Spor yorumcusu Ahmet Çakar, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından yapılan suç duyurusu sonrasında savcılıkta ifade verdi. Büyükekşi, Çakar'ın kendisi hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'a muhalefet ve 'hakaret' suçlamalarıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Çakar, İstanbul Adliyesi'nde avukatı eşliğinde ifade verdikten sonra, Türk yargısına güvendiğini belirterek durumu gazetecilere açıkladı.
4 Ocak 2024

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Necip Hablemitoğlu cinayeti zanlısı ve ihraç edilen eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır, Ukrayna'dan Türkiye'ye iade edildikten sonra IŞİD’e patlayıcı taşıma suçundan aldığı hapis cezasına itiraz etti. Avukatı, Bozkır'ın iade edilirken yargılanmayacağına dair garanti verildiğini iddia etti. Bozkır, Hablemitoğlu cinayeti dosyasından tahliye edildikten bir hafta sonra Şanlıurfa'da görülen IŞİD davasından hüküm giymiş ve firar etmişti. Avukatı, Bozkır'a verilen cezanın fazla olduğunu ve IŞİD'e mühimmat ve patlayıcı taşındığına dair kesin bir çıkarım yapılamayacağını savundu.
11 Temmuz 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şanlıurfa'da bir eşraf buluşmasında yaptığı konuşmada, millet ittifakının seçimleri kazanması durumunda şampanya patlatarak kutlama yapacaklarını iddia etti. 14 Mayıs seçim sonuçlarına dair iki senaryo öngören Bozdağ, ya şampanya patlatanların ya da şükranlarını ifade edenlerin olacağını belirtti. Ayrıca, seçim sonuçlarının Türkiye'nin dış politikasına etkilerine değinerek, seçimlerin yabancı güçler tarafından değil, Türk halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Bozdağ, halka, ailelerini emanet edemeyecekleri kişilere ülkeyi emanet etmemeleri konusunda çağrıda bulundu.
27 Nisan 2023

Adalet bakan yardımcılığına getirilen hakim Akın Gürlek'in şikayeti üzerine gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan hakkında açılan dava sonuçlandı ve her iki gazeteci de beraat etti. Gazeteciler, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB çalışanlarını terör örgütleriyle ilişkilendirme iddiasına dayanarak başlatılan DİAYDER davasını haberleştirmişlerdi. Savcı, gazetecileri 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' ile suçlamış, ancak mahkeme bu suçlamaları reddederek gazetecilerin beraatine karar verdi.
13 Haziran 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay milletvekili seçilen ancak tutukluluğu devam eden Can Atalay'ın tahliyesini istedi. Gezi davasında hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili mazbatasını alan Atalay için Yargıtay'a başvuruldu, ancak hala cezaevinde. Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Atalay'ın durumunun Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ve sürecin siyasi olduğunu belirtti. Ayrıca, Atalay'ın madenci ve Gezi olaylarının mağdurlarının avukatı olduğunu vurguladı.
2 Haziran 2023

Şarkıcı Yeşim Salkım, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Salkım'a yönelik suç duyurusu, Seyhan Soylu tarafından yapılmıştı. İstanbul 36'ıncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Salkım'ın suçsuz olduğuna karar verildi. Salkım, mahkeme sonrası yaptığı açıklamada, kimseye hakaret etmediğini ve adliyelerin gereksiz yere meşgul edildiğini ifade etti.
5 Nisan 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu belirtilen Emre Olur, 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'silahla kasten yaralama' suçlarından yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Olur'un dosyasının Sedat Peker ana davası ile birleştirilmesine ve gizli tanığın beyanlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Olur, mahkemede hiçbir zaman Peker'den talimat almadığını ve suçlamaların asılsız olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Nöbetçi hakim olarak görev yapan ve suç örgütü liderleri Alaattin İlyas Saral ve Sedat Şahin'i tahliye eden Hakan Türkön, Yargıtay üyeliğine atandı. Türkön, İstanbul 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olarak görev yaparken, yaz tatili ve yıllık izin döneminde nöbetçi hakim olarak görev aldı ve bu süreçte Saral ve Şahin'i tahliye etti. Türkön, bir hafta önce atandığı bölge adliye mahkemesinde bir gün bile çalışmadan HSK'nın 25 Temmuz tarihli kararnamesiyle Yargıtay’a atandı.
27 Temmuz 2023

Eski AKP Milletvekili Metin Külünk ve avukatlar Mücahit Birinci ile Burak Bekiroğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında 'savaş', 'soykırım' ve 'insanlığa karşı işlenen suçlar' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul başsavcılığı, bu suç duyurusunu işleme alarak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Suç duyurusu dilekçesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere hazırlandı.
14 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'de yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasaları ihlal ettiğini ve ülkeyi kişisel çıkarları doğrultusunda yönetmeye çalıştığını iddia etti. Erdoğan'ın, seçimlerin kendi istediği zaman ve şartlarda yapılmasını planladığını ve bu durumun Türkiye'nin bir aile şirketi veya kişisel mülkü olmadığını vurguladı. Baş, Anayasa'nın ve yasaların ülkeyi yöneten temel metinler olduğunu ve bunların ihlal edilmesine karşı çıkacaklarını belirtti.
25 Ocak 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandığı davada, mütalaanın hazır olmaması sebebiyle duruşma ertelendi. Bağrıaçık, suçlamaları reddetti ve olayın büro değişikliği talebiyle ilgili olduğunu öne sürdü. Müştekinin avukatı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı, Bağrıaçık'ın suçlu olduğunu savundu. Mahkeme başkanı, duruşma savcısından esas hakkındaki mütalaasını istedi ancak savcı süre talep ettiği için duruşma ertelendi. Bir sonraki duruşmada hükmün açıklanması bekleniyor.
22 Mayıs 2023

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, 'örgüt üyesi olmak' suçlamasıyla tutuklu yargılandığı davada savunma yaptıktan sonra tahliye edildi. Bayındır, 23 Aralık'ta düzenlenen baskınlar sonucu gözaltına alınmış ve 27 Aralık'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Bayındır'ın tutukluluğunun devamını talep etmiş, ancak mahkeme avukatların savunmasını takiben tahliye kararı vermiştir.
22 Mart 2023

İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı'na silahlı saldırı düzenlendi. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Buğra Kavuncu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İYİ Parti lideri Meral Akşener'e yönelik 'Beni kendinle uğraştırma' şeklindeki sözlerini hatırlatarak saldırıyı bu tehditlerin bir sonucu olarak değerlendirdi. Kavuncu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, nefret dilinin ve tehditlerin sonuçlarını vurgulayarak, bu zihniyetin Türkiye'nin en büyük beka sorunu olduğunu ifade etti.
31 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bursa İnegöl'de düzenlediği mitingde, öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş için adalet sözü verdi. İmamoğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamını ileterek, Ateş'i öldüren 'kirli odakların' adalet önünde hesap vereceğini belirtti. Mitingde ayrıca, ülkenin sorunlarına değinilerek, Millet İttifakı'nın çözüm odaklı yaklaşımı ve gelecek vizyonu anlatıldı. İmamoğlu, iktidara gelmeleri halinde adalet, eşitlik ve hizmette ayrım yapmayacaklarını vurguladı.
27 Nisan 2023

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen hapis cezası ve siyasi yasağın Yargıtay'a gelmeden istinaf mahkemesinde kesinleşebileceğini ifade etti. Ancak, bir ceza avukatı ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Güçlü Akyürek, bu durumun mümkün olmadığını, çünkü ilgili suçun temyize tabi olduğunu ve Yargıtay'a gitme ihtimalinin bulunduğunu belirttiler. Akyürek, istinaf mahkemesinin lehte bir karar verse bile savcının Yargıtay'a başvurma yetkisi olduğunu, dolayısıyla kararın istinafta kesinleşmeyeceğini açıkladı.
19 Ocak 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez aday olmasının anayasal bir hak olduğunu ve engel bulunmadığını belirtti. Uzmanlar ise Anayasa'ya göre Erdoğan'ın bir kez daha aday olamayacağını, ancak Meclis'in erken seçim kararı alması durumunda bu mümkün olabileceğini ifade ediyor. Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanması için 'cumhur ittifakı' dışındaki partilerin desteği gerekiyor. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şart.
19 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 'örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılandığı davada iki yıl sekiz ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi. Tahliye sonrası İstanbul Tabip Odası'nda meslektaşlarıyla buluşan Fincancı, dayanışmanın önemini vurgulayarak sağlıkta dönüşüm politikalarına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin, Türk Tabipleri Birliği gibi bir meslek örgütüne sahip olmasının bir şans olduğunu ifade etti.
11 Ocak 2023

HDP'li eski Mardin Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, iktidarın Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddialarına değinerek, iktidarın oy kazanmak için farklı bir tutum sergilediğini belirtti. İddialar, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve gazeteci Murat Ağırel tarafından da dile getirilmişti. AKP'nin Diyarbakır milletvekili adayı Galip Ensarioğlu da devletin Öcalan ile görüştüğünü ifade etmiş, ancak Adalet Bakanı Bozdağ bu iddiaları yalanlamıştı.
10 Mayıs 2023

İçişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine Ticaret Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) iki müfettiş gönderdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, son aylarda iktidar tarafından çeşitli suçlamalarla baskı altında olduğunu belirtiyor. İmamoğlu, daha önce kamu görevlisine hakaretten ceza almış ve siyasi yasak süreci başlamıştı. Ayrıca, İBB ekipleri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası Hatay'da yardım çalışmalarına katılıyor.
8 Şubat 2023
İşaretlediklerim