Aksoy Araştırma'nın 9-12 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 4 bin kişiyle yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9 oy alırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy almıştır. Ankette diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,7 ve Muharrem İnce yüzde 0,8 oy oranına sahiptir. Partiler bazında ise AKP yüzde 37,2, CHP yüzde 30,5, HDP/Yeşil Sol yüzde 8,2 ve İYİ Parti yüzde 9,1 oy oranlarına sahiptir. Anketin finansmanı Aksoy Araştırma tarafından karşılanmış, ancak anket metodolojisi hakkında bazı bilgilerin eksik olduğu belirtilmiştir.
13 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 56,8'e yüzde 43,2'lik bir üstünlük sağlıyor. Bu sonuçlar, 4-6 Mart tarihleri arasında 28 ilde 1850 katılımcı ile yapılan ankette elde edildi. Aynı şirketin ocak ayındaki anketinde ise Kılıçdaroğlu yüzde 41,8, Erdoğan ise yüzde 42,5 oranında oy alıyordu. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın şubat anketinde altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43,4, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı ise yüzde 38,9 olarak ölçüldü.
7 Mart 2023

Diken, sekiz farklı araştırma şirketinin Türkiye'deki seçimlere ilişkin son anket sonuçlarını derledi. Anketler, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğunu gösteriyor. Bazı anket sonuçlarına göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda sonuçlanabilir. Anketler, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi öncesinde ve sonrasında yapılan ölçümleri içeriyor.
13 Mayıs 2023

Son seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın milletvekili sayısı 121'e yükseldi. Bu sayı, kadın milletvekili oranını yüzde 17'den yüzde 20'ye çıkardı. AKP 50, CHP 35, Yeşil Sol Parti 26, İYİ Parti 6, MHP 3 ve TİP'ten 1 kadın milletvekili seçildi. Ancak 31 ilde hiç kadın milletvekili bulunmuyor. Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura gidileceği belirtildi.
15 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 'Kızılcahamam Seçime Hazırlık Kampı' öncesinde yaptığı açıklamada, partisinin Milli Görüş zihniyetinin iktidara gelmesini hedeflediğini ve bu doğrultuda herhangi bir ittifakın içerisinde yer almayacaklarını belirtti. Erbakan, diğer siyasi partilere Milli Görüş'ün ekonomi, sosyal ve dış politikadaki temel esaslarına uygun bir deklarasyon oluşturma çağrısında bulundu. Ancak, mevcut şartlarda bu prensipleri benimseyen tek parti olarak gördükleri Yeniden Refah Partisi'nin seçimlere tek başına gireceğini ifade etti.
7 Ocak 2023

Türkiye'de geride bırakılan seçim sürecinin ardından muhalefet kanadında siyasal bir muhasebe ve değişim talebi başladı. Makalede, siyasal muhalefetin toplumsal muhalefeti pasifize ederek sadece Meclis ve seçimlere odaklandığı, bu durumun Türkiye demokrasisi için sorunlar yarattığı belirtiliyor. Ayrıca, CHP'nin sağa kayışının AKP iktidarının rejim inşasını pekiştirdiği ve sokak siyaseti ile toplumsal demokratik mücadelenin ihmal edildiği ifade ediliyor. Yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in değişim söylemlerinin yeterli olup olmayacağı sorgulanıyor ve sol, sosyal demokrat bir siyasetin nasıl inşa edileceği üzerine tartışma çağrısı yapılıyor.
6 Kasım 2023

İzmir'den Meclis'e gönderilen 28 milletvekilinin 14'ü Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) seçildi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise sekiz vekil çıkardı. İzmir'de yapılan genel seçimlerde, CHP'nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kentte yüzde 63,29 oranında destek aldı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı İrfan Değirmenci, İzmir'in ikinci bölgesinde milletvekilliğini az bir farkla kaçırdı.
15 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın 28 ilde 1691 kişiyle yaptığı anket sonuçlarına göre, Türkiye'deki 10 kişiden dördü yurt dışında yaşamak istiyor. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların %39.1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediklerini belirtirken, %56.4'ü bu fikre karşı çıktı ve %4.5'i kararsız kaldı. Yurt dışında yaşamak isteyenler arasında Yeşil Sol Partililer ilk sırada yer alırken, onları İYİ Partililer ve Zafer Partililer takip etti.
29 Ekim 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, bir anket şirketinin yaptığı araştırmaya göre İYİ Parti'nin oy oranının yüzde 19,7 olduğunu belirtti. Aynı araştırmada AKP'nin oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 28,9 olarak belirlendi. Diğer anket şirketleri MetroPOLL, Yöneylem ve ORC'nin sonuçları ise İYİ Parti ve AKP için farklı oranlar gösteriyor. ORC'nin son anketinde İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 19,1 olarak ölçüldü ve bu oran önceki ankete göre 1,6 puanlık bir artış gösterdi.
7 Ocak 2023

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'SES Yılın Kadınları' ödülleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış için dayanışmaya katkıda bulunan, kadın hakları mücadelesinde öncü olan 13 kadın ve gruba verildi. Ödüller, Pera Müzesi'nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Ödül alanlar arasında A Milli Kadın Voleybol Takımı, Kızılcık Şerbeti dizisinin oyuncuları ve meme kanseri teşhisinde yenilikçi bir icat geliştiren Canan Dağdeviren gibi isimler yer aldı. Gastronomi alanında ödüllü Şef Ebru Baybara Demir, yaptığı işlerde Atatürk'ten ilham aldığını belirtti.
19 Ocak 2024

Çevre sorunlarından kadınların daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Bu durumun sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlere dayandığı ve yoksulluk koşullarında yaşayan insanların yüzde 70'inin kadın olmasının bu durumu etkilediği belirtiliyor. Ekofeminizm, kadın hakları ve çevre aktivizminin birleşimini temsil eden bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Bu yaklaşıma göre, hem kadınların hem de doğanın haklarının korunması birbirine bağlı ve birine dair sorunların çözülmesi diğerinin üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip.
30 Eylül 2023

Yeni Zelanda hükümeti, gençlerin ayrılık acılarını hafifletmek amacıyla 'Love Better' adlı bir kampanya başlattı. Sosyal Kalkınma ve İstihdam Bakan Yardımcısı Priyanca Radhakrishnan, üç yıl içinde dört milyon dolarlık bir bütçe ayrılacağını ve bin 200'den fazla gencin bu konuda destek istediğini belirtti. Kampanya, gençlerin öz değerlerini ve dirençlerini geliştirmelerine yardımcı olmayı ve gelecekteki ilişkilerine olumlu katkıda bulunmayı hedefliyor. Ayrıca, aile içi ve cinsel şiddetle mücadele stratejisinin bir parçası olarak görülüyor.
23 Mart 2023

Eski Ak Parti milletvekili Resul Tosun, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) İstanbul, Ankara ve İzmir'deki adaylarını yerel seçimlerden önce çekeceğini iddia etti. Bu iddia, Ak Parti camiası tarafından yoğun bir ilgi ve baskı ile karşılanıyor. YRP'nin anketlerdeki oy oranı ve üye sayısındaki artış, partiye olan ilgiyi artırıyor. YRP'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde stratejik bir rol oynadığı ve Erdoğan'ın partiyle anlaşma yaparak Fatih Erbakan'ın adaylıktan çekilmesini sağladığı belirtiliyor. YRP, yerel seçimlerde de benzer bir stratejik pozisyon almayı hedefliyor ve iktidarla yapılan görüşmelerde 30 maddelik şartların yerine getirilmediğini vurguluyor.
5 Mart 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP), yerel seçimlerde CHP ve AKP'nin ardından en çok oy alan üçüncü parti oldu. Toplamda 2 milyon 583 bin 987 oy alarak %6,07 oy oranına ulaştı ve MHP, İYİ Parti ve Dem Parti'yi geride bıraktı. YRP, Şanlıurfa ve Yozgat'ta AKP'den büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Ayrıca, çeşitli illerde 36 ilçe ve 20 belde belediye başkanlıklarını da kazandı. Bu başarı, YRP'nin genel seçimlerde 'cumhur ittifakı'nı desteklemesinin ardından, yerel seçimlere ittifaksız girme kararının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
1 Nisan 2024

31 Mart Yerel Seçimleri'nde İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlıklarını kazanan CHP, Areda Survey'in mayıs ayı anketine göre yüzde 34 oy oranıyla birinci sırada yer alıyor. AK Parti ise yüzde 32 ile ikinci sırada bulunuyor. DEM Parti yüzde 9, MHP yüzde 7.5, İYİ Parti yüzde 4.9 ve Yeniden Refah Partisi yüzde 4.8 oy oranına sahip. Parti sadakati en yüksek olan parti yüzde 97.1 ile DEM Parti olurken, İYİ Parti seçmeninin yüzde 64'ünü kaybetmiş durumda.
24 Haziran 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'ye destek olmak için İstanbul adaylarını çekmeyi üç şarta bağladı. Bu şartlar; İsrail ile ticaretin kesilmesi, Malatya'daki Kürecik üssünün kapatılması ve emekli maaşlarının 20 bin liraya çıkarılması olarak sıralandı. YRP, Mayıs 2023'teki genel seçimlerde cumhur ittifakına destek vermiş, ancak yerel seçimler için bir uzlaşıya varılamamıştı.
28 Mart 2024

Yıldıray Oğur'un analizine göre, Türkiye'de son seçimlerde iktidara yakın bölgelerde seçim katılım oranları, muhalefete yakın bölgelere kıyasla daha fazla düşüş gösterdi. Özellikle Ak Parti'nin güçlü olduğu bölgelerde katılım oranlarındaki düşüş dikkat çekiciyken, CHP ağırlıklı bölgelerde bu düşüş daha sınırlı kaldı. Analiz, 2019 seçimleri ile son seçimler arasındaki katılım oranlarındaki değişimi detaylı bir şekilde inceliyor ve bölgesel farklılıkları ortaya koyuyor.
3 Nisan 2024

Türkiye genelinde yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 20,69'u açıldıktan sonra elde edilen verilere göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) kıyasla az bir farkla önde bulunuyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre CHP'nin oy oranı yüzde 38,98 iken, AKP'nin oy oranı yüzde 38,23 olarak kaydedildi. Diğer partilerin oy oranları ise DEM Parti yüzde 5,2, Yeniden Refah Partisi yüzde 4,4 ve İYİ Parti yüzde 3,27 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

AKP, yerel seçimlere doğru Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi (YRP) ile olan ittifakını sonlandırdı. YRP, 28 Mayıs 2023 genel seçimlerinde cumhur ittifakını desteklemiş, ancak yerel seçimlere ittifaksız gireceklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YRP'nin bu tavrını eleştirerek, AK Parti'den ayrılan veya karşı tavır içinde olanların kendi yollarını çizdiklerini belirtti. Erdoğan ayrıca, seçim sonrası AK Parti'ye döneceklerini söyleyen 'sirk cambazlarına' prim verilmemesi gerektiğini vurguladı.
27 Şubat 2024

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın YRP'nin Meclis'e AKP sayesinde girdiği yönündeki açıklamasına yanıt verdi. Erbakan, Erdoğan'ın yüzde 50 barajını aşarak cumhurbaşkanı seçilmesinde Yeniden Refah seçmeninin oylarının önemli rol oynadığını belirtti. Ayrıca, Erdoğan'ın YRP milletvekili Doğan Bekin hakkında kullandığı ifadeleri eleştirerek, Cumhurbaşkanı'nı nezakete davet etti.
29 Temmuz 2024
İşaretlediklerim