6 Şubat depremlerinde Gaziantep’te 51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı’na ilişkin davada mühendis Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl sekiz ay hapis cezası verildi. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi, kolon kesmekle suçlanan Eyüp ve Faik Öğüt ile Nejdet Alpay hakkında delil yetersizliği nedeniyle beraat kararı verdi. Mahkeme, firari sanıklar müteahhit Hasan Hüseyin Sever ve Abdullah Devrim Sever’in dosyasını davadan ayırdı. Ayrıca, kesilen kolonla ilgili sorumluların bulunması için başsavcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.
19 Temmuz 2024

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO tarafından Kızılbük koyunda inşa edilen otel, kıyı alanında kaçak dolgu yapıldığı ve inşaat ruhsatının olmaması nedeniyle Marmaris Belediyesi tarafından mühürlendi. Firmaya 60 milyon lira idari para cezası kesildi. Çevrecilerin itirazları ve mahkeme süreçleri sonucunda, Danıştay yerel mahkemenin kararını bozarak çevrecilerin itirazını haklı buldu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, inşaatın ruhsatsız ve kaçak olduğunu belirterek, 30 gün içinde gerekli düzenlemelerin yapılmaması halinde yıkım kararı alınacağını açıkladı.
13 Haziran 2024

Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu, 6 Temmuz'da yapacağı toplantıda üyelerinden gayrimenkul projeleri ve genel taşınmazlarla ilgili yetki isteyecek. Kulüp, Mart 2023'te Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na ait Galatasaray Florya Metin Oktay tesislerindeki araziyi 1 milyar 171 milyon 800 bin liraya satın almıştı. 29 Haziran'da yapılacak genel kurulda çoğunluk sağlanamazsa, 6 Temmuz'da kurul çoğunluğa bakılmadan gerçekleştirilecek. Yönetim, faaliyetlerin yürütülmesi ve ilgili hukuki işlemler için 31 Mayıs 2026'ya kadar yetki talep edecek.
11 Haziran 2024

Cengiz İnşaat, Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan ve koruma altındaki Cennet Koy'da inşaat çalışmalarına devam ediyor. Bölge halkı ve Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), CHP'li Bodrum Belediyesi'nin ruhsat vermesine ve ÇED sürecinin tamamlanmadan başlayan inşaat faaliyetlerine tepki gösteriyor. Arazinin özelleştirilmesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmiş, ancak bu kararlar uygulanmamış. Ayrıca bölgede Bizans dönemine ait tarihi kalıntıların da zarar gördüğü belirtiliyor.
2 Ocak 2023

Hatay'da sağanak yağışlar nedeniyle konteyner evler ve devlet hastanesi sular altında kaldı. Şubat ayında yaşanan depremlerden sonra hala kalıcı konutlara ulaşamayan depremzedeler, kışa hazırlıksız giriyor. Su baskını sonucunda konteynerda yaşayan bir vatandaş elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Sağanak yağışlar nedeniyle devlet hastanesi de sular altında kaldı.
2 Ekim 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, diyaliz ünitesinden sorumlu hastane personeli ve bağımsız çalışan makine mühendisleri gözaltına alındı. Hastane personeli serbest bırakılırken, projede hata yaptıkları iddia edilen iki makine mühendisi tutuklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.
12 Haziran 2024

KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen ve bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili soruşturmada, asansör firmasında görevli mühendis U.İ. tutuklandı. Bu tutuklama ile birlikte olayla ilgili tutuklu sayısı dörde yükseldi. Daha önce asansörün bakımını üstlenen firmanın yetkilisi, asansör firması sahibi ve bir mühendis tutuklanmıştı.
18 Kasım 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, AKP'li belediye meclis üyesi ve aynı zamanda imar komisyonu üyesi olan Yunus Kaya'nın müteahhidi olduğu binalar depremde yıkıldı ve onlarca kişi hayatını kaybetti. Kaya'nın şirketi CCK Grup tarafından inşa edilen binaların enkazından sadece birkaç kişi sağ çıkarılabildi. Kaya'nın, Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak ile yakın ilişkileri olduğu ve bu ilişkileri kullanarak ihaleleri aldığı iddia ediliyor. Kaya'nın şu an için gözaltına alındığı ya da tutuklandığı bilgisi kamuoyu ile paylaşılmamış.
16 Şubat 2023

Karabük Demir ve Çelik Sanayi (Kardemir), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamayla iki yıl sürecek en fazla 750 milyon liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Programın amacı fiyat istikrarını desteklemek ve yatırımcıları korumak olarak belirtildi. Geri alınacak hisselerin nominal değeri 34 milyon 200 bin lira olarak sınırlandırıldı. Bu duyuru sonrasında şirketin hisse senetleri yüzde 4 civarında değer kazandı.
8 Mayıs 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

Ayşe Özkiraz, Çerkezköy 5'inci Asliye Ceza Mahkemesinde SEGBİS aracılığıyla katıldığı duruşmada lise mezunu olduğunu ve sahte kimlikleri kullanmadığını iddia etti. Hastanede çocuk cerrahisi servisinde zaman geçirdiğini, ameliyatlarda sadece izlediğini ve fotoğraf çektirdiğini söyledi. Tanıklar, Özkiraz'ın hastanede doktor gibi davrandığını ve sürekli fotoğraf çektirdiğini ifade etti. Savcı, Özkiraz'ın tutukluluk halinin devamını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul ederek duruşmayı erteledi.
4 Ocak 2023

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde yapılacak inşaatlar için verilen desteklerin yeterli olmadığını ve kaliteli binaların inşa edilemeyeceğini belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise bu inşaatların denetleneceğini ve aksaklık görüldüğünde TOKİ'nin devreye gireceğini ifade etti. Görür, vatandaşların maddi yardım ve kredilerle alelacele ucuz binalar yapacağını, bölgenin özellikli binalara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Özhaseki, afet dönüşüm sürecinin her safhasının denetleneceğini ve gerekirse TOKİ'nin inşaatları tamamlayacağını belirtti.
9 Temmuz 2023

Antalya Kemer'deki 1'inci derece arkeolojik SİT alanı olan Phaselis Antik Kenti'nde, Safa inşaat şirketine verilen iki plaj işletmesi inşaatı projesi, ÇED raporu olmadan ve mevcut koruma kararlarına aykırı olarak başlatıldı. Bölge halkı ve TMMOB Mimarlar Odası, projenin durdurulması için Antalya İdari Mahkemesi'nde dava açtı. İhale şartnamesine göre 60 günde tamamlanması planlanan projeler, sosyal medyada tepki topladı ve çevre tahribatına yol açtı. Ayrıca, ihale sürecinin şeffaflığı ve yasallığı konusunda da Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açıldı.
1 Mart 2023

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde 1 Haziran’da çöken üç katlı binanın sahibi H.M.G., binanın çürük olduğuna dair resmi kurumlara bildirimde bulunmadığı ve binanın sağlamlığı için herhangi bir önlem almadığı gerekçesiyle tutuklandı. Olayda sekiz kişi yaralanmış ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Savcılık, H.M.G.’yi taksirle ölüme neden olma suçundan tutuklanmasını talep etti. Eski iş yeri sahibi Ö.K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Yapı incelemeleri devam ediyor.
4 Haziran 2024

Ünlü sanatçı Haluk Bilginer, 'Kundakçı' isimli tiyatro oyununun ikinci perdesinde fenalaşarak hastaneye kaldırıldıktan sonra sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek sahneye geri döndü. 68 yaşındaki Bilginer'in tansiyon düşüklüğü yaşadığı ve gerekli testlerin ardından taburcu edildiği bildirildi. Doktorunun onayıyla Caddebostan Kültür Merkezi'nde tekrar sahne alan Bilginer için tedbir olarak ambulans hazır bekletildi. Bilginer, gazetecilere kalbinde bir sorun olmadığını ve kardiyolojik açıdan sınıfı geçtiğini ifade etti.
15 Mart 2023

Hazine ve Maliye eski Bakanı Lütfi Elvan, Kalyon Holding'de yönetim kurulu başkan vekili olarak atandı. Elvan, yeni göreviyle ilgili olarak holdingin ülkeye sunduğu değeri artırmayı amaçladığını belirtti. Kalyon Holding, birçok kamu ihalesi alan ve vergi, resim ve harç istisnaları uygulanan şirketlerden biri olarak biliniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şirkete 9 milyarlık vergi muafiyeti tanındığını iddia etmişti.
26 Eylül 2023

Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD'da yaptığı konuşmada ekonomik zorlukların geride kaldığını ve programın bedelini dar gelirliye ödetmeyeceklerini belirtti. Ancak, Şimşek'in açıklamalarına göre ekonomik sıkıntılar üç yıl daha sürecek. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şirketlerin zor durumda olduğuna dair dedikoduların yayıldığını ve bunun ahlaksızlık olduğunu söyledi. İlk altı ayda 600 firma konkordato ilan etmek için başvuruda bulundu.
12 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İstanbul Büyükçekmece'de acil yıkılması gereken binaların yıkımına hız verildi. 1999 Marmara Depremi sonrasında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 35 binden fazla konut dönüştürüldü. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, 2004 yılına kadar eski yönetmeliklere göre yapılmış ve riskli olduğu tespit edilen yaklaşık 2 bin 300 binanın yıkılacağını belirtti. Akgün, bu süreçte vatandaşın rızasını beklemeden kanuni yetkiler kullanılarak yıkımların gerçekleştirileceğini ifade etti.
23 Şubat 2023

Britanyalı Standard Chartered Bankası, Kalyon Enerji'nin 390 megavatlık güneş enerjisi santrali projesi için 249 milyon avro kredi sağladı. Proje tamamlandığında, Türkiye'de 65 binden fazla haneye yetecek miktarda elektrik üretilecek. Britanya'dan GE Vernova şirketi, santral için gerekli ekipmanları tedarik edecek ve kuracak. Polonyalı ihracatçılar ise güvenlik sistemleri ve çelik bileşenler sağlayacak. Kredinin garantörleri UKEF ve Polonya İhracat Kredi Kuruluşu (KUKE) olacak.
10 Ağustos 2024
İşaretlediklerim