İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı terör örgütü olarak görmeyip 'kurtuluş ve mücahitler grubu' olarak tanımlaması, İsrail ile Türkiye arasında bir polemiğe yol açtı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Türkiye'yi Hamas'ı barındırmakla itham eden bir mesaj paylaşmasının ardından, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Filistinlilere yönelik baskı politikalarını eleştirdi ve İsrail'in sivil nüfusa saldırılarını meşru müdafaa olarak görmeyi reddetti.
2 Aralık 2023

İsrail, Hamas ile Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen dolaylı müzakerelerin çıkmaza girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, müzakerelerin tıkanması üzerine Mossad Başkanı Barnea ve ekibini İsrail'e geri çağırdı. İsrail, Hamas'ın elindeki İsrailli esir çocuk ve kadınların serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varılan kısmı yerine getirmediğini iddia etti. Mossad heyetinin, Gazze'de 24 Kasım'da başlayan ve dün sona eren insani aranın yeniden başlatılması için Doha'da olduğu bildirildi.
2 Aralık 2023

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

Türkiye'nin, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından alıkonan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la görüştüğü iddia edildi. AFP'nin bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, rehinelerin serbest bırakılması için Hamas'la müzakere sürecini başlattı. Erdoğan'ın aynı zamanda barışın sağlanması için diplomasi trafiğini sürdürdüğü belirtildi.
11 Ekim 2023

Hamas'ın İsrail'e saldırısının ardından Türkiye, 'endişe, kınama ve itidal' içerikli bir açıklama yayınladı ve dolaylı olarak arabuluculuğa hazır olduğunu duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tüm tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırdı.
7 Ekim 2023

İsrail ordusuna bağlı bir istihbarat birimi, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısından önce ordu ve siyasi çevrelerdeki üst düzey isimleri dört defa uyarmış. 7 Ekim'de gerçekleşen saldırıda 1400 İsrailli öldürülmüş ve 200'den fazla kişi rehin alınmıştır. İsrail'in karşı saldırısında ise 22 bin 722 Filistinli hayatını kaybetmiştir. İstihbarat birimi başkanının, Hamas'ın caydırıldığına ilişkin yaygın değerlendirmelere karşı eylül ayında iki kez yazılı, iki kez de sözlü olarak uyarılarda bulunduğu belirtilmiştir.
7 Ocak 2024

İsrail'in Ankara büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bir Türk vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Ancak, Türkiye bu bilgileri henüz teyit etmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 1200'ü aştı.
12 Ekim 2023

İsrail, Beyrut'ta Hamas ofisine düzenlediği İHA saldırısında Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri'yi öldürdü. Bu olayın ardından İsrail, Hizbullah'tan beklenen büyük misillemeye karşı alarma geçti. İsrail devlet televizyonu ve haber siteleri, İsrail'in tüm cephelerde Hizbullah'a karşı hazırlık yaptığını bildirdi. İsrail kabine toplantısını iptal ederek, savunma konseyi toplantısı düzenlemeyi planlıyor ve bakanlardan olay hakkında yorum yapmamaları isteniyor.
2 Ocak 2024

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

Hamas, bir esir takası anlaşması çerçevesinde 12 Tayland vatandaşını ve 13 İsrailli esiri serbest bıraktı. Tayland vatandaşlarının serbest bırakılması, Katar'ın aracılık ettiği İsrail-Hamas anlaşmasının bir parçası değil. Mısır'ın aracılığıyla gerçekleşen bu serbest bırakma, Mısır'ın yoğun çabalarının bir sonucu olarak duyuruldu. Ayrıca, İsrail ordusu, serbest bırakılmaları beklenen Filistinli esirler için toplanan kalabalığa Ofer Cezaevi önünde göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.
24 Kasım 2023

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

Hamas, Hizbullah ve Filistin yönetiminden beklediği desteği bulamadığını belirtti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırılar sonucunda iç tartışmalar başladı. Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Hizbullah ve Filistin yönetiminden bekledikleri desteği bulamadıklarını ve Filistin yönetiminin tutumundan utanç duyduklarını ifade etti.
30 Ekim 2023

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, 'ulusal morale zarar veren' veya 'düşman propagandasını yayan' kişiler ve medya kuruluşları hakkında gözaltı, mülkten çıkarma, yayın durdurma veya mala el koyma kararlarına olanak verecek bir düzenlemeyi yürürlüğe sokmayı planlıyor. Bu düzenleme, hem genel kamuoyu hem de yerel ve yabancı medya için geçerli olacak. İletişim bakanı, bir yayının 'düşmana yardım ettiğine' karar verirse, yayını durdurma, yayın ekipmanına el koyma, bir kişiyi yerinden etme ve kolluk kuvvetlerini harekete geçirme yetkilerine sahip olacak.
16 Ekim 2023

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Katar'ın başkenti Doha'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve heyetiyle bir araya geldi. Görüşmede rehine takası, Gazze'deki durum, ateşkes ve kuşatmanın sona erdirilmesi gibi konular ele alındı. Filistin halkının insani ihtiyaçlarının karşılanması ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölge istikrarı için önemi vurgulandı.
3 Şubat 2024

Google Play Store, Android işletim sistemli cihazlarda Telegram'da Hamas ve İzzeddin Kassam Tugaylarının kanalına erişimi engelledi. Bu karar, Google Play Store'dan Telegram'ı indiren kullanıcıları etkileyecek. Telegram, kullanıcıların uygulamayı kendi internet sitesinden indirerek bu kanallara erişebileceklerini belirtti. İzzeddin Kassam Tugayları'nın ana Telegram kanalı şu anda 760 binden fazla aboneye sahip.
24 Ekim 2023

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu ve kendilerine zarar verenlere misilleme yapacaklarını belirtti. Bu açıklama, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve İran dini lideri Ali Hamaney'in İsrail'e direkt saldırı emri vermesi üzerine geldi. İsrail, Haniye suikastının ardından Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının lideri Muhammed ed-Dayf'ı da öldürdüğünü açıkladı.
1 Ağustos 2024

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024
İşaretlediklerim