ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinde nükleer enerjiye dönüş tartışmalarına son vererek, Almanya'da nükleer enerjinin artık kullanılmayacağını belirtti. Nükleer enerjinin sonlandırılması kararının yıllar önce alındığını hatırlatan Scholz, nükleer santrallerin sökümünün de başladığını ifade etti. Scholz, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, hidroelektrik ve biyokütle enerjisine dayalı bir enerji arzı ile yenilenebilir enerjilerin genişletilmesiyle elektrik ihtiyacının yüzde 80'ini ve kısa bir süre sonra da gerekli olanın tamamını karşılamak istediklerini söyledi.
4 Eylül 2023

Türkiye, Rusya ve İran ile olan doğalgaz sözleşmelerinin sona ermesi yaklaşırken, enerji tedarikini çeşitlendirmek amacıyla Amerikan enerji şirketi ExxonMobil ile 2,5 milyon ton LNG temini için 1,1 milyar dolarlık bir anlaşma üzerinde görüşüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, anlaşmanın 10 yıllık olabileceğini ve ticari şartlar üzerindeki görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin diğer ABD'li doğalgaz üreticileriyle de benzer görüşmeler yaptığı, bu adımların Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltmayı hedeflediği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Avrupa Birliği Konseyi, ChatGPT ve Gemini gibi yapay zeka teknolojilerine katı kurallar getiren yapay zeka yasasını onayladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin temel haklara saygı göstermesini ve güvenli olmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, yüksek riskli yapay zeka sistemlerine daha katı kurallar getirilecek ve bazı kullanımlar tamamen yasaklanacak. Yasa, AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanmasının iki yıl sonrasında yürürlüğe girecek.
21 Mayıs 2024

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, xAI adında yeni bir yapay zeka şirketi kurduğunu duyurdu. Şirketin amacı 'Evrenin gerçek doğasını anlamak' olarak belirlendi. xAI ekibi, yapay zeka alanında önemli katkılarda bulunmuş ve büyük buluşlara öncülük etmiş uzmanlardan oluşuyor. Musk, yapay zeka robotlarının geliştirilmesi için güvenlik protokolleri ve bağımsız denetimlerin önemini vurgulamış ve 'TruthGPT' adında bir platform başlatmayı planladığını açıklamıştı.
13 Temmuz 2023

Uranyum Atlası tarafından yayımlanan raporda, nükleer enerjinin ciddi ekolojik ve ekonomik sonuçlara yol açacağı belirtiliyor. Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralini inşa etmekte olduğu bir dönemde, Almanya'nın nükleer enerji üretimini sonlandırarak yeşil enerjiye geçiş yaptığına dikkat çekiliyor. Raporda, Türkiye'de yenilenebilir enerji maliyetlerinin nükleer enerjiye kıyasla çok daha düşük olduğu ve uranyum madenciliğinin yüksek radyasyon yayma riski taşıdığı ifade ediliyor. Raporun baş editörü Horst Hamm, nükleer enerji girişiminin yüksek maliyetlerinin Türk vergi mükelleflerine yansıyabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
12 Nisan 2023

Almanya'da ilk kez sadece yapay zekayla çalışan bir radyo istasyonu yayın hayatına başlıyor. 'Audiotainment Südwest' adlı medya kuruluşunun internet üzerinden yayın yapacak kanalının adı 'bigGPT' olarak belirlendi. 'bigLayla' adlı sanal sunucunun dinleyicilerle yapay zeka konusunda sohbet etmesi de planlanıyor. Proje için ABD'li Futuri Media şirketiyle bir sözleşme imzalandı.
5 Ağustos 2023

ABD'li nöroteknoloji şirketi Neuralink'in kurucusu Elon Musk, şirketin beynine çip takılan ilk insan üzerindeki deneylerinin başarılı olduğunu ve bu kişinin düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol edebildiğini duyurdu. Neuralink, Mayıs 2023'te ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) insan deneyleri için onay almıştı. Şirket, beyin çipleri aracılığıyla felç, körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.
20 Şubat 2024

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Endonezya'da bulut depolama ve yapay zeka altyapısını geliştirmek için 1,7 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Microsoft CEO'su Satya Nadella, bu konuda Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ile görüşmeler gerçekleştirdi. Yapılacak yatırım, Endonezya'da yeni bir bulut sistemi ve yapay zeka altyapısı kurulmasını sağlayacak ve 840 bin kişiye yapay zeka eğitimi verilmesine olanak tanıyacak. Bu yatırım, Microsoft'un Endonezya'daki en büyük yatırımı olarak kaydedildi.
30 Nisan 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle 37 Çinli şirkete yaptırım uygulayacağını açıkladı. Bu şirketler arasında kuantum teknolojileri, nükleer enerji ve insansız havacılık alanlarında faaliyet gösterenler bulunuyor. Yaptırımlar, Çin'in bu teknolojileri ABD'den elde etme çabaları ve bazı şirketlerin Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle uygulanıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin bu adımlarını eleştirerek, şirketlerinin haklarını koruyacaklarını belirtti.
12 Mayıs 2024

Google, I/O 2024 etkinliğinde yapay zeka asistanı Gemini'nin yeni yeteneklerini duyurdu. Kullanıcılar artık Gemini'ye video göstererek içerikle ilgili sorular sorabilecek. Google CEO'su Sundar Pichai, bazı işlemlerin tamamen yapay zeka desteğiyle yapılabileceğini belirtti. Ayrıca, Gemini ve Chrome'un beraber çalışacağı ve Google aramalarının AI Overviews özelliği ile güçlendirileceği açıklandı.
15 Mayıs 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Texas Instruments'a 1,6 milyar dolara kadar doğrudan finansman sağlayarak çip üretimini artırmayı hedefliyor. Bu yatırım, yerel tedarik zinciri dayanıklılığını güçlendirmek, ulusal güvenliği geliştirmek ve ülkenin rekabet gücünü artırmak amacıyla yapılacak. Texas Instruments, bu finansmanla Texas ve Utah'ta üç yeni son teknoloji tesis inşa edecek ve 2 binden fazla istihdam yaratmayı planlıyor. Ayrıca şirkete yaklaşık 3 milyar dolar kredi imkanı da sağlanacak.
16 Ağustos 2024

Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne nükleer yakıtın getirilmesiyle tesis teknik olarak çalışır hale geldi ve nükleer santral statüsü kazandı. Tesisin açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık sorunları nedeniyle videokonferans yoluyla gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki yıl nükleer enerjiden elektrik üretmeye başlayacaklarını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise santralin Erdoğan'ın kişisel başarısı sayesinde Türkiye'nin 100. yılına yetiştiğini ifade etti.
27 Nisan 2023

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye'de ikinci bir nükleer güç santrali inşa edeceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yeni santral inşasını Rusya'ya emanet etme kararı aldığını belirtti. Yeni santralin muhtemelen Sinop'ta inşa edileceği ifade edildi. Bu gelişme, 2010 yılında Mersin'in Akkuyu ilçesinde inşa edilmeye başlanan ilk nükleer güç santrali projesinin ardından geliyor.
28 Şubat 2024

Akkuyu Nükleer Santrali'ni inşa eden Akkuyu A.Ş.'nin iki yönetim kurulu üyesi, kendi ülkelerinde rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanıyor. Şirketin vergi cenneti ülkelerde denetimsiz para transferleri yapabildiği ve Türkiye'ye yüksek fiyatla elektrik satacağı belirtiliyor. Türkiye'deki yetkililerin bu durumu görmezden geldiği ve şirketin rahatça faaliyet göstermesine izin verildiği vurgulanıyor. Bu durum, Türkiye'nin OECD Rüşvetle Mücadele Grubu'nun raporuna neden kayıtsız kaldığını da açıklıyor.
5 Temmuz 2024

ABD Enerji Bakanlığı, Çin'de bir laboratuvar sızıntısının Covid-19 pandemisine neden olduğuna dair yeni istihbarat bulgularını Beyaz Saray ve üst düzey milletvekillerine sundu. Bu istihbarat, ABD'nin 17 ulusal laboratuvarından elde edilen bilgilerden geliyor. Washington Post'un haberine göre, bu bulgular Enerji Bakanlığı'nın önceki kararsız pozisyonunu değiştirdi. Ancak bazı yetkililer istihbaratın zayıf olduğunu ve 'düşük güvenle' sonuçlara varıldığını belirtiyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, istihbarat camiasında farklı görüşler olduğunu ve FBI'ın 'orta derecede güvenle' virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden sızdığı sonucuna vardığını, diğer istihbarat kurumlarının ise doğal bulaşma ihtimalini 'düşük güvenle' desteklediğini ifade etti.
28 Şubat 2023

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin Niğde, Gaziantep ve Şanlıurfa'da kuracağı toplam 390 megavat kapasiteli güneş enerjisi santralleri için 249 milyon avro kredi sağlayacak. Proje tamamlandığında, santraller Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Kredinin garantörleri Birleşik Krallık İhracat Kredi Kuruluşu (UKEF) ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
8 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Çin'deki belirli ulusal güvenlik teknoloji ürünleri yatırımlarını yasaklayan ve bazı yatırım işlemlerinin bildirilmesini gerektiren bir kararname çıkardı. Kararname, ABD'nin açık yatırıma yönelik taahhüdünün sürdürülmesi ve ulusal güvenliğinin korunması için dar hedefli eylemleri içeriyor. Kararnamede belirlenen üç ileri teknoloji alanı yarı iletkenler ve mikroelektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve bazı yapay zeka sistemleri olarak belirtildi.
10 Ağustos 2023
İşaretlediklerim