Abbas Güçlü, bayramların ve milli/manevi değerlerin toplumda giderek sıradanlaştığını ve bu durumun çeşitli sosyolojik nedenlere dayandığını ifade ediyor. Modernleşme ve kentleşme süreçlerinin bu değişimde etkili olabileceğini belirterek, üniversitelerin bu konuyu araştırması gerektiğini vurguluyor. Güçlü, bayramların toplumsal birlikteliği ve hoşgörüyü pekiştirmesi gerektiğini, bunun herkesin sorumluluğu olduğunu ve bayram sonrasının bayram öncesinden daha iyi olması gerektiğini dile getiriyor.
10 Nisan 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel sektörde çalışan öğretmenler ve sendikalarla yapılan görüşmelerin kısa sürdüğü iddialarına yanıt verdi. Tekin, öğretmenlerle sürekli görüştüklerini ve problemlerinin çözümü için adımlar attıklarını belirtti. Ayrıca, öğretmenlerin taban maaş taleplerinin sosyal medya üzerinden tartışılmaması gerektiğini vurguladı. Öğretmenler ise Meclis Parkı'nda 32 gündür oturma eylemi yaparak taban maaş talep ediyor.
26 Haziran 2024

İlber Ortaylı, varoş ve kasaba çılgınlarının sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarının ardından öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına da yöneldiğini belirtiyor. Özel okullarda öğretmenlerin velilerin tacizine maruz kaldığını ve otoritenin zayıfladığını vurguluyor. Ortaylı, geçmişteki kasabaların geleneklerini ve üretkenliklerini kaybettiğini, günümüz şartlarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor.
19 Mayıs 2024

Bir ilkokul öğrencisi, Sokak Kedisi adlı Youtube kanalında yaptığı konuşmada hayat pahalılığını eleştirdi ve çocukların bile Türkiye'nin kaderini değiştirmek istediğini belirtti. Öğrenci, okulda sürekli siyaset konuşulduğunu ve her şeyin çok pahalı olduğunu ifade etti. Kantin ve yemekhane fiyatlarından yakınan öğrenci, artık harçlık almadığını ve beslenmesini evden getirdiğini söyledi.
26 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarında normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden eğitim öğretim ücretinin yıllık değil, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem başına alınacağını duyurdu. Bu kararın, bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden kaldığı ders ücreti yerine yıllık ücret talep ettiği şikayetleri üzerine alındığı belirtildi. YÖK, tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilen karara uygun hareket edilip edilmediğinin ilk denetim döneminde gözden geçirileceğini vurguladı.
19 Eylül 2023

Son zamanlarda eğitim sisteminde yapılan değişiklikler, dini derslerin zorunlu hale getirilmesi, vakıf ve derneklerin eğitim alanında daha fazla yer alması, vergi muafiyeti ve kamu kaynaklarının tarikat yurtlarına aktarılması gibi konuları içermektedir. Ayrıca, müfredat değişikliği ve MEB'in sosyal sorumluluk programı uygulama yönergesi gibi adımlar atıldı. Bu değişiklikler, eğitimdeki yönelimlerin ve kaynakların kullanımının değiştiğini gösteriyor.
16 Şubat 2024

Feray Aytekin Aydoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) son yirmi iki yıl içinde çocukların eğitimden koparılması ve çocuk yaşta işçileştirilmesini temel hedef haline getirdiğini iddia ediyor. Salgın, yoksulluk ve deprem gibi faktörlerle çocukların okullardan ayrılarak işçi haline geldiğini, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerinin çocukları ucuz iş gücü olarak sermayeye sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı'nın sermayeye hitaben yaptığı açıklamaların bu durumu desteklediğini ifade ediyor.
21 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CHP ve İYİ Partili milletvekillerinin deprem bölgesindeki eğitimciler ve öğrencilerin durumuna ilişkin sorularına yanıt verdi. Özer, özel okullarda çalışan öğretmenlerin istihdamı konusunda bakanlık olarak herhangi bir çalışma yürütmediklerini belirtti. Öğretmenlerin, Sosyal Sigortalar Kanunu ve İş Kanunu kapsamında iş sözleşmeleri uyarınca görev aldıklarını ve mücbir sebeplerle görevlerinden ayrılmak isteyenlerin ilgili işlemleri yapabileceklerini ifade etti.
3 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de asgari ücretin düşük olmadığını ve AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücretin büyümenin üzerinde arttırıldığını savundu. Bu açıklamaya CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 'Haddinizi bilin' diyerek tepki gösterdi ve CHP iktidarında halkın alım gücünün 10 kat artırılacağı sözünü verdi. Özel, asgari ücrete enflasyon zammı yapılmasını, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesini ve çiftçilerin desteklemelerinin artırılmasını talep etti.
1 Temmuz 2024

Üniversite sınav sonuçları açıklandı ve birçok evde hem sevinç hem de hüzün yaşandı. Abbas Güçlü, sınav sonuçlarındaki başarısızlığı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) kabullenmediğini belirtiyor. Güçlü, adayların üniversite ve meslek seçiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor ve puanların hayatın sonu olmadığını ifade ediyor.
17 Temmuz 2024

Son yıllarda inşaat sektöründe işçi bulma sıkıntısı yaşanıyor. Şantiye şefleri 50 bin TL maaş alırken, vinç operatörleri 200 bin TL maaş alıyor. Kadıköy’ün ünlü mimarı ve AYİDER Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, meslek okullarının sayısının azalması ve teşviklerin yetersizliği nedeniyle bu durumun yaşandığını belirtti. Bazı belediyeler kaynak ustası sıkıntısını gidermek için kurslar açıyor.
14 Mayıs 2024

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle öğrencilerin yurtlarda kalma zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti. Özel yurtların, öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30'u kadar cayma bedeli talep ettiğini ifade etti. Emir, bu durumun öğrencileri ekonomik olarak zorladığını ve deprem gibi mücbir sebeplerin varlığında cayma bedelinin talep edilemeyeceğini savundu. Ayrıca, KYK yurtlarından çıkan öğrencilerin borç durumu ve ödeme yapılıp yapılmayacağı konusunda belirsizlik olduğunu dile getirdi.
21 Şubat 2023

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanarak başta taban maaş olmak üzere tüm özlük hakları için basın açıklaması yaptı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın çağrısıyla bir araya gelen öğretmenler, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in verdiği sözleri tutmadığını ve özel sektör öğretmenlerini yok saydığını belirtti. Basın açıklamasının ardından Meclis'e yürümek isteyen öğretmenler, polis engeliyle karşılaştı ancak arbede sonrası barikat kaldırıldı. Öğretmenler, Meclis parkında eğitim nöbeti tutacaklarını açıkladı.
26 Mayıs 2024

Bazı özel okulların, üniversite sınavına hazırlanan 12. sınıf öğrencileri için 'hayalet sınıf' kurduğu iddia edildi. Bu sınıflarda ders işlenmediği ve devamsızlığın dikkate alınmadığı belirtildi. İddialar üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 81 il valiliğine genel denetim kararı alarak yazı gönderdi. Mevzuata aykırı uygulamaların tespit edilmesi durumunda, ilgili özel okulların kurum açma izni ve çalışma ruhsatı iptal edilecek ve okul sahiplerine brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası verilecek.
10 Ekim 2023

Son üç yılda, özel sektör ve kamu dahil, yapılan ücret artışları asgari ücret ile diğer ücretler arasındaki farkı daralttı. Enflasyonun etkisiyle, işçilerin satın alma gücü ciddi şekilde azaldı. Bu durum, sendikalı ve sendikasız işçilerin ortak taleplerle eylemler yapmasına yol açtı. İş bırakma, toplu yürüyüşler ve basın açıklamaları gibi çeşitli eylemlerle, işçiler yaşadıkları ekonomik sıkıntılara dikkat çekmeye çalışıyorlar.
15 Şubat 2024

Özel sektör öğretmenleri, taban maaş ve özlük hakları için başlattıkları 'eğitim nöbeti' eyleminin 38. gününde Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi TBMM Eğitim Komisyonu'nda görüşülürken yapılan bu eylemde, öğretmenler sert müdahale ile gözaltına alındı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, sosyal medya üzerinden gözaltıları duyurdu.
2 Temmuz 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lisans ve lisansüstü öğrencilere verilen burs miktarlarında artış yaptığını duyurdu. Doktora bursu çalışan öğrenciler için 910 TL'den 2.500 TL'ye, çalışmayanlar için ise 3.825 TL'den 7.500 TL'ye yükseltildi. Lisans destek bursu 1.000 TL'den 1.875 TL'ye, TEBİP-Lisans bursu 1.500 TL'den 2.000 TL'ye, yüksek lisans bursu 2.300 TL'den 3.500 TL'ye, doktora bursu ise 3.500 TL'den 6.000 TL'ye çıkarıldı.
4 Nisan 2023

Hayri Kozanoğlu, TÜİK'in 2023 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçlarını değerlendirerek, zengin ve yoksul arasındaki uçurumun derinleştiğini vurguladı. Araştırmaya göre, ortalama bir ailenin harcamalarının büyük bir kısmı gıda, konut ve ulaştırmaya gidiyor, bu da eğitim, sağlık ve eğlence gibi diğer önemli kalemlere ayrılan payı daraltıyor. Yüksek enflasyon ve kira artışları, özellikle dar gelirli ve emeklilerin geçim sıkıntısını artırıyor.
18 Haziran 2024

9. sınıflarda sınıfta kalma sorunu yaşanıyor. Önce '4 zayıfı olan sınıfta kalacak' denildi ve bu konuda bir yönetmelik çıkarıldı. Ancak, kalan öğrenci sayısının fazla olması nedeniyle telafi düzenlemesi yapılacağı açıklandı. Abbas Güçlü, bu durumun öğrencilerin akademik birikimlerini olumsuz etkilediğini ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi alternatif çözümler sunulması gerektiğini belirtiyor.
16 Haziran 2024

Esfender Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının yalnızca zam oranları üzerinden tartışılmasının hükûmetin işine geldiğini belirtti. Hükûmetin bu tartışmayı popülizm politikasının bir aracı olarak kullandığını ve zamları kendi cebinden yapmış gibi gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının standarda bağlanması gerektiğini ve bağımsız sendika talebinin önemini vurguladı.
11 Temmuz 2024
İşaretlediklerim