Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, sokak köpeklerinin uyutulmasına karşı olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sokak köpeklerine ilişkin yeni bir düzenleme için dört bakanlık çalışma başlatmıştı. Kulis bilgilerine göre yasa tasarısı, sokak köpeklerinin barınaklara götürülerek 30 gün içinde sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngörüyor. Erbakan, köpekler için modern ve gelişmiş merkezler kurulması gerektiğini vurguladı.
24 Mayıs 2024

Murat Belge, sokak köpeklerini zehirleme girişiminin laik kesim tarafından onaylanamayacağını ve bu kesimin beklenenden daha içten bir hayvan savunması gösterdiğini belirtti. Müslüman halkın da bu 'tedbir' hakkında olumsuz düşünenlerin beklenenden fazla olacağını ifade etti. Anadolu halkının önemli bir kısmının ise bu girişimi protesto edenlerin hayvanseverliğini aşırı bulacağını düşündüğünü söyledi. Belge, bu tür girişimlerin toplumda kutuplaşmayı artırabileceğini vurguladı.
22 Temmuz 2024

Hatay'ın Antakya ilçesinde, emniyet birimleri ve çeşitli ekiplerin kontrolünde yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, ses duyulması üzerine durdurulan çalışmalarda Terrier cinsi bir köpek canlı olarak kurtarıldı. Köpeğin, mahsur kaldığı yerde bulunan mama sayesinde hayatta kaldığı anlaşıldı ve veteriner kontrolü için seyyar kliniğe gönderildi. Aynı çalışmalar sırasında köpeğin sahibi olduğu düşünülen bir kişinin cansız bedenine de ulaşıldı.
3 Mart 2023

İstanbul Bahçeşehir'de İbrahim Keloğlan isimli kişi, Eros isimli kediyi tekmeleyerek öldürdüğü için üç yıl hapis cezası almıştı. Ceza, iyi hal indirimiyle iki yıl altı aya düşürülmüştü. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 32’nci Ceza Dairesi, hukukçuların ve sivil toplum örgütlerinin cezanın artırılması taleplerini reddetti. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nden avukat Hafize Hilal Koçak, kararı eleştirerek, hayvan hakları savunucularının mücadeleye devam edeceğini belirtti.
4 Haziran 2024

Sakarya'nın Karasu ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan su birikintisinde mahsur kalan iki köpek yavrusu, Karasu Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı ekipleri tarafından kurtarıldı. Ekipler, çalılık alanda mahsur kalan yavrulara ulaşmak için yol açtı. Kurtarılan köpek yavruları sağlık kontrolünden geçirildikten sonra iyileştiklerinde annelerinin yanına bırakılacak.
8 Temmuz 2023

Manisa'nın Salihli ilçesinde, 69 yaşındaki M.Ş., zemin kattaki dairesinin bahçesinde bulunan üç kedi yavrusunu fırça sapıyla öldürdü. Olayı gören apartman sakinleri durumu cep telefonu kamerasıyla kaydedip polise ihbar etti. Gözaltına alınan M.Ş., sevk edildiği adliyede tutuklandı. M.Ş., ifadesinde kedi yavrularının mutfağına girip çıktığını ve sinirlerine hakim olamayarak kedileri öldürdüğünü belirtti. Olay, sivil toplum örgütleri tarafından kınandı.
12 Ağustos 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve sahipsiz sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa teklifini Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıkladı. Yeni yasa, 'yakala-kısırlaştır-sal' yöntemini yürürlükten kaldırarak, köpeklerin belediye bakımevlerine toplanmasını ve sahiplendirilemeyenlerin uyutulmasını zorunlu kılıyor. Özel, bu düzenlemenin hayvanların yaşam hakkını ihlal ettiğini belirterek, en kısa sürede yasal itirazda bulunacaklarını ifade etti.
30 Temmuz 2024

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin dört maddesi daha Meclis komisyonunda AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Bu değişiklikler arasında, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen köpeklerin öldürülmesi kararı veteriner hekimlere bırakıldı. Ayrıca, hayvan bakımevlerine alınan hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi. Yerel yönetimlerin sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde gerekli idari tedbirleri alması yetkisi de genişletildi.
23 Temmuz 2024

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki hayvan barınağında bulunan 42 köpeğin üç gün içinde kendilerine teslim edilmesini talep etti. Aksi halde barınağa para cezası uygulanacağı ve köpeklerin alınacağı belirtildi. Bu talep, 'çip yasası' gereği, çipli hayvanların kayıtlı adresleri ile bulundukları adreslerin farklı olması durumunda 'terk edilmiş' olarak kabul edilmesine dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, barınağın taşınma sürecinde bu durumun farkında olmasına rağmen, şimdi hayvanların okuldan çıkarılmasını istiyor. Daha önce barınağın zorla tahliye edilmesi girişimleri olmuş ve bu durum tepkilere neden olmuştu.
18 Temmuz 2023

İstanbul Kadıköy'den Beşiktaş'a hareket etmesi beklenen bir vapur, kaptanın 'sahipsiz' bir köpeğin vapurda bulunması nedeniyle seferi yapmaması ve yolcuların inmesini istemesi üzerine gecikti. Yolcular, köpeğin çipli ve aşılı olduğunu belirterek kaptanın tavrına tepki gösterdi ve inmek istemedi. Yarım saatlik gecikmenin ardından vapur seferini gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Şehir Hatları, olayla ilgili inceleme başlattığını duyurdu.
8 Mart 2023

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde tamamlanan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ne, Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma çalışmaları sırasında hayatını kaybeden Meksika arama kurtarma köpeği Proteo'nun ismi verildi. Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Proteo'nun isminin merkezde yıllarca yaşatılacağını belirtti.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, sokak köpekleri sorununu 'yakala-kısırlaştır-sal' metoduyla çözemediklerini belirterek, yeni bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Erdoğan, sokak köpeklerinin barınaklara alınarak sahiplendirilmesini, aksi takdirde uyutulmasını öngören bir yasa tasarısının Meclis'e sunulacağını söyledi. Bu düzenleme için muhalefetin desteği talep edildi. Erdoğan, Türkiye'de tahmini 4 milyon sahipsiz köpek olduğunu ve kuduz riskinin arttığını vurguladı.
29 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin nüfusunu kontrol altına almak için gerekli kısırlaştırma oranlarının çok altında kalındığını belirtti. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiş, bu da gerekli oranın çok altında. Bakan Yumaklı, sokak köpeklerinin çoğalmasını kontrol altına almak için bilimsel olarak belirlenen oranların uygulanmadığını ve bu konuda daha yapılacak çok iş olduğunu vurguladı. Akif Beki, bu durumu eleştirerek, sahiplendirme ve kısırlaştırma gibi temel adımların bile henüz atılmadığını ifade etti.
28 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve en az 13 hayvanın mahsur kaldığı Galeria Sitesi'nin yıkımına başlandı. Yıkım öncesinde hayvanları kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı ve hiçbir nakliye şirketi yıkım alanına araç yanaştırmayı kabul etmedi. Yıkım sırasında hayvanların kaçışı için fırsatlar yaratılmaya çalışıldı, ancak hayvanseverler ve HDP'li vekillerin girişimleriyle yıkım, içeride bir kedi tespit edilip kurtarılana kadar durduruldu.
22 Şubat 2023

Ankara ve İstanbul'da, hayvanlara yönelik cinsel istismar ve işkence vakaları ile ilgili iki ayrı dava görüldü. Ankara'da köpeklere cinsel istismarda bulunan Yalçın Ünalleylioğlu tutuksuz yargılanarak serbest bırakıldı. İstanbul Küçükçekmece'de ise, bir kediye işkence eden İbrahim Keloğlan ve bir köpeğe tecavüz eden Ahmet Aybar'a hapis ve para cezaları verildi, ancak yasal üst sınırın altında verilen cezalar nedeniyle her iki suçlu da serbest kaldı. Mahkeme, İbrahim Keloğlan'a 'iyi hal' indirimi uyguladı.
15 Mart 2024

Diyarbakır Bağlar ilçesindeki Hisami Apartmanı enkazından arama kurtarma ekipleri tarafından 124 saat sonra bir anne köpek ve iki yavrusu kurtarıldı. Hafif yaralı olan köpekler veterinere götürülerek tedavi altına alındı. Aynı şehirde, Yenişehir ilçesindeki Sözel Apartmanı enkazından ise 126 saat sonra bir sülün kuşu kurtarılarak çadıra götürüldü ve bakımı yapıldı.
11 Şubat 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim