İsrail ordusu, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından Gazze'yi ağır bir şekilde bombalamaya başladı. İsrail, Gazze'ye elektrik tedariğini kesti ve halktan bölgeyi terk etmesini istedi. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 120 noktaya hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Saldırıda Hamas'a ait hedeflerin vurulduğu, bunların arasında bir tünelin bulunduğu aktarıldı.
8 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarında öldürülen sivil sayısının Hamas teröristlerinden daha fazla olduğunu kabul etti. Gazzeli yetkililere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırılarında 35,091 Filistinli hayatını kaybetti. Blinken, İsrail'in geniş çaplı bir işgalin yüksek maliyetlere ve potansiyel kaosa yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve ABD'nin İsrail'e sivilleri koruma ve Refah'ın işgalinden kaçınma yönünde baskı yapmaya devam ettiğini belirtti.
13 Mayıs 2024

İsrail ordusunun Gazze'de düzenlediği saldırılarda biri kadın dört gazetecinin daha yaşamını yitirdiği bildirildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde öldürülen gazetecilere ilişkin bilgi verdi. Son ölümlerle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de öldürülen gazetecilerin sayısının 147'ye yükseldiği kaydedildi. Hayatını kaybeden kadın gazeteci Amine Mahmud Hamid'in, Filistin'de çeşitli medya kuruluşlarında program sunucusu ve basın editörlüğü yaptığı belirtildi.
16 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde İsrail'in saldırıları sonucunda 7 Ekim'den itibaren ortalama her 10 dakikada bir çocuğun hayatını kaybettiğini ve iki çocuğun yaralandığını açıkladı. UNRWA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivillerin korunmasının bir istek veya ideal olmaktan öte, ortak insanlık sorumluluğu ve taahhüdü olduğu vurgulandı. Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in saldırılarında 10 bin 22 Filistinli öldü, bunların 4 bin 104'ü çocuk ve 2 bin 641'i kadındı ve en az 25 bin kişi yaralandı.
6 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik sık sık tehdit ettiği saldırı planını erteledi. 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti. Filistinliler, yerlerinden edilmiş ve kıtlıkla karşı karşıya kalarak Refah'a sığındılar. Netanyahu, Refah'a saldırının 'zafer' için gerekli olduğunu belirtmişti, ancak İsrail devlet televizyonu KANN'a göre saldırı planından vazgeçildiği bildirildi.
14 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze'nin doğusundaki Ed-Derac Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Et-Tabiin Okuluna saldırı düzenledi. Saldırıda en az 100 Filistinli öldü ve onlarca kişi yaralandı. Yerel kaynaklar, cesetlerin saldırı nedeniyle parçalandığını ve çıkan yangın nedeniyle yandığını belirtti. İsrail ordusu, okulun Hamas tarafından karargah olarak kullanıldığını iddia etti.
10 Ağustos 2024

Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail'in Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlattı. Roketlerin çoğu İsrail'in 'Demir Kubbe' adlı savunma sistemi tarafından havada imha edildi. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Aşkelon sakinlerine şehri terk etmeleri için yerel saatle 17:00'ye kadar süre tanımıştı. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda İsrail'de 1000'den fazla kişi hayatını kaybetti, Filistin'de ise 830 kişi öldü.
10 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında hastanelerin korunmasının önemine dikkat çekti. İsrail'in, Hamas'ın kullanıldığını iddia ettiği Şifa Hastanesi çevresine saldırılar düzenlediği, Hamas'ın ise bu iddiaları reddettiği belirtildi. Şifa Hastanesi Müdürü, elektrik kesintisi nedeniyle yoğun bakımdaki altı prematüre bebeğin ve dokuz yaralı hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Gazze Sağlık Bakanlığı, yakıtın tükenmesi nedeniyle son üç günde 32 hastanın öldüğünü duyurdu.
14 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 18-20 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği tüm konserleri, İsrail'in Gazze'deki sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ertelediğini duyurdu. İsrail'in saldırıları, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufan' operasyonunun ardından başlamıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığını ve en az 500 kişinin öldüğünü duyurmuştu.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki kara operasyonlarında toplamda 15 askerin öldüğünü duyurdu. Bu açıklama, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karşılık olarak Gazze'yi hava, kara ve denizden bombaladığı ve kente karadan giriş yaptığı bir dönemde geldi. İsrail ordusunun kente girişi sonrasında sokak çatışmaları da başladı.
1 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze'de bulunan ve hastalar, yaralılar, yerinden edilmiş kişiler ve sağlık personeli barındıran Şifa Hastanesi'nin boşaltılmasını talep etti. Hastaneye daha önce 15 Kasım'da baskın düzenleyen İsrail, tüneller ve cephanelikler yerine paslı silahlar ve kameralar bulduğunu iddia ederek bunları kanıt olarak sundu. Hamas, İsrail'in bu eylemlerinden dolayı uluslararası toplumu sorumlu tutarken, hastane yöneticisi yoğun bakımdaki hastaların kaybedildiğini belirtti.
18 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına karşılık olarak İsrail, Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştırıyor ve sınıra asker, tank ve zırhlı araç yığıyor. Hamas'ın saldırıları sonucunda en az 300 İsrailli öldü ve yaralı sayısı 1000'den fazla. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'Siviller Gazze'yi terk etsin' çağrısından sonra sınıra askeri yığınak başladı.
7 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının 'savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar' olabileceğini belirtti. İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na son 24 saatte düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, ilk saldırıda 100 kişinin hayatını kaybettiğini ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğunu belirtti.
2 Kasım 2023

Gazze'de, havadan bırakılan insani yardım kutularının paraşütleri açılmayınca, yardım bekleyen Filistinlilerin üzerine düşmesi sonucu beş kişi öldü. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucu can kaybı 30 bin 800'e ulaşmış, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar bölgedeki kıtlık durumuna dikkat çekmişti. ABD, Fransa, Mısır ve diğer bazı ülkeler Gazze'ye havadan yardım ulaştırmaya başlamış, ayrıca ABD Gazze'de bir liman kurma çalışmalarına başlamıştı.
8 Mart 2024

İslami Cihad örgütü, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki bir hastaneyi bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü suçlamasını reddetti. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tutmuştu. Ancak İslami Cihad, ibadet yerlerini veya kamu tesislerini, özellikle de hastaneleri askeri merkezler, silah depoları veya roket fırlatmak için kullanmadığını belirtti. Hamas da İsrail'i suçlayarak, hastane katliamının sorumluluğunun doğrudan İsrail'e ait olduğunu ifade etti.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'de 'güvenli' olduğunu iddia ettiği bölgelerde bir günde düzenlediği saldırılarda 54 Filistinli hayatını kaybetti. Deyr el-Belah'taki bir okula düzenlenen saldırıda 15'i çocuk, sekizi kadın 31 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. Han Yunus'ta ise 23 Filistinli hayatını kaybetti ve 89 kişi yaralandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde Refah'ta sivil öldürülmediğini savundu.
27 Temmuz 2024

İsrail, 21 gündür Gazze Şeridi'ni hava, kara ve denizden bombalıyor. En şiddetli hava saldırıları 7 Ekim'den bu yana devam ediyor ve İsrail Ordusu, kara operasyonunun genişletileceğini duyurdu. Ayrıca, Gazze Şeridi'nde iletişim hatlarının kesildiği ve bölgenin dünyayla bağlantısının kesildiği bildirildi.
27 Ekim 2023

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı yer, saldırı planladığını duyurdu. Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden ağır saldırılar sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti ve abluka nedeniyle en az 30 çocuk açlıktan öldü. Refah, yerlerinden edilen ve kıtlıkla karşı karşıya olan Filistinliler için son sığınak haline geldi. Netanyahu, tüm uluslararası uyarılara rağmen saldırıyı 'zafer' için gerekli gördüğünü belirtti.
8 Nisan 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023
İşaretlediklerim