Türkiye'nin madencilik sektörü, ekonominin temel taşlarından biri olmasına rağmen, işlenmemiş madenlerin düşük fiyatlarla ihraç edilmesi büyük gelir kayıplarına yol açmaktadır. Özellikle krom cevheri ve mermer gibi madenlerin işlenmiş ürünlere dönüştürülmeden satılması, ülkenin ekonomik potansiyelini düşürmektedir. Bu durumun önüne geçmek için katma değeri düşük madencilik ürünlerinin ihracatına vergi kesintileri uygulanarak Özel Kalkınma Fonları oluşturulması önerilmektedir. Bu fonlar ile maden işleme tesislerinin teknolojik altyapıları geliştirilebilir ve madenlerin işlenmiş ürünlere dönüştürülmesi sağlanabilir.
7 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile yeşil mercimeğin ithalatına teşvik, ihracatına ise kısıtlama getirildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, bakliyat ekim alanlarının 1990'dan bu yana ciddi şekilde azaldığını belirtti. Nüfusun büyük kısmının büyük şehirlere yığılması ve tarım arazilerinin imara açılması, tarım sektöründe ciddi sorunlara yol açtı. Akif Beki, tarımda uzun vadeli planlamanın eksikliğine dikkat çekerek, mevsimlik planlamanın önemine vurgu yaptı.
15 Mayıs 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu kapsamındaki gemi ve yatlardan alınan kayıt harcı ve yıllık harçlara muafiyet getirileceğini duyurdu. Meclis'e sunulacak kanun düzenlemesiyle, sicili tescil edilmiş gemiler ve turizm şirketi envanterlerinde kayıtlı ticari yatlar bu muafiyetten yararlanacak. Ayrıca, miras intikali devir işlemlerinden harçlar kaldırılacak ve elektrik gibi yeşil enerji ile çalışan gemilerden de kayıt harcı alınmayacak, yıllık harçlarda yüzde 50 indirim sağlanacak.
2 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 552 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını duyurdu. Vergi Denetim Kurulu, kuyumculuk sektöründe düşük vergi beyanlarını incelemek amacıyla dokuz büyükşehirde 707 adrese denetim gerçekleştirecek. Denetimlerde faturasız altın ve değerli taş alım-satımı, yetki belgesiz döviz alım-satımı gibi konular incelenecek. Riskli olduğu tespit edilen mükellefler daha sonra vergi incelemesine tabi tutulacak.
31 Temmuz 2024

Şeref Oğuz, altının küresel çapta güvenli bir yatırım aracı olarak kabul edilmesinin nedenlerini ve tarihsel önemini ele alıyor. Altın, savaşlar, ekonomik krizler, afetler gibi belirsiz zamanlarda yatırımcılar için güvenli bir liman olarak görülüyor. Ayrıca, enflasyon ve para birimi devalüasyonu gibi ekonomik sorunlar sırasında koruma sağlayarak yatırımcıların talebini artırıyor. Oğuz, altının sadece bir yatırım aracı olmadığını, aynı zamanda tarihte para birimi olarak da kullanıldığını vurguluyor.
7 Mayıs 2024

İsviçre’nin Türkiye’ye altın ihracatı mayıs ayında 9,5 tona geriledi. Nisan ayında bu rakam 10 tondu. İsviçre Federal Gümrük İdaresi’nin verilerine göre, İsviçre’nin toplam altın ihracatı mayısta 103,4 ton olarak gerçekleşti. İsviçre, dünyanın en büyük külçe altın rafine ve transit merkezi olarak biliniyor.
21 Haziran 2024

İspanya, zengin yabancılara oturma izni sağlayan ve konut fiyatlarını artırarak yerel halkı pazar dışına iten 'altın vize' programını sonlandırdı. Program, Avrupa genelinde konut fiyatlarını yükseltmiş ve barınma krizini körüklemişti. Diğer Avrupa ülkeleri de benzer programları ya kapatıyor ya da düzenlemeler getirerek spekülatif alımları azaltmaya çalışıyor. Bu durum, yerel halkın konut erişimini zorlaştırırken, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
28 Nisan 2024

Türkiye'de ilaç etkin maddesi üretimi amacıyla kenevir yetiştiriciliği için belirlenen kota, 5 bin metrekare yetiştiricilik alanında yıllık 120 bin kök bitkiyle sınırlandırıldı. Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığı, kotanın dağıtımında yetkili olacak ve araştırma enstitüleri ile üniversiteler için kota şartı aranmayacak.
30 Ekim 2024

Ticaret Bakanlığı, glütensiz ürünlerin kolay erişilebilirliğini sağlamak amacıyla bir tebliğ yayımladı. Bu tebliğe göre, şube sayısı 200’den fazla olan ve 250 metrekareden büyük satış alanına sahip zincir marketler, glütensiz un, tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar gibi ürünleri bulundurmak zorunda. 400 metrekareden büyük şubelerde ise glütensiz ekmek, un, makarna gibi ürünlerin sürekli ve yeterli miktarda bulundurulması gerekiyor. Düzenleme, glüten intoleransı olan bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor ve bazı hükümleri 1 Haziran, bazıları ise 1 Eylül 2024'te yürürlüğe girecek.
5 Mart 2024

Anagold, sermayesi ve güçlü yerli işbirlikçileri sayesinde İliç'te geniş bir etki alanına sahip olmuş durumda. Maden işletmesiyle birlikte, birkaç aile tarafından kontrol edilen onlarca taşeron şirket kurulmuş ve yüzlerce yoksul, madenin işçi deposu haline gelmiş. Yerel siyaset ve bürokrasi de bu ilişkiler ağı içinde yer alıyor. Anagold'un amacı, Çöpler'deki altını sömürmek olup, bu süreçte siyasetten bürokrasiye, dinsel ve kan bağlarına kadar her alanda etkili olmuş.
21 Şubat 2024
İşaretlediklerim