ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmede, Gazze'de ateşkes anlaşmasının en kısa sürede tamamlanması gerektiğini belirtti. Biden, esirlerin eve dönmesi ve Gazze'deki savaşın kalıcı olarak sona ermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Filistinlilerin acil temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Biden, ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan sarsılmaz taahhüdünü yineledi ve bölgesel tehditlere karşı işbirliği mesajı verdi.
26 Temmuz 2024

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e desteğinin sivilleri ve yardım görevlilerini korumak için somut adımlar atılmasına bağlı olduğunu belirtmesinin ardından, İsrail başbakanlık ofisi Erez geçişinin insani yardımlar için yeniden açılacağını duyurdu. İsrail, Aşdod ve Erez kontrol noktası üzerinden ve Kerem Şalom sınır kapısından geçici olarak insani yardım ulaştırılmasına izin vereceğini açıkladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, ABD'nin İsrail'in bu adımlarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'den beklenen değişikliklerin görülmemesi halinde ABD politikasında değişiklik olacağını belirtti.
5 Nisan 2024

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, İran'ın bu hafta İsrail'e karşı bir saldırı düzenleyebileceği yönünde endişeler olduğunu belirtti. Kirby, ABD'nin de bu potansiyel saldırı zamanlaması konusunda aynı endişeyi paylaştığını ifade etti. İran'ın ve İran'a bağlı unsurların İsrail'e yönelik olası bir saldırısına karşı Tel Aviv'e her türlü desteği vereceklerini vurguladı. Bu açıklamalar, Hamas’ın eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından geldi.
12 Ağustos 2024

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz arasındaki karşıtlık, ABD yönetiminin Gantz'ı Washington'a davet etmesiyle yeni bir boyut kazandı. Gantz, ABD'deki görüşmelerinin ardından Londra'ya da gidecek. Netanyahu, Gantz'ın bu ziyaretlerini onaylamadığını belirterek, İsrail'de yalnızca bir başbakan olduğunu vurguladı ve Washington'daki İsrail Büyükelçisine Gantz'ın ziyaretlerine dahil olmaması yönünde talimat verdi. Netanyahu, bu durumu başbakanlığına karşı bir hareket olarak yorumluyor.
4 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah ile yaşanan gerilim nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için yapacağı beş günlük ABD ziyaretini dört güne düşürdü. Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu 37 kişi ölmüş, 3 bin 250 kişi yaralanmıştı. Lübnan, patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail ordusu Beyrut'ta Hizbullah'a yönelik bir saldırı düzenledi. Netanyahu, 25 Eylül'de ABD'ye gidip 27 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda konuşma yapacak.
20 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş yanlısı koalisyon ortaklarını yatıştırma hamlesi olarak görülen ateşkes kararı, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı planla örtüşüyor. Hamas, ateşkes planını olumlu bulurken, İsrail'deki bazı bakanlar plana karşı çıktı. ABD'nin bu kararı almasının arkasında, içte artan Filistin'e destek gösterileri ve dışta ABD ve İsrail'in yalnızlaşması gibi etkenler bulunuyor. Küresel Güney'in baskıları, ABD ve İsrail'i ateşkese zorladı.
3 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkesin giderek zorlaştığını ancak bu hedeften vazgeçmediğini belirtti. Biden, İran'ın İsrail'e yönelik olası bir karşı saldırısını takip ettiklerini ve bir ateşkes anlaşması durumunda İran'ın saldırmaktan vazgeçmesini umduğunu ifade etti. Ayrıca, Biden tutuklu takası için Türkiye'ye teşekkür etti ve İsrail Başbakanı Netanyahu'ya ateşkes anlaşmasının hemen tamamlanması gerektiğini söyledi.
13 Ağustos 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Maryland'de düzenlenen Amerikan Muhafazakar Birliği'nin Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda yaptığı konuşmada, görevde olması halinde İsrail'e saldırıların ve Ukrayna'da savaşın olmayacağını savundu. Trump, Joe Biden'ın başkanlığında ABD'nin sınırlarının, orta sınıfın ve güvenliğin zarar göreceğini öne sürdü ve Biden'ın yeniden seçilmesi durumunda durumun daha da kötüleşeceğini iddia etti. Ayrıca, görev süresi boyunca hiç savaş çıkmadığını ve İran'ın ekonomik olarak zayıfladığını belirtti.
25 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Suriye'deki gerilimin sona ermesi ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarını eleştirerek, bu saldırıların devlet terörü olduğunu ifade etti. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünya liderleriyle görüşmeler yapacağını ve Filistin'deki durumu ele alacaklarını da belirtti.
21 Eylül 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek için gittiği ABD ziyaretini kısa keserek ülkesine dönme kararı aldı. Bu karar, İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın merkezi karargahını vurmasının ardından geldi. İsrail Savunma Bakanlığı, saldırının ardından savunma ve saldırı için tam hazırlıkta olduklarını belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda iki kişinin öldüğünü ve 76 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Eylül 2024

ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebinde bulundu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aştığı belirtilirken, Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine İsrail ve ABD yönetimine baskı artıyor. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekilerek, ABD yönetiminin konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütmesi talep edildi. Mektubun, Demokrat Parti içinde İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi görüşünün güçlendiğini gösterdiği vurgulandı.
6 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği hava saldırısında öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah hakkında açıklamalarda bulundu. Biden, Nasrallah'ın yüzlerce Amerikalıyı öldürmekten sorumlu olduğunu ve İsrail'in savunma hakkını tam olarak desteklediğini belirtti. Ayrıca, ABD'nin Orta Doğu'daki askeri varlığını güçlendirme talimatı verdiğini ve diplomatik yollarla çatışmaları azaltmayı amaçladıklarını vurguladı.
28 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO-Ukrayna Konseyi Oturumu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Biden'ın üç dört hafta içinde F-16 sorununu çözeceğini söylediğini belirtti. Erdoğan, İsrail'e askeri desteğin kabul edilemez olduğunu ve NATO ile ilişkilerinin sürdürülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Filistin ve İsrail arasında barışın sağlanması için garantörlük yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Erdoğan, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ve NATO'nun Ukrayna savaşında taraf olmaması gerektiğini belirtti.
12 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki bir heyetin ateşkes müzakereleri için Katar'a gitmesine onay verdi. Heyet, rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes konularını görüşmek üzere CIA Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile bir araya gelecek. Bu ziyaret, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinin ardından İsrail'e yapacağı ziyaretle aynı zamana denk geliyor. Arka planda, Gazze'deki insani kriz ve ABD'nin bölgede ateşkes için yaptığı çağrılar bulunuyor.
21 Mart 2024

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

ABD, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırısının ardından İsrail'e yapılacak askeri yardım sevkiyatını geçici olarak durdurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, silah sevkiyatının değerlendirme süreci devam ederken askıya alındığını belirtti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi ve Enerji Bakanı, ABD'nin bu kararından duydukları hayal kırıklığını ifade ettiler ve İsrail'in silah üretiminde daha bağımsız hale gelmesi gerektiğini vurguladılar.
9 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail ile yaşanan ticaret tartışmalarının gölgesinde, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul'daki Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Görüşme basına kapalı olarak 2,5 saat sürdü ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırıları, insani yardım ve kalıcı barış konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca, Erdoğan'ın İsrail ile İran arasındaki gerilimlerin İsrail'e avantaj sağlamaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.
20 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rize'de düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Erdoğan, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı davet ettiklerini ancak Abbas'ın gelmediğini belirtti. Ayrıca, Amerikan Temsilciler Meclisi'nde İsrail Başbakanı Netanyahu'ya gösterilen ilgiyi eleştirerek, bu durumu Amerika için büyük bir akıl tutulması olarak nitelendirdi.
27 Temmuz 2024

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Demokrat Parti üyesi Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Demokrat senatörlerle bir toplantıda video konferans yoluyla konuşma talebini reddetti. Netanyahu, aynı gün Cumhuriyetçi senatörlerle bir toplantıda Gazze konusunu ele almıştı. Schumer, İsrail konusunun iki partinin ortak meselesi olması gerektiğini vurgulayarak, Netanyahu'nun talebini geri çevirdi. Schumer, daha önce Netanyahu'nun politikalarını eleştirerek, onun siyasi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koyduğunu belirtmişti.
20 Mart 2024
İşaretlediklerim