5 milyar lira ile alışveriş merkezleri ve marketler takip etti.
4 Nisan 2024

Merkez Bankası verilerine göre, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında vatandaşların banka ve kredi kartıyla yaptığı harcamaların toplam büyüklüğü yüzde 19,14 oranında azaldı. Market, akaryakıt ve telekomünikasyon harcamaları artarken, diğer alanlarda önemli düşüşler gözlendi. Özellikle içkili yerler, giyim ve ayakkabı, havayolları ve konaklama gibi sektörlerde harcamalar ciddi oranda geriledi. Banka ve kredi kartıyla yapılan harcamalar, düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşın son dönemde tercih ettiği borçlanma yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyordu.
21 Şubat 2023

Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapılan düzenlemelerle, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirildi. Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında azami faiz oranı yüzde 3,11 olarak belirlendi ve kredi kartı limiti, borcun en az yarısı ödenene kadar artırılamayacak. Ayrıca, kredi kartlarında asgari ödeme oranında değişiklik yapılarak, 50 bin lira ve altındaki borçlar için yüzde 20, 50 bin lira üzerindeki borçlar için yüzde 40 olarak belirlendi. Faiz oranları 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.
27 Eylül 2024

Merkez Bankası, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını 2,89'a yükseltti. Taşıt kredilerinde büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 sınırı korundu. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
25 Temmuz 2023

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, ticari kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasının üretime ve ticarete olumlu etkileri olacağını belirtti. Bireysel ve ticari kredi kartlarının ayrı ele alınması gerektiğini vurgulayan Baran, çekin itibarının azalması ve kullanımının gerilemesi nedeniyle ticari kredi kartlarının öneminin arttığını ifade etti. Ayrıca, inşaat malzemelerinin temininde yaşanan güçlükler ve deprem bölgesindeki yeniden yapılanma sürecinde ticari kredi kartı kullanımının önemine dikkat çekti.
18 Şubat 2024

Merkez Bankası, seçimler öncesinde nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin düzenlemeler yapmış, ancak tepkiler üzerine bu sınırlamaları kaldırmıştır. Bankacılar, nakit avansın eskisi gibi yoğun bir şekilde kullandırılmayacağını ifade ediyorlar. Bankaların, yüksek mevduat maliyetleri nedeniyle zararına kredi vermek istemedikleri ve bu yüzden nakit avans kullanımını sınırladıkları belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Temmuz 2024'te banka kartlarıyla yapılan ödemeler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artarak 1 trilyon 421 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı sayısı yüzde 14, banka kartı sayısı yüzde 5, ön ödemeli kart sayısı ise yüzde 19 arttı. İnternetten kartlı ödemeler yüzde 85 artarak 421 milyar 700 milyon liraya yükseldi. Temassız kart ödemeleri de yüzde 111 artış gösterdi.
23 Ağustos 2024

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile nakit avans ve kredili mevduat hesaplarındaki menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirdi. Yeni düzenlemeyle, 15 bin lira ve altındaki nakit avans, kredili mevduat hesabı ve kartla yapılan kuyum harcamaları menkul kıymet yükümlülüğü kapsamına girmeyecek. 15 bin liranın üzerindeki tutarlar ise bankalara ek yükümlülük olarak kullandırılmaya devam edilecek. Bu düzenleme, Merkez Bankası'nın daha önce getirdiği ve bankaların çoğunun kredi kartından nakit avansı kapatmasına neden olan menkul kıymet zorunluluğunu hafifletmeyi amaçlıyor.
18 Mayıs 2023

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre, ağustos ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödeme tutarı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 1 trilyon 420,6 milyar liraya ulaştı. Türkiye'de kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 101,3 milyon oldu. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 83, banka kartıyla yapılan ödemelerde yüzde 48 ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde yüzde 104 artış kaydedildi.
19 Eylül 2024

Merkez Bankası'nın 16 Mayıs'ta yaptığı düzenlemeyle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirilmiş ve belirli limitin üzerindeki kredi kartlarıyla nakit çekim ve kuyum harcamaları kısıtlanmıştır. Bu düzenleme sonrasında birçok banka kredi kartından nakit avans çekimini durdurmuştur. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, vatandaşların bankalardan nakit çekemeyince esnaflara giderek POS cihazları üzerinden nakit para çekmeye çalıştıklarını ve bu durumun yasal olmadığını Twitter üzerinden paylaşmıştır.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre, Şubat ayında Türkiye'de kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı dönemine göre %152 artışla 1,01 trilyon lira oldu. Kredi kartı sayısı %18, banka kartı sayısı %11 ve ön ödemeli kart sayısı %23 artarak toplam kart sayısı 403,4 milyona ulaştı. İnternetten kartlı ödemeler ise %177 artışla 294 milyar liraya yaklaştı.
25 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), müşteri bazında belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi. Bu değişiklik 16 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. Ayrıca, TL dönüşüm hedefinin hesaplanmasında fiziki altın karşılığı açılan hesaplar da dahil edilecek ve yabancı para mevduat/katılım fonunda yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç tutulacak.
16 Mayıs 2023

Can Ataklı, kredi kartlarının hem Türkiye'de hem de gelişmiş ülkelerdeki kullanım alışkanlıklarını karşılaştırıyor. Gelişmiş ülkelerde insanlar gelirlerine uygun harcamalar yaparken, Türkiye'de birçok kişi günlük ihtiyaçlarını ve yaşamını sürdürebilmek için kredi kartına başvuruyor. Bu durum, milyonlarca kişinin ekonomik olarak güvende olmadığını ve borçlanarak yaşamak zorunda kaldığını gösteriyor. Ataklı, bu kısır döngünün sonuçlarını ve insanların borçlarını kapatmak için varlıklarını satma noktasına geldiklerini vurguluyor.
14 Şubat 2024

Bankalar, kredi kartlarıyla verilen otomatik fatura ödeme talimatları için uyguladıkları faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı. Şubat ayında, bu faiz oranları yüzde 2,49 ile 4,42 arasında değişiklik gösterdi, en yüksek oran yüzde 4,42 ile Halkbank tarafından uygulandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankaların komisyon gelirleri yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 158 artış gösterdi. Ayrıca, kredi kartı aidatlarında da yüzde 70'e varan artışlar yaşandı ve en büyük 10 bankanın karı 500 milyar lirayı aştı.
4 Mart 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu artışın bir sonucu olarak, ağustos ayında kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faiz oranları da artacak. Şu anki aylık yüzde 1,36 olan kredi kartı ve KMH faizi, 1 Ağustos'ta sırasıyla yüzde 1,91 ve gecikme faizi yüzde 2,21'e yükselecek. Ekonomiyle ilgili Twitter paylaşımlarıyla tanınan 'beşyüzyedi' kullanıcısı, faiz oranlarındaki muhtemel artışları hesaplayarak paylaştı.
22 Haziran 2023

Türkiye'de ekonomik kriz ve düşük faiz politikasının ardından, Merkez Bankası'nın 22 Haziran'daki toplantısında faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurguluyor ve yüzde 20-40 arasında bir artış öngörülüyor. Şu anki faiz oranı yüzde 8,5 iken, Twitter'da ekonomi analizleri yapan 'beşyüzyedi' isimli kullanıcı, Merkez Bankası'nın faizi yüzde 20'ye çıkarması durumunda kredi kartı ve KMH faizlerinin aylık yüzde 2,36'ya yükseleceğini hesapladı.
15 Haziran 2023

Türkiye'de ekonomi yönetiminin uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikaları sonucunda krediye erişim zorlaşmış, borçlanma maliyetleri artmış ve kredi kartı kullanımının cazibesi azalmıştır. Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek'in hem yurt içinde hem de yurt dışında yaptığı açıklamalarla bu politikaların sinyalleri önceden verilmişti. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dezenflasyonist politikaların üretim ve ihracat üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, iş dünyasının bu süreçte sabırlı ve azimli olacağını ifade etmiştir.
18 Mart 2024
İşaretlediklerim