SpaceX şirketinin üst düzey yöneticisi, ABD hükümetinin düzenleyici tedbirlerinin Starship roketinin fırlatılmasını geciktirdiğini belirtti. Bu durumun Ay'a gidiş yarışında Çin'in ABD'nin önüne geçmesine neden olabileceğini ifade etti. Yönetici, lisanslama sürecinin genellikle roket geliştirmeden daha uzun sürdüğünü ve bu durumun giderek kötüleştiğini belirtti. Ayrıca, mevzuat belirsizliğinin şirketin daha verimli bir program oluşturmasını engellediğini kaydetti.
19 Ekim 2023

Asgari ücretteki artışın trafik sigortasına yansıyacağı belirtildi. Sektör yetkilileri, asgari ücretteki zammın trafik sigortasında maliyeti yüzde 40 artıracağını ve bu oranda bir zammın olacağını bildirdi. Trafik sigortasında vefat ve sakatlık tazminatı anlaşmazlıklarının yüzde 80’i mahkemelerde çözülüyor ve sonrasında ödenecek rakam mevcut asgari ücrete göre hesaplanıyor.
28 Haziran 2023

ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satışında önemli bir adım atıldığını duyurdu. Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma füzesi aldığı için F-35 programından çıkarılmıştı ve 32 aydır F-16 filosunu yenilemek istiyordu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, bu adımın hem ABD'nin hem Türkiye'nin ulusal güvenliği ve NATO'nun birlikte çalışabilirliği açısından önemli olduğunu belirtti.
6 Haziran 2024

Deniz Zeyrek, Mersin-Osmaniye-Gaziantep ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hatları ihalelerinde yüklenici firmaların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sağladığı araç ve gereçleri ele alıyor. Rönesans İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın sözleşmelerinde, bakanlığa çok sayıda bilgisayar, tablet, yazıcı, ofis mobilyası ve toplamda 10 makam aracı tahsis edildiği belirtiliyor. Bu tür sözleşmelerin, belirli firmalara özel kolaylıklar sağladığı ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığı eleştiriliyor.
12 Haziran 2024

İtalya, Alman silah üreticisi Rheinmetall'dan 15 yıllık bir döneme yayılacak şekilde en az 350 Lynx zırhlı muharebe aracı ve 200'den fazla Panther ana muharebe tankı satın alacak. Satın alma sözleşmesinin toplam değeri 20 milyar avro olarak belirtilirken, bu siparişin Rheinmetall'in tarihindeki en büyük sipariş olduğu bildirildi. İtalya, bu siparişle kara kuvvetlerini modernize etmeyi hedefliyor. Ayrıca, Rheinmetall ve İtalya'nın önde gelen savunma sanayisi firmalarından Leonardo'nun ortak bir şirket kuracağı açıklandı.
3 Temmuz 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Botaş ve Shell arasında 10 yıllık bir sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşması imzalanacağını duyurdu. Anlaşma kapsamında 2027-2037 yılları arasında yıllık 4 milyar metreküplük LNG kargosu Türkiye'ye gönderilecek. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, anlaşma bölgesel ve küresel ticaret imkanları sunması bakımından da önem taşıyor.
2 Eylül 2024

Boru Hatları Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) ve ExxonMobil, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ticareti konusunda bir işbirliği anlaşması imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Washington'da yapılan görüşmeler sırasında anlaşmayı duyurdu. Anlaşmanın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi açısından uzun vadeli faydalar sağlaması bekleniyor.
9 Mayıs 2024

Kuzey Kıbrıs'ta hükümetin, AKSA Enerji ile ihalesiz ve alım garantili yeni bir sözleşme yapılabilmesi için kamu ihale yasa tasarısını değiştirmeye çalışması mecliste ve sokakta gerilime yol açtı. Ana muhalefet ve EL-SEN sendikası hükümetin bu adımını eleştirdi. Mecliste stenografların ek mesaiye kalmama eylemi nedeniyle tasarı onaya sunulamadı ve Bakanlar Kurulu grev kararlarını yasakladı. Başbakan Ünal Üstel, yasa değişikliğinin amacının Türkiye'den elektrik taşımak olduğunu belirtti. Ana muhalefet ise uzun vadeli yeni bir sözleşmenin neden ihalesiz yapılmak istendiğini sorguladı.
7 Nisan 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin hisse başına 9,80 TL fiyatla halka arz edilmesine onay verdi. SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Akfen Holding bünyesindeki 340 milyon 370 bin 703 TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Bu gelişme, geçen yıl enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen borsanın, deprem sonrası düzenlemelerle yaşadığı dalgalı seyir sonrasında halka arzların yeniden başlaması anlamına geliyor.
3 Mart 2023

Boeing, parça üreticisi Spirit AeroSystems'i 4,7 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Anlaşmanın hisse başına 37,25 dolarla yaklaşık 4,7 milyar dolara sağlandığı ve Spirit AeroSystems'in net borcunu da içeren toplam anlaşmanın yaklaşık 8,3 milyar dolar olduğu belirtildi. Spirit AeroSystems, Boeing uçakları için parçalar üreten bir şirket olup, merkezi ABD'nin Kansas eyaletinde bulunmaktadır. Bu satın almanın, Boeing'in kalite sorunlarını ortadan kaldırma amacı taşıdığı düşünülüyor.
1 Temmuz 2024

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının iletişim sistemlerini modernize etmek için gerekli olan Link-16 taktik veri bağlantı ağının modernizasyon kitlerinin satışını Kongre'ye resmi olarak bildirdi. Satış paketi, uçakları 'Block Upgrade-2' seviyesine yükseltmek için gerekli ekipman ve mühendislik desteğini içeriyor ve otomatik çarpmayı önleme özelliği de bulunuyor. Kongre'nin satışa itiraz etme hakkı 15 iş günü süresince devam ediyor. Daha önce Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-35'ler için harcanan bütçeyi F-16 modernizasyonu ve yeni uçak alımı için kullanmayı talep etmişti.
17 Nisan 2023

Ulaştırma ve altyapı bakanlığına deniz ve iç sular ile limanlarda fiyatlandırma ve denetlemede tam yetki veren düzenleme Meclis genel kurulunda kabul edildi. Yeni yasaya göre limanlarda demirleme ücretleri ulaştırma ve altyapı bakanlığı tarafından her yıl belirlenecek oran kadar artırılacak. Ayrıca, gemilerden neden oldukları sera gazı emisyonu için de bedel alınacak. Düzenleme, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, havalimanı güvenlik önlemleri ve ruhsatsız insansız hava araçları ile ilgili cezaları da kapsıyor.
5 Temmuz 2024

Doğan Holding, 4 Nisan 2023 tarihinde yaptığı KAP açıklamasıyla Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesinin Rus şirketi PSJC Tatneft'e satılacağını duyurmuştu. Satış işlemi için gerekli yasal onaylar alındıktan sonra, Doğan Holding'in hisse satışından elde edeceği pay 160 milyon dolardan 168 milyon dolara yükseldiği bildirildi. Satış işlemlerinin tamamlandığı ve toplam satış bedelinin 320 milyon dolar olduğu açıklandı.
27 Nisan 2023

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek amacıyla bir yasa tasarısı sundu. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasının ardından Biden yönetiminin Türkiye'ye F-16 satışına yeşil ışık yakmasının hemen sonrasında geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet F-16 Blok 70 modernizasyon kiti satışına ilişkin Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Tasarının kabulü için hem ABD Temsilciler Meclisi hem de Senato'da çoğunluğun onayı gerekiyor ve tasarı yasalaşmadığı takdirde satış resmen yapılacak.
7 Şubat 2024

Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç pazarında yaşanan bulunurluk sorunu ve uluslararası tedarik zincirindeki aksaklıklar nedeniyle fiyatlar artmış durumda. Sıfır araç fiyatları 2023'ün ilk altı ayında yüzde 28 artarken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 oranında yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek, '6 ay ve 6 bin km' sınırlamasının uzatılması, şahıs ve diğer şirketlerin de fiyat artışını engelleyici uygulamalara dahil edilmesi, kiralama şirketlerine satış yasağı ve kayıt dışı ticareti kesme gibi konularda önlemler alınması konusunda görüşmeler yaptı.
20 Haziran 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Sasa Polyester Sanayi A.Ş., çıkarılmış sermayesini 2 milyar 302 milyon 591 bin 217 liradan 5 milyar 295 milyon 959 bin 799,10 liraya yükseltme kararı aldı. Sermaye artırımının bir kısmı 2022 yılı karından, bir kısmı ise olağanüstü yedeklerden karşılanacak. Şirketin hisse değeri son bir yılda yedi kat arttı ve bu durum uluslararası haber ajansı Bloomberg tarafından da dikkate alındı. Sasa, son dönemde sermaye piyasası aktörleri arasında anlaşmazlığa sebep oldu ve kasımda yabancı yatırımcıların en çok işlem yaptığı hisse konumundaydı.
13 Nisan 2023

Resmi Gazete ilanlarının satır ücretine yeni bir zam geldi. 29 Ocak 2022'de 17 liradan 25 lira 50 kuruşa yükseltilen ilanların satır ücreti, yeni zamla birlikte 40 liraya çıktı. Bu, ilan ücretlerine yüzde 56,8'lik bir artış anlamına geliyor.
7 Ağustos 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, CEO Elon Musk'ın pazar payını artırma hedefi doğrultusunda 2023 yılında altı defa fiyat indirimine gitti. Model 3'ün fiyatı 63 bin dolardan 40 bin doların altına düşerken, Model S ve Model X modellerinin ABD'deki fiyatları yüzde 20 oranında azaldı. Analistler, Tesla'nın bu stratejiyle kısa vadeli mali durumunu riske atabileceğini ve kar marjlarını düşürdüğünü belirtiyor. Tesla'nın karı yıllık yüzde 24 düşüşle 2,5 milyar dolara gerilerken, hisseleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Ayrıca, Tesla'nın Y modeli 4 Nisan itibarıyla Türkiye'de de satışa sunuldu.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim