Joe Biden'ın sağlık ve bellek durumu, özellikle 82 yaşında olması ve bazen konuşurken yerini unutması nedeniyle medya ve seçmenlerin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bir danışman raporunun Biden'ı 'bulanık' ve 'zayıf' belleğe sahip olarak tanımlaması, 'Biden çekilmeli mi?' sorusunu 'Biden şimdi ölürse ne olur?' sorusuna dönüştürdü. ABD yasalarının bu konuda muğlak olması, olası senaryoların zamanlamaya bağlı olarak değişkenlik göstermesine neden oluyor. Ayrıca, ABD'deki emekçilerin Biden ve diğer adaylar hakkında sordukları sorular, sadece adayların yaşları veya sağlık durumlarıyla değil, ülkedeki çözülmemiş sorunlarla da ilgilidir.
14 Nisan 2024

CBS News/You Gov tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 72’si ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık görevini sürdürecek zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olmadığını düşünüyor. Ankette, Biden’ın sağlık gerekçesiyle başkanlık seçimlerinden çekilmesi gerektiğine inananların yüzde 46’sını Demokratlar oluşturuyor. Aynı ankette, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın zihinsel sağlığı konusunda katılımcıların yüzde 50’si olumlu, yüzde 49’u ise olumsuz görüş bildirdi. Biden’ın kampanya anketörü Molly Murphy, başkanın münazara performansının iyi olmadığını kabul ederken, bu durumun seçim sonucunu belirlemeyeceğini savundu.
30 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, CNN'de yaptığı açıklamada, dünyanın yeni bir salgına hazırlıklı olmadığını ifade etti. Covid-19 salgını sırasında yaşanan küresel koordinasyon sorunlarının hala devam ettiğini belirten Ghebreyesus, tüm ülkeleri pandemi anlaşmasını imzalamaya çağırarak, salgınla mücadelede kullanılan araçların ve önemli bilgilerin paylaşımını kolaylaştırmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, sistemdeki boşluklara işaret ederek, hazırlıksız olmanın olası bir salgında büyük riskler taşıdığını vurguladı.
19 Şubat 2024

ABD Gizli Servisi, 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin ardından 6 Ocak 2025'te Kongre'ye yapılacak olası bir baskına karşı güvenliği artıracağını duyurdu. Kongre Binası'nı korumaktan sorumlu Polis Şefi J. Thomas Manger, ulusal muhafızlarla koordinasyon içinde çalıştıklarını ve Kongre Binası'nda görevli emniyet mensubu sayısının artırıldığını belirtti. 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınının tekrarlanmaması için alınacak önlemler arasında Kongre binasının etrafının tel örgülerle çevrilmesi ve ek polis memurlarının görevlendirilmesi yer alıyor.
12 Eylül 2024

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü tarafından yürütülen uluslararası bir araştırma, Covid-19 salgınının 2019 ile 2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini 1,5 yılı aşkın süreyle azalttığını ortaya koydu. Araştırmacı Dr. Austin E. Schumacher, salgının yetişkinler üzerinde derin etkiler bıraktığını ve ülkelerin yüzde 84'ünde beklenen yaşam süresinin azaldığını belirtti. Bu durum, yeni patojenlerin potansiyel yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor.
13 Mart 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde beklenen yaşam süresinin yaklaşık iki yıl azaldığını duyurdu. 2019-2021 yılları arasında beklenen yaşam süresi 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla düştü. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdiğini belirtti ve ülkelerin küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerektiğini vurguladı.
24 Mayıs 2024

The Lancet dergisinde yayınlanan 'Küresel Hastalık Yükü 2021' araştırması, Covid-19 pandemisinin 2019-2021 yılları arasında dünya genelinde beklenen yaşam süresini bir yıl altı ay azalttığını ortaya koydu. Bu durum, 1950'den bu yana yaşam süresindeki ilk düşüş olarak kaydedildi. Araştırma, pandeminin yaklaşık 16 milyon insanın ölümüne yol açtığını ve pandemi döneminde ölümlerin ortalama yüzde 5,1 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya nüfusunun yaşlanması ve bu değişimin sağlık ve sosyal güvenlik sistemleri üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
13 Mart 2024

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın Parkinson hastalığına sahip olduğu iddialarını yalanladı. New York Times, Parkinson uzmanı Dr. Kevin Cannard’ın Beyaz Saray’ı sekiz ayda sekiz kez ziyaret ettiğini bildirmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın Parkinson tedavisi görmediğini ve ilaç kullanmadığını belirtti. Jean-Pierre, Dr. Cannard’ın ziyaretlerinin içeriği hakkında güvenlik nedeniyle bilgi veremeyeceğini söyledi.
9 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Covid-19 döneminin sembol ismi Dr. Anthony Fauci, Batı Nil virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Altı gün hastanede yatan Fauci, şu anda evinde ve iyileşme sürecinde. Batı Nil virüsü, sivrisinekler yoluyla bulaşan ve özellikle yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler için riskli olan bir hastalıktır. ABD'de geçen yıl 182 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.
24 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden, TikTok'un ülkede yasaklanmasını öngören bir yasayı onayladı. Bu yasa, TikTok'un 270 gün içinde ABD'deki varlıklarını başka bir şirkete satmaması durumunda yürürlüğe girecek. TikTok CEO'su Shou Zi Chew, yasayı hukuksuz bulduklarını belirterek, yasal mücadele başlatacaklarını ve bu mücadeleyi kazanmayı umduklarını ifade etti.
25 Nisan 2024

Amazon, CEO Andy Jassy'nin çalışanlara gönderdiği mesajda, 2025 itibarıyla çalışanların beş gün ofise gelmesinin zorunlu hale geleceğini duyurdu. Jassy, Kovid-19 salgını öncesindeki politikanın geri getirileceğini ve ekip üyelerinin ofisteyken daha iyi işbirliği yaptığını belirtti. Hastalıklar ve acil durumlar gibi bazı istisnalarda uzaktan çalışılabileceği bildirildi. Amazon'un bu kararı, daha önce çalışanlar tarafından protesto edilmişti.
17 Eylül 2024

ABD Yüksek Mahkemesi, Teksas eyaletinde polisin Meksika sınırından ülkeye giren göçmenleri gözaltına alma yetkisini onaylayan bir yasayı destekledi. Bu karar, aynı zamanda eyalet yargıçlarına göçmenleri sınır dışı etme yetkisi de veriyor. ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimi, bu yasayı federal göçmenlik uygulamalarına müdahale olarak görmüş ve iptal edilmesi için çağrıda bulunmuştu. Teksas Valisi Greg Abbott'un sınır güvenliği konusundaki sert tutumu ve Biden yönetimi arasındaki anlaşmazlık, bu kararla daha da derinleşti.
19 Mart 2024
İşaretlediklerim