Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2019-2022 yılları arasında küresel iş gücü gelir payında 0,6 puanlık bir düşüş yaşandığını ve bu durumun eşitsizliği artırdığını açıkladı. ILO'nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm raporuna göre, işçilerin küresel gelirden aldığı pay son 20 yılda önemli ölçüde azaldı. Kovid-19 pandemisi, sermaye gelirinin en zenginler arasında yoğunlaşmasına neden olarak eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. Raporda, yapay zekadaki gelişmelerin iş gücü gelir payı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu.
4 Eylül 2024

Habitat Derneği'nin iki yılda bir gerçekleştirdiği 'Gençliğin İyi Olma Hali Raporu'nun beşinci sürümü yayımlandı. Rapora göre, Türkiye'deki gençlerin yaşam memnuniyeti son beş yılda düşerek %46'ya geriledi. İstihdam koşulları gençlerin yaşam memnuniyeti ve geleceğe dair umutlarını büyük ölçüde etkiliyor. Maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı da düşüş gösterirken, gençlerin %35,8'i aylık 3 bin lira ve altında gelir elde ediyor. Gençlerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında enflasyon, işsizlik ve yüksek kira bedelleri yer alıyor.
19 Mayıs 2023

Deniz İpek, iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin yetersizliğini vurguladı. 2022 yılında SGK verilerine göre 953 meslek hastalığı ve 8 ölüm tespit edildi. İstanbul'da 2023 yılında yapılan denetimler, çalışan işçilerin sadece yüzde 3'ünü kapsadı. Çalışma Bakanlığı bütçesinden ayrılan payın yetersiz olduğu ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için harcanan bütçenin etkisiz kaldığı belirtildi.
14 Temmuz 2024

Hayri Kozanoğlu, TÜİK'in 2023 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçlarını değerlendirerek, zengin ve yoksul arasındaki uçurumun derinleştiğini vurguladı. Araştırmaya göre, ortalama bir ailenin harcamalarının büyük bir kısmı gıda, konut ve ulaştırmaya gidiyor, bu da eğitim, sağlık ve eğlence gibi diğer önemli kalemlere ayrılan payı daraltıyor. Yüksek enflasyon ve kira artışları, özellikle dar gelirli ve emeklilerin geçim sıkıntısını artırıyor.
18 Haziran 2024

KONDA Araştırma Genel Müdürü Aydın Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaybetme ihtimalinin yüksek olduğunu ancak muhalefet için de kesin bir zaferin garanti olmadığını belirtti. Muharrem İnce'nin seçimleri ikinci tura bırakacak bir figür olmadığını ve şu anki popülerliğinin 'köpük' olabileceğini ifade etti. Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) kendi listesiyle seçimlere girmesini büyük bir risk olarak değerlendirdi. Erdem, genç seçmenlerin yeni arayışlar içinde olduğunu ve bu durumun İnce ve Özdağ gibi figürlere ilgi göstermelerine yol açtığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ın az farkla kaybetmenin avantajlarını bildiğini ve muhalefetin erken zafer kutlamalarına girmemesi gerektiğini vurguladı.
3 Nisan 2023

2024 yılında İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere 24.6 milyar TL, asgari ücret desteği için ise yaklaşık 56.5 milyar TL ödenecek. Türkiye'de iş yeri sayısı 2.150.681 olup, bunların %13'ü zombi şirketlerden oluşuyor. Zombi şirketler, kâr etmeyen ve devlet destekleriyle ayakta duran işletmelerdir. Bu durum haksız rekabete ve kaynak israfına yol açmakta, ekonomik verimliliği düşürmektedir. Nedim Türkmen, sosyal güvenlik ve vergi teşviklerinin kaldırılmasının zamanının geldiğini savunuyor.
15 Nisan 2024

Son bir yılda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, farklı sektörlerde çalışan binlerce işçi, yedikleri yemeklerden dolayı zehirlendi. Ankara Tabip Odası, 2023 yılı başından itibaren her ay hastanelere bu tür şikayetlerin geldiğini belirtiyor. Bu durum, özelleştirmeler, alt-işverenlik ilişkileri, maliyet hesapları ve denetimsizlik gibi faktörlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Kansu Yıldırım, işçilerin yediği yemeklerin sağlık ve hijyen standartları açısından sınıf mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor.
10 Mart 2024

Türkiye'de çoban sıkıntısı yaşanıyor ve bu sorunu çözmek için Afganistan ve Türk cumhuriyetlerinden çoban ithalatı gündemde. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Türkiye'nin 150 bin çobana ihtiyaç duyduğunu ve hükümetin bu konuda görüşmeler yaptığını belirtti. Ancak, yabancı çobanların bir süre sonra başka işlere yöneldiği ve yerli çobanların desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, çobanlık mesleğinin 'sürü yöneticiliği' olarak adlandırılması ve sosyal güvencelerinin sağlanması gerektiği ifade edildi.
10 Temmuz 2024

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, hazır giyim ve tekstil sektörlerinde son altı ayda 100 bin kişilik bir istihdam kaybı olduğunu belirtti. Ağustos 2022'de hazır giyimdeki toplam istihdamın 738 bin iken Şubat sonunda 710 bine düştüğünü ifade etti. Kaya, istihdam kaybının nedenlerini Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki talep düşüklüğü, diğer rakiplere göre yüksek maliyetler ve baskılanan kur olarak açıkladı.
28 Nisan 2023

Türkiye'de sendikal hareket, geçmiş dönemlere kıyasla oldukça zayıflamış durumda. 2023 Temmuz verilerine göre, çalışanların sadece yüzde 14,76'sı sendikalı ve bu sendikaların büyük bir kısmı iktidar ve sermaye yanlısı. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin oranı ise yüzde 7'yi aşmıyor. Sendikal hareketin zayıflığı, işçi sınıfının ekonomik kriz ve otoriter yönetim koşulları altında daha da güçsüzleşmesine yol açıyor. Bu durum, işçi sınıfının hak arama mücadelesini zorlaştırıyor ve grev gibi eylemler, işsizlik ve açlık riski taşıyor.
3 Mayıs 2024

Türkiye'de 2018'den bu yana sefalet oranı artış göstermiş ve Dünya Sefalet Endeksi yüzde 93.9'a ulaşmıştır. Ülkede en zengin 13 milyarderin serveti 38.9 milyar dolar iken, nüfusun yarısının toplam serveti 38.5 milyar dolardır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, özellikle pandemi sonrası daha da belirginleşmiştir. ABD'de ve diğer bazı ülkelerde zenginler, servet vergisi getirilmesini savunurken, Türkiye'nin zenginlerinden bu konuda bir girişim görülmemektedir.
27 Mart 2024

INSEAD işletme okulu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi'ne göre, İsviçre dünyanın en yetenekli insanlarını çeken ülke olarak ilk sırada yer aldı. Singapur ikinci, ABD ise bir sıra yükselerek üçüncü sırada bulunuyor. Endeks, 134 ülkenin yetenekleri nasıl çektiğini, büyüttüğünü ve elinde tuttuğunu ölçüyor. Japonya'nın yerini Güney Kore'ye bırakması ve Çin'in 40'ıncı sıraya yükselmesi dikkat çekici değişiklikler arasında. Hindistan ise 103'üncü sırada yer alıyor ve bu durum, yetenek çekme kabiliyetindeki düşüşe bağlanıyor.
13 Kasım 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, emeklilik sisteminin sürdürülemez olduğunu belirterek Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini eleştirdi. Zeybekci, sosyal güvenlik sisteminin dar bir koridora sokulduğunu ve 1,4 milyon çalışanın 16 milyon emekliye bakmasının sürdürülebilir olmadığını ifade etti. Ayrıca, popülist yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğini vurguladı. Zeybekci, emekliye zam yerine üretim ve istihdamın artırılması gerektiğini söyledi.
15 Ağustos 2024

Oxfam'ın yayımladığı raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin son iki yılda kalan yüzde 99'luk kesimden iki kat fazla servet kazandığı belirtiliyor. Raporda, şirketlerin Rusya-Ukrayna savaşını fiyat artışları için bahane olarak kullandığı ve gıda şirketlerinin büyük karlar elde ettiği, bu nedenle vergilerinin artırılması gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, milyarderlerin servetinin günde 2,7 milyar dolar arttığı, enflasyonun ücret büyümesini geçtiği ülkelerde yaşayan işçilerin durumunun ise kötüleştiği kaydediliyor. Oxfam, zenginlere daha fazla vergi uygulanması tavsiyesinde bulunuyor.
17 Ocak 2023

Türkiye'de işgücüne dahil olmayan nüfusun 30.7 milyon olduğu belirtiliyor, bu durumun işgücü istatistiklerini inceleyenler ve sosyologlar için önemli bir konu olduğu vurgulanıyor. İşgücüne katılım oranı %53.2 olarak belirtilirken, bu oranın OECD ülkeleri arasında Meksika'dan sonra en düşük olduğu ifade ediliyor. 15 yaş ve üzeri nüfusun sadece 31.8 milyonunun çalıştığı, kadınların büyük bir kısmının işgücüne dahil olmadığı ve bu durumun Türkiye'nin sosyolojik yapısını da yansıttığı belirtiliyor.
29 Şubat 2024

Friends dizisinin 'Rachel Green' karakterini canlandıran Jennifer Aniston, AFP'ye verdiği röportajda, günümüzde mizah yapmanın geçmişe kıyasla daha zor olduğunu belirtti. Aniston, Z kuşağının Friends dizisindeki bazı şakaları saldırgan bulduğunu ve geçmişteki hassasiyetlerin bugünkü gibi olmadığını ifade etti. Ayrıca, Friends dizisi son yıllarda çeşitlilik eksikliği ve transfobik şakalar içerdiği gerekçesiyle eleştirilmiş ve dizinin yaratıcılarından Marta Kauffman özür dilemişti.
31 Mart 2023

2022 yılında yatırımcılarına reel getiri sağlayan borsa, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı. Uzmanlar, 2022'de borsaya giren ve kazanç sağlayan yatırımcıların, 2023'te doğru şirket seçiminin daha fazla önem kazandığını belirtiyorlar. İktisatçı Tuncay Turşucu ve Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay, yatırımcılara şirketlerin finansal durumlarını, sektör döngülerini ve ekonomik politikaları takip etmeleri gerektiğini, profesyonel yardım almanın veya yatırım yönetimini profesyonellere bırakmanın önemini vurguluyorlar.
27 Ocak 2023

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, sıkı para politikasına vurgu yapılarak yapılan not artışlarının halkın işine yaramadığını belirtti. Gıda enflasyonunu düşürecek reformların eksikliğine dikkat çeken Zelyut, Hal Yasası'nın uygulanmadığını ve aracılar nedeniyle üretici ve tüketicinin zarar gördüğünü vurguladı. Ayrıca, sanayinin dışa bağımlı çalıştığını ve yüksek teknoloji içeren ürünlerin ihracatının yetersiz olduğunu ifade etti. Zelyut, bu koşullar altında enflasyonun devam edeceğini ve reel gelirlerin düşeceğini öne sürdü.
21 Temmuz 2024

ABC/Washington Post tarafından düzenlenen bir ankete göre, 2024 başkanlık seçimlerinde katılımcıların yüzde 51'i Trump'ı desteklerken, Biden yüzde 42 oranında destek aldı. Katılımcıların yüzde 37'si Biden'ın iş performansını onaylarken, yüzde 56'sı başkana negatif not verdi. Ankete katılan yetişkinlerin yüzde 44'ü, Biden yönetimi boyunca finansal olarak daha da kötüleştiklerini belirtti.
26 Eylül 2023

Abbas Güçlü, Türkiye'de 10 milyona yakın üniversite mezununun ya işsiz olduğunu ya da öğrenim gördükleri alanla ilgisi olmayan işlerde çalıştığını belirtiyor. Meslek liselerinin çağın gerisinde kaldığını ve öğrencilerin üniversitelere yönlendirilmesinin teknik eleman eksikliğine ve işsizliğe yol açtığını ifade ediyor. Güçlü, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitimin öneminin altını çizerek, Türkiye'nin eğitim politikalarını sorguluyor ve mesleki eğitime daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.
14 Nisan 2024
İşaretlediklerim