Prof. Dr. Celal Şengör, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in Fransız okullarıyla ilgili politikalarını eleştirerek, Tekin'in ülkenin geleceği için büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Ankara ile Paris arasında yıllardır süregelen anlaşmazlık, Fransız büyükelçiliğinin velilere gönderdiği bilgilendirme yazısıyla su yüzüne çıktı. Yazıda, Türk yetkililerin okullara nota verdiği ve anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı belirtildi. Tekin, müfredata müdahale suçlamalarını reddederken, Şengör, Tekin'in gerici eğitim programları dayattığını iddia etti.
23 Temmuz 2024

Ozan Gündoğdu'nun yazısında, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in öğretmen sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı hakkında yaptığı çelişkili açıklamalar ele alınıyor. Tekin, 2023 yılında 60 binin üzerinde öğretmen açığı olduğunu belirtmişken, 2024 yılında öğretmen sayısının fazla olduğunu ima ediyor. Bu çelişkili açıklamalar, öğretmen atamaları ve eğitim politikaları konusunda kamuoyunda tepki çekiyor.
18 Haziran 2024

Avukat Sedef Erken, otizmli oğlu Ozan için üç yıl boyunca İstanbul, Bodrum ve Tekirdağ'da uygun bir okul bulmak için mücadele etti. Erken, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlerinin kanunsuz uygulamalarını kanıtlayarak, özel eğitim sınıfı açılmasını talep etti. Ancak, Ozan'ın eğitim hakkı sürekli engellendi ve üç yıldır okula gidemedi. Erken, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurarak, otizmli bireylerin eğitim hakkı için mücadelesini sürdürüyor.
13 Haziran 2024

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Gaziantep'te katıldığı bir dizi programda dört-altı yaş Kur’an kurslarının önemine dikkat çekti. Erbaş, ilim ve irfan yolunun bu kurslardan geçtiğini belirtti. Ayrıca, Gaziantep'in Büyük Buhara olma potansiyelini vurgulayan Erbaş, belediyenin eğitim alanındaki çalışmalarını inceledi. Gaziantep'teki belediyeler, anaokullarına ve liselere binlerce kitap dağıtarak eğitime katkıda bulunuyor.
11 Temmuz 2024

Oğuz Demiralp, Fransız okullarına çocuk gönderen Türk vatandaşları hakkında Aile Bakanı'nın yaptığı açıklamaları eleştirdi. Demiralp, bu okulların sadece Fransa'nın eski sömürgelerinde bulunmadığını ve Türk vatandaşlarının bu eğitim olanaklarından yararlanmasının sorun olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca, Aile Bakanı'nın da çocuğunu Fransız okuluna gönderdiğini ve Belçika vatandaşlığı olduğunu belirtti.
14 Temmuz 2024

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması, AK Parti'nin ilk dönemlerinde sıkça gündeme gelmiş ancak 2010'dan sonra bu konu unutulmuştu. Son dönemde, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Ankara ziyareti sırasında bu konu yeniden gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanı Tekin'in okulu ziyaret etmesi ve tadilat gerekçesiyle yapılan hazırlıklar, okulun açılmasına yönelik adımların atıldığını gösteriyor. Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla okulun açılmasını arzu ettiğini belirtti.
4 Haziran 2024

İstanbul Modern ve Panço, 2-6 yaş arası çocuklar için 'Okul Öncesi Müzede' adlı ücretsiz bir eğitim programı başlatıyor. Program, çocukların yaratıcı düşünme becerilerini ve sanatsal gelişimlerini desteklemeyi amaçlıyor. İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Direktörü Neslihan Varol, programın çocukların sosyal ve duygusal gelişimini destekleyeceğini belirtti. Panço Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kuzu ise programın çocukların zihinsel gelişimlerine katkı sunmayı hedeflediğini ifade etti.
27 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, tüm öğretim kademeleri için hazırlanan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' adı verilen bu müfredat, on yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Taslak, bir hafta boyunca kamuoyunun görüşlerine açık olacak ve bu süreçte gelen eleştiriler ve öneriler doğrultusunda revize edilecek. Yeni müfredatın gelecek eğitim öğretim yılından itibaren belirli sınıf seviyelerinde kademeli olarak uygulanması planlanıyor.
26 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransa ile Türkiye arasında süregelen okul statüsü krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Tekin, Pierre Loti ve Charles de Gaulle okullarının Türk mevzuatına girmemesi durumunda yok hükmünde sayılacağını belirtti. Fransız büyükelçiliği tarafından velilere gönderilen bilgilendirme yazısında, anlaşma sağlanamazsa okullara Türk öğrenci alınamayacağı ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceği ifade edilmişti. Tekin, okulların yasal duruma kavuşması için uluslararası sözleşme yapılması gerektiğini vurguladı.
24 Temmuz 2024

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'ndaki Bayraktepe Cami'nin temel atma töreninde camilerin şehirlerin medenileşmesindeki önemine vurgu yaptı. Erbaş, camilerin çocuklara Kur'an ve Peygamber Efendimizin ahlakını öğretmede, vatan ve bayrak sevgisini aşılamada önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, şehitlik ve gazilik kavramlarının da bu camilerde anlatılacağını ifade etti.
27 Ağustos 2024

NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde yapılan toplantıda uzmanlar, sınavlara hazırlanan çocukların performans artırıcı ilaçlar kullanmasının uzun vadede bağımlılığa yol açabileceği konusunda ebeveynleri uyardı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kontrol edilebilen stresin başarıyı artırabileceğini, ancak kontrol edilemeyen stresin öğrenme hızını yavaşlattığını belirtti. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarını başkalarıyla kıyaslamamaları ve onlara destek olmaları gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, sınav kaygısının yönetilebilir olduğunu ve gerektiğinde medikal tedavilerin uygulanabileceğini ifade etti.
23 Mayıs 2024

Abbas Güçlü, Türkiye'de milyonlarca üniversite mezununun işsiz olduğunu veya öğrenim gördükleri alanın dışında çalıştığını belirtiyor. Bu durumun, bireylerin eğitim için harcadıkları emek, zaman ve fedakarlıkların boşa gitmesi anlamına geldiğini ve devlet ile ebeveynlerin yatırımlarının heba olduğunu ifade ediyor. Güçlü, bu sorunun çözümünde en büyük vicdani sorumluluğun eğitim politikalarını belirleyen kurum ve kişilere düştüğünü vurguluyor.
6 Mart 2024

Yeni bir araştırma, katı toplumsal cinsiyet normlarının olduğu ortamlarda büyüyen ergenlik çağındaki erkek çocuklarının, erkekliklerinin tehdit altında olduğunu algıladıklarında agresif tepki verebildiklerini ortaya koydu. New York Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, 200'den fazla ergen erkek çocuğu ve ebeveynlerinden biri değerlendirildi. Araştırma, erkeksi olma motivasyonları sosyal beklentiler tarafından baskı altına alınan erkek çocuklarının, cinsiyet kimlikleri tehditlerine yanıt olarak artan saldırganlık sergilediğini gösterdi. Bu durumun cinsiyetçilik, homofobi ve politik bağnazlık gibi olumsuz davranışlarla da ilişkili olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2024

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Avrupa'daki demografik kriz üzerine bir konferansta konuştu ve silah ile doğum kontrol endüstrilerini yaşamı yok etmekle suçladı. Avrupa'nın doğurganlık oranının düşük olduğunu belirterek, evlerin eşyalarla dolup çocuklardan boşaldığını ifade etti. Ayrıca, hükümetlere annelerin iş ve çocuk bakımı arasında seçim yapmak zorunda kalmamalarını sağlayacak politikalar geliştirme çağrısında bulundu.
10 Mayıs 2024

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin (NIH) araştırmasına göre, deterjan, parfüm ve kişisel bakım ürünlerinde bulunan bazı kimyasallar, kız çocuklarının ergenliğe daha erken girmesine neden oluyor. Bilim insanları, bu kimyasalların ergenlik sürecinde kilit rol oynayan belirli reseptörleri tetiklediğini tespit etti. Özellikle parfümlerde bulunan 'misk amberi' gibi bileşiklerin tehlikeli olabileceği belirtildi. Erken ergenliğin psikososyal sorunlar, obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalık ve meme kanseri riskini artırabileceği vurgulandı.
11 Eylül 2024

Yusuf Kaplan, Müslümanların başlangıçta mücahit olarak yola çıktıklarını ancak zamanla müteahhit ve her şeye müsait bir hale geldiklerini belirtiyor. Batı'ya göre ve Batı'ya karşı belirlenen konumlanmaların, Müslümanları Batılıların belirlediği kurallar çerçevesinde hareket etmeye zorladığını ve bu durumun değişmesi gerektiğini savunuyor. Kaplan, ekonomik büyümeyi hedeflemenin Müslümanları sistemi dönüştürmekten uzaklaştırdığını ve öncelikle zihniyetin değişmesi gerektiğini vurguluyor.
8 Nisan 2024

Türkiye'de yeni matematik müfredatında integral konusunun çıkarılması, Kanada Ontario eyaletinin benzer uygulamaları referans alınarak savunuldu. Eğitim uzmanları, integralin öğrenciler için sadece ezberlenen bir hesaplama olduğunu ve gerçek dünya uygulamalarına katkısının sınırlı olduğunu belirtti. Ayrıca, integralin ortaöğretimde türevle olan ilişkisinin yeterince kurulamadığı ve bu yüzden müfredattan çıkarılmasının daha işlevsel bir eğitim yaklaşımına hizmet edeceği vurgulandı. Ontario'da 2007'den beri uygulanan matematik programında da integral öğretimi yer almıyor.
7 Mayıs 2024

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, eşcinsel çiftlerin kutsanmasına ilişkin aldığı kararın ardından gelen tepkilere yanıt verdi. Papa, başkalarını sömüren iş insanlarını kutsamanın kimseyi şok etmediğini, ancak bir eşcinseli kutsadığında büyük tepkilerle karşılaştığını belirterek, bu durumu ikiyüzlülük olarak nitelendirdi. Afrika'daki piskoposlar ve İnanç Doktrini Departmanı'nın önceki başkanı Kardinal Gerhard Ludwig Müller gibi muhafazakar isimler, Papa'nın bu kararına karşı çıktı. Papa, eşcinsel evlilikleri değil, birbirini seven iki kişiyi kutsamaktan bahsettiğini vurguladı.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim