Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışına kısa bir süre kala erken seçimlere odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshedip erken seçim kararı alması, ülkede siyasi gerilimi artırdı. Anketler, aşırı sağ partilerin yükselişini ve toplumdaki kutuplaşmayı gösteriyor. Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini ve Avrupa Birliği içindeki rolünü önemli ölçüde etkileyebilir.
30 Haziran 2024

Fransa'da erken seçimin ikinci turunda sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi, meclisteki 577 sandalyenin 182'sini kazanarak birinci oldu. Ancak, parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalyeye hiçbir parti ulaşamadı. Sol ittifakın hedefleri arasında emeklilik yaşını düşürmek, asgari ücreti artırmak ve çevreyi korumaya yönelik yatırımları artırmak bulunuyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için 'süper zenginleri' vergilendirmeyi planlayan ittifak, Macron'un ittifakıyla uzlaşma sağlanamazsa siyasi çıkmazla karşı karşıya kalabilir.
8 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Engelliler Konferansı'nda engelli vatandaşlara yönelik yeni adımlar açıkladı. 2024 yılından itibaren engelli vatandaşların tekerlekli sandalye ücretleri tamamen geri ödenecek. Ayrıca, engelli vatandaşların halka açık yerlere erişimini kolaylaştırmak için 1,5 milyar avro ayrılacak ve her okulda engelli öğrenciler için bir referans öğretmeni bulunacak.
27 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında detaylı bilgi verilmezken, Bloomberg muhabirleri Fırat Kozok ve Kerim Karakaya tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Daha önce ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği ve Erdoğan'ın Şimşek ile ekonomik sıkıntıları aşmak istediği belirtilmiş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmişti.
29 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son bir yılın ekonomi programını değerlendirdi ve programın doğru yolda olduğunu belirtti. Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, dış finansmana erişim, rezerv birikimi, KKM'den çıkış, dezenflasyon süreci, güven artışı, gri listeden çıkış süreci ve yapısal dönüşüm gibi konularda önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. Ayrıca, bütçe açığını azaltma, enflasyonu düşürme ve dış finansmanı artırma hedeflerine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
5 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın açık farkla birinci gelmesi üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Bu karar, ülkedeki siyasi dengeleri ve gelecekteki politikaları önemli ölçüde etkileyebilir. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
9 Haziran 2024

Mehmet Şimşek, Batmanlı Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, Ankara Üniversitesi'nde eğitim almış ve bankacılık sektöründe çalışmıştır. AKP'den milletvekili seçilerek 2007'de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı, ardından Maliye bakanlığı yapmıştır. İşsizlik oranı, dolar/TL kuru ve Türkiye'nin dış borcu gibi ekonomik göstergelerdeki değişimlerle dikkat çekmiştir. Ayrıca, Kanal İstanbul projesine destek vermiş ve dönemin Diyanet başkanının makam aracı tartışmalarına ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmiştir. Başbakan yardımcılığı görevinden sonra siyasette daha az aktif bir rol almış, Ali Babacan'ın DEVA Partisi'ne katılmamıştır.
1 Haziran 2023

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunun ilk sonuçlarına göre solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada bulunuyor. İlk turda aşırı sağın birinci gelmesi üzerine çeşitli partilerden en az 200 aday yarıştan çekilerek aşırı sağa karşı en güçlü ittifakı desteklemeye karar vermişti. Mecliste çoğunluğu sağlamak için 289 sandalye gerekiyor.
7 Temmuz 2024

Fransa'da erken seçimlerin ikinci turunun ilk sonuçlarına göre solcu Yeni Halk Cephesi önde giderken, aşırı sağcı Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi üçüncü sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı ise ikinci sırada bulunuyor. İlk turda aşırı sağın yükselmesi üzerine çeşitli partilerden adaylar çekilerek aşırı sağa karşı birleşti. Mecliste hiçbir parti çoğunluğu sağlayamıyor.
7 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı olarak atanan Fatih Karahan ve ekibine güveninin tam olduğunu belirtti. Bu açıklama, Merkez Bankası'nın önceki başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından geldi. Erkan'ın yerine atanan Karahan'ın göreve başlamasıyla, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağı tartışmaları başladı. Şimşek, yapısal reformlarla ekonomi programının kararlılıkla uygulanmaya devam edeceğini ve mali disiplin ile dezenflasyon sürecine destek olunacağını vurguladı.
4 Şubat 2024

Bloomberg ajansının haberine göre, Mehmet Şimşek'in Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda 'tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı' olarak kabineye girmesi beklenmektedir. Şimşek'in ayrıca Merkez Bankası konusunda da 'güvence' aldığı iddia edilmektedir. Erdoğan'ın ekonomi politikaları, yüksek kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekorlara yol açmış ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmişti. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ve üretim ekonomisi tasarladıklarını belirtmişti.
2 Haziran 2023

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak Nureddin Nebati'den görevi devraldı. Nebati'nin döneminde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarında rekorlar kırıldı ve bu durum sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Şimşek, göreve başlarken yaptığı ilk konuşmada mali disiplin, fiyat istikrarı ve makrofinansal istikrarı önceliklendireceğini, sosyal refahı artırma hedefiyle şeffaflık ve uluslararası normlara uyumun temel olacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönmesi gerektiğini ve enflasyonla mücadeleyi temel politika olarak benimseyeceğini ifade etti.
4 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarının kasıtlı bir yaklaşım olduğunu belirtti. Şimşek, istifa etmediğini ve dolaşıma koyulan senaryoların doğru olmadığını açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu, bu iddialarla ilgili piyasa dolandırıcılığı suçu işlendiğine işaret ederek hukuki işlem başlattı. Tunç, bu tür söylemlerin hükümeti yıpratmak amacıyla yapıldığını ve siyasilerin sorumlu davranması gerektiğini vurguladı.
24 Ağustos 2024

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, emeklilik reformu kapsamında yasal emeklilik yaşının 2030 yılına kadar kademeli olarak 64'e çıkarılacağını duyurdu. Reform, 2027'den itibaren tam emeklilik maaşı alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartını getiriyor. Ayrıca, en düşük emeklilik maaşı asgari ücretin yüzde 85'ine yükseltilecek ve yaklaşık 1200 avro olacak. Muhalefet ve sendikalar, reforma karşı çıkarak 19 Ocak'ta grev ve protesto çağrısında bulundu.
11 Ocak 2023

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, partisinin pazar günkü seçimlerde üçüncü sırada yer alması ve meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından partisinin genel başkanlığından istifa edeceğini duyurdu. Muhafazakarların çoğunluğu elde ettiği seçimlerde Marin, rakiplerini tebrik etti ve eylül ayında yeni bir genel başkanın seçileceğini belirtti. Marin'in başbakanlık görevinin de yakında sona ermesi bekleniyor.
5 Nisan 2023

Hollanda'da koalisyon hükümetinin istifasını takiben Başbakan Mark Rutte, gelecek seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) başında olmayacağını ve yeni hükümet kurulduktan sonra aktif siyaseti terk edeceğini duyurdu. Rutte, Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak 12 yıl 8 ay 26 gün başbakanlık yapmıştır. Göçmen politikaları konusunda anlaşmazlık yaşayan koalisyon hükümeti, 543 gün görevde kaldıktan sonra istifa etmiştir. Rutte, seçimler yenilenene kadar geçici hükümetin başında kalacak.
10 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldikten sonra KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkardı ve seçim sonrası için KDV ve ÖTV'de daha fazla artış yapılacağını ima etti. Ayrıca, bakan bütçeden yeni yatırımların bir süre yapılmayacağını duyurdu. Esfender Korkmaz, devletin altyapı yatırımlarını durdurmasının ve tüketim vergilerini artırmasının üretimi ve mal arzını daraltacağını, bu durumun da fiyatları artıracağını belirtti. Korkmaz'a göre, çözüm vergileri artırmak değil, kamu harcamalarında popülizmi, lüksü ve yolsuzluğu azaltmaktır.
20 Mart 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından oluşturacağı yeni kabinede eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer verme olasılığı güçleniyor. Reuters'a konuşan dört üst düzey yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir pozisyonu tercih edebileceğini belirtti. Yetkililer, Şimşek'in ekonomideki mevcut sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve gerekirse faiz artışı gibi kararları alabileceğini ifade etti. Daha önce aktif siyasete dönmeyeceğini açıklayan Şimşek'in sağlık durumu ve Londra'daki iş sözleşmeleri nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapmayacağı iddia edilmişti.
31 Mayıs 2023
İşaretlediklerim